【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
舊POST:
1 Amsterdam :https://lihkg.com/thread/167147/page/1
2 Greece :https://lihkg.com/thread/188509/page/1

遊記及資訊整合:http://mangotofufa.wordpress.com/
Facebook page:https://www.facebook.com/mangotofufa/

【夏遊東南歐篇】希臘 斯洛文尼亞 克羅地亞 莫斯塔爾
是咁的,我上年係歐洲 exchange,前中後唔計留係讀書城市既日子,應該去左近130日旅行,東中西南歐都有,見近來唔少巴絲都plan緊grad trip / 歐洲 trip,搞到我又瘋狂回味返上年去歐洲既相 而家終於的起心肝上黎打下遊記
我係分好多個細trip咁去唔係一次過,所以我唔順序講了,揀黎講下!

上回主要係 希臘遊記 + 一堆 exchange 同 自遊行資料
而家講到就黎開始克羅地亞
嗚哇估唔到咁快又爆post
由於好多頁同超多千字文,我整合同分類左堆內容方便巴絲打睇返
http://mangotofufa.wordpress.com/
遊記同資訊篇已經upload曬,陸續更新緊上post提過既所有 exchange 同 plan trip tips[/size=2]

今個Post會講[gold]夏遊東南歐篇 希臘 克羅地亞 斯洛文尼亞 莫斯塔爾[/gold
我係六月去既,成個trip 20日左右,輕輕講下路線先 預告下大概個樣
係根據位置同飛機價錢排出黎既,排左好耐

Athens (一兩日夠)

(飛機)

Santorini (原來玩到3日)

(飛機)
Verona (去過,純粹住一晚)
(巴士)

Venice (第二次去,太鐘意,主要係要經佢搭巴士)

(巴士)

Rovinj (唔熱門但絕對正

(巴士)

Slovenia (鐘乳石洞

(巴士)
Zagreb (無興趣,純粹住一晚 )
(巴士)

Zadar (海邊浸腳可以坐成日)

(巴士)

Split (天氣好差,打風咁 )

(巴士)

Mostar (我以前心目中既東歐

(巴士)

Dubrovnik(人地話touristy,但我覺得真係超正超靚

我鐘意影相又鐘意打字,所以遊記都係多圖多字

btw 因為果時exchange前我都好需要搵巴絲們參考下同問野,
所以如果有巴絲plan緊去歐洲玩又想搵人比下意見/問下野既,
都歡迎黎問下,我去過/知既都會幫幫手

當中既國家包括荷蘭、比利時、意大利中北部、西班牙中北部、法國巴黎同南部、摩納哥、盧森堡、德國、波蘭、捷克、奧地利、匈牙利、斯洛伐克、斯洛文尼亞、克羅地亞、希臘雅典同Santorini、波斯尼亞和黑塞哥維那 (Bosnia & Herzegovina) 既Mostar 等等;英國剩係去左利物浦 ,瑞士剩係去過日內瓦
總之就係北歐、最東既東歐、葡萄牙、瑞士及英國絕大部分同愛爾蘭無去
下面係其中一D相:

新post留名 quote返我上個post個留言先

暫時鳩plan左黎緊30日既歐遊行程 幫手比少少意見
想暫時plan左每日係邊個地方先 果日去咩景點再遲D先諗

Day1~Day6: London
Day7~Day9: Amsterdam
Day10: Cologne
Day11: Heidelburg
Day12: Nurnburg
Day13~15: Berlin
Day16~17: Prague
Day18: CK
Day19~20: Vienna
Day21: Bratislava
Day22~24: Budapest
Day25: Hallstatt
Day26: Salzburg(由Hallstatt直接去國王湖,玩完先去Salzburg)
Day27~30: Munich (Day27 下午先由Salzburg搭車去Munich)

咁玩法交通算唔算順路?
Day10~12我自己覺得好似有D怪 但又唔知點搞
咩係coperto

原理有d似茶位,意大利成日入親餐廳都會每位收多2歐/2.5歐左右,
有時有D餐廳唔收,唔收果D多數都會係出面D牌寫明no coperto
因此每次食野埋單果下都好緊張,唔知今次又被加幾多coperto

都幾係野,一餐就咁樣貴多廿幾蚊
新post繼續捧場
樓主有無你買落的磁石睇下
我都儲左好多
咩係coperto

意大利 西班牙入餐廳佢會比麵包 餅乾你食(因為隨時叫完30分鐘都未黎), 再收返你2,3歐 唔食都好似要比
去小鎮就有時唔洗 法國唔知 岩岩到

Day26: Salzburg(由Hallstatt直接去國王湖,玩完先去Salzburg)
Day27~30: Munich (Day27 下午先由Salzburg搭車去Munich)

咁玩法交通算唔算順路?

好似有少少又落又上咁,想問munich遵hk呢程係咪已經買實左?
想問完再睇下有無得大執
新post繼續捧場

我都儲左好多

啱啱影,太暗 ,遲d影返張清d既
我又睇
新post繼續支持
已正皮
樓主繼續加速寫文
我都儲左好多

啱啱影,太暗 ,遲d影返張清d既
我又睇

我都好暗哈哈, 真係買到唔停手, 尤其係有人仔肉肉酸酸的係至愛!!
留名

咁玩法交通算唔算順路?

好似有少少又落又上咁,想問munich遵hk呢程係咪已經買實左?
想問完再睇下有無得大執

係呀 已經買實左有d後悔點解唔係berlin走

我都好暗哈哈, 真係買到唔停手, 尤其係有人仔肉肉酸酸的係至愛!!

我地塊版好似 是咪ikea
好正啊d毛毛公仔
紅燈區磁石
留名

黎緊五月中會去中歐四國:德國 捷克 匈牙利 奧地利,一共21日

唔知絲打會係香港買Sim卡,定係去到當地再買?

咁玩法交通算唔算順路?

想問完再睇下有無得大執

係呀 已經買實左有d後悔點解唔係berlin走

10-12我反而覺得唔錯
係囉berlin走就fit
但而家咁我覺得都順 不過有d位對我黎講有d遠同搭得耐車
例如berlin-> prague (有巴打會中間加dresden黎去下 都唔錯)
ck-> vienna 但可以用bean shuttle快唔少所以都ok
bud-> hallstatt有d耐,成8個鐘咁濟,有d驚你用左hallstatt唔少時間黎搭車
黎緊五月中會去中歐四國:德國 捷克 匈牙利 奧地利,一共21日

係香港淘定張上網咭 https://travelitem.taobao.com/item.htm?id=43842272131&spm=a1z09.2.0.0.lk7yEc&_u=kkluh45c57b
或者鴨記
當地買有d都幾伏,或者又要passport先買得果d,又要搵,買定一落機就有得用會安心d

係香港淘定張上網咭 https://travelitem.taobao.com/item.htm?id=43842272131&spm=a1z09.2.0.0.lk7yEc&_u=kkluh45c57b
或者鴨記
當地買有d都幾伏,或者又要passport先買得果d,又要搵,買定一落機就有得用會安心d

不過始終taobao野,雖然平,但怕唔怕伏

我果時仲諗住去轉oslo 食三文魚 原來好悶

係極悶 無野睇 我係條街hea左好耐
最後大半日入左starbucks上網
Btw d三文魚係ok既 但無話好特別 但d北歐甜蝦真係
咩係coperto

意大利 西班牙入餐廳佢會比麵包 餅乾你食(因為隨時叫完30分鐘都未黎), 再收返你2,3歐 唔食都好似要比
去小鎮就有時唔洗 法國唔知 岩岩到

捷克都有
個次食左先知
去波斯尼亞做咩唔去埋薩拉熱窩?

係香港淘定張上網咭
https://travelitem.taobao.com/item.htm?id=43842272131&spm=a1z09.2.0.0.lk7yEc&_u=kkluh45c57b
或者鴨記

不過始終taobao野,雖然平,但怕唔怕伏

唔想伏買3HK張歐洲Sim,或者德國機場買Vodafone Sim,依家九成全包歐洲Data
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞