【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike

講多句 ,我預去3-40日,可以加/減既,同埋我好少買野,鐘意影靚相,飲咖啡,行街睇建築咁,應洗則洗唔會亂洗,你可以當我窮遊既,2萬係咪唔夠

法國可以6日或以上 去埋南法的話 起碼巴黎 尼斯
lux一日左右夠
德國可以六日 鐘意睇下歷史既Berlin值得去 berlin munich兩日 海威堡羅騰堡科隆果d各一日夠)
czech 三四日
奧地利三四日
slovenia 兩三日
greece連santorini 三日半
croatia起碼三四日
呢d地方四十日夠玩 唔建議gip,歐洲d路尤其古城凹凸都din 梯又多
預每日550-六百蚊港紙包所有野,會易d hold budget
路線一陣再睇

頭先望過,南法唔算好順路,呢個路線加南法的話就除非南法做起點,玩上巴黎,經lux再去德國,玩去czech -> austria -> slovenia -> croatia咁

希臘點都要飛機

lux無野玩既話可以唔去
1日無謂啦,尼斯真係唔太順路
可能法國中部》東北咁》再去德國
btw唔該晒,但揹住5,60L去行景點唔會好唔舒服咩
黎緊8,9月會同女去salzburg同hallstatt, 有冇住宿推介?
個碧湖唔係咁差姐 樓主d相都幾靚

btw 如果想有得打電話 唔係淘寶買 有邊張卡推介
絲打 ovchip係咪乜交通工具都用得?
有無話搭咩係要另外買飛
巴黎住邊區好
淘寶買電話卡有無邊間推介
如果唔係差好多 我去深水埗買算

[url]https://travelitem.taobao.com/item.htm?id=43842272131&spm=a1z09.2.0.0.awc6V3&_u=ukluh4551c5<br>
[/url]
果時買呢間 建議轉國家手動轉供應商,自動既佢可能會連左去d上唔到網既供應商,你轉返就得

你係咪買30日12gb果張
佢果張係咪3UK pay as you go 果張
係yahoo 拍賣都見到有張12gb +300分鐘 都係差唔多價

我果時同佢而家offer果d唔同,果時係30日750MB 越黎越平
應該唔係

講多句 ,我預去3-40日,可以加/減既,同埋我好少買野,鐘意影靚相,飲咖啡,行街睇建築咁,應洗則洗唔會亂洗,你可以當我窮遊既,2萬係咪唔夠

法國可以6日或以上 去埋南法的話 起碼巴黎 尼斯
lux一日左右夠
德國可以六日 鐘意睇下歷史既Berlin值得去 berlin munich兩日 海威堡羅騰堡科隆果d各一日夠)
czech 三四日
奧地利三四日
slovenia 兩三日
greece連santorini 三日半
croatia起碼三四日
呢d地方四十日夠玩 唔建議gip,歐洲d路尤其古城凹凸都din 梯又多
預每日550-六百蚊港紙包所有野,會易d hold budget
路線一陣再睇

頭先望過,南法唔算好順路,呢個路線加南法的話就除非南法做起點,玩上巴黎,經lux再去德國,玩去czech -> austria -> slovenia -> croatia咁

希臘點都要飛機

lux無野玩既話可以唔去
1日無謂啦,尼斯真係唔太順路
可能法國中部》東北咁》再去德國
btw唔該晒,但揹住5,60L去行景點唔會好唔舒服咩

我會當佢gip咁掉去hostel先 之後再輕裝出去玩 揹住佢四圍去真係唔得 即使我個行李得 5 kg
黎緊8,9月會同女去salzburg同hallstatt, 有冇住宿推介?

我無去salburg,hallstatt有,但唔少巴絲話而家變到好貴,我之前寫過少少介紹,要dd時間搵返出黎
Lake bled行幾耐夠?

對我地黎講,兩粒鐘有找
個碧湖唔係咁差姐 樓主d相都幾靚

btw 如果想有得打電話 唔係淘寶買 有邊張卡推介

已經執過 有陽光可能幾靚

無試過 我exchange用當地買果d全部好貴/伏,後悔無淘多幾張
無淘寶的話,我都會去深水埗買算

我覺得係成個環境既協調 香港就算有一座古跡係度 附近d野都好似夾唔到咁 成個氛圍既協調真心好重要
而香港既保育 始終都係硬件>>軟件 不過近年都好多民間團體做梗野

都係呀 得舊野 好怪
有無話搭咩係要另外買飛

係呀,唔覺有,不過搭火車好多時都係要係機度買張飛入落去ovchip 度
有無話搭咩係要另外買飛

係呀,唔覺有,不過搭火車好多時都係要係機度買張飛入落去ovchip 度

好驚唔知頭唔知路比人當逃票
巴黎住邊區好

我睇d台妹遊記話北部同右邊危險,
15 16好d,我果時都住15 16,相比危險區係貴dd
有無話搭咩係要另外買飛

tram bus上落車有拍咭就得
火車月台上面都有舊野要拍多次 好似係

我無去salburg,hallstatt有,但唔少巴絲話而家變到好貴,我之前寫過少少介紹,要dd時間搵返出黎

我見都要2~3k, 不過錢都其次,最緊要唔好中伏唧
Rovinj有咩交通方法可以去到Zadar?
我google search bus淨係得一班時間 19XX~02XX

另外我打算由Budapest去克羅地亞 再去奧地利咁玩
係克羅地亞既日子有7日, 唔打算去16湖住
Plan A:
Day1: Budapest -> Rovinj
Day2: Rovinj
Day3: Zadar (唔知Rovinj去Zadar既交通點)
Day4~Day6: Dubrovnik
Day7搭內陸機去Zagreb, 第2日去Vienna

Plan B:
Day1: Budapest -> Zagreb
Day2: Zagreb -> Zadar
Day3: Zadar -> Split

邊個好D?定2個都柒
唔去埋Lake Bohinj 嘅,聽講當地人鐘意去
Btw, 六月中都去,有冇巴絲去過Triglav/Lake Bohinj
有無話搭咩係要另外買飛

tram bus上落車有拍咭就得
火車月台上面都有舊野要拍多次 好似係

之前係uk以為oyster card乜都搭得
點知去機場個程搭左樣類似火車既野比人罰左個double
我google search bus淨係得一班時間 19XX~02XX

Plan A:
Day3: Zadar (唔知Rovinj去Zadar既交通點)

Plan B:

邊個好D?定2個都柒

Plan b好似好d??
Budapest去rovinj好似都幾遠下
Plan b一直落好似幾順 但zagreb好似無乜野睇?

Plan A:

Plan B:

邊個好D?定2個都柒

係wo 我無諗過由Dubrovnik直接飛去奧地利 咁就唔洗stay多日係Zagreb
巴黎住邊區好

我睇d台妹遊記話北部同右邊危險,
15 16好d,我果時都住15 16,相比危險區係貴dd

上網睇北邊好危險

Plan A:

Plan B:

邊個好D?定2個都柒

係wo 我無諗過由Dubrovnik直接飛去奧地利 咁就唔洗stay多日係Zagreb

agger金巴打 雖然rovinj好過zegreb好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞