【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike

而家得返呢個選擇 都順?
Munich入 ->austria->Ljubljana->croatia->dub->Budapest->vienna->ck->prague->nuremberg->frankfurt->Cologne->ams出
玩31日 會唔會太多?

Munich 2 ->austria 3->Ljubljana 2->croatia睇你幾多城市,各一日 ->dub2->Budapest 3->vienna 1-2 ->ck 1 ->prague 2->nuremberg1 ->frankfurt 1-2->Cologne 1->ams 4 出

我覺得應該啱啱好,德國加多一兩個 one day 小鎮都仲得,或者croatia去多幾個地市/過埋mostar

麻煩曬絲打 我想confirm多次就買機票
如果munich 想去埋楚格峰同新天鵝堡 洗唔洗加多日?可以day trip?
計曬上面日子 應該28日 有兩日"走盞"

楚格峰同新天鵝堡 各需1日

2日其中一日預你去天鵝堡,但去埋楚格峰就多一日 如果市內齋行其實天堡返黎果個傍晚先行都夠做,剩2日都得,但如果會入館/宮就2.5-3日
終於度好個Plan, 雖然唔完美 但第一次去歐洲係咁上下
聽日開始book住宿同長途既交通

好正 等待出發去歐洲既心情
有啲驚 未試過自己一個人去旅行 仲要去咁遠 所以仲未買機票
【遊記】DAY 14 克羅地亞 Croatia Split 史普利特 住宿、行程

Split 係克羅地亞偏南部既城市,佢係呢個國家第二大既城市,亦都係一個超老古城——由佢既戴克里先宮建造計起,有近1700年歷史。因為佢近 Hvar,所以唔少人黎到 Split都會出埋 Hvar 既。而我地因為時間同Budget問題,無去到 Hvar。另外,如果想游下水,去下沙灘,咁多個克羅地亞城市入面一定係Split最適合——首先佢果D係Sandy beaches,而且唔止一個,沙都好幼;佢既水好淺好淺,好安全。

先預告下係 Split 呢兩個Full Day,我地做左咩。我地超 hea

每日都去左次呢個好啱我地玩既幼沙、淺水沙灘玩。
根據位置,應該係呢個:Beach Ovcice

混入local中睇歐國盃 克羅地亞賽事

行古城街

睇非洲佬街頭表演

戴克里先宮及主教座堂 (無入,剩睇)

地底 market 同 地底博物館 (幾神秘同rpg feel,但睇完唔上網補充返既會唔知睇左d咩,因為無字無盛 唔係好參觀friendly,但幾平 )

中午抵達,我地住既位唔係古城範圍內,亦唔算好近車站(但都唔太遠,步行十分鐘內),不過就去沙灘方便,一條直路就得
佢叫Cottage Bacvice,係係 hotels.com book既Apartment hotel,兩個人加埋45歐2晚,即係每晚先一人11歐左右,抵玩啦! 不過今次呢間算有點頹,因為我地間房似係間屋既車房改裝而成既,所以比較細,但都舒服乾淨既 起碼有完整既私人浴室廁所、房、冷氣、廚房飯桌(雖然無需要用到),絕對係麻雀雖小,五臟俱全
重點係:平 同之前一樣,相比真實更頹
https://zh.hotels.com/ho375685/ba-ke-wei-si-xiao-wu-si-pu-li-te-ke-luo-ai-xi-ya/

住Apartment同airbnb既通弊都係要同定個屋主聯絡幾時到,到左要打比佢,等佢開車黎同你開門、check in之類。不過Croatia D住宿如非大酒店,大部份都係呢個玩法。

但好處係,屋主可以推介D好野比你,例如上面講好鐘意既沙灘都係佢推介既 佢強調係 Sandy Beach,我地即時好有興趣 ,因為中過Stoney Beach既伏後,就差d唔想再試Croatia d 沙灘 出發
有啲驚 未試過自己一個人去旅行 仲要去咁遠 所以仲未買機票

唔好怕啊,唔去後悔架,gogogo
如果verona同bologna 二揀一
去邊個好
原本計劃係venice>verona>florence
但verona住宿好貴

我都struggle過呢兩個,最後去verona 我覺得佢靚
但山上個景有d多樹遮住就一般,florence果個角度靚好多

我果時住木蘭花酒店,其實應該airbnb d fd黎,
shared bathroom[超乾淨] 優質早餐
唔算好平又未去到好貴,果時好似用http://hotels.com個10晚送一晚黎住

一個人去住酒店好貴
Verona最平都要$350一晚
幾乎係克羅地亞2倍
Mostar就超平 8歐一晚
去邊個好
但verona住宿好貴

我都struggle過呢兩個,最後去verona 我覺得佢靚
但山上個景有d多樹遮住就一般,florence果個角度靚好多

唔算好平又未去到好貴,果時好似用http://hotels.com個10晚送一晚黎住

一個人去住酒店好貴
幾乎係克羅地亞2倍

係啊 我都記得幾貴下 我去玩果時無stay,我晚上去florence 住,住果次係去做中轉站

Mostar Pansion nur係暫時感受上最完美既酒店 強烈推薦
有無人買過flixbus €99 5程個個
但係咪5程加曬貴過€99先會買 我search根本好多車快都€10有找

由其睇完你既遊記 好想快d去
你用咩機影?d相好靚
【遊記】DAY 14 克羅地亞 Croatia Split 史普利特(上)

首先,換好裝備,出發去 Beach Ovcice
呢個Beach附近有好多餐廳,由頹到正常到高級都有。首先,我地頹食個熱狗先 無影相 是日都幾大風,你見到個海D浪都幾勁。

手機相,因為去玩水,唔帶值錢野

最記得係店員話,呢期其實未到Croatia真正既夏天,所以唔算好熱,都有D風。多數黎緊打一兩個風後,就會到真既夏天,到時會熱好多。

呢個沙灘真係好正,就算你行到好出,D水只係去到你既半身,腰位,簡直係為我地呢D想玩沙灘又唔想浸死既人而設既。
相中最左邊果幾舊石果度,有D人時有會企果帶既海面,D水只係去到佢地小腿一半,遠睇好似係水面行咁 另外,呢頭有locker租既,但我地剩係得件衫同唔值錢既手機、拖鞋,就求其放就算,有需要都可以租用 (無留意幾錢

我地落水玩左陣,但今日真係幾大風下,D水又凍,於是一路浸一路都覺得好凍下,要狂係水中跑下跳下游幾下先無咁凍。過左陣,越黎越大風,真係凍到牙都震 於是上水 返去梳洗,出發古城 呢個時候,覺得幾可惜,因為遇到好灘但又凍到玩唔到好耐 。當時都無諗過第二日會再黎

梳洗後出發,行十五分鐘內就係古城啦 是日完全打風天氣,天色黯淡。

古城出面既城門都真係好殘舊下 D人會爬上果個好似梯級既爛牆度影相

一睇就知呢度真係有著悠久既歷史。

呢個係戴克里先宮外面既庭園,而家係開放比人行既,唔少人都坐係呢頭休息、傾計,有餐廳直頭係呢度既梯級放D軟墊比人係度坐住歎住咖啡吹水。

根據網上資料,Split 古城起初唔係城黎,係只有呢個戴克里先宮同外面既城牆。呢個城邊個住呢?就係當年羅馬皇帝戴克里先建黎比自己安享晚年既,足足動用左近二千個奴隸 用既都係高質石材,都好大陣象下。

因為城牆厚實堅固,所以其後附近居民遇到戰亂時湧曬入去宮殿區避難。接住,佢地仲定居落黎,慢慢係城牆內既範圍興建民居、教堂、市集等,令呢帶變左一個「城」。(睇完後成個AOE情景出曬黎

接住幾百年後,因為人口增長,D建築越建越多,城內唔夠位,就外向擴展,所以古城外都係民居,漸漸就發展城而家我地所見既克羅地亞第二大城市啦。

呢頭有個洞口落到去地底,見到有個地下街,我覺得係呢度一大特色黎

以前,佢係皇宮既地下段黎,而家改建成地下市場、地下博物館。

見到手信店位,當然又狗衝啦

D石都鋪得好細密下,圓拱形,地底,千幾年前既建築技術
好型啊

古城當然要用個復古書卷配合返!

而家已經似四通百達既通道。

下面有個博物館入口,平平地,好似20 kn 學生票,先廿幾蚊港錢,唔見左學生證既男友都輕鬆取得學生票

當年古城既圖畫,勁鐘意睇呢D圖
個城都真係好大下,難怪可以係入面起咁多屋 同而家都幾大分別,好似剩係得返頭先果邊有城牆咁,海邊果邊已經無左咁,佢無Dubrovnik個古城留得咁完整。

而家睇見呢張相個天花,有D密集恐懼發作
基本上無leaflet果D,入到黎都唔係好知展品係講緊咩,比較係一堆遺跡放係度,而我睇台妹join 左guided tour既遊記後,終於先明左

據說呢條巨木當時係支撐住呢個地下層既,而家唔係靠佢,就放係度展示返。
都真係幾大條下,仲放係度任人摸咁
呢個館好得意,keep住滴水,入面好多清苔。

好多位都有呢D沙泥傾瀉遺跡feel
我聯想起軒轅劍參個長安廢墟

下面排住果D係古時既水管,用石造,一個個咁串起黎就連成一個運水系統。當時佢係連到好長——十幾公里!要串埋幾多個咁既水管先搞得掂?好大工程

個館入面仲有好多呢D不知名房間

睇完就上返地面啦!
有無人買過flixbus €99 5程個個
但係咪5程加曬貴過€99先會買 我search根本好多車快都€10有找

同意,應該係要好長途既車先用得著 flixbus好平

由其睇完你既遊記 好想快d去
你用咩機影?d相好靚

Canon 500D 好舊既機 廣角鏡影風景
你croatia係幾時去?
Italy城市之間transit嘅火車(例如Venice -> Florence)使唔使買定?如果當日出發先買會唔會貴d?
同埋Italy會由Venice玩落去Rome,途中會坐火車去幾個城市,有冇話買咩火車pass抵d?定都係逐程買?
由La Spezia去五漁村係咪有day pass可以買?我知個pass係來往五條村任搭,咁會唔會包埋La Spezia來回五漁村?
去邊個好
但verona住宿好貴

一個人去住酒店好貴
幾乎係克羅地亞2倍

係啊 我都記得幾貴下 我去玩果時無stay,我晚上去florence 住,住果次係去做中轉站

Mostar Pansion nur係暫時感受上最完美既酒店 強烈推薦

夜晚走去florence住咪要揹住個袋行成日
都成10kg 幾辛苦下
Btw有冇人坐過national express嘅overnight bus
見佢london去liverpool/manchester都有
價錢同日頭搭差唔多 又可以慳一晚住宿
Italy城市之間transit嘅火車(例如Venice -> Florence)使唔使買定?如果當日出發先買會唔會貴d?
同埋Italy會由Venice玩落去Rome,途中會坐火車去幾個城市,有冇話買咩火車pass抵d?定都係逐程買?
由La Spezia去五漁村係咪有day pass可以買?我知個pass係來往五條村任搭,咁會唔會包埋La Spezia來回五漁村?

五漁村個pass係包埋la spezia
城市之間嘅火車好似當日買都一樣價
另外想問下florence>la spezia有冇得係pisa stopover幾個鐘先搭下一程
分開買貴5歐
去邊個好
但verona住宿好貴

一個人去住酒店好貴
幾乎係克羅地亞2倍

都成10kg 幾辛苦下
Btw有冇人坐過national express嘅overnight bus
見佢london去liverpool/manchester都有

National express下星期五要坐 但我估咪同flixbus個d差唔多
去邊個好
但verona住宿好貴

一個人去住酒店好貴
幾乎係克羅地亞2倍

都成10kg 幾辛苦下

National express下星期五要坐 但我估咪同flixbus個d差唔多

唔趕時間就ok delay果啲預唔埋
有冇睇埋mega bus
你croatia係幾時去?

六月中

都成10kg 幾辛苦下

我地會寄個行李係車站,輕鬆玩

五漁村個pass係包埋la spezia
城市之間嘅火車好似當日買都一樣價
另外想問下florence>la spezia有冇得係pisa stopover幾個鐘先搭下一程
分開買貴5歐

係 包埋la spezia

根據佢講法就睇你程車去幾遠,睇黎係要買定先

Do you need to buy tickets in advance?
Regional trains, no. For example, Pisa to Florence, Florence to Siena, Milan to Como or Milan to Tirano. There's absolutely no need to buy in advance and no advantage in doing so other than saving time at the ticket office. The price is fixed so there's no cost advantage in pre-booking, no reservation is necessary or even possible so the train can never 'sell out'. In fact, buying in advance is a disadvantage as regional tickets bought online are non-refundable and non-changeable, limited to a 4-hour window from the time of train you book. So just buy a ticket at the station from ticket office or self-service machines when you get there, validate it in the little green validating machines and hop on the next train, sitting in any empty seat.

Long-distance trains, yes. For example, Rome to Florence, Milan to Venice. All seats on Frecciarossa, Frecciargento, Frecciabianca & InterCity trains are reserved, so they can in theory sell out. However, as there are so many trains each with hundreds of seats there are almost always places available on most trains even just before departure. So yes, there's usually no problem at all buying at the station on the day if you want. The issue is price. On the day of departure you'll pay the most expensive base fare, Rome-Florence €45, Rome-Venice €84, but if you book in advance you can buy a cheap economy or super-economy fare from as little as €19.90 Rome-Florence or €29.90 Rome-Venice, assuming you're OK with limited or no refunds or changes to travel plans. It's your call!

買la spezia to florence 應該有得係pisa轉車,揀要係pisa等停留四粒鐘轉車既票,用果四粒鐘去下斜搭果d,應該就ok
下個月好似開返pula to zadar ferry

UPDATE 05.04.2017
According to the latest info from Croatian government sources, ferry line 9141 Pula – (Unije – Susak) – Mali Lošinj – (Ilovik – Silba) – Zadar will indeed be reintroduced from 01.06.2017.

咁我roviji ->pula ->zadar 咁落
下個月好似開返pula to zadar ferry

UPDATE 05.04.2017
According to the latest info from Croatian government sources, ferry line 9141 Pula – (Unije – Susak) – Mali Lošinj – (Ilovik – Silba) – Zadar will indeed be reintroduced from 01.06.2017.

咁我roviji ->pula ->zadar 咁落

搭船又幾正
又係我 我又遇到個問題 啱啱發現insbruck纜車六月至11月唔開 咁我去黎有咩意思 咁我就諗住將個日改去楚格峰
我就會係konigssee下晝或者夜晚走 我係咪直接去慕尼黑住多一晚 去楚格峰方便d?
定係直接係楚格峰附近小鎮住一晚好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞