《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
急唔嚟等下就會有
無計,你出文嘅密度等同於人哋對你關注嘅程度,唔係要催你出密啲,只係等到攰了。
今日出
琴日瞓咗成日一至五返咁早,差唔多個個禮拜六都會瞓死咗咁濟
同呀詩傾完電話之後,我就去沖涼瞓,其他人仲係度吹吓水。

但我太攰啦,無幾耐就瞓咗。

聽講Ocamp最令人期待嘅就係夜晚嘅房game,到第二朝,的確無乜特別嘅行程,好似係俾大家玩水,玩水係最後嘅活動,但係玩水之前,要聽成個Ocamp團隊嘅人分享下佢哋之前籌備呢次活動有幾咁辛苦,個回憶有幾咁難忘之類。

講到我都就嚟瞓著了。

一啲玩水game度,最期待嘅,就係可以望吓班女仔性感嘅一面,呢一環節喺男仔堆度討論性極高。

最令我意想不到嘅係,Gigi係呢啲時候都係以長袖見人⋯⋯

佢著住件長袖泳衣,姐係嗰啲潛水衣咁樣,然後再加件T恤,不過俾我都會想盡法寶遮住佢。

大神佢最開心,見到組媽性感嘅一面,佢件白色衫濕咗水之後,透曬成個胸出嚟,咁本身今日個環節就無限制你話要著咩衫,好多人都係背心短褲拖鞋。

個遊戲就係每人手上都可以揀一個武器,然後就去整濕人哋,就係咁簡單。

通常嗰啲男女神比較受歡迎嘅,就係首先俾人攻擊嘅對象。

我都莫名其妙咁俾咗個女仔射到我一身都係⋯⋯水。

但我唔識佢㗎喎⋯⋯

於是我就舉起我支水槍,射返佢轉頭。

「啊~~~」個女仔睇嚟估唔到我會攻擊返佢,情不自禁咁驚呼咗一吓。

你又射吓我,我又射吓你咁,直接佢俾幾個男仔圍住嚟射,就唔同我玩了。

我已經半身濕曬,其他人仲癲過我,由頭到腳無一個地方係乾嘅。

我都隨機咁加入戰團,基本上都係亂入㗎啦,我終於都濕曬,都唔見Gigi。

後來我先發現到佢⋯⋯

佢真係充分發揮佢邊緣人嗁威力,邊度多人,佢就係側邊射幾下,但又無乜人會理佢。

Gigi極力想投入當下,想有一份參與感,但明顯地會感覺到佢格格不入。

我舉支槍,對準Gigi,發射!

佢感覺到,四圍張望,唔知邊個射佢,搵到兇手係我之後,露出個燦爛嘅笑容,對住我嚟射,反擊!
推推推

希望唔係劇透
射佢埋下伏筆?
真係玩到癲曬,去到最後嘅目的就係唔好俾任何一個人有乾嘅地方,尤其是男神女神,一定要大飽眼福!

夏日炎炎,我聞到嘅係青春嘅氣味,係可以玩到忘形嘅年紀。

我都唔知係點樣完場,淨係見啲人開始散去,我哋都跟住散去,成個Ocamp就咁落幕。

個個都濕曬身咁,但就笑曬咁口,至少個個都係開心住咁走。

「你專登揀組媽嚟射喎,成日係度狙擊佢。」其他組員同大神講,睇嚟自從琴晚開始,大神想溝組媽呢件事,已經成組都知道曬,啊⋯⋯話唔定係成個營都知道曬。

「依家用水槍射咋,我遲下真係射撚死佢啊!」大神講得十分露骨,依家係人都知佢想食組媽啦。

「哇,你咁不孝嘅?」有人取笑佢。

「你都傻嘅,遲下佢不知幾舒服,呢個先係我孝順佢嘅方式!」大神面不改容咁講佢嘅歪理。

我哋換過套衫之後,留住個濕漉漉嘅頭髮出營地,最後召集我哋,講下啲收尾嘅說話,在場嘅人都攰攰地,畢竟呢兩日都用唔少體力同精神。

呢一份係Ocamp培養出嘅熱情唔知會持續幾耐呢?

講完之後,個個都爭先恐後咁影相,有團體相,有個人照。

「薯頭!嚟影返張相啊?」組媽好熱情咁過嚟搵我影相。

「好啊。」我維持住一個靦腆嘅笑容。

「玩得開唔開心啊?」我知佢都係循例問下。

「幾好啊,會難忘。」我都答啲官腔嘢。

「之後有咩問題都可以搵我傾喎!搵組爸都得,唔好睇佢咁怕醜咁啊,其實佢份人好撚多嗲㗎。」組媽佢靠一靠過嚟,撞一撞我,連帶派埋波餅我食。

佢的確好有做媽咪嘅資格,至少唔會餓親啲bb啊,我都想做佢bb⋯⋯

之後我哋男仔又有影咗張相,Gigi都同人影緊,我見都影得七七八八,唯獨無同佢影過,我就走過去⋯⋯

「影唔影返張相啊?」我禮貌咁問。

「好啊。」咁我見佢拎住部手機,正打算舉高部最新嘅iphone5s自拍。

突然嚟個回馬槍,同我講話:「你揸啊~~」

「吓?做咩我揸啊?」我唔明⋯⋯

「你揸機,我企係後面先瘦得啊嘛。」我先恍然大悟,呀詩平時都無咁講究,我同佢手機入面嘅合照,慢慢越嚟越多都係搞屎棍。
Live 推
推推
晏啲更新
之後諗住逢禮拜六停更抖抖
其他時候keep住一至兩更
十扑
留個名
一口氣睇曬第一季第二季
呢張合照,成為我遲下同呀詩嗌交嘅導火線⋯⋯

一段關係入面,其實好多嘅爭吵,要花好多嘅精神同時間,呢樣係我慢慢察覺嘅嘢。

可以係一件好小嘅事。至於會唔會分開,好睇大家對呢段關係睇得有幾重,有幾珍惜,有幾執著想對方留係自己身邊。

影完之後,大家都開始四散,Gigi就問我係咪一齊返去。

我望一望手機,見呀詩無搵我,我就應承咗佢。

今次返去,好明顯大家感情係好咗,無初初咁尷尬,我覺得之後Asso入面都算係個伴⋯⋯

「你隻手無事啊嘛?」我見大家都叫做熟熟地,5成熟啦,就膽粗粗關心吓。

嗱!係關心啊,唔係八卦啊。

「嗯⋯⋯無事啊,都慣啦。」

「你係點整啊?介唔介意俾我睇吓?」我哋咁啱揀係地鐵最後嘅車廂,而且班車唔多人,Gigi先點頭同意,緩慢咁拉起件衫袖俾我望一望。

由佢眼睛傳遞出嘅訊息,我知佢係好信任我先會肯咁樣俾我睇。

喺Gigi雪白嘅皮膚上面印上咗幾處嘅污積,真係好明顯,同時覺得點解有人捨得整成咁?

「哇⋯⋯」我控制唔住我嘅第一反應。

「做乜搞成咁?」我聲音有點抖顫。

「我呀媽搞嘅⋯⋯」

「吓?呀媽咁樣都得?」我頓時覺得係咪我際遇係咁呢?對比起自己屋企,我真係好幸福。

呀詩家庭支離破碎,Gigi亦是如此。

但我好明白,我對呀詩嘅感覺並唔係出於同情,佢好多嘢我都鍾意。

Gigi反而係有啲⋯⋯同情?⋯⋯憐愛?我分唔清。

「我都慣㗎啦,由細到大佢都係咁,不嬲都反對我出去玩,每日放學都會接我,然後同佢去睇鋪,佢係喺啲商場度開衣服店,我每日放學就係去鋪頭度做功課,由細到大都無乜朋友,亦無拍過拖。」

我似乎就咁成為Gigi嘅朋友。

「所以今次我點都想嚟識下朋友,感受一吓啲人係操場玩係咩感覺,其他人落運動場係咩感覺,一大班人一齊放學,然後去食個嘢,係咪咁開心。」

「我唔想再淨係讀書,以前成績差少少呀媽就會打我,今次DSE考得唔好,佢已經好火滾㗎啦⋯⋯我仲話要嚟參加Ocamp,就⋯⋯」佢望一望手臂嘅瘀痕,一早已經習慣嘅佢,係佢眼裡,呢啲嘢再正常不過咁。

我真係唔知講咩好,我不嬲都唔知點安慰人⋯⋯

「都咁大個人啦,仲管得住你咩?」

Gigi淺淺一笑,無俾任何回應。

良久先講一句:「至少我依家無後悔到,呢個Ocamp我玩得好開心,我到依家我都仲好興奮,識到你我都好開心。」睇得出佢係真心,對比起Gigi,我嘅目的係想遲下Asso嘅生活可以有個朋友,Gigi佢令我更加慚愧。

我覺得佢呢個朋友都交得過啊。
仆街真係會由憐生愛
如果平時狀態唔好都可以抖抖星期六補番?
lm
呢條友唔簡單
明知薯頭有女,仲要係女神級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞