《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
LM
寫故可以寫到happy end...但人生
同樓豬差唔多大 代入感好高
我等埋佢先食,喺頭先,我見到佢枱面學友社份出路指南,佢入面做曬筆記,對於前路,就算未諗定都好,至少已經有準備。

但其實我,無佢諗得咁多。

以為有,但其實淨係得表面。

呀詩想要嘅,係想要一個具體,你會點樣去完成,諗好步驟未?諗好下一步未?

呀詩往往已經有曬打算,而我,以為知道自己想做咩就得⋯⋯

唔知係咪慢慢大個,呀詩對於個人嘅安全感開始降低,越睇重嘅,係將來嘅安全感⋯⋯

而我,到好後來先察覺得到。

我同蕃薯仔都係,自己以為做咗好多,另一半好似點都唔滿意咁,亦諗都諗唔明白。

直到我哋終於做到嘅時候,先至明白⋯⋯

呀詩食住碗糖水,係隔離拎住本指南嚟睇,睇得入神。

「好驚聽日放榜啊?」我柔聲問。

「越近就越驚囉,睇怕今晚都瞓唔著啦。」

「我今日氹你瞓囉。」

「睇死你都係最後自己瞓著啦!」呀詩白我一眼,十分之清楚我。

「你得嘅,不嬲成績都好,俾啲信心自己啦。」我唔知點安慰人,就亂咁講。

「都會驚。」然後佢就放低碗糖水。

輕輕咁捱係我膊頭。

房間入面無音樂,無播片,無打機,就係咁⋯

——安靜。

我哋嘅思緒都放咗係聽日嘅放榜。

其實我之前都無乜點諗,係我自己唔想面對姐,因為點諗無用,索性打機,一路去到頭先,係網吧嗰三個鐘,我都完全無諗,去搵呀詩都無。

依家靜落心嚟,先感受到恐懼。
我等埋佢先食,喺頭先,我見到佢枱面學友社份出路指南,佢入面做曬筆記,對於前路,就算未諗定都好,至少已經有準備。

但其實我,無佢諗得咁多。

以為有,但其實淨係得表面。

呀詩想要嘅,係想要一個具體,你會點樣去完成,諗好步驟未?諗好下一步未?

呀詩往往已經有曬打算,而我,以為知道自己想做咩就得⋯⋯

唔知係咪慢慢大個,呀詩對於個人嘅安全感開始降低,越睇重嘅,係將來嘅安全感⋯⋯

而我,到好後來先察覺得到。

我同蕃薯仔都係,自己以為做咗好多,另一半好似點都唔滿意咁,亦諗都諗唔明白。

直到我哋終於做到嘅時候,先至明白⋯⋯

呀詩食住碗糖水,係隔離拎住本指南嚟睇,睇得入神。

「好驚聽日放榜啊?」我柔聲問。

「越近就越驚囉,睇怕今晚都瞓唔著啦。」

「我今日氹你瞓囉。」

「睇死你都係最後自己瞓著啦!」呀詩白我一眼,十分之清楚我。

「你得嘅,不嬲成績都好,俾啲信心自己啦。」我唔知點安慰人,就亂咁講。

「都會驚。」然後佢就放低碗糖水。

輕輕咁捱係我膊頭。

房間入面無音樂,無播片,無打機,就係咁⋯

——安靜。

我哋嘅思緒都放咗係聽日嘅放榜。

其實我之前都無乜點諗,係我自己唔想面對姐,因為點諗無用,索性打機,一路去到頭先,係網吧嗰三個鐘,我都完全無諗,去搵呀詩都無。

依家靜落心嚟,先感受到恐懼。
書生

轉咗用google chrome唔記得登出返女朋友個ac
雖則佢都無用,亦都唔睇連登,但柒曬
遲下用funson出故咪俾你哋知囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞