《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
推到1001
晏啲更新
其實我應該一早察覺到呀詩嘅轉變先係⋯⋯

係場入面,呀詩同佢哋玩得興奮,的確佢係會諗起我,令我好放心,至少令我覺得呀詩心入面係有我。

但係我環顧四周,好多唔識嘅人係度嘻嘻哈哈,把酒狂歡,而呀詩,好自然,好順理成章咁成為咁多個人入面嘅中心。

好多嘢,都會叫上呀詩。

「Sarah!嚟啦,一齊嚟玩啦,輸咗飲半杯咋嘛。」男男女女開始係度起哄。

呀詩眼角飄向我呢邊。

其他人都好識趣,一齊講:「叫埋你男朋友嚟玩囉!」、「一齊啦!」、「唔洗怕醜喎⋯⋯」

我知道唔去嘅話,會令呀詩難做,同時亦會俾人覺得你廢,係呢個場面,我不知不覺間諗起呀彥⋯⋯

話唔定呢班人以前都係MK仔女嚟。

唯有頂硬上啦,唔想係呀詩班fd面前失威。

佢哋成大班人玩啲酒game啦,玩完一個接一個,啤牌啦,睇下抽到咩,有咩指示咁,俗稱「大牌檔」。

仲有啲佢哋設計嘅game啦,例如定一啲題目,講完之後再指下一個講,講唔到嘅就飲;真心話大冒險嗰啲啦。

佢哋唔係止在一大班朋友聚吓舊,傾吓偈,佢哋想嘅,係想high,想一大班人咁樣high,唔在乎在場嘅人熟唔熟,fd唔fd。

呀詩成日俾人點中,我都知呢班友仔係想針對佢㗎啦,無奈之下,都要幫呀詩頂酒。

利申定先,我真係唔識飲酒,平時都好少飲,上次last day去酒吧飲酒嗰次,我就已經知自己唔飲得,亦唔鍾意嗰陣酒味。

我都無得揀唔幫佢頂,飲嗰啲溝咗綠茶、威士忌、啤酒嘅液體,真係覺得好難頂,一股難入口嘅味道直衝我天靈蓋。

有時呀詩都有飲嘅,話我飲咁多唔係咁好,我見佢臉色開始轉變,有啲認真,慢慢無乜表情。

「你男朋友對你好好喎,咁樣幫你頂。」旁邊一個妖豔嘅女仔同呀詩講。

「你唔好再飲啦⋯⋯」呀詩勸我,我仲有兩杯要找數,頭先仲未清完。
呢樣睇嚟真
我都好似寫唔到咩激情
但咁樣細水長流,平淡如水嘅感情你哋鍾唔鍾意睇先
驚悶親你哋
今次我寫到1001先開新post
可能出得唔夠多都係一個原因
推推推推
每一啖酒灌落喉嚨嗰一吓都好難吞落去⋯⋯

我開始feel到wing wing地,腳步浮吓浮吓咁,我仲知道發生緊咩事嘅,我聽得清呀詩講緊咩,但有啲暈。

「佢唔係好掂啦,我同佢去嗰邊休息吓先。」呀詩講完呢句之後,就帶我去個角落頭度抖。

印象中班人無因為我哋離開而有咩變動,照樣玩得好開心,只係將個目標換做第二個。

我哋搵咗個沙發位,我就咁攤係呀詩膝頭上面,呢個視覺好有愛,佢就好似呀媽咁望住我,為咗唔將啲頭髮整到我,用佢綁係手上嘅髮帶紥起佢。

佢紥馬尾個樣好動人,咬住個髮帶,隱隱約約咁露出雪白嘅鎖骨位,我想望吓佢嘅後頸位。

呀詩綁完之後,柔情似水咁望住我,然後責備我:「都叫你唔好飲咁多㗎啦!」

「我⋯⋯我⋯有啲想嘔。」其實我係扮吓嘢,想嚇吓佢。

「吓?唔係啊?你⋯⋯你⋯嘔落嚟啊。」佢拉側邊個垃圾桶過嚟。

「我呃你咋,我未去到咁醉。」我偷笑。

「屌你咩!」佢推開我,收起剛剛嘅柔情蜜意,我俾佢推到去沙發嘅側邊,女仔粗暴起上嚟,就係咁。

「講笑咋,知你緊張我啦,同你玩吓姐,好想好似頭先咁俾你照顧⋯⋯」我借醉撒嬌。

「你唔好扮醉啊!而且啊,你頭先係自己攞嚟㗎!無人會照顧你㗎啦!」呀詩抿嘴微笑。

我照樣瞓返佢大脾,佢大脾嘅肉軟綿綿,好舒服,呢個位好似有股魔力,好似去變返做細路仔咁。

「我係真係暈暈地,但就唔係到醉囉⋯⋯」只要我想,我係可以即刻瞓著。

呀詩溫柔咁撫摸我啲頭髮,慢慢咁掃落去,又再拎返起,再掃落去,不停地重複。

好似以前媽咪掃我背脊咁,舒服到好快就會瞓著。

「邊有人好似你咁,要個女仔照顧返你轉頭,學咩人認叻啊⋯⋯」我眼皮變得好沉重,隱約最後聽到呀詩講咗呢句,但我已經無力反駁。
其實每個停既位都停得幾好但我建議更新得唔密既話一更長少少篇幅會好d
Lm
唔錯 LM
我最近已經盡量拉大個篇幅
不過下個post夠50正評就會加更,通常就週未加咁樣
推推推
Lm
我以為我瞓咗好耐,點知原來三個字左右,成日瞓教都有呢種錯覺。

我睜開雙眼,呀詩低頭玩手機嘅樣就咁映入我眼簾,原來我可以就咁眼甘甘咁望住佢,望好耐都無問題。

醒咗之後,就再瞓唔返,個人已經無咁wing,呀詩無察覺到我已經醒咗。

我見一排佢都係不為所動,我就將自己攬住佢。

「咦?醒啦?」唔知點解,佢好燦爛咁對住我笑。

「你做咩笑到咁嘅?」我問。

「因為你咁樣成個大細路咁囉,估唔到你會咁可愛。」說罷,呀詩用佢柔軟嘅身軀彎低腰,係我臉上面錫咗一啖。

忽然間有一種返返去中學嘅青春感,好似我哋兩個啱啱相戀咁。

呢一個時刻,俾我刻咗係記憶入面。

「我明明就型到癲,邊度可愛啊?」我唔係比卡超啊。

「係可愛!」

「係型!」

「可愛啊!」

「都話型囉!」

「都話係⋯⋯」然後我就撲上去,用嘴唇封實佢把口。

「不如我哋走啦?我唔係幾鍾意呢啲場合。」我想出去同呀詩拍下拖,都好過留係度。

「吓?但咁早走唔係咁好喎,佢哋先啱啱開始。」呀詩有啲卻步。

「你咪話我唔係幾掂,要同我返屋企囉。」我求其作咗個藉口。

「我驚咁樣之後,佢哋啲活動就唔再叫我姐,我仲要同佢哋相處四年。」佢有自己嘅憂慮。

「如果係咁,姐係證明佢哋唔係你朋友囉。」我認真咁講,不如咁講,相處嘅時間唔多,但我唔覺得呢班係呀詩嘅真心朋友,只可以定義為酒肉朋友。

呀詩俾我說服咗,同我講話叫我係度抖抖先。

多年後,我先意識到,其實呀詩佢就咗好多⋯⋯一路以嚟,我都以為係我就佢,但再諗返起啲細節位,先會留意到自己原來仲有好多位未做好。

就好似之前分手嗰段時間,先察覺到自己好多位其實可以做得更好,如果做得更加好,可能情況又唔一樣。

「咁快就走㗎?」
「留低玩多陣啦。」
「咁你哋返去小心啲啦!」
「記得做足安全措施啊!」
「下次再玩過啦!」

我由遠處聽到佢哋係度好大聲咁講,就咁睇佢哋咁嘅性格,真係會溝死唔少女,啲女好多都係鍾意呢啲⋯⋯

之後呀詩就拎曬袋咁過嚟,甜甜地笑:「走啦。」

但背後,係收埋咗呀詩嘅犧牲。
輕輕一推
男豬又自卑喇
Lm
Sad end?
Bad person quote文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞