【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
六月中去歐遊50日
想問問以下行程大概點分
意大利 羅馬
佛羅倫斯
威尼斯
米蘭
瑞士 Grindelwald
少女峰
法國 巴黎
比利時 布魯塞爾 (可刪減)
荷蘭 阿姆斯特丹 (可刪減)
英國 倫敦
鍾意睇博物館同建築應該點分配
同埋想問下去上面既地方買歐洲火車證會唔會平D?
我研究左一輪都唔太明歐洲搭火車既玩法

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2
米蘭 無時間既唔建議去,但你有時間,最多1 建議去五漁村 Verona 好過

少女峰

無去唔敢亂講 等去過既巴打幫手

法國 巴黎 4
比利時 布魯塞爾 (可刪減) 1 加多兩個城市Brugge Ghent就每地各一日/半日
荷蘭 阿姆斯特丹 (可刪減) 4包風車村羊角村 Ams都幾多博物館 又靚 唔建議del
英國 倫敦
無去過唔敢亂講 但印象中去過既巴打話四日左右
六月中去歐遊50日
想問問以下行程大概點分
意大利 羅馬
佛羅倫斯
威尼斯
米蘭
少女峰
法國 巴黎
英國 倫敦

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2
米蘭 無時間既唔建議去,但你有時間,最多1 建議去五漁村 Verona 好過

少女峰

法國 巴黎 4
比利時 布魯塞爾 (可刪減) 1 加多兩個城市Brugge Ghent就每地各一日/半日
荷蘭 阿姆斯特丹 (可刪減) 4包風車村羊角村 Ams都幾多博物館 又靚 唔建議del
英國 倫敦

50日都幾多,而家先30左右,可以去埋南法 德國 西班牙

歐鐵pass我無買過,因為次次計完佢都貴過我分開買唔少,swiss pass就唔清楚

搭火車多數上當地火車官網買 買唔到先用traineurope之類中介網 同時要睇下遊記了解下當地有無平飛攻略
個人認為去得意北就唔好miss五漁村
意大利再上南法,巴黎,經lux去德國,奧地利,捷克,slovenia,croatia, hungary,咁樣順唔順路 交通方面會唔會麻煩
瑞士太貴唔去,希臘要搭飛機就不了,錢唔夠
列支敦士登值得去? 可以分2-3日比佢
budget 2皮內全包係咪係無可能 2-30日到,可以加長,但怕錢唔夠
意大利再上南法,巴黎,經lux去德國,奧地利,捷克,slovenia,croatia, hungary,咁樣順唔順路 交通方面會唔會麻煩
budget 2皮內全包係咪係無可能 2-30日到,可以加長,但怕錢唔夠

應該下年年頭先去,有排諗

意大利 去nice lyon 馬賽果d 之後可以經dijon troyes果d(琴日google左好似好靚 )上巴黎 lux 咁
不過czech同slovenia隔左個austria 不過d城市排下佢應該ok,croatia玩到下面有d難上返hungary

列支我無去

30日20000以我玩550一日黎講綽綽有餘

應該下年年頭先去,有排諗

感覺上南法 croatia呢d應該係夏天去咁

我意而家應該rome 2 florence 0.5 venice 3

我就咁search五漁村好似唔近
Florence係唔想坐長車而加既
六月中去歐遊50日
想問問以下行程大概點分
意大利 羅馬
佛羅倫斯
威尼斯
米蘭
少女峰
法國 巴黎
英國 倫敦

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2

少女峰

法國 巴黎 4
英國 倫敦

london鍾意museum可以4-5日
附近搵啲town去又可以2-3日
夾埋一個星期england

我意而家應該rome 2 florence 0.5 venice 3

我就咁search五漁村好似唔近
Florence係唔想坐長車而加既

florence好靚 值得去 ,要上山睇景 venice 應該2日夠 一日主島1日幾個細島
黎緊7月會同女友去,下面係個itinerary ,岩岩好到你講克羅地亞可以學野哈哈

1-5/7 ( 4nights) Budapest
5-7/7 (2nights) Zagreb
7-10/7 (3nights) Ljubljana
10-11/7 (1night) Zadar
11-13/7 (2nights) Split
13-14/7 (1night) Hvar
14-15/7 (1night) Dubrovnik
15-17/7 (2nights) Kotor (果朝會去Dubronik搭飛機去Munich)
17-19/7 (2nights) Munich
19-21/7 (2nights) Salzburg
21-22/7 (1night) Hallstatt
22-23/7 (1night) CK
23-26/7 (3nights) Prague

絲打想問你係克羅地亞係咪搭Croatia bus 定還是有其他搭? 洗唔洗預早買定先過去 ? 同樣CK去PRAGUE 搭student agency又洗唔洗早D BOOK?
我上網check好似淨係得venice/milan有車去Croatia高d嗰part 你清唔清楚係唔係?
如果由希臘>>意大利>>croatia高玩到低 去返salzburg又好唔順路

係啊,因為venice果邊連住slovenia croatia 其他城市唔近 所以應該都唔會有車,有都應該搭耐d
呢個路線有d尷尬 因為希臘真係搞到好多煩惱出黎 放棄佢去多幾個順路地方就一天都光曬

應該會放棄希臘
有十一二日左右
去salzburg(hallstatt+國王湖)+slovenia(鐘乳石洞)+croatia+mostar會唔會太多 有冇咩地方推薦順便去埋

意大利 去nice lyon 馬賽果d 之後可以經dijon troyes果d(琴日google左好似好靚 )上巴黎 lux 咁
不過czech同slovenia隔左個austria 不過d城市排下佢應該ok,croatia玩到下面有d難上返hungary

列支我無去

20000包唔包機票住宿
btw 3月-5月去應該仲係凍
依家喺柏林留個名
想問下如果四日慕尼黑,兩日科隆,三日法蘭克福你會點plan
我依家怪緊自己plan德國太長
但我下一站瑞士

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2
米蘭 無時間既唔建議去,但你有時間,最多1 建議去五漁村 Verona 好

歐鐵pass我無買過,因為次次計完佢都貴過我分開買唔少,swiss pass就唔清楚

搭火車多數上當地火車官網買 買唔到先用traineurope之類中介網 同時要睇下遊記了解下當地有無平飛攻略

唔該哂絲打 咁我而家改成下面咁
歐遊50日 羅馬入 倫敦走
意大利 羅馬 5
佛羅倫斯 5
五漁村 3
威尼斯 3
米蘭 1
瑞士 Grindelwald 3
少女峰
法國 巴黎 4
比利時 Brugge 1
Gent 1
布魯塞爾 1
荷蘭 阿姆斯特丹 5
英國 倫敦 6

問題嚟喇,因為仲有10日倒做buffer,仲可以加咩地方好
德國/南法 邊到順路d

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2
米蘭 無時間既唔建議去,但你有時間,最多1 建議去五漁村 Verona 好

意大利 羅馬 5
佛羅倫斯 5
五漁村 3
威尼斯 3
米蘭 1
少女峰
法國 巴黎 4
Gent 1
布魯塞爾 1
荷蘭 阿姆斯特丹 5
英國 倫敦 6

德國/南法 邊到順路d

預幾錢?
我上網check好似淨係得venice/milan有車去Croatia高d嗰part 你清唔清楚係唔係?
如果由希臘>>意大利>>croatia高玩到低 去返salzburg又好唔順路

係啊,因為venice果邊連住slovenia croatia 其他城市唔近 所以應該都唔會有車,有都應該搭耐d
呢個路線有d尷尬 因為希臘真係搞到好多煩惱出黎 放棄佢去多幾個順路地方就一天都光曬

應該會放棄希臘
有十一二日左右
去salzburg(hallstatt+國王湖)+slovenia(鐘乳石洞)+croatia+mostar會唔會太多 有冇咩地方推薦順便去埋

原來十三四都得
有冇人去過黑山

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2

意大利 羅馬 5
佛羅倫斯 5
五漁村 3
威尼斯 3
米蘭 1
少女峰
法國 巴黎 4
Gent 1
布魯塞爾 1
荷蘭 阿姆斯特丹 5
英國 倫敦 6

德國/南法 邊到順路d

西班牙有無野玩

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2

意大利 羅馬 5
佛羅倫斯 5
五漁村 3
威尼斯 3
米蘭 1
少女峰
法國 巴黎 4
Gent 1
布魯塞爾 1
荷蘭 阿姆斯特丹 5
英國 倫敦 6

德國/南法 邊到順路d

預幾錢?

住hostal同自己煮,食麵包 三萬內

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2

意大利 羅馬 5
佛羅倫斯 5
五漁村 3
威尼斯 3
米蘭 1
少女峰
法國 巴黎 4
Gent 1
布魯塞爾 1
荷蘭 阿姆斯特丹 5
英國 倫敦 6

德國/南法 邊到順路d

西班牙有無野玩

我未睇搭內陸機要幾錢西班牙七月頭有鬥牛節都唔錯 應該sip係咩位
黎緊7月會同女友去,下面係個itinerary ,岩岩好到你講克羅地亞可以學野哈哈

1-5/7 ( 4nights) Budapest
5-7/7 (2nights) Zagreb
7-10/7 (3nights) Ljubljana
10-11/7 (1night) Zadar
11-13/7 (2nights) Split
13-14/7 (1night) Hvar
14-15/7 (1night) Dubrovnik
15-17/7 (2nights) Kotor (果朝會去Dubronik搭飛機去Munich)
17-19/7 (2nights) Munich
19-21/7 (2nights) Salzburg
21-22/7 (1night) Hallstatt
22-23/7 (1night) CK
23-26/7 (3nights) Prague

絲打想問你係克羅地亞係咪搭Croatia bus 定還是有其他搭? 洗唔洗預早買定先過去 ? 同樣CK去PRAGUE 搭student agency又洗唔洗早D BOOK?

有無話點解想去 zagreb既?因為應該無咩野好做,應該唔洗兩晚 半日可能都得,
Split應該都一晚都可以
反而Dub其實靚d多d野做同睇,可以留兩日
下面幾好

我地有搭croatia bus,都有搭其他公司,係get by bus應該有唔同既公司同路線 我地全部預早買定既,因為覺得易plan d 確保上到車,都有人到時先買,每個車站都有d counter果d比你walk in買
student agency我有早d book 覺得還掂住宿都book實曬既,車票早book都無壞

應該會放棄希臘
有十一二日左右

我覺得應該啱啱好

列支我無去

20000包唔包機票住宿
btw 3月-5月去應該仲係凍

唔包hk<-> europe,包曬內陸機住宿,不過前提係內陸機每次唔過400/500hkd,住大部份唔過220hkd,最多250hkd

3-5月去croatia南法好似怪怪地
依家喺柏林留個名
想問下如果四日慕尼黑,兩日科隆,三日法蘭克福你會點plan
我依家怪緊自己plan德國太長
但我下一站瑞士

四日munich好似有d多,應該會一日天鵝堡,一日去國王湖,一日集中營,第四日早d走,去個海德堡/紐倫堡/羅騰堡一日trip,之後再去Koln,我估科隆都唔洗2日,又係早d走去多個德國小鎮,再去Frankfurt,我無去frankfurt不過我估如果太耐既,都係會近近地搵個小鎮去下

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2

意大利 羅馬 5
佛羅倫斯 5
五漁村 3
威尼斯 3
米蘭 1
少女峰
法國 巴黎 4
Gent 1
布魯塞爾 1
荷蘭 阿姆斯特丹 5
英國 倫敦 6

德國/南法 邊到順路d

南法會順路D

你可以玩完意大利,上瑞士,再係瑞士西邊入南法,去下Lyon (1日夠)馬賽(1日夠)Nice(2日即日來回埋摩納哥夠) 當中我覺得Nice最值得去,接住就搵中間既城市(Dijon (1日夠).. Troyes (1日夠)etc )留一留,因為由南部直上巴黎太遠有排搭。上到巴黎,可以搭巴士經里爾(好快行完,當中轉站,可以stay一晚)入Begium,之後去Amsterdam,飛london 如果仲有時間剩,可以係去london前加d Hamburg / Berlin ,先再去London
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞