【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
LM

BTW LIKE左你個FB PAGE
終於等到克羅地亞 絲打你啲相好靚 可唔可以教下點執相
仆街多哈機場有間餐廳話無限refill汽水
每次refill都加d水落去
多哈機場d野真心on99 懶係豪咁擺d跑車同F1係度 再請2條友睇住佢地, 但機場wifi垃圾到嘔 30秒斷一次, 廁所廁紙用幾十年前用個d沙紙
多哈機場d野真心on99 懶係豪咁擺d跑車同F1係度 再請2條友睇住佢地, 但機場wifi垃圾到嘔 30秒斷一次, 廁所廁紙用幾十年前用個d沙紙

Qatar?
個時轉機 成洗人第一次轉機 去到個board搵極都搵唔到班機 明明我班機之後個時段都show左 搞到勁驚 要排勁長隊去問counter 最後跑到死咁去轉機
我6月去克羅地亞 預6日
絲打快啲講德國啦
交通果啲冇頭緒
絲打 Dresden同Hamburg你會prefer去邊個? 我2揀1緊
留名

Qatar?
個時轉機 成洗人第一次轉機 去到個board搵極都搵唔到班機 明明我班機之後個時段都show左 搞到勁驚 要排勁長隊去問counter 最後跑到死咁去轉機

Qatar轉機我對面就係 但飛機個位唔好坐 對腳硬住
BTW LIKE左你個FB PAGE

終於等到克羅地亞 絲打你啲相好靚 可唔可以教下點執相

thanks
可以

6日應該去到四五個地方 plan左路線未
絲打快啲講德國啦
交通果啲冇頭緒

可能有排 巴打有咩疑難
絲打 Dresden同Hamburg你會prefer去邊個? 我2揀1緊

如果兩個地方感覺差唔多既我會揀去下一站順路d近d既去

利申 兩個都無去
留名

利申 兩個都無去

剩係行嘅話Hamburg 大啲同有miniature
但Dresden靚啲文藝啲

兩個唔同特色要睇你自己想要咩

利申 兩個都無去

剩係行嘅話Hamburg 大啲同有miniature
但Dresden靚啲文藝啲

兩個唔同特色要睇你自己想要咩

好 決定Dresden 扮文青
絲打有冇執過相 日落影得好靚
絲打有冇執過相 日落影得好靚

但d金黃色果d好似無tune過咁濟,因為已經好濃

6日應該去到四五個地方 plan左路線未

而家剩係諗到dubrovnik split
十六湖你有無去?係咪近zadar多d 我見你都留得唔多日?
【遊記】DAY 9 克羅地亞 Rovinj 市內漫遊 尋找Canon廣告取景位置

我地知道時間充裕,於是早上又一野訓到自然醒
出發 食個 lunch 先
呢度有中菜快餐,叫wok

個辣真係好Q辣,少有地係歐洲食到真係辣既食物
佢即叫即煮,所以都要等段時間。
BTW,琴日post漏左個甜品,panna cotta

大大件 ,雖然無我地之前係意大利餐廳食既靚同美味

我地日前係 trip advisor見到呢頭有出海去小島既tour,主要賣點都係石灘。於是我地就去碼頭果頭睇下。 不過,呢度既tour唔平 ,因為係都要加好多野,例如meals果D,整到票價唔低,亦唔係好抵 。行行下,見到遠D有個幾有趣既船,原來係 semi submarine

有人企係度賣飛既,每個鐘一班,當時船咁啱到左,一買就入得。

不過,果時因為好急
就返一返好近既「屋企」先 ,諗住搭下一班船。

重新出發後, 果個人唔見左,相信係跟艇出左海, 於是我地先行下第二度先。

我地行入 old town,即係日前睇日落時左邊凸出黎果個位。

呀伯在收衫。

呢度有d屋係好彩色,有d屋又係原磚色,都幾特別

果度原來係越中心越高既,所以先會係外面睇落一層層咁 於是入面行落係不斷上斜既路。

內街呢邊既地其實好凹凸,相信係度踩單車/拖篋一定好辛苦
如果落雨,應該好會滑
佢地門口有d似大陸果d鄉下,個個都開住個大門,坐係度吹風。

海邊呢排屋之間會有個空隙,可以行落去睇海。而其中一個位,係曾經一個canon 廣告取景既位置 ,亦係Rovinj比較著名既景點黎。
就係呢度了。

唔知有無人對呢個景有印象呢
有趣地,廣告賣緊既正正就係我一直用開既 Canon 500D。
去片!
https://www.youtube.com/watch?v=w6GjENGiiC8
去完再睇返個廣告,感覺好得意

btw,呢個位即係邊度呢?

右邊數起,第三、四間,會見到有個特別矮少既深粉色屋仔,就係果度了

睇返呢張相,最左邊果間就係上面紅色屋仔

Rovinj感覺上無乜遊客咁,如果係熱門地方,呢度可能長期有人排住隊影相 。我地係度影幾張相時,有人經過都裝一裝睇下我地影緊乜。 佢地應該唔明我地點解要影

接住我地繞住成個old town 行一圈。行行下會去左呢度

一見到海,我地就會望下有無果架semi submarine既蹤影

有人係呢頭既涯邊游水、跳水。 不過是日其實好大風,見佢地著泳衣都有D凍。

呢頭好多梯。

幾特別 呢個位好似廣告都有影,睇返條片我先知
不過佢行埋入去
繼續行啊
皮已正
5月毒遊英國諗緊去邊個附近國家好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞