《我的MK妹同桌》第二季

1001 回覆
145 Like 8 Dislike
去ocamp 識嗰另外一條女然後飛左呀詩
今晚再更新
今日瞓夠了
不過應該深夜
我嗰時放完榜 學校派完成績就趕我哋去報asso嗰啲
Asso有offer 但係最後都係揀咗jupas 啲hd
我嗰科基本上都係同degree一齊上堂
hd year 2 trans晒啲credit
offer gpa2.8就升返同department degree year2

反而有啲frd讀asso 過3都上唔返去8大
Ching又失蹤
係開始Ocamp之前,我哋有約出嚟食個飯,當組媽介紹我嘅花名嗰陣,真係想縮返入老母個閪度⋯⋯

我感覺到有人係度忍住,有人已經笑咗,仲串我話:「都幾襯啊個名⋯⋯」

所以我一開始對呢個Ocamp無乜好感,咩話唔參加就會無朋友,我寧願無,我讀Asso係為咗上返U,唔係為咗識朋友。

不過亦因為入咗Ocamp,我更加確立自己嘅目標。

嗰餐飯,組爸組媽為咗個氣氛,不停咁搵嘢講,呢餐飯人數唔夠10個人,男女比例差唔多55啦,其中兩三個都幾靚仔靚女,我見到嘅係,組爸組媽好落力咁同呢幾個靚仔靚女傾偈。

我都明嘅,現實就係咁。

其中有一個無乜點理過個組爸,好多時都靦腆地笑笑,無多講幾句,都係點到即止。

嗰個女仔幾文靜,留住秀麗嘅短髮,衣著亦好斯斯文文,有別於當時流行嘅打扮,短褲短裙啊,長直髮,波鞋啊咁。

後來大家對呢種打扮有個名詞同埋定義——

文青風。

但對於嗰陣時嚟講,呢種打扮已經好另類。

基本上嗰餐飯都係靜靜地食飯多,間唔中有人問兩句,我就答幾句,加上有時呀詩Whatsapp我,我都會覆下。

但我留意到嗰個文青女仔成日都有意無意咁望住我,因為我同佢都坐得比較遠,佢望過嚟嗰下好明顯,而且會望到我好唔舒服。

去到尾聲,好似已經問到無咩好問,就問下我哋啲感情狀況啦⋯⋯

呢啲問題我一早預咗,但最估唔到嘅係,在場好幾位靚仔靚女都係A0,包括頭先講嗰位文青女孩。

唔係掛?中學嗰陣都無拍拖咩?

「下?你哋中學都無拍過拖?唔係幾信喎。」組爸驚訝地說,嘴角迅速地閃過一絲笑意。

只見佢哋尷尷尬尬地笑住回答:「因為屋企嚴,同埋讀書囉。」

心諗,真係掛住讀書嘅話就唔會係度啦掛?

然後又諗起子晴,頓時覺得自己好衰,咁樣諗人。

文青女孩則回答:「因為搵唔到鍾意嘅人⋯⋯」

然後佢嘅餘光又有意無意咁飄向我。
事實證明我依家已經無辦法深夜出文
除非放大假日日都夜瞓
好似琴日咁,我頂唔順眼瞓已經瞓咗

你已經好似我朋友咁,好熟知我嘅脾性
短髮文青阿詩mola
而家你久唔久有上水講兩句算好啦好耐以前追天使故都係3 5星期先上一次水都唔知追唔追好
睇化晒
溝條文青女飛左呀詩啦
新毒者Lm
樓主洗唔洗係tg到提你出文
急唔黎的催分分鐘寫得唔好不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞