【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
有無人搭過easyjet? 係咪要print boarding pass
絲打帶咁細個袋都裝到相機?
我都係用500d 淨係帶支kit鏡
都覺得好晒位
上次去一個月帶左個70L 加一個細背囊
今次想一個60L搞掂

係啊,啱啱好 如果同男友去係一個負責孭相機 即影即有 差電野 另一個孭衫呀拖鞋果d 但最後個trip自己同fd去都一個袋裝到曬所有野 但當然無帶埋即影即有

我都諗緊自己帶咩好
因為係去完exchange先玩 基本上要帶哂啲行裝周圍走 一諗到轉地方去搭車但又拖住個gip好麻煩

哇寄個行李係機場d寄行李service啦 咁重四圍去會癲 我剩係拉一日已經想掉左佢 我亦聽有人成個寄返香港

機場/寄返香港都唔錯
睇下有無機會去親戚屋企放低行李先玩

可以就最好
其實每晚hostel大概200蚊算唔算貴?

好多人share個d?
勁多人既話200我覺得貴左d 150內應該唔少 係好多地方

agger
同埋好睇咩城市 邊度黎既?
預得太多時間係ams
會去風車村 羊角村 加三日ams市中心
都仲有2日淨 rotterdam麻麻地有興趣
可以點

即係本身5日市內? 落Maastricht 玩到一日
未去比利時就可以去brugge ghent
去左就向荷北 alkmaar果類地方

好多人share個d?

agger

暫時book左倫敦同克羅地亞
預得太多時間係ams
可以點

仲有7日巴黎

7日巴黎 可以其中三四日去法國中部城市day trip了

法國可以望下呢個
【攻略】預計每個城市逗留日數?/
https://mangotofufa.wordpress.com/2017/05/08/【攻略】預計每個城市逗留日數?/

好多人share個d?

agger

croatia 200就好貴下我諗
除非dubrovnik
預得太多時間係ams
可以點

可以望一望第29頁#708
有無人搭過easyjet? 係咪要print boarding pass

我果時要 佢30內內可chkin 可以print完先出發

頂我以為得ryanair先要print
後日飛 快手整左佢先

好多人share個d?

agger

除非dubrovnik

Dubro搵左9x hkd一晚
Airbnb
其實早搵真係可以好平 我搵親都幾個網一齊睇 好多勁平又勁正
樓主幫幫手
我黎緊去歐洲40日
英法意荷蘭西班牙
見上網買既數據卡都係30日
想問下40日應該買咩好

仲有 有冇咩食過好難忘

意大利西班牙有成list必食野 餐廳有幾間特別鐘意 今晚打 food market西班牙果d必去 睇下28頁682有提d food market

如果係我 我會買兩張30日,for第二個月果張我會買少d 用量既,預十日,例如一張4GB 一張幾百MB到1GB咁樣,或者兩張2GB,第一張用完就開第二張(不過淘寶有d要講定開通日期,你第二張可以講day20果個日子,遲開無所謂,比預定日子早開先係問題)

都可以買前問下客服有無得延長果d (要買前講定)

如果加埋價錢都過300既可以考慮買3uk一年果張(你唔一定要用一年 可以40日用曬12gb 爽)

十幾頁前 /我wordpress有詳細資料

後日飛 快手整左佢先

原來可以dl app都得

好多人share個d?

agger

除非dubrovnik

Airbnb

好平 我dub既住宿去到中伏即時轉另一間

後日飛 快手整左佢先

我都見到呀
但唔知洗唔洗好似ryanair咁要visa check
要stamp就應該一定要print硬

好多人share個d?

agger

除非dubrovnik

Airbnb

最憎水壓低既花灑
沖涼沖到炆

好多人share個d?

agger

除非dubrovnik

Airbnb

Croatia Bosnia Slovenia係幾平
大部分都$200以下一晚
Book左mostar一間hostel 8歐一晚仲要包早餐
但係意大利就好貴
venice主島hostel要$380一晚

後日飛 快手整左佢先

我都見到呀

要做呢樣野好似得ra 不過print到既print左名妨

好多人share個d?

agger

除非dubrovnik

Airbnb

最憎水壓低既花灑
沖涼沖到炆

頂,無錯,呢樣係我判一間酒店好唔好既重大要點 ibis果隻係完美級數

好多人share個d?

agger

除非dubrovnik

Airbnb

Croatia Bosnia Slovenia係幾平
大部分都$200以下一晚
Book左mostar一間hostel 8歐一晚仲要包早餐
但係意大利就好貴
venice主島hostel要$380一晚

mostar好多9以上rating既住宿,好din

同意 法國都係
預得太多時間係ams
可以點

就係去左比利時啦 點解我唔早d睇到呢個post
Maastricht即日來回?
想問下搭地鐘貴唔貴?市中心d住宿貴到

好多人share個d?

agger

除非dubrovnik

其實我搵到D更平既 例如Zadar搵到間130蚊晚/200蚊晚
但200蚊晚果間房入面望到海 評分又高D
就bk左200蚊
樓主幫幫手
我黎緊去歐洲40日
英法意荷蘭西班牙
想問下40日應該買咩好

仲有 有冇咩食過好難忘

意大利西班牙有成list必食野 餐廳有幾間特別鐘意 今晚打 food market西班牙果d必去 睇下28頁682有提d food market

如果係我 我會買兩張30日,for第二個月果張我會買少d 用量既,預十日,例如一張4GB 一張幾百MB到1GB咁樣,或者兩張2GB,第一張用完就開第二張(不過淘寶有d要講定開通日期,你第二張可以講day20果個日子,遲開無所謂,比預定日子早開先係問題)

如果加埋價錢都過300既可以考慮買3uk一年果張(你唔一定要用一年 可以40日用曬12gb 爽)

唔該哂你

追問
樓主係換定歐元過去 定係用海外提款?
想問係咪冇咩銀聯機

後日飛 快手整左佢先

我都見到呀

要做呢樣野好似得ra 不過print到既print左名妨

無時間print我應該由佢
試一次先
樓主幫幫手
我黎緊去歐洲40日
英法意荷蘭西班牙
想問下40日應該買咩好

仲有 有冇咩食過好難忘

唔該哂你

追問
樓主係換定歐元過去 定係用海外提款?
想問係咪冇咩銀聯機

我上網check都係話西歐無乜銀聯機 英國就多 所以兌定多啲去 聽日就出發啦 驚驚地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞