《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
推!
「男人會明呢種需求都幾重要,但都唔勉強晴晴,你哋係呢方面都要自己⋯⋯搞搞佢。」

有時男人係呢方面都唔係幾講得出口,我亦都唔再多口啲咩。

「如果你真係有啲咩,都可以搵我傾,無咩係幾杯酒解決唔到。」我扮起一種成熟嘅口吻,我自己都覺得有啲滑稽,明明我都唔識飲酒。

「依家咁樣都幾好嘅,我同晴晴呢幾日都好開心,我諗會係中學最開心嘅時刻吧?」

我都係咁覺得。

買完飯上去諗住叫醒仲瞓到隻豬咁嘅呀詩,點知佢已經醒咗。

「咁快醒嘅你?」

「你走咗我就瞓唔著⋯⋯」佢一副可憐兮兮嘅樣,咩姐⋯⋯搞到我落街買飯係我錯咁。

總之佢一擺呢個樣出嚟,就好似我做錯咁,真係哭笑不得。

「你仲想瞓啊?」佢仲好似小貓咁,更添幾分可愛。

有人會因為旅行,見到對方最真實嘅一面,因而接受唔到,但我覺得⋯⋯

我反而見到呀詩更可愛嘅一面。

脫去MK嘅外表,其實佢都係一個想人錫嘅女仔,佢係喺一個缺乏愛嘅環境下大,佢比人更加缺乏愛。

我買完飯返嚟,我見到呀詩抱住自己,再聽到呀詩咁樣講,我有啲驚訝呀詩原來咁缺乏安全感⋯⋯

落機後,返嚟香港有種好唔真實嘅感覺,要返嚟面對各種唔同嘅事。

真希望可以將時間留係嗰段旅行嘅時光,一諗起無幾耐就要面對放榜,就覺得壓力大。
雖然盡咗力,已經改變唔到咩,但都難免會為呢樣嘢感到焦慮,好似等被判刑嘅感覺⋯⋯

我哋幾個都好唔捨得個旅行⋯⋯

「之後有機會再去旅行啊要!!」晴晴落機之後感觸咁講,「個旅行好正啊⋯⋯」

「之後都唔知大家點。」我說。

「有假期再約囉,不過應該越嚟越難約。」

「早啲約咪得囉!」呀詩安慰我哋。

「多啲出嚟食飯聚下啊!」晴晴表現得好不捨,我不禁串佢。

「做咩啊?好唔捨得啊你?」我笑道,有咁感性咩?

「係囉,講到好似身後事咁,之後都唔見咩?」蕃薯仔摸摸子晴個頭,邊摸邊說。

「只⋯只係我一路以嚟都係得讀書,又無咩朋友,估唔到就嚟畢業都可以同朋友咁樣一齊出嚟去旅行,我唔知畢咗業之後仲會唔會係咁,我唔想斷⋯⋯」

20歲左近,會執著於喺身邊嘅人,希望關係可以就咁一生一世。

但其實不出幾年,就會察覺一生一世比我哋想像中長得多。

我哋只係好多嘢都未經歷過,無遇過咩困難嘅𡃁仔。

「放心啦,我哋唔會斷嘅,畢咗業有心就約到出嚟㗎啦!」呀詩信誓旦旦地說。

呢個年紀,對未來嘅幻想好有憧憬,亦無比堅信著,會做到嘅!

但好多幻想會慢慢被時間打破⋯⋯

我都相信住,我哋呢份友誼會keep到嘅。
有文

喺放榜之前,我哋仲有個grad din,好多人都期待住呢一刻。

因為中五嗰陣見到啲師兄po啲last day啊,gard din相就覺得好羨慕,先覺得有畢業嘅感覺⋯⋯

個個都盛裝打扮,為嘅就係留低一刻嘅倩影。

最緊要嘅係同一齊相處咗三年,甚至更加耐嘅同學仔影張相,唔理中間係咪有咩恩怨都好,以後都各行各路,放榜拎完成績表後就真正道別。

旅行完無幾耐,我就繼續打工,我同呀詩都有各自返緊啲part time,佢成續好,除咗返緊KFC之外,仲有幫人補下習。

都係啲公屋客,聽佢講話搭搭下𨋢,吹下水就俾個仔佢補,然後靠啲師奶一傳十,十傳百咁,佢都接到幾個補習。

MK妹可以進化到幫人補習,都幾撚勵志,所以話性格同思想都幾重要。

而我就返緊萬寧,第一次接觸工作,有種終於大個仔嘅體驗,係自己第一次出糧嘅時刻,好鬼雀躍。

第一次憑自己搵返嚟嘅錢,顯得格外珍貴,反而更加唔捨得洗,以前呀爸呀媽俾嘅錢,就用得好爽快。

間唔中約出嚟同呀詩睇場電影,食嘢可以好少少,唔再係食學生餐。

而呀詩最大嘅轉變,莫過於再睇唔到呀詩著校服嘅樣,佢亦唔再綁馬尾,頭髮筆直咁梳返落嚟,成熟不少,幾有韻味。

「grad din點著好啊?」夜晚呀詩都會同我傾電話,距離grad din仲有個零禮拜時間。

「你點著都靚㗎啦。」我甜甜地說著。

「超!認真㗎。」佢好似聽慣咗我講埋呢啲嘢,咁呢啲係標準唔會死嘅答案,但內裡係可以射返個波俾佢,要返佢揀。

可能俾佢識穿咗我嘅敷衍吧?

「你覺得白色裙定黑色裙好?」呀詩由佢做MK妹嗰一刻起,就決定咗佢貪靚嘅基因。

「黑色!黑色啱你多啲。」我雙眼仍然注視係個電腦螢幕度。

「白色唔係清純啲咩?」

「又好似係喎,咁白色啦。」我以為咁就已經解決咗個問題啦⋯⋯

「咁點解你啱啱揀黑色?」
始終都好睇兩個人嘅
多謝你同琴巴仲一路支持我
多謝
第二季唔知啱唔啱你睇
第一季係寫青春嘅甜,第二季係想寫成長嘅心酸
好睇,一日時間追哂第一季,繼續努力寫好文
寫咗三個月嘅文一日就追曬
係,仲睇到唔捨得訓覺🤣
係咪好似信用欺詐師公主篇個種
就係唔想太心酸 本身生活已經夠苦
lm
好開心見到有續集
「哎啊,咁你著黑色白色都得啊嘛,清純又襯你,黑色你又性感喎,到時你實靚絕全場啦。」我心不在焉咁講。

「哼!打啦打啦,打飽佢啦你!到時我有咁少著咁少。」呀詩不滿。

「痴線!俾班麻甩佬睇蝕曬點得?」男人好多時都受唔住其他男人望自己條女嘅視線,我都唔例外。

「邊個叫你敷衍我?」

呢段期間,我都慢慢由online game嘅年代,轉為同朋友一齊玩LOL,online game亦都玩到悶悶地,而且少咗人玩,多咗人轉去玩LOL。

喺grad din嗰晚,佢真係著到好性感。

黑色連身裙。

踏著黑色高膊鞋,露出纖細嘅小腿,同埋露膊頭、性感嘅鎖骨。

呀詩全身上下我都睇過曬,但簡簡單單嘅一件衫,可以讓我雙眼離唔開佢,仲吸睛過佢裸體。

佢有特登去set個髮型,佢本身個髮型係典型MK妹嘅負離子,再加一執陰係額頭前面。依家就有啲捲,成個人好似大咗個咁,成熟咗。

而隔離係子晴,佢哋兩個孖公仔咁嚟。

黑白雙煞。

呀詩著嘅係性感黑。

而子晴係著清純白,一件繞頸嘅背心連身裙,有一條黑色嘅皮帶束住條腰,完全突出曬佢嘅上圍,但整體俾人純潔無暇嘅吸引力。

兩個人都化咗妝。

今日我哋都告別中學時期少不更事嘅青澀,係未成大人之前,提前扮一下大人。

「WOW!!!」佢哋兩個反而比我同蕃薯仔更加興奮,好雀躍咁走埋嚟。

「你哋依家先似返個人樣。」呀詩一開聲就打破咗頭先對佢美好嘅印象。

「係囉,第一次見佢哋兩個著西裝,係幾型嘅!」子晴都笑道。

「但有啲唔襯囉,哈哈哈哈哈,好似細路仔著老豆啲西裝咁。」呀詩輕挑地說。

唔知係錯覺定點,好似一齊返之後,呀詩成個人開朗咗,臉上嘅笑容都多咗⋯⋯

講嘢都串咗。

可能之前有段時間斷咗聯絡,唔知佢發生咗啲咩事掛?
💪🏻💪🏻

多謝樓上條link 去追返書生啲舊故
天使故最尾好sad 係咪會有第二季㗎?
喊出嚟
呢排多嘢做到真係做死人咩
本來諗住疫情返工無乜嘢可以多啲時間打文
點知依家一嚟就成堆咁堆埋嚟.......

仆你個街.....

你估係銀紙咩
撐住呀做完嘢上嚟呻下啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞