《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
今日開始睇已經live咗 分手真係睇到我個心好唔舒服要睇error平伏下,btw樓主加油!
呀俊佢好似話走就走咁,之前都無聽佢提過自己會離開香港,突如其來嘅消息一開始又嚇咗我一跳。

之後大家真係四散嘅時候,先接受呢一個事實,真係開始體會到剩返嘅都係一啲真心然後又重要嘅朋友。

餐飯係歡樂下度過,其實係笑聲嘅背後,隱藏咗男人嘅情意,同埋對歲月嘅唏噓。

我哋幾個人一路送呀俊去機場,一路上我哋幾個都提唔起勁,反而係呀俊安慰返我哋。

「屌你哋,咪好似出殯咁樣得唔得啊?又唔係唔返嚟。」佢揹住一大袋行李,兩隻手仲有手提袋添。

「唉⋯⋯呢個就係呀俊嘅遺言啦。」蕃薯仔同我講。

唔知點解,發覺蕃薯仔份人越嚟越開朗,比以前多嘢講咗,以前佢好鬼無膽,又唔係點講嘢,依家識搞下笑。

唔知係咪子晴嘅力量呢?

係蕃薯仔隔離,佢拖住嘅係子晴,我都好耐無見過佢啦,自從放咗榜,佢話要重讀嘅時候,佢真係斷曬所有社交媒體,咩都唔玩,證明佢真係幾有決心。

「仆街啦你!過一排你哋開學識到新朋友就唔會記得我㗎啦。」

「點會啊,你咁撚俊!」我用開玩笑嘅方式嚟遮掩自己離別之愁。

人生第一次送朋友機。

我以為呢啲會係電影先會出現嘅情節,然後呀俊之前一路鍾意嘅女仔會追過嚟機場,同佢講我都會好唔捨得你啊⋯⋯之類,然後相擁,仲要一定要抱起個女仔揼揼圈。

「我都差唔多啦,咁⋯⋯」呀俊佢同屋企人整埋啲登機手續,見佢一袋二袋咁,我就百感交集。

我以為會好似啲漫畫咁,啲回憶會出返曬嚟,感性咁諗返起以前啲趣事啊,經歷咁。我想講,真係唔係咁,當我想咁樣回想返啲嘢嘅時候,佢就偏偏咩都無。

只得傷感,下一再見已經係好耐之後,大家都會有各自嘅新生活,我哋嘅時間軸,好難再重疊。

呀俊屋企人都好通氣,話:「你同啲朋友仔講聲掰掰啦⋯⋯」見呀俊媽咪好有禮貌咁同我哋,散發出一種高雅嘅氣質,呀俊真係好幸福。呀俊屋企人過去幫佢哋打理吓啲生活,已經叫我哋所有人覺得羨慕啦。

「姨姨啊,可唔可以幫我哋影張相啊?」子晴識趣地問。

最後就留低咗呢張相,我係笑得好牽強,打從心底開心唔到。

張相嘅我哋,痴得好埋,呢張係青春嘅寫照。

蕃薯仔帶頭攬一攬呀俊,然後我哋都一個個咁上去攬住佢,我都好用力咁攬實佢,我哋都唔撚理gay唔gay啦,換轉係平時,一定大聲鳩叫「好撚gay啊!!!!!」

「哇,你哋搞到我真係勁想喊⋯⋯」男人真係唔輕易留眼淚,喊得嘅,一定好大件事。

呀俊話口未完,就喊起上嚟。

「多謝你哋!」佢嗚咽咁講,我都差啲忍唔住,不過隔離嘅子晴就已經忍唔住,跟住喊埋一份。

我哋幾個人圍住咁樣,又攬又喊咁,都分唔清,都唔理旁人點睇我哋,可能覺得我哋誇張、戇居,但我好鍾意呢班朋友。

喺入去前,我哋將張卡送俾呀俊,係我哋手寫嘅祝福語,係一啲同呀俊熟嘅朋友一齊寫嘅,張卡都幾大張,呀俊收到嗰陣,個樣幾感動。

最後呀俊講咗句:「如果佢都有嚟就好啦⋯⋯」

「又唔係唔見。」牛佬意味深長咁講咗句,就目送呀俊入離境大堂。

呀俊好大力咁同我哋揮手,手上仲拎住我哋送俾佢嘅手寫卡。

直至係入面見唔到佢,我哋先放鬆曬落嚟。

「咁就走咗⋯⋯」屌,飛仔呢句嘅語氣真係講到好似佢死撚咗咁,俾佢整到笑到gap gap聲。

我哋係度講緊呀俊嘅嘢嗰陣,有個女仔氣喘喘咁走埋嚟。

「呀俊走咗啦?」佢頭髮凌亂,鬢角仲流緊啲汗。

「啱啱入咗去啦⋯⋯」蕃薯仔答佢。

我哋對呢個女仔並唔陌生,因為佢係隔離班嘅嘉盈,佢外表清純可愛,有著一個包包臉,笑起上嚟仲有個單邊嘅酒粒。

嘉盈聽到之後,個樣好失落,當堂個眼神望去入面,見唔到之後,個眼神就好似唔知飄去邊咁,好迷茫。
書生鋪緊新故事線?
晏啲更新
至少兩篇,瞓足一日夠皮了
見到咁樣,激起我嘅好奇心,好想知道佢哋嘉盈同呀俊嘅故事。

我淨係睇,都覺得個故事好淒美,夾帶著一種可惜嘅唯美,明明兩個相愛嘅人,最後卻分手收場。

因為經歷過,所以深明呢種可恨,恨唔到感覺成日會充斥住你心頭,搞到你心癢癢。

我哋見住嘉盈係機場慢慢蹲係地下,雙手環抱住自己,成個頭陷入自己嘅懷抱裡。身體時不時抖動著,唔理其他人點睇,機場入面咁多人出出入入,好多眼光都放咗落佢身上,卻一臉不以為然,彷彿估到發生咩事咁。

的確,係機場發生嘅故事大多數都係咁⋯⋯

機場係盛載住相逢同離別嘅地方,各種思念唔知可以點樣擱淺。

我哋幾個嘅傷感,無得同嘉盈比,佢手中其實拎住一封信,睇嚟佢趕唔切送出去。

我哋係度等佢喊完先,過一排,佢終於企返起身,但對住我哋,又唔知講咩好,我哋又唔知講咩好。

「佢會返嚟㗎。」子明率先開口。

「嗯!」嘉盈佢實在唔知講咩好,只係簡單咁應咗一句。

「你封信洗唔洗寄俾佢?」我都跟住問。

「唔⋯⋯」佢略有所思咁望吓封信,績道:「唔洗啦,我都係親手交俾佢好啲。」

「你哋一齊緊?」蕃薯仔好直接咁問,我估佢好想俾人打。

「Um⋯⋯」嘉盈遲疑了一會,支支吾吾咁,佢唔答其實已經等於答咗。

「唔係掛?仲幾為你哋一齊咗添。」我本能地講。

然後嘉盈就無再講啲咩,只係低住頭,嬌羞咁望住封信。

佢依家出現係機場,已經好大勇氣,我唔清楚佢哋之間發生咗咩事,但我感覺好甜蜜,已經唔係一般曖昧咁簡單,而係兩個人都對大家有意思,但無講到出口。

直到呀俊真係要走啦,一年後先會再返嚟,嘉盈先股起勇氣嚟送機。

我好想知佢哋發生咩事,同埋之後會點樣發展,但為免俾人覺得太八卦,就將呢啲嘢收埋係心。

出返社區嗰陣,子晴沿路同嘉盈傾偈,女仔互相照顧實屬正常。
返到去,我就即刻去搵呀詩。

我直頭嚟到佢屋企門口嚟搵佢,我好衝動咁想去見佢,每當見到有人失去,發生悲劇嘅時候,先至話要珍惜眼前人,往往係呢啲時候先有咁嘅衝勁,然後過一排又會懶散返。

正正我依家嘅諗法就係咁,好彩呀詩仲係我身邊。

呀詩拉開公屋個鐵閘俾我,愕然咁望住我。

「搞咩啊你?無啦啦上嚟我度。」雖然佢一臉茫然,但都幫我開咗度門。

我咩都無講,就上前攬住佢。真真實實咁係我懷裡,嗰度實在感令我安心。

「做咩嘢啊你?」

「做咩無啦啦咁?」佢見我好似個細路仔咁,佢聲線都放軟,用種媽媽聲嘅語氣問我。

「無,純粹掛住你,好想嚟見你⋯⋯」我撒起嬌上嚟,唔好睇小男仔唔會撒嬌啊,雖然次數唔多,但唔代表唔會,而且真係好信任,好愛嘅人面前先會咁做。

女仔係可以對好多人撒嬌,但男仔只會係愛嘅人面前咁樣。

「痴線啦你,快啲講咩事啦。」呀詩俾我呢個舉動逗笑。

「真係好彩你仲係我身邊。」然後我就雙手捧起呀詩楚楚動人嘅臉蛋,吻落去。

呀詩嘅笑容仲未收返起,我可以感受到佢仲崩緊嘅神經,隨之慢慢緩和,雙手圍住我個頸,回應返我嘅吻。

我哋一路錫,一路返去呀詩間房。

我熟悉咁將呀詩放落床,用隻手護住佢個頭,輕輕咁放佢落枕頭度,成個過程,嘴唇都無離開過。

呢排我哋都太忙,都無時間翻雲覆雨,今日好想佔據曬佢成個人,就好似當初我睇完求婚大作戰,滿腦子嘅思緒都係呀詩,但就無辦法去搵佢,只好不停咁諗起佢。

嗰種煎熬我至今都未忘記。
出返市區嗰陣,子晴沿路同嘉盈傾偈,女仔互相照顧實屬正常。

頂你停喺呢個位
咁又唔會
我想盡可能咁呈現人生百態,呢一part其實都好重要,唔想忽視佢
前排有人提出話呢個故嘅文筆麻麻
我都有深入諗吓,自己的確無乜點塑造自己嘅文筆,劇情亦無太大起伏
我想用最真摯嘅文字講述自己呢一代發生嘅故事,同埋心路歷程,有一啲細位都唔想錯過

所以想知你哋意見係點歡迎你哋隨時俾啲意見
唔知你哋係咪會想睇故之餘,都想吸收吓啲文筆之類,我雖然出得慢,但我盡心盡力想個故寫得好
又無覺得文筆唔好 而家個感覺幾舒服 好似聽緊朋友講故事咁 可能都因為習慣咗你枝筆係咁
同埋覺得描寫幾細緻 代入到係個𡃁仔嘅心態咁去寫

加油呀書生 只要你寫 就有人睇
晏啲出文啱啱先返到屋企
近排都要ot真係好忙
少咁好多時間蛇王打文仲想寫下啲ig散文都無時間
呀詩身體上嘅體溫仍舊咁令人熟悉,而呢一種熟悉其實都係一種安全感。

「做咩今日咁猴禽啊?你都好耐無咁狼死啦喎。」呀詩妖媚一笑,擺出一個嫵媚嘅姿態,佢拉低咗自己小背心嘅肩帶,仲要慢動作咁⋯⋯慢⋯慢慢⋯慢慢咁拉。

我略略粗暴咁扯底佢件小背心。

「爛啦~~」呀詩好明顯唔係抱怨緊我。

「又係你話我猴禽嘅,咪猴俾你睇囉!」我反擊返佢,手上面嘅動作無停低過。

已經唔止第幾次同呀詩玉帛相見,佢美妙絕倫嘅胴體就算由中學到依家,都係咁百看不厭,唔知點解。真係無話屌到悶,睇到厭嘅情況出現。

呀詩始終都係有佢獨特嘅魅力係度,令人慾罷不能。

「呼⋯呼呼呼⋯⋯」一連串嘅呼吸聲之後,呀詩就開始俾我搞到舒服到呻淫。

「嗯⋯嗯⋯⋯唔好啦,嗰個位⋯⋯好敏感㗎⋯⋯」

「啊啊啊⋯⋯喂啊⋯⋯」我已經將手指伸咗入去。

一摸已經濕成一片,第二吓已經直接伸入去,入面暢通無阻,就好似同你講所有嘢已經準備好曬咁,進入好狀態。

原本呢,理論上呢,就趁依家好埋牙啦,如果唔係一陣就無feel,乾曬塘。

再泛濫嘅河水,都會有乾涸嘅一日。

但我今日唔想咁快,我想整到佢引唔住,求返我轉頭。

我加快手指嘅速度,然後又慢落嚟,然後又再加快,再抽返出嚟,我嗰兩隻手指濕到就嚟可以滴水咁款。

呀詩面色紅潤,一副舒服嘅表情,老實啊,扑嘢其實最滿足就係呢一幕。

但最爽,就係呀詩佢自己向前捉住的隻手,伸去自己頭先爽完嘅位置。

好明顯佢未夠。

「做咩啊?好想要啊?」我係呀詩耳邊輕聲咁講。
live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞