【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
有無人知德國有咩電話卡好 因為我個張d data應該撐唔到咁耐
原本打算上網買返3uk 但德國唔覺有 vodafone絲打又話伏

你急唔急? 我好後悔無叫屋企人郵寄幾張比我 因為上次寄信比歐洲fd原來一星期就到
有無咩apps必down

對我黎講 必用既app係google map 之後trip advisor
之前都有用4square搵附近餐廳 都幾好用
忙到黎到要追post
我好同意你hallstatt講果間5星級酒店個餐廳係垃圾

十幾歐一碟食d垃圾
媽絲打你淘果張上網卡 overall 網速如何?有香港真4G 水準?

當時無認真考究過,但我係香港用3G既,我覺得果張上網快過我係香港上

你係用12gb 果張嗎?

對我黎講 必用既app係google map 之後trip advisor

絲打 好好人
媽絲打你淘果張上網卡 overall 網速如何?有香港真4G 水準?

當時無認真考究過,但我係香港用3G既,我覺得果張上網快過我係香港上

你係用12gb 果張嗎?

唔係,果時買一個月一兩GB果隻
有無人知德國有咩電話卡好 因為我個張d data應該撐唔到咁耐
原本打算上網買返3uk 但德國唔覺有 vodafone絲打又話伏

你急唔急? 我好後悔無叫屋企人郵寄幾張比我 因為上次寄信比歐洲fd原來一星期就到

我諗而家個張好慳咁都撐到去6月尾既 但應該撐唔到返香港
張卡可以就咁當信寄? 係既話搵屋企幫下手先

巴打我見你之前話係用3UK嗰張 我上網睇過唔係英國用嘅話 roaming好似至多用到2個? 咁買一年用嗰款咪冇用?

巴打我見你之前話係用3UK嗰張 我上網睇過唔係英國用嘅話 roaming好似至多用到2個? 咁買一年用嗰款咪冇用?

Roaming個個唔知你講乜

3uk個張你開通左之後計一年 任你係佢offer既國家都可以用到 唔係話一定英國先用得 亦都無話要係英國開通 總之任你個用個12gb

我估可以,咁薄,利申,唔完全肯定

好似以前就係你所講咁,而家新版好似進化到變左歐洲多國都一年內用到果12 gb 前幾頁英國巴絲打講起

絲打 好好人

我估可以,咁薄,利申,唔完全肯定

唉一係我轉頭出去睇下有無3uk個張買 有既買埋佢
我都想知3UK果張係香港有冇得買定

你去絲打個個網 佢有篇有打我買個個地址
我諗深水埗個d應該都有既

你去絲打個個網 佢有篇有打我買個個地址
我諗深水埗個d應該都有既

https://mangotofufa.wordpress.com/2017/05/03/%E3%80%90%E8%B3%87%E8%A8%8A%E3%80%91%E6%AD%90%E6%B4%B2%E4%B8%8A%E7%B6%B2-%E6%B5%81%E5%8B%95%E6%95%B8%E6%93%9A%E5%8F%8A%E9%80%9A%E8%A9%B1-sim-card/
mostar
【遊記】DAY 16 Bosnia & Herzegovina Mostar 莫斯塔爾
+ 超好酒店推薦 (上)

Mostar 莫斯塔爾 係Bosnia & Herzegovina一個近克羅地亞邊境既城市,由於位於Split同Dubrovnik中間,而且早前做research時發現左呢個優美既東南歐小鎮,於是係去Dubrovnik前,我地決定先去一去Mostar!
呢個地方係我期待已久既行程

落車就見到
Mostar有自己既貨幣,但佢接受歐羅付款,所以去到毋須為唱錢等事苦惱 。佢既物價好低,係其他城市既一半,以雪糕為例,半歐就有交易喇! 住宿更加係超平又高質,黎到好應該留宿一晚。

從Split乘巴士到達Mostar車站後,我地前往古城。途中會經過唔少清真寺同佢地既塔

白雲翩翩

巴士站同古城有段距離,約十五至二十分鐘路程,古城以外既範圍比較殘舊,感覺亦有點窮困,我有朋友係度遇到扒手 (幸好得個扒手失手 ),因此黎到最好加倍小心

不過沿途(越近古城區越多)都有唔少手信店,已經見到一/兩歐磁石

一到古城,已經被呢個小小既東歐古鎮深深吸引住

首先放眼望去,往下既石粒斜路路段兩旁都係由石頭、草木搭建而成既店舖,呢種灰沉既木色同石頭顏色真係好有味道 ,店前門口都坐住出黎吹風、傾計既店主,而佢地賣緊既係民族色彩極濃既民族風花紋袋、玻璃燈、金屬器皿等,成陣東歐風味傾瀉出黎

我以前心目中既東歐

剛巧有旅行團經過,於是街道變得非常熱鬧,成個墟市咁。

都未夠,重點係Mostar既舊橋 ,舊橋係半空懸掛住,連接住兩邊既熱鬧街道,好有架勢 ,底下仲有條清澈、碧藍既河流流動著,整個古鎮生氣勃勃

沿住石級,經過又斜又滑既舊橋。佢真係好滑好滑,行親都差D仆街

過左橋,路過呢個小瀑布,

行不足50米,就我地到達今晚既酒店——Pansion Nur。
超!級!推!薦!!!
努爾磐斯尼別墅酒店 http://booking.com/f2929eb505430d
每人只須比 135 hkd 一晚

佢係booking.com上面得分9.6,絕對對得起呢個罕見既高等評價 ,佢亦係我地係整個旅程感覺最完美既住宿——平、乾淨舒服、近、完美服務 。佢唔係豪華既villa,唔係歎世界果D,佢最正既係屋主

一到達,屋主已經好親切地招待我地,仲話知道今日好熱,於是去沖杯凍飲比我地。 賓至如歸 都未夠,佢介紹完間房,仲帶我地去pantry打開冰箱,展示佢為客人準備既自製雪糕!! 自製!! 一入黎就受到「二連擊」,我地已經就黎企唔穩 ,點解咁好架!! 如果你逼我講,成間野唯一講得出既「缺點」係唔近車站,但呢個全因佢既優點,就係因為佢係正古鎮入面,先會遠車站 ,不過呢點比起所有優點,真係微不足道 。但最屈機既係 ,屋主竟然主動提出check out後車我地去到車站 !!免費!! 主動!!! 最後一個「缺點」佢都剔除埋,真係無得彈! !!完全係受寵若驚!!!!!

黎到 Mostar,一定要住完美既 Pansion Nur

用左一陣子定驚(其實settle down)後,我地就出發啦!
其實每晚hostel大概200蚊算唔算貴?
絲打帶咁細個袋都裝到相機?
我都係用500d 淨係帶支kit鏡
都覺得好晒位
上次去一個月帶左個70L 加一個細背囊
今次想一個60L搞掂

係啊,啱啱好 如果同男友去係一個負責孭相機 即影即有 差電野 另一個孭衫呀拖鞋果d 但最後個trip自己同fd去都一個袋裝到曬所有野 但當然無帶埋即影即有

我都諗緊自己帶咩好
因為係去完exchange先玩 基本上要帶哂啲行裝周圍走 一諗到轉地方去搭車但又拖住個gip好麻煩

哇寄個行李係機場d寄行李service啦 咁重四圍去會癲 我剩係拉一日已經想掉左佢 我亦聽有人成個寄返香港

機場/寄返香港都唔錯
睇下有無機會去親戚屋企放低行李先玩
其實每晚hostel大概200蚊算唔算貴?

好多人share個d?
勁多人既話200我覺得貴左d 150內應該唔少 係好多地方
預得太多時間係ams
會去風車村 羊角村 加三日ams市中心
都仲有2日淨 rotterdam麻麻地有興趣
可以點
預得太多時間係ams
會去風車村 羊角村 加三日ams市中心
都仲有2日淨 rotterdam麻麻地有興趣
可以點

仲有7日巴黎
樓主幫幫手
我黎緊去歐洲40日
英法意荷蘭西班牙
見上網買既數據卡都係30日
想問下40日應該買咩好

仲有 有冇咩食過好難忘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞