【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
Lake bled其實係咪可以放棄
或者bled半日+ljubljana半日?
因為行程有啲緊
唔去bled 係rovinj/piran留多半日會唔會更好

我覺得piran應該會正過bled
ljub bled半日都得 我就係咁
如果本新piran rovinj都已經預左一日就唔建議再留耐d 驚無野做
Lake bled其實係咪可以放棄
或者bled半日+ljubljana半日?
因為行程有啲緊
唔去bled 係rovinj/piran留多半日會唔會更好

我覺得piran應該會正過bled
ljub bled每個半日都得 我就係咁
如果本新piran rovinj都各自已經預左一日就唔建議再留耐d 驚無野做
繼續打
里昂 1點鐘到步 一日夠唔夠玩 買緊火車飛
上網見到個聖母院好靚
上網見到個聖母院好靚

如果乜都唔入,我覺得實夠,其實入一個館都夠
我入左 lyon miniature museum,好好睇
我果日都應該咁上下鐘數出門口,之後玩到唔夠6點幾 7點都玩完個市中心果度
【遊記】DAY 13 克羅地亞 Croatia Zadar (下下

上回:P.21 500,520

終於有得玩了

唔洗講了,一定係左邊遙遠既碼頭度上船
一於去呀

Zadar既海濱好長,我鐘意佢地唔會係咪都加D欄杆,影響觀感

好得意,btw其實我估佢target既係小朋友

我地既同行船友
上呀 好似同Rovinj果個差唔多價,100kn左右,姐係百零蚊港紙一個。

出發,呢個就係頭先講既Sea Organ啦

好快已經遠離呢邊岸。

佢既建議係去程回程期間都坐上面睇海景,去到對面岸先落下面睇魚

下面係咁既

點解去程回程係上面會好D,因為其實過程中一路行得好快,D魚都避開曬,下面D水都好多泡泡咁,其實唔會見到咩魚 直頭係咩都見唔到,只會見到綠色既水,間中有D疑似浮遊飛過。
去到對面岸,佢就會慢慢停靠近岸邊既石,果度會多魚好多

埋岸時就會見到石,中間會有D魚游黎游去,唔算好清清到海洋公園咁,但都睇到既
神怪大魚果D物種就唔會有架啦,但會有極多游得極快既魚毛群快速向同一方向閃過
呢度應該唔係好影到,因為游得太快
直頭覺得見到超過一萬條魚 因為無止境地成群閃過,我地見到係咁「哇好多魚啊 !哇勁快啊!!!
而同船既鬼妹細路係完全無反應,好靜 佢呀媽好想搞到佢high d係咁話:look at those fishes! 但佢都high唔起
好似我地似細路多D

放大睇會見到好多魚毛 無錯,魚毛都睇到我地哇哇叫
間中會有幾隻大隻D既魚游過,係真海底睇到魚既感覺係興奮D,少少野都好興奮
我地去到海洋公園水族館一樣係哇哇叫
真係好鐘意睇動物
影左唔多相,因為時間寶貴,親眼睇

我覺得呢個係過下submarine癮,係真海底唔洗游水地睇魚仔既一個體驗,玩得好開心 ,回程仲送張postcard比我地
但如果expect呢程船會睇到山珍海味、奇異大龍蝦、海豚、珊瑚、八爪魚、雞泡魚、小丑魚等海底奇兵同水族館景緻既,我強烈不建議你玩呢個 ,因為你一定會覺得好伏,片到佢上天花板 而無抱呢d期望既我地就覺得,有魚睇已經達到目地
因為我地見過有人係split定dubrovnik玩,
寫到自己一條魚都見唔到 即時降低期望
返到岸後,我地就食野

今次呢間又係 trip advisor 見到既 D意粉 超!好!味!
叫 La Famiglia 全 Zadar 排名第 9
https://www.tripadvisor.com.tw/Restaurant_Review-g295374-d10109337-Reviews-La_Famiglia-Zadar_Zadar_County_Dalmatia.html
我地首先叫左一個三文魚忌廉汁意粉,一個Risotto ,呢間唔算平,但都唔會太貴,每碟百零蚊hkd左右。

咖哩Risotto
兩個都極好味 ,D sauce不得了
個cream sauce完全正中我口味
鹹甜適中 而個Risotto 既汁味道又好濃郁,唔算太辣,飯粒口感都正,兩碟都食到我地停唔到手 好快就食曬,好味到我地回味無窮
於是,叫多樣黎食
我地爭扎左好耐應該叫小食定叫個扒,最後叫左塊牛扒
不過牛扒好明顯無pasta咁好味 覺得都ok,但唔算好神級,因為頭先兩味真係太高汁 牛扒就不過不失,無咩驚喜。
加上男朋友煎扒好好味,覺得佢煎得仲啱口味
於是我地有d後悔無叫其他野食 因為食完塊扒滿足感反而無咁大
建議黎到叫pasta,唔好叫扒 扒一定唔係佢地既拿手菜式
唔好太遲去,間野好少位 走果時已經排曬隊

食飽後,我地就慢慢行返去
上網見到個聖母院好靚

如果乜都唔入,我覺得實夠,其實入一個館都夠
我入左 lyon miniature museum,好好睇
我果日都應該咁上下鐘數出門口,之後玩到唔夠6點幾 7點都玩完個市中心果度

睇漏左你講聖母院果句 我無去到 但係好似幾靚 應該都夠時間,教堂去唔到好耐,好似係
好正啊 想問下呢啲semi submarine有無得book定先 定係可遇不可求
好正啊 想問下呢啲semi submarine有無得book定先 定係可遇不可求

我估無 不過Rovinj Zadar Dubrovnik split 既海邊應該都會日日有 (雖然唔知點解Rovinj果兩日無啦啦無左
啱啱睇左 split果個個網條片又幾好睇
http://www.semisubmarine-split.com/
似乎都係無 online booking
近來打得幾快
下一篇係咩 split?
下一篇係咩 split?

你說得很對
終於揀完相 沉睡
近來打得幾快

絲打有無去葡萄牙
絲打有無去葡萄牙

無 好鬼想去
絲打有無去葡萄牙

無 好鬼想去

好快覆
我諗緊去唔去 我認知既剩係得天漄海角 葡撻
唔太吸引
克羅地亞個海真係好正呀, 記得去到rovinj時睇到個海呆撚左
絲打有無去葡萄牙

無 好鬼想去

好快覆
唔太吸引

咁啱入到黎就見到
我本新都無興趣,但去完西班牙就好想去埋,覺得個風情會幾正 同埋我鐘意食葡汁 覺得果度都會有唔少香港偏門美食
絲打有無去葡萄牙

無 好鬼想去

好快覆
唔太吸引

咁啱入到黎就見到
我本新都無興趣,但去完西班牙就好想去埋,覺得個風情會幾正 同埋我鐘意食葡汁 覺得果度都會有唔少香港偏門美食

所以下次去歐洲想去葡國加西班牙南部
克羅地亞個海真係好正呀, 記得去到rovinj時睇到個海呆撚左

係啊,d海又藍又廣又無礙眼野
絲打有無去葡萄牙

無 好鬼想去

好快覆
唔太吸引

咁啱入到黎就見到

係唔係因為我
是但影是但up

絲打有無去葡萄牙

無 好鬼想去

好快覆
唔太吸引

咁啱入到黎就見到

係唔係因為我
是但影是但up

本新都想 你講到咁正更想
絲打有無去葡萄牙

無 好鬼想去

好快覆
唔太吸引

咁啱入到黎就見到

係唔係因為我
是但影是但up

本新都想 你講到咁正更想

我歐洲trip每行100米就停低影相既地方得2個, 一個係羅馬 另一個就西維爾
而且西維爾好適合day trip擴散式咁玩, ronda 直布羅陀 馬拉加 連摩洛哥都有得去
絲打有無去葡萄牙

無 好鬼想去

好快覆
唔太吸引

咁啱入到黎就見到

最後cut左
因為去都係得兩日 留返將來有機會先
我剩係對撻有興趣 唔好汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞