【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
話說我又去玩了
今次去荷蘭 玩3日(因為要急住番黎present )
樓主你覺得我住zaandijk個頭
咁玩好唔好?
Day 0 夜晚到zaandijk住一晚 (有時間就落紅燈區)
Day 1 去鬱金香園
Day 2 風車村
Day 3 amsterdam 玩足全日 十一點半搭車落番比利時
咁樣可唔可以 原本想跟學校去睇king's day但無哂飛 咁樣可唔可行?

我覺得只要近火車站巴士站的話 都ok
風車村玩唔到全日,你早d去既可能一兩點都完,可以去多d地方,例如市內行街睇多幾個館之類

呢兩日趕完prj聽晚出發了 會去搵朋友一齊玩
不過呢排ams天氣麻麻
想chur埋羊角村都唔得
有冇巴打有羅馬/Florence/Venice
推介既hostal
唔太識搵d交通方便
睇網上d review怕伏

我諗起個時米蘭有個尼泊爾roomate
佛羅倫斯夜晚走 係pisa火車站訓 朝早玩pisa趕下午4,5點前到米蘭 袋都唔dom直去duomo, duomo收左就行埋街 11點先到hostel訓 訓醒早train去威尼斯
我問佢唔辛苦咩 佢話尼泊爾仲辛苦

比香港人更爭分奪秒既旅人出現了 剩係係意大利火車站訓已經服左佢,聽過有人半夜係火車站出沒,全場得佢同一個賊,於是被賊搶曬所有野

其實我試過訓意大利既火車站 不過個時同朋友一齊所以輪流訓...但其實都幾多人下我覺得你聽講個個情況應該比較小有

我諗佢應該係係d細站
話說我又去玩了
咁玩好唔好?
Day 0 夜晚到zaandijk住一晚 (有時間就落紅燈區)
Day 1 去鬱金香園
Day 2 風車村
Day 3 amsterdam 玩足全日 十一點半搭車落番比利時
咁樣可唔可以 原本想跟學校去睇king's day但無哂飛 咁樣可唔可行?

風車村玩唔到全日,你早d去既可能一兩點都完,可以去多d地方,例如市內行街睇多幾個館之類

不過呢排ams天氣麻麻

荷蘭天氣 不過多數應該三日入面有齊好好 好差 同一半 既天氣
我想問下budapest同amsterdam比係咪平好多?

物價應該低唔少 不過果時貪得意book airbnb 所以無睇佢住既價
其實歐遊係咪只需要book定長途既交通
如果去30日 你地會唔會一早book定晒30日既住宿?(hostel)
定係只book左開頭果個先 去下一個地方前先book
成日驚到時萬一有突發野會將成個計劃打亂

我係一早book曬既人
加上旅行完好攰返到去只想攤抖唔想再research
推介既hostal
唔太識搵d交通方便

我flo果間幾好 但兩人房黎
推介既hostal
唔太識搵d交通方便

Wow florence hostel好似唔錯
不過我個時趕車番比利時無過夜但我朋友過左
話說我又去玩了
咁玩好唔好?
Day 1 去鬱金香園
Day 2 風車村

不過呢排ams天氣麻麻

荷蘭天氣 不過多數應該三日入面有齊好好 好差 同一半 既天氣

唉希望有日好天俾我影花就係

物價應該低唔少 不過果時貪得意book airbnb 所以無睇佢住既價

咁好啦
好想食鵝肝

咁好啦
好想食鵝肝

因為用曬食既budget黎去遊船河,無食好野
話說我又去玩了
咁玩好唔好?
Day 1 去鬱金香園
Day 2 風車村

不過呢排ams天氣麻麻

唉希望有日好天俾我影花就係

影花真係要好天
依到係咪有巴打之前去過瑞士
諗住係瑞士留四日 唔知點plan 好
想坐 Glacier Express
入就係日內瓦 走就Zurich

你真係要搭咪由Zermatt開始搭囉, 不過真心覺得唔值得

我諗住brig 開始囉
真係唔值?巴打有去過?
Swiss Travel Pass 係咪要買?

佢條路線普通火車都係咁行, 仲要無得開窗影相, 除非你好鍾意搭火車啦
去4日唔駛買咩Swiss pass啦, 買half price card一定抵d
btw廢事騎劫左人地個遊記

留明學野 4日點plan 好

4日無咩好做啦, 如果你要上雪山既話就少女峰/Zermatt 2揀1囉
geneva同zurich好悶, 我覺得你一到左就可以搭車走去下個地方

瑞士唔去山區其寶好悶 4日嘅話可以all in zermatt/interlaken+jungfrau 最多留返1日遊zurich/bern

唔該哂巴打先
未睇曬,但想問下絲打你覺得東歐有啲咩值得去深入了解
想報backpacker 嗰6000$sponsor 去東歐,但唔知有咩可以去深入了解,環境保育?文化?人民景觀?thanks!

咁好啦
好想食鵝肝

因為聽講budapest d野好平
所以
Btw絲打你budapest有無買travel card

咁好啦
好想食鵝肝

所以

我策略是不對的 返到黎好多人話bud好多美食

我去果d野好似除左山洞醫院外同個outdoor bath,全部都唔洗入場費 車費又……你懂的
當我好想去歐洲+當我無錢時見到咁既野

【#歐洲】抵到震!五星航空飛歐洲只係二千五!6月21日前出發,來回歐洲各大城市$2,040 起 – 卡塔爾航空 (詳情:https://flyday.hk/47246)

今次卡塔爾嘅歐洲機票真係平到無可再平!連稅二千五就可以飛歐洲!6月21日前出發,經多哈轉機來回歐洲各大城市$2,040 起!連稅計伊斯坦堡$2,595、斯德哥爾摩$2,793、阿姆斯特丹$2,886、米蘭$2,899、巴塞隆拿$2,906、威尼斯$2,939、羅馬$2,971、馬德里$2,982、蘇黎世$3,022、雅典$3,041、巴黎$3,151、曼徹斯特$3,714、倫敦$3,942 等等。價錢已包30KG 寄艙行李,仲可以不同城市來回。大部份航點唔駛三千!而倫敦更加跌破四千真係好吸引!

咁好啦
好想食鵝肝

所以

我策略是不對的 返到黎好多人話bud好多美食

我決定係d咁平既地方要食豪d

我去果d野好似除左山洞醫院外同個outdoor bath,全部都唔洗入場費 車費又……你懂的

因為我上網睇話check票好嚴
咁我可能唔買lu
睇下機場出去個程點
當我好想去歐洲+當我無錢時見到咁既野

【#歐洲】抵到震!五星航空飛歐洲只係二千五!6月21日前出發,來回歐洲各大城市$2,040 起 – 卡塔爾航空 (詳情:https://flyday.hk/47246)

今次卡塔爾嘅歐洲機票真係平到無可再平!連稅二千五就可以飛歐洲!6月21日前出發,經多哈轉機來回歐洲各大城市$2,040 起!連稅計伊斯坦堡$2,595、斯德哥爾摩$2,793、阿姆斯特丹$2,886、米蘭$2,899、巴塞隆拿$2,906、威尼斯$2,939、羅馬$2,971、馬德里$2,982、蘇黎世$3,022、雅典$3,041、巴黎$3,151、曼徹斯特$3,714、倫敦$3,942 等等。價錢已包30KG 寄艙行李,仲可以不同城市來回。大部份航點唔駛三千!而倫敦更加跌破四千真係好吸引!

我又諗起我呢個on9仔買左勁撚貴既機票
點解當初唔識買multi city

因為我上網睇話check票好嚴
咁我可能唔買lu
睇下機場出去個程點

機場出去果程車多數我都買 用黎當觀察情況

我決定係d咁平既地方要食豪d

有正野既開心share下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞