【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
呢個post有人係巴黎 小心呀個頭岩岩恐襲黎

又黎

出事前一個鐘就正正係香榭麗舍
出事個陣係巴黎鐵塔 上塔要過2層安檢

恐怖 不過似乎今次剩係隊警察

我其實無驚過恐襲 反而d親戚朋友係咁炸我
btw旅行最尾個日 如果有錢剩 記得唔好去迪迪尼
我男都出晒血
我其實唔係特別好 但d野真係好靚
Data已見底 垃圾wifi up唔到圖
我有驚無險咁 1個人backpack左5個禮拜
去完就覺得尾站迪迪尼係好主意 睇d野凡爾賽一定比唔到我 好多獅子王 star war又好正

最驚都係米蘭火車站一出黎個下, 20個黑人望住你 又要兩手空空唔係其他地方賣垃圾個種, 個樣似想明搶唔係偷咁簡單.

第2就岩岩發生 迪迪尼返市中心中間幾個站上左2班黑人 然後因為迪迪尼既關係架車迫到嘔 迫迫下2班黑人係度鬧交 真係望都驚

又黎

我男都出晒血

我好想去

又黎

我男都出晒血

成日諗如果歐洲咁大咁都中既就認命

想睇戰利品
Data已見底 垃圾wifi up唔到圖
我有驚無險咁 1個人backpack左5個禮拜
去完就覺得尾站迪迪尼係好主意 睇d野凡爾賽一定比唔到我 好多獅子王 star war又好正

最驚都係米蘭火車站一出黎個下, 20個黑人望住你 又要兩手空空唔係其他地方賣垃圾個種, 個樣似想明搶唔係偷咁簡單.

第2就岩岩發生 迪迪尼返市中心中間幾個站上左2班黑人 然後因為迪迪尼既關係架車迫到嘔 迫迫下2班黑人係度鬧交 真係望都驚

米蘭d人真係眼神幾衰下,特別metro果d
btw如果唔係有 gps 一定迷路

我用gps都亂曬籠,但bf用得好好
其實係預三日full day比salzburg同hallstatt
但未實際咁分好
國王湖應該唔今次去 個frd話太chur
下星期就去 一次比一次少準備

國王湖你奧地利去好似有小小遠
Btw有無諗過上楚格峰?

Salzburg去好似好近
好似兩個鐘車程來回 我今晚再睇下
楚格峰應該唔啦 睇地圖再遠d

可能我記錯 因為岩岩德國程trip我朋友包底 咩都佢搞哂我無點理

而家一日salzburg 一日國王湖 一日hallstatt
好驚大凍

我唔係由奧地利玩過去所以答唔到你 我由德國玩過去國王湖新天鵝堡個類
應番上個post
其實norway oslo係最悶
但佢有好多外島都好靚
我仲諗緊上唔上挪威最北睇永晝
我同時都plan緊去denmark一個沙漠

無時間去外島
但去左bergen一日
好過oslo既 無咁悶 不過好q凍

我諗住去個邊7日
但要著手研究下d船點樣去個頭
我理想中仲諗住去埋個到踩單車
I think i am crazy

Oslo空氣幾污糟
周街都地盤

聽我中同講oslo無野做
所以都諗住半日完左佢如果真係去

新po繼續留名 拎張stockholm櫻花騎劫下

係咪kungstradgarden 個頭

我都有影不過係哂大機到

嗚哇!
上年先知原來歐洲四圍都好多櫻花,不過又無日本咁出名,可能因為日本成個公園都係,感覺壯觀d,歐洲就無啦啦一個地方一兩棵咁

我會將睇櫻花放入行程

邊度出名多

我會搵下d公園炸
真係周街都有幾棵

Stockholm kungstradgarden 個頭其實有一堆 想睇可以快d去
應番上個post
其實norway oslo係最悶
但佢有好多外島都好靚
我仲諗緊上唔上挪威最北睇永晝
我同時都plan緊去denmark一個沙漠

無記錯既巴打好似已經去過北歐果頭?又去既?

我去瑞典係因為想追多次極光
Denmark就因為要同我經常一齊飛既朋友meet up(佢個頭exchange
冰島係我一直都好想去既地方
我應該會去埋denmark(仔細去)同埋norway
Finland我唔夠錢啦 所以放棄

嗚哇又去
巴打已經就黎用曬旅費?!

其實仲有一半既 萬幾兩萬咁...我靠既係比利時慳多小小咁就多旅費玩咁樣
同埋睇多次樓主五漁村既相真係好羨慕 點解我個時天氣咁差
不過想講威尼斯既日出真係好正
補張圖先

手機影的 威尼斯呢個地方真係 ' 我細細個就聽過呢個名'

嗚哇 我無睇日出 住主島果然正
都真係幾好彩 我italy trip剩係頭兩日venice個天陰d之外,一直好天到尾 cinque terre個景好天唔好天應該差好遠
巴打去多次

主島搵到平真係靠好彩
其實威尼斯好天會好舒服
好正
Cinque terre諗緊係咪去多次 但佢又咁鬼西南 我第二次去諗住落羅馬拿坡利個頭咋
新post 留明

同埋睇多次樓主五漁村既相真係好羨慕 點解我個時天氣咁差
不過想講威尼斯既日出真係好正
補張圖先

手機影的 威尼斯呢個地方真係 ' 我細細個就聽過呢個名'

嗚哇 我無睇日出 住主島果然正
都真係幾好彩 我italy trip剩係頭兩日venice個天陰d之外,一直好天到尾 cinque terre個景好天唔好天應該差好遠
巴打去多次

主島搵到平真係靠好彩
其實威尼斯好天會好舒服
好正
Cinque terre諗緊係咪去多次 但佢又咁鬼西南 我第二次去諗住落羅馬拿坡利個頭咋

如果會有個trip去南法既到時再去

嗚哇!
上年先知原來歐洲四圍都好多櫻花,不過又無日本咁出名,可能因為日本成個公園都係,感覺壯觀d,歐洲就無啦啦一個地方一兩棵咁

我會將睇櫻花放入行程

邊度出名多

我會搵下d公園炸
真係周街都有幾棵

Stockholm kungstradgarden 個頭其實有一堆 想睇可以快d去

其實成個歐洲都係
西班牙 法國都有 連紅葉都有
【遊記】DAY 8 抵達克羅地亞 Rovinj 完美日落

到達Rovinj,已經五、六點,天仍然好光。一落車,就見到有間士多可以唱當地貨幣,rate亦唔錯。

都搵左幾耐,終於搵到我地間屋,原來兜錯左路 。我地住既叫Guest House Marta,係booking.com訂既,有d似airbnb whole apartment,到之前要同屋主聯絡定。
http://booking.com/c9aa4776469b53f
間屋個位好靚,一出就係海邊同餐廳! 而且入面環境都好舒服,出面仲有露台添!但太多蚊,無出過去。呢間只嫌佢張被唔夠滑,有毛粒feel。克羅地亞既屋睇黎全部都用儲水式熱水爐,會沖沖下用曬熱水……

好特別既牆
呢兩晚我地呢棟屋(一共三個單位)似乎得我地兩位住客,太正了!
settle down後,急不及待出去行下。

海邊好靚,好多遊艇、漁船 。仲有一列沿海既餐廳 ,全部外面露天既位都放曬大LCD MON係度播歐國盃。
呢日係歐國盃既開幕日,有表演同法國果場波,成條街都係電視傳出既講波佬同球迷聲,好好氣氛

我地已經決定係一定要係呢頭睇返幾場波!而克羅地亞既賽事就當然唔少得啦!

途中見到好多動物!

被太陽整醒既小狗。

我地求其入左間餐廳,價位都係5x 至 7x既pasta,即係六七八十蚊港紙,比其他國家既12歐平。

照舊叫一紅一白既意粉,有趣地個味又同意大利/其他地方既唔同,反而有種港式意粉醬既味。

另外,Rovinj街頭好多蒼蠅,四圍飛,明明衛生唔錯。不過,佢地又唔會飛落人同食物度 ,(大陸果D會走上人既身同面 ),所以都接受到

食完後,waiter問我地飲唔飲杯酒 ,我地唔飲既但試下都得,佢話sake之後就轉身走左,比左一shot我地。哇 ,一飲一啖已經咳死,飲唔到 勁唔好意思地襯佢見唔到放低閃人。

出到去,行去海邊,咁啱到左日落時份,好靚。

左邊呢個凸出黎既舊城區係夕陽照射下變左金黃色,真係好有舊墟既感覺。

金黃色。

一定要影下合照啦

碼頭呢邊無咩人,睇日落既只有我地同另外兩三個人,

期間仲有D海鷗飛下、叫下,少少海浪聲,睇得好舒服。

呢度影剪影一流。

出海睇日落

一個優美既日落,仲要係食完飯出黎恰巧遇見既,唔洗坐住呆等幾粒鐘。Perfect timing

我鐘意呢個多過Oia果個。
留名
個日落好正
留名

不得了
個日落好正

你說得真對!
LM
請問有無人知Vienna -> CK有咩方法
上網睇 無direct train 無direct bus 有無人知有咩方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞