【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
大家city轉city係咪早上就轉 定黃昏先轉?
想問下 Hamburg/Berlin/Amsterdam 有冇啲好靚既湖/山景?
因為我上網搵黎搵去都係普通沙灘又或者普通啲湖咁
淨係去嗰頭又好似搵唔到Königsee咁靚既
想問下 Hamburg/Berlin/Amsterdam 有冇啲好靚既湖/山景?

山荷蘭就應該無 湖都唔多覺
我覺得靚到din果d都係munich austria中間同alpes一帶連帶出黎既果d山景黎

都係睇巴士比咩時間,早上晚上都有就睇果個地方早上走得定要玩多半日 無定 晚上到再settle第二朝起計有full day 日頭transit就易搵路 有得補眠

又係我 roma 會唔會太多
放返日係威尼斯會唔會好d
la spezia, cinque terre, portovenere 係咪全部訓哂係la spezia就ok?

聽巴打講三四日差唔多
雖然夏天覺照咁長可能三日都得
反而覺得la spezia佢自己本身係無咩行程,所以唔建議spend一日係果度,當佢住宿地就夠,或者可以去下熱那亞 pisa果d玩

唔該哂先 再整理一下 差意大利未book

搞掂就等出發

夜晚走去florence住咪要揹住個袋行成日
都成10kg 幾辛苦下
Btw有冇人坐過national express嘅overnight bus
見佢london去liverpool/manchester都有
價錢同日頭搭差唔多 又可以慳一晚住宿

我地會寄個行李係車站,輕鬆玩

車站寄行李大概咩價位?

果個因為唔係locker(四五歐),而係一個舖位,好似 6歐左右一大件

結果都係決定果晚落florence住
慳返成舊水
係意鐵果度仲未領略到邊啲應該早買
Florence去la spezia就去到買都一樣價,
但係la spezia去genoa 同 genoa去milan 應唔應該上網買定?
有啲明明係regional train 但係唔同日子又唔同價

我就係有得買定都會買定既 因為咩住宿都book曬既都無咩變數,所以就買埋到時方便d

我覺得靚到din果d都係munich austria中間同alpes一帶連帶出黎既果d山景黎

我都係咁諗 得德國南部先有靚景 上面嗰堆真係咩都冇得睇
又係我 我又遇到個問題 啱啱發現insbruck纜車六月至11月唔開 咁我去黎有咩意思 咁我就諗住將個日改去楚格峰
我就會係konigssee下晝或者夜晚走 我係咪直接去慕尼黑住多一晚 去楚格峰方便d?
定係直接係楚格峰附近小鎮住一晚好?

個峰我無去,我返到去研究下位置果d

我見佢都唔太近munich個位,transit都幾浪費時間同車錢,同埋個行程都要幾多時間咁,比我應該會去楚格峰果頭住先,唔貴的話 玩完再入munich
又係我 我又遇到個問題 啱啱發現insbruck纜車六月至11月唔開 咁我去黎有咩意思 咁我就諗住將個日改去楚格峰
我就會係konigssee下晝或者夜晚走 我係咪直接去慕尼黑住多一晚 去楚格峰方便d?
定係直接係楚格峰附近小鎮住一晚好?

個峰我無去,我返到去研究下位置果d

我見佢都唔太近munich個位,transit都幾浪費時間同車錢,同埋個行程都要幾多時間咁,比我應該會去楚格峰果頭住先,唔貴的話 玩完再入munich

我都係咁諗 得德國南部先有靚景 上面嗰堆真係咩都冇得睇

上面平原咁
絲打想問下雅典同聖托里尼住宿有無好推介

santorini有,但巴絲話今年六七月漲到好貴 我果時早book六月頭每人百幾二百蚊晚,

santorini住宿及揀酒店tips:
https://mangotofufa.wordpress.com/2017/04/13/【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇-(十一)希臘-第/

如果係豪歎世界style就住oia面海villa

athens我果間幾平同近地鐵站,都近火車站(去到後覺得無必要近火車站,近地鐵就夠)

https://mangotofufa.wordpress.com/2017/04/07/【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇-(三)由雅典機/

屌岩岩search oia d海景房有泳池
$200 hkd一晚
我覺得好撚掋

唔q係啊咁平?! 痴線 係好多定得幾間

但唔係藍白屋仔
但有pool有海景都好平啦

歎世界

我鐘意晚上轉,因為我搭車唔睇景只會瞓覺,晚上歐洲果邊無乜野玩,用黎搭車就唔會用左日頭玩既時間

我鐘意晚上轉,因為我搭車唔睇景只會瞓覺,晚上歐洲果邊無乜野玩,用黎搭車就唔會用左日頭玩既時間

我搭車訓唔到覺
勁憎搭夜車 但又真係慳到住宿既
前面較低張凳更加唔洗訓

我搭車訓唔到覺
前面較低張凳更加唔洗訓

我點都會11點前到,因為晚上點都要瞓餐好 過夜車我唔得

我搭車訓唔到覺
前面較低張凳更加唔洗訓

因為我諗緊 如果成日玩幾個鐘city轉city 好浪費 但我驚太chur

我搭車訓唔到覺
前面較低張凳更加唔洗訓

因為我諗緊 如果成日玩幾個鐘city轉city 好浪費 但我驚太chur

歐洲玩法 搭車耐過玩

我搭車訓唔到覺
前面較低張凳更加唔洗訓

第二日我會勁炆
同勁想沖涼
坐完夜車個晚訓覺 d frd話我係秒速訓著有鼻寒

我搭車訓唔到覺
前面較低張凳更加唔洗訓

歐洲玩法 搭車耐過玩

我會寧願早d起身搭早車去中間既一個city 入夜前走再去到目的地 cut一半舒服好多
有飛機我其實prefer飛機 好多都真係好平

我搭車訓唔到覺
前面較低張凳更加唔洗訓

第二日我會勁炆
同勁想沖涼
坐完夜車個晚訓覺 d frd話我係秒速訓著有鼻寒

無訓好覺或者唔夠訓真係會全日燥燥地咁
咁誇張

我搭車訓唔到覺
前面較低張凳更加唔洗訓

歐洲玩法 搭車耐過玩

我會寧願早d起身搭早車去中間既一個city 入夜前走再去到目的地 cut一半舒服好多
有飛機我其實prefer飛機 好多都真係好平

無錯 超過5粒鐘既車全部唔搭 點都中間day trip下分散返
出文時間
有冇人試過munich 一早就直落hallstatt stay 1night 再玩個早上 (如果去埋5finger同 鹽洞) 係咪要stay多日?
之後 再上返st wolfgang 先stay salzburg 因為我唔想hallstatt 去 ljubljana 好麻煩

同埋我salzburg未必直到ljubljana 想留一日係Bled
玩ljub既話 半日已夠曬?鐘乳洞要一日?

之後我就落rovinj
【遊記】DAY 14 克羅地亞 Croatia Split 史普利特(下)

上篇:P.25 #610

上返地面,會係大街黎 呢個就係 Split 既海濱大道喇!

左邊係D攤檔,右邊係餐廳。

有個幾特別既工匠

見到成世人見過最醜既狗

跌左
醜樣得黎又幾搞笑

果日下午有場英格蘭既歐國盃賽事,我地企係D餐廳電視附近睇,
點知睇睇下另一間餐廳果邊係度起哄同慶祝, 但呢邊無發生咩事,十秒之後呢邊個電視機先見到入波
於是我地知道,聽日睇克羅地亞果場一定要去果間睇
唔係實被劇透

盡頭既廣場
行入D係另一個小廣場

因為越黎越大風,好多店都收曬傘

個天

行左一大輪後,感覺大風到已經成個3-8號風球中間咁

果邊天色已經變左咁
於是求其買個晚餐——中菜快餐 wok,哇Split呢間伏到PK
勁難食 D三文魚勁腥、飯又無啦啦加薑
食左唔夠一半掉左 ,去隔離買薯條算
起程返去

吹到成地樹葉,佢地仲旋風式打轉
你話8號波我都信,一路行一路驚D樹會冧
返到去出面都仲fu fu 聲,但上網睇又唔見話打緊風

上面出錯左張相 補返
有冇人試過munich 一早就直落hallstatt stay 1night 再玩個早上 (如果去埋5finger同 鹽洞) 係咪要stay多日?
之後 再上返st wolfgang 先stay salzburg 因為我唔想hallstatt 去 ljubljana 好麻煩

同埋我salzburg未必直到ljubljana 想留一日係Bled
玩ljub既話 半日已夠曬?鐘乳洞要一日?

之後我就落rovinj

有無車可以一take過?輕輕google map見佢好似要瘋狂轉火車巴士咁
睇你幾點到hallstatt,佢佢個鎮就應該2粒鐘內都行完hea完,5 finger上去影下相應該唔洗好耐,鹽洞要特登搭出去玩,覺得起碼要預多半日,比我應該會翌日五六點先走

ljub自己就得old town我覺得,佢3粒鐘應該點都夠 鐘乳石就睇你去邊個,少人d果個skocjan交通麻煩d,就預要由早玩到4 5 點 其實可以去完個洞,先去ljub行個圈呀咁 唔洗特登用一日去玩lubj
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞