【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
一路都唔記得問樓主 機票點買法會平啲 目的地係Graz 但係直航好似都貴

係咪話買來回機票會好啲 之後再改日期

係啊點都買來回先 但回程果張要flexible既 睇清楚 因為有d平既但乜都唔改得

比我會比較下直航飛附近大城市會唔會平好多

btw果時我搭lufthansa,唔係直航,一野飛十零個鐘到德國,再搭多一個鐘去荷蘭 感覺都唔錯

樓主有冇電話以外既聯絡方法 我有好多野想問
一路都唔記得問樓主 機票點買法會平啲 目的地係Graz 但係直航好似都貴

係啊點都買來回先 但回程果張要flexible既 睇清楚 因為有d平既但乜都唔改得

btw果時我搭lufthansa,唔係直航,一野飛十零個鐘到德國,再搭多一個鐘去荷蘭 感覺都唔錯

facebook page inbox 未開tg

晏啲返屋企inbox你 thanks

文哦

絲打又係我
諗住7月去荷蘭德國波蘭捷克 18日grad trip,啲野都book 咗七成,係諗緊應唔應該兜入去hallstatt
而家個行程係咁:
day 10: 下晝arrive krakow,舊城區
day 11: krakow 奧斯威辛集中營
day 12: krakow 鹽礦, 夜晚會坐火車去prague
day 13: 朝早prague入ck, 宿ck
day 14: 下晝ck出返prague
day 15-18: prague

如果入hallstatt, 就會喺day 14 join ckshuttle 個網嗰啲day trip 半日遊,但好似好趕咁,又唔平又走馬看花,上網睇啲人話hallstatt 冬天靚啲,你覺得值唔值專登入一入去?
如果唔去嘅,應該krakow 留多日(day 13),定照而家而家咁?

絲打又係我
諗住7月去荷蘭德國波蘭捷克 18日grad trip,啲野都book 咗七成,係諗緊應唔應該兜入去hallstatt
而家個行程係咁:
day 12: krakow 鹽礦, 夜晚會坐火車去prague

如果入hallstatt, 就會喺day 14 join ckshuttle 個網嗰啲day trip 半日遊,但好似好趕咁,又唔平又走馬看花,上網睇啲人話hallstatt 冬天靚啲,你覺得值唔值專登入一入去?
如果唔去嘅,應該krakow 留多日(day 13),定照而家而家咁?

我見你prague都有四日,其實都好夠,我而家咁諗覺得夏天prague兩日都夠 所以應該係會有足夠時間去hallstatt ,我覺得呢個地方真係好值得去,因為真係好靚 我係冬天去既,但我都想睇埋佢夏天,直頭覺得將來會再去 我fd上年夏天跟團玩東歐,去左唔少地方都覺得最靚係hallstatt

你由ck搭過去應該中午都到,剩係去行下影下相都好夠j ,好細,所以會夠時間,鐘意可以玩埋saltmine但你krakow都會去所以可能可skip,咁剩係行下,晚上走都夠玩
文哦

準備中

絲打又係我
而家個行程係咁:

我見你prague都有四日,其實都好夠,我而家咁諗覺得夏天prague兩日都夠 所以應該係會有足夠時間去hallstatt ,我覺得呢個地方真係好值得去,因為真係好靚 我係冬天去既,但我都想睇埋佢夏天,直頭覺得將來會再去 我fd上年夏天跟團玩東歐,去左唔少地方都覺得最靚係hallstatt

你由ck搭過去應該中午都到,剩係去行下影下相都好夠j ,好細,所以會夠時間,鐘意可以玩埋saltmine但你krakow都會去所以可能可skip,咁剩係行下,晚上走都夠玩

唉我男友話ck去hallstatt來回6個幾鐘,搭車耐過觀光咁
但我又好想去
hallstatt人骨教堂同冰洞都好似好好j

絲打又係我
而家個行程係咁:

唉我男友話ck去hallstatt來回6個幾鐘,搭車耐過觀光咁
但我又好想去

歐洲玩法好多時候都係咁,所以係睇值唔值得 你咁想去,你唔去一定會後悔架 下次去歐洲都未必去返果頭 ck去都算近了

絲打又係我
而家個行程係咁:

但我又好想去

歐洲玩法好多時候都係咁,所以係睇值唔值得 你咁想去,你唔去一定會後悔架 下次去歐洲都未必去返果頭 ck去都算近了

咁如果ck 同hallstatt各一日會唔會好走馬看花
【資訊 + 遊記】DAY 12 Slovenia Lake Bled (上)

斯洛文尼亞其中一個唔少遊客慕名而來既景點就係碧湖 Lake Bled。 碧湖呢個名既「碧」其實幾微妙,不單同英文幾啱音,睇返相,湖水的確係碧綠色。不過老實講,唔知同當日天氣烏雲密佈有無關,現實上既碧湖同想像中/傳說中人稱仙境既碧湖落差實在太大了…… 尤其當我返黎再 google 下佢既相,我直頭懷疑自己係咪去左個老翻 對我黎講,呢個地方,有時間既可以一戰;時間緊湊既,skip 左都唔算可惜

呢日早上,我地一樣係行去車站先買前往碧湖既車票,方法都係同counter既staff講要去Bled就可以了 一個鐘左右一班,75分鐘車程,價錢無mark低,但應該都係來回二十歐有找,買完佢就會比張同你去超市買野張收據無分別既「車票」比你

照舊訓足全車程後,到左 一落車都係要行少少既。
跟住路牌,五分鐘內,已經見到湖邊。 環境的確恬靜清幽,不過講唔出仙境呢個term

剩係湖面D浮波都破壞左7成既景緻,仙境值扣30分

左邊其實有D好現代化既酒店,好似長洲沙灘個酒店咁,同個湖十分違和。 仙境值再扣30分

黎到碧湖,高空景係不少得的。

上面呢個城堡既觀景台可以俯瞰碧湖全景 上呀

望落好高,但上山過程其實只係D唔算斜既斜路 好快就到城堡門口

入場費係幾多,已經唔記得,唔係貴,但門口外面有D人唔想比錢又要睇果個高空景,係度爬城牆 細路大人都有

首先要上呢條石仔斜路,細石好似石春咁,好光滑,而係今日又濕又雨既天氣就唔洗講,好跣,於是我寧願行隔離大級D既大石。當然,都係幾滑

一入,就有個水井
之後就係瞭望台啦

放眼望去,的覺係群山環繞、湖山擁翠、碧水悠悠,仲有一個充滿歐陸風情既小教堂矗立係湖心,但好可惜…

天色 黯淡無光,毫無生氣 無左陽光,群山既樹林只見一片墨綠,總覺得少左D層次
老實說,呢個算係一個幾普通既湖 或者我仲未懂得欣賞湖景

對面山被人剃左忽咁,原來係纜車黎

我好鐘意歐洲呢邊既草既果一種青綠

呢個湖色係有點特別,不過現實睇並無咁鮮色
下面仲有D人工建築,仙境值再減20分

比起碧湖,我反而覺得遠方既小村莊更有睇頭

一條小村落座落係一片青草上,背住連綿不斷既山脈,仲有一串浮雲係半山,呢個景緻既仙境值好似仲高分

萬里都係雲,仲要係好厚好厚既雲

不過,都係要影下合照既

近D睇,湖中心既教堂係能夠搭船前往既

又有D似放左個城堡模型上一塊翡翠度咁
或者有太陽會好好多?

城堡呢邊

影左千萬張相後,我地入去城堡參觀

咁如果ck 同hallstatt各一日會唔會好走馬看花

唔會 兩個都好細 太耐會悶 一日係正確既
【遊記】DAY 12 Slovenia - Lake Bled, Ljubljana Old Town(下)

上篇: P16 #387

都幾有童話故事既feel 可能因為個草牆
記憶中個城堡內部係無咩特別野睇

就係有d骸骨咁

個窗門幾得意

城堡下既「小廣場」,見到少少碧湖
唔洗一個鐘,已經「玩」盡左個城堡,落返去
散下步

觀光小「火車」,係歐洲呢邊幾興。

對面岸都有個小屋,仲有浮舟,但都係有好礙眼既浮波

有幾隻鴨仔係湖上面,其實仲有天鵝既。

佢全日就係係度同自己拔毛,我地係地上拾一支黎睇,覺得好得意,原來佢地既羽毛末端真係成支膠咁

呢隻鴨好得意,我地又餵包

伸到長一長

食呀

果邊兩位香港女仔同一個景互影左千萬張、起碼大半個鐘

無錯無錯,當我地落黎後,開始有太陽了!

成件事即時立體得多

少少藍天都出埋

你好野
不過,唔夠兩個鐘,連鴨都玩左半個鐘,我地已經覺得玩完呢度
回程

途中見到幾靚既屋

有一個亭仔有過千隻蜜峰係果頭飛,好恐怖
無聊既我地係度講,究竟比幾百萬你,肯唔肯去果度企一分鐘
真係想像唔到
返返落車既位,等車回程

返到去,再行old town,因為一黎無野做,二黎琴日咩都收曬無野睇。
去到邊天氣差到邊

唔知幾時食過呢件cake

因為開始落雨,我地去左個教堂

個門都幾得人驚

出返去,發現仲大雨 入左間餐廳食野

唔記得名,只記得天花幾靚

食親panini都好伏,但呢間真係好好味
出面簡直係暴雨,可能係呢半年見過最大既雨

返去拎行李準備去車站,先入M記hea下先
當地既特色M記貼品

頹得黎又好味,好似朱古力批黎

雪葩 酸得黎又幾好味

接住,我地等巴士,架車delay左起碼一個半鐘
期間大雨再細雨再大雨,一見公司既車一黎,我地就一野衝上去,
但見有一兩個都去zegreb既人無上車,
於是我地就求其問個車上既人係咪去zegreb,點知個鬼妹話:to Salzburg!
一野跳返落車 下一秒架車就開
好彩問一問!差d犯左個嚴重大錯

到架真車黎,去到Zagreb已經十點幾十一點咁,乜都關曬,條街感覺都幾雜,D牆全部都好多噴字,又多廢棄左既屋 勁恐怖 唔知以為玩緊喪屍game VR場景
不容易地到hostel,點知連間hostel都無野食的
已經餓到極點,去到開始唔識餓既境界 訓到第二朝再算
Buda既goose liver正到on99
新手問題,新手黨
budget唔夠,但時間好充足,未出過亞洲

可以點去 法國,盧森堡,德國(柏林值得去?),捷克,奧地利,slovenia,克羅地克,希臘

1個國家可以玩4-6日或以上,通常都去d出名,靚既景點,可能有日9hea添,但錢唔夠玩唔玩到咁耐 其實我對呢d國家既文化好有興趣,所以去邊個城市我之後再plan,勿屌

你覺得呢個大概既路線要洗幾多錢

如果個路線唔好,可以點改?或者中間有無好既地方可以加入

同埋拖喼會唔會好麻煩?成日搭車周圍去

唔該晒 未去過歐洲既新手留名
新手問題,新手黨

可以點去 法國,盧森堡,德國(柏林值得去?),捷克,奧地利,slovenia,克羅地克,希臘

1個國家可以玩4-6日或以上,通常都去d出名,靚既景點,可能有日9hea添,但錢唔夠玩唔玩到咁耐 其實我對呢d國家既文化好有興趣,所以去邊個城市我之後再plan,勿屌

講多句 ,我預去3-40日,可以加/減既,同埋我好少買野,鐘意影靚相,飲咖啡,行街睇建築咁,應洗則洗唔會亂洗,你可以當我窮遊既,2萬係咪唔夠
Lake bled比你講到咁伏嘅
Lake bled比你講到咁伏嘅

我覺得真係幾伏
如果時間flexible,天氣好既可以一戰,天氣差既唔洗去 無野做、唔係講到咁靚、車費唔算平
淘寶買電話卡有無邊間推介
如果唔係差好多 我去深水埗買算
新手問題,新手黨

講多句 ,我預去3-40日,可以加/減既,同埋我好少買野,鐘意影靚相,飲咖啡,行街睇建築咁,應洗則洗唔會亂洗,你可以當我窮遊既,2萬係咪唔夠

法國可以6日或以上 去埋南法的話 起碼巴黎 尼斯
lux一日左右夠
德國可以六日 鐘意睇下歷史既Berlin值得去 berlin munich兩日 海威堡羅騰堡科隆果d各一日夠)
czech 三四日
奧地利三四日
slovenia 兩三日
greece連santorini 三日半
croatia起碼三四日
呢d地方四十日夠玩 唔建議gip,歐洲d路尤其古城凹凸都din 梯又多
預每日550-六百蚊港紙包所有野,會易d hold budget
路線一陣再睇

[url]https://travelitem.taobao.com/item.htm?id=43842272131&spm=a1z09.2.0.0.awc6V3&_u=ukluh4551c5
[/url]
果時買呢間 建議轉國家手動轉供應商,自動既佢可能會連左去d上唔到網既供應商,你轉返就得
新手問題,新手黨

lux一日左右夠
德國可以六日 鐘意睇下歷史既Berlin值得去 berlin munich兩日 海威堡羅騰堡科隆果d各一日夠)
czech 三四日
奧地利三四日
呢d地方四十日夠玩 唔建議gip,歐洲d路尤其古城凹凸都din 梯又多
預每日550-六百蚊港紙包所有野,會易d hold budget
路線一陣再睇

頭先望過,南法唔算好順路,呢個路線加南法的話就除非南法做起點,玩上巴黎,經lux再去德國,玩去czech -> austria -> slovenia -> croatia咁

希臘點都要飛機

[url]https://travelitem.taobao.com/item.htm?id=43842272131&spm=a1z09.2.0.0.awc6V3&_u=ukluh4551c5
[/url]
果時買呢間 建議轉國家手動轉供應商,自動既佢可能會連左去d上唔到網既供應商,你轉返就得

你係咪買30日12gb果張
佢果張係咪3UK pay as you go 果張
係yahoo 拍賣都見到有張12gb +300分鐘 都係差唔多價

lux一日左右夠
czech 三四日
奧地利三四日
路線一陣再睇 [/quote]
頭先望過,南法唔算好順路,呢個路線加南法的話就除非南法做起點,玩上巴黎,經lux再去德國,玩去czech -> austria -> slovenia -> croatia咁

希臘點都要飛機 [/quote]
lux無野玩既話可以唔去
1日無謂啦,尼斯真係唔太順路
可能法國中部》東北咁》再去德國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞