【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike

巴打飛邊度

Stockholm😬😬 成班機得2個香港人😂😂 啲位多到打橫訓

正到 真係打橫訓左?

飛多哈就爆位 隔嚟個阿伯仲好大陣除
但飛stockholm個程好多行直情無人

屌好正
一定會好好訓

我果時坐10個鐘果班隔離個呀伯有d味 好彩只係中東佬d味 可接受 同會適應 如果男人汗除就
個呀伯狂去廁所 坐窗位

我個阿伯係咁咳同吐痰啊陰公

好慘!!!!
Skojcan caves同Postonja caves 2揀1去邊個好
Skojcan caves同Postonja caves 2揀1去邊個好

【資訊 + 遊記】DAY 11 Slovenia Škocjan Caves (上)

Škocjan Caves VS Postojna Cave
是日行程係去Slovenia兩個著名既鐘乳石洞之一——Škocjan Caves
另一個係Postojna Cave,事前其實我地struggle左好耐應該揀邊個去,上網睇完相同遊記後,得出既結論係:

Skocjan Caves 係係UNESCO’s World Heritage List入面;
Postojna,根據佢官網講法,只係申請緊被列入世遺,
所以理論上前者價值應該係高D。

去S既交通係比較複雜同耐,要轉車又盛;P係易去D同快D,一程巴士直達門口。

P 係比較 touristic,多旅行,多數旅行團都會黎呢度,入面有架好鬼違和既觀光小火車(google下會見到),個cave外面都有個幾特別既位,就係有個城程插左入座山咁;S就少人D,入面個境D人話壯觀D,而我亦都覺得真係好壯觀同震憾,因為係聲音上(大瀑布)同視覺上都係好令人驚歎,簡直好似入左魔戒既場景咁

一場黎到,想睇最勁既,於是,最後決定,Skocjan Caves

遊記
琴晚天氣一般,今日一出門天氣靚到

呢個位係龍橋,因為橋上面有幾隻龍既像係度 係trip advisor上已經係呢個地方頭既位既點,但其實呢條橋唔知有無10米長
佢係正hostel出面既路口,所以日日都經過

上面個城堡

一路行一路四圍影下街景

間中會見到呢D幾靚既屋。

好熱鬧 唔知係朋友定siblings呢

無啦啦有馬係馬路上面行,係歐洲係幾常見既事。

交通
去呢個cave既路線基本上係咁:
Ljubljana --- bus / train ---> Divača ---free shuttle bus----> caves
巴士係平過火車

到左Ljubljana既車站,只需要入去巴士售票處,同佢講你想去 Divača ,Ljubljana/Postojna、Koper/Piran 呢兩條線都會經Divaca,我地搭前者,佢會先去Postojna,所以你車程中會見到Postojna Cave外面個城堡,果頭仲有酒店添,的確係比較 touristic,配套完善。

到左Divaca,你會有D lost,因為要搵個shuttle bus站出黎。
我地係佢drop off個位行左一個圈先見到個站。
我無影低,但上網搵到呢張圖:

我地果時架車遲左少少到,一直擔心係咪其實唔會有車
佢係架7人車黎,得我地兩個客 一上客就走 車程五分鐘
其他外國人唔知點解揀行路 要行一個幾鐘的
(都可能因為我地廢先搭
你見到出返黎既尾班車係3點05,意味住D咩?就係唔早去既,走時都要行路

至於點解我會知有shuttle bus,我都唔記得了,係網上得出既結果,但剛才我上返官網,又搵唔到相關資訊,明明係官方service黎。不過trip advisor果度D人都會講有,所以決定利申下,建議先research / email d staff 查清楚而家仲有無呢架shuttle bus既service,我係上年6月去既

如果真係無,一係的士,一係行google map幫到你
所以話,呢個地方係難去好多

門票

門票有分好多種,路線1、2、路線1+2、路線3 (呢條跟導遊先要錢)
一條已經要行1.5-2個鐘,除非你好鐘意行同想行盡曬呢個地方,
否則,路線1(最貴)理論上應該已經睇到曬果D奇觀

( 1 ) Through the underground Canyon - guided tours
成人 16
學生 12
小童 7.5

( 2 ) Following the Reka River underground
奇怪地,佢話可以有guide無guide都行得,由於我唔係參加呢個,
唔太清楚佢玩法
成人 11
學生 8
小童 5.5

( 1 + 2 ) Through the underground Canyon /
Following the Reka River underground
最強組合,有排行

成人 21
學生 16
小童 11

( 3 ) Along the Škocjan Education Trail - guided tours
呢個剩係睇山景,無理由黎到剩係行山掛!所以唔貼價錢過黎啦哈哈。

唔行得又要睇正野既我地當然買路線一 學生票 12歐

買完飛,食野先

唔知係咪太餓,我竟然影完紙巾就無再影食物
印象中係食fries 同包咁。

好多注意事項
第12頁開始有cave遊記

原來有post過
唔該晒

原來有post過
唔該晒

快d推爆
想睇dubrovnik
絲打 黎緊我會去15日 係budapest入同走 機票已經買左 我同我朋友想去齊匈牙利 捷克 奧地利 仲想落去去埋意大利幾日 會想去威尼斯同Florence 但好似好唔順路 因為我又要返budapest走 睇左你建議逗留幾多日啲時間 計過應該都夠 不過就諗緊啲交通點 同埋應該一開始就落左去意大利先定最後先去
想問問六月克羅地亞需唔需要有外套??

好驚夜晚唔夠衫著
快d推爆

想睇dubrovnik

盡量加速 就黎去旅行,努力plan緊行程
絲打 黎緊我會去15日 係budapest入同走 機票已經買左 我同我朋友想去齊匈牙利 捷克 奧地利 仲想落去去埋意大利幾日 會想去威尼斯同Florence 但好似好唔順路 因為我又要返budapest走 睇左你建議逗留幾多日啲時間 計過應該都夠 不過就諗緊啲交通點 同埋應該一開始就落左去意大利先定最後先去

意大利真係幾唔順路 我應該會search bud -> 意大利既機票,睇下一到就飛意大利定玩完先飛去既機票邊個平d黎揀 因為我覺得玩法就分別唔大既 甚至可以 budapest 玩完去意大利,再玩完飛返vienna繼續行程 主要都係就住內陸機票黎plan,因為差價可以好大

意大利真係幾唔順路 我應該會search bud -> 意大利既機票,睇下一到就飛意大利定玩完先飛去既機票邊個平d黎揀 因為我覺得玩法就分別唔大既 甚至可以 budapest 玩完去意大利,再玩完飛返vienna/prague/salzburg繼續行程 主要都係就住內陸機票黎plan,因為差價可以好大

好驚夜晚唔夠衫著

晚上涼少少,但唔凍,我就薄薄地一件恤衫咁薄既外套都夠
快d推爆

想睇dubrovnik

絲打今次去邊度
出埋dubrovnik先出發啦

好驚夜晚唔夠衫著

咁帶件風褸算
快d推爆

想睇dubrovnik

絲打今次去邊度
出埋dubrovnik先出發啦

今次近近地去沙巴五日 好似好多local tour要報,所以要瘋狂研究
盡量出 因為連相都未揀

好驚夜晚唔夠衫著

咁帶件風褸算

唔打風既應該夠 打風都ok
【遊記】DAY 17 Bosnia & Herzegovina Mostar 莫斯塔爾 終極漫遊
酒店靚位真係好好,坐坐下悶悶地落去買支橙汁飲下,行個圈又入返房
舒舒服服訓一晚後,第二朝就準備check out,出去食個飯

又去左琴日果間 好似因為有微雨,所以求其入,今次坐室內

竟然無影低食左咩 亦唔記得

0.5 歐既雪糕,買多幾杯

今日老橋長期有隻狗係度,佢會跟人行,行我地行左幾步

又一隻想帶走既狗

無啦啦,佢爬左上橋邊 望去對面,我地就睇佢望咩,點知原來佢睇人跳水
我地覺得好神奇,點解佢咁矮見唔到,但都知有人準備跳

之後開始多人聚集:

你見到橋頂有條友企係度,係係度籌錢,籌夠就跳
但我地企左幾分鐘佢都未跳

之後我地走左

貼多次 琴日影既,今日個天好灰,落雨咁,所以無咩影相,
同時好慶幸我地琴日到 先睇到靚 Mostar

重點係,雨後既Mostar橋,極!度!跣!行親都溜冰咁,一路行,無一個人唔差D PK

行完一個圈後,我地就會合屋主,車我地出去車站了
屋主話,Dubrovnik好靚,但好貴,佢話really expensive,於是我地既期待(佢既靚),又有D淆(佢既貴)
今個旅程最後一站——Dubrovnik
Mostar好似好靚咁
0.5歐雪糕又幾抵
Mostar好似好靚咁
0.5歐雪糕又幾抵

佢條橋好正 j左好耐
€0.5
So far見過最平既雪糕係budapest既around $7港紙
黎緊五月尾會由salzburg去hallstatt day trip
有冇可能去晒鹽礦同冰洞?
冇嘅話邊個值得去d?
聽日出發啦 唔該哂絲打之幫左我咁多
另外我想問 去到歐洲用信用卡匯率係咪貴好多?
係香港上網book野 歐元成8.9
諗緊要唔要換多啲cash去
€0.5
So far見過最平既雪糕係budapest既around $7港紙

真係好抵玩,m記價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞