【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
歐羅又貴左 仲未換

痴線頭先search一search
8.46
樓主 一直追你post你都強調係荷蘭唔用ovchipcard 就咁買飛嘅話會貴一個double..... 請問呢個出處係邊?因為我唔係好搵到其他網站/blog有講嘅樣野唔該曬 因為我仲係到計緊啲交通費
歐羅又貴左 仲未換

8.46

cls 今日起身8.5
歐羅又貴左 仲未換

8.46

cls 今日起身8.5

早幾日見開始升緊, 8.34 即換
【住宿資訊分享】Slovenia Ljubljana

呢一晚到左 Ljubljana 後,已經傍晚,無影到D咩相,剩係係hostel附近食左個(聞落好香好辣但食落無味既)好平的印度咖哩飯,同係附近行個圈。

Ljubljana市內其實有咩做?
對我黎講,佢 old town 幾靚,行下都幾舒服,old town以外,係個古典同現代建築交替出現既城市,所以市容一般,亦都唔覺仲有咩特別野睇,所以我覺得市內應該兩個鐘內都搞掂
不過其實,佢山上都有個城堡,都係景點黎,但因為城堡已經睇太多,所以我地並無上去參觀。

住宿
住方面,多數都係掙扎係「市中心」——呢度我當old town;定車站。不過因為 Lub車站同 old town其實只係一條直路,十分鐘內既步行距離,所以其實兩邊都無咩分別,我就揀左平平地近 old town既住宿,叫做 Most Hostel 。 個位就係正 old town 隔離

今次破格住hostel 但其實都係住private room,結果好有趣地佢比左間有一張雙人床、一張上下格床既hostel房我地 入到去諗左陣會唔會無啦啦有roommate

網上圖片
房入面有私人bathroom(好乾淨)

所以可以當係多左張上下格床既雙人房
我地每人200hkd晚都唔洗,住左間四人房
http://booking.com/c26a2c9978c54ac7
樓主 一直追你post你都強調係荷蘭唔用ovchipcard 就咁買飛嘅話會貴一個double..... 請問呢個出處係邊?因為我唔係好搵到其他網站/blog有講嘅樣野唔該曬 因為我仲係到計緊啲交通費

個人經驗
(巴士多數貴一倍,火車就每張貴一歐,火車係因為話要印張飛比你唔環保,要收你錢
因為如果你search果d 9292網佢會講明佢出既價係ovchip價黎,唔會講比cash幾多錢。

其實因為荷蘭D巴士,比cash玩法係上車講去邊,買佢既車票,
以Maastricht為例,每次我由車站返宿舍,我買一張車票要3歐,而我用ovchip card 上落拍咭既,每次少於1.5歐。

Amsterdam市內既tram 同巴士當時都係2.5歐定3.5歐(已經唔記得)一張飛,就算只係搭果5分鐘都要呢個價,但用 ovchip既可能唔洗一歐。
(但而家Ams市內d巴士好似唔再接受車上買票 [要搵有票買既地方買左先],否則就用ovchip)

Amsterdam去風車村都係, ovchip 2.5歐左右一程,買飛既佢會一野要你買張5歐既飛。至於每次買一張飛佢會要求你買幾錢既飛,我唔太清楚個原理係咩,我見佢車上會有5歐、7.5歐、10歐等車票 應該係某個zone內都係價錢A,之後B、C…咁樣。
歐羅又貴左 仲未換

8.46

cls 今日起身8.5

你地就好,上年我見8.5 / 8.6 已經要狗衝買
等你出意大利篇

完左呢篇想打意大利
等你出意大利篇

完左呢篇想打意大利

繼續打克羅地亞啦
Rovinj同dubrovnik應該留幾多日先夠
你地講到克羅地亞咁正 之後上網search一search...搞到勁想去
決定放棄Amsterdam同Krakow/Vienna 空返6~7日去克羅地亞
又要再慢慢plan過了
【資訊 + 遊記】DAY 11 Slovenia Škocjan Caves (上)

Škocjan Caves VS Postojna Cave
是日行程係去Slovenia兩個著名既鐘乳石洞之一——Škocjan Caves
另一個係Postojna Cave,事前其實我地struggle左好耐應該揀邊個去,上網睇完相同遊記後,得出既結論係:

Skocjan Caves 係係UNESCO’s World Heritage List入面;
Postojna,根據佢官網講法,只係申請緊被列入世遺,
所以理論上前者價值應該係高D。

去S既交通係比較複雜同耐,要轉車又盛;P係易去D同快D,一程巴士直達門口。

P 係比較 touristic,多旅行,多數旅行團都會黎呢度,入面有架好鬼違和既觀光小火車(google下會見到),個cave外面都有個幾特別既位,就係有個城程插左入座山咁;S就少人D,入面個境D人話壯觀D,而我亦都覺得真係好壯觀同震憾,因為係聲音上(大瀑布)同視覺上都係好令人驚歎,簡直好似入左魔戒既場景咁

一場黎到,想睇最勁既,於是,最後決定,Skocjan Caves

遊記
琴晚天氣一般,今日一出門天氣靚到

呢個位係龍橋,因為橋上面有幾隻龍既像係度 係trip advisor上已經係呢個地方頭既位既點,但其實呢條橋唔知有無10米長
佢係正hostel出面既路口,所以日日都經過

上面個城堡

一路行一路四圍影下街景

間中會見到呢D幾靚既屋。

好熱鬧 唔知係朋友定siblings呢

無啦啦有馬係馬路上面行,係歐洲係幾常見既事。

交通
去呢個cave既路線基本上係咁:
Ljubljana --- bus / train ---> Divača ---free shuttle bus----> caves
巴士係平過火車

到左Ljubljana既車站,只需要入去巴士售票處,同佢講你想去 Divača ,Ljubljana/Postojna、Koper/Piran 呢兩條線都會經Divaca,我地搭前者,佢會先去Postojna,所以你車程中會見到Postojna Cave外面個城堡,果頭仲有酒店添,的確係比較 touristic,配套完善。

到左Divaca,你會有D lost,因為要搵個shuttle bus站出黎。
我地係佢drop off個位行左一個圈先見到個站。
我無影低,但上網搵到呢張圖:

我地果時架車遲左少少到,一直擔心係咪其實唔會有車
佢係架7人車黎,得我地兩個客 一上客就走 車程五分鐘
其他外國人唔知點解揀行路 要行一個幾鐘的
(都可能因為我地廢先搭
你見到出返黎既尾班車係3點05,意味住D咩?就係唔早去既,走時都要行路

至於點解我會知有shuttle bus,我都唔記得了,係網上得出既結果,但剛才我上返官網,又搵唔到相關資訊,明明係官方service黎。不過trip advisor果度D人都會講有,所以決定利申下,建議先research / email d staff 查清楚而家仲有無呢架shuttle bus既service,我係上年6月去既

如果真係無,一係的士,一係行google map幫到你
所以話,呢個地方係難去好多

門票

門票有分好多種,路線1、2、路線1+2、路線3 (呢條跟導遊先要錢)
一條已經要行1.5-2個鐘,除非你好鐘意行同想行盡曬呢個地方,
否則,路線1(最貴)理論上應該已經睇到曬果D奇觀

( 1 ) Through the underground Canyon - guided tours
成人 16
學生 12
小童 7.5

( 2 ) Following the Reka River underground
奇怪地,佢話可以有guide無guide都行得,由於我唔係參加呢個,
唔太清楚佢玩法
成人 11
學生 8
小童 5.5

( 1 + 2 ) Through the underground Canyon /
Following the Reka River underground
最強組合,有排行

成人 21
學生 16
小童 11

( 3 ) Along the Škocjan Education Trail - guided tours
呢個剩係睇山景,無理由黎到剩係行山掛!所以唔貼價錢過黎啦哈哈。

唔行得又要睇正野既我地當然買路線一 學生票 12歐

買完飛,食野先

唔知係咪太餓,我竟然影完紙巾就無再影食物
印象中係食fries 同包咁。

好多注意事項
你地講到克羅地亞咁正 之後上網search一search...搞到勁想去
決定放棄Amsterdam同Krakow/Vienna 空返6~7日去克羅地亞
又要再慢慢plan過了

咁突變 不過summer真係應該去croatia
等你出意大利篇

完左呢篇想打意大利

繼續打克羅地亞啦

rovinj 1日-1日半
dubrovnik 我覺得剩係個城就1個full day 都夠,如果要出海玩或者上山,就預多一兩日
又要再慢慢plan過了

咁突變 不過summer真係應該去croatia

橫店我都仲係planning階段 又未bk交通
不過而家要諗由克羅地亞點去返奧地利
因為下一個目的地係salzburg/hallstatt
d資訊唔記得7788,好似要重新做次research咁
好食腦,聽日再續
等你出意大利篇

完左呢篇想打意大利

繼續打克羅地亞啦

rovinj 1日-1日半
dubrovnik 我覺得剩係個城就1個full day 都夠,如果要出海玩或者上山,就預多一兩日

補充句,dub呢個地方會想留耐d,最少1日半,我覺得
歐羅又貴左 仲未換

8.46

cls 今日起身8.5

做乜無啦啦貴左咁多
我之前一直keep住around 8.3
補返張Skocjan Caves既網上圖片先

歐羅又貴左 仲未換

8.46

cls 今日起身8.5

你地就好,上年我見8.5 / 8.6 已經要狗衝買

我已經洗左勁多錢成個exchange
我會試下學你keep $550一日 之後未買既野...
lm
想問係咪冇人咁on9淨係會去希臘
遲啲去美國讀書 想睇下去歐洲會唔會扺屌啲
不過睇機票好似唔會
Btw有無人係用citibank去海外禁錢?
想知有無話最少要留返幾錢係户口

個人經驗
(巴士多數貴一倍,火車就每張貴一歐,火車係因為話要印張飛比你唔環保,要收你錢
因為如果你search果d 9292網佢會講明佢出既價係ovchip價黎,唔會講比cash幾多錢。

其實因為荷蘭D巴士,比cash玩法係上車講去邊,買佢既車票,
以Maastricht為例,每次我由車站返宿舍,我買一張車票要3歐,而我用ovchip card 上落拍咭既,每次少於1.5歐。

Amsterdam市內既tram 同巴士當時都係2.5歐定3.5歐(已經唔記得)一張飛,就算只係搭果5分鐘都要呢個價,但用 ovchip既可能唔洗一歐。
(但而家Ams市內d巴士好似唔再接受車上買票 [要搵有票買既地方買左先],否則就用ovchip)

Amsterdam去風車村都係, ovchip 2.5歐左右一程,買飛既佢會一野要你買張5歐既飛。至於每次買一張飛佢會要求你買幾錢既飛,我唔太清楚個原理係咩,我見佢車上會有5歐、7.5歐、10歐等車票 應該係某個zone內都係價錢A,之後B、C…咁樣。

火車嘅意思係咪intercity? 全部單買都只係比ov卡貴一蚊? 果張卡係咪只可以撘一程? 如果我果一日要由 a去b b去c 再由c返去a 咁我係要買三張單程,定係佢會一次過入曬三程落張車飛到?

另外風車村你係指邊個?zaanse果個? 謝樓主

震撼如果我無理解錯係咪啫係我走之前係火車站counter (我係centraal撘thalys落比利時) 俾一蚊我就可以拎返啲餘額 又可以拎張卡返屋企留念或者下次用
依到係咪有巴打之前去過瑞士
諗住係瑞士留四日 唔知點plan 好
想坐 Glacier Express
入就係日內瓦 走就Zurich

你真係要搭咪由Zermatt開始搭囉, 不過真心覺得唔值得

我諗住brig 開始囉
真係唔值?巴打有去過?
Swiss Travel Pass 係咪要買?

佢條路線普通火車都係咁行, 仲要無得開窗影相, 除非你好鍾意搭火車啦
去4日唔駛買咩Swiss pass啦, 買half price card一定抵d
btw廢事騎劫左人地個遊記

留明學野 4日點plan 好

4日無咩好做啦, 如果你要上雪山既話就少女峰/Zermatt 2揀1囉
geneva同zurich好悶, 我覺得你一到左就可以搭車走去下個地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞