【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
其實係預三日full day比salzburg同hallstatt
但未實際咁分好
國王湖應該唔今次去 個frd話太chur
下星期就去 一次比一次少準備

salzburg感覺上一日夠玩,hallstatt又一日,有全日比國王湖咁? 我無去,但我fd去完狂話好靚好靚好靚

去到後期我地已經係去到果日先開trip advisor揀地方去
應番上個post
其實norway oslo係最悶
但佢有好多外島都好靚
我仲諗緊上唔上挪威最北睇永晝
我同時都plan緊去denmark一個沙漠

無記錯既巴打好似已經去過北歐果頭?又去既?
羅浮宮行足一日都睇唔晒 個人覺得仲好睇過大英
因為大英d路牌太清楚 德國個d都係太清楚所以好悶
羅浮宮得法文路牌又多古靈精怪館 成個迷宮咁
食完飯行奧塞好眼訓

真係成個迷宮,rpg game果d
要狂搵d號碼,睇住對返地圖先搵到路
搭泰航去歐洲好唔好

對我黎講 價錢抵 又有正常service既我覺得都ok
羅浮宮行足一日都睇唔晒 個人覺得仲好睇過大英
因為大英d路牌太清楚 德國個d都係太清楚所以好悶
羅浮宮得法文路牌又多古靈精怪館 成個迷宮咁
食完飯行奧塞好眼訓

真係成個迷宮,rpg game果d
要狂搵d號碼,睇住對返地圖先搵到路

大英果個無冷氣, 谷到D二氧化碳 搞到人好想訓
絲打我都想問下hallstatt住宿
我睇左google map個個hallstatt既central square應該叫做市中心?但個度附近都無曬住
最近既都要8-9km離市中心 其實會唔會真係好遠
仲有中間有個湖既 我睇到市中心係湖左面 住湖既右面係咪唔建議?

係啊我果時都係住左邊,但如果右邊既我覺得可能都好過8-9km果d 因為果幾條虛線係船黎既,有regular既船班次,同埋其實搭火車出vienna呀果d都係係果邊搭既 ,我覺得其實近個碼頭同火車站的話都ok,去hallstatt玩都係搭程,印象中唔貴,兩三歐(?)唔肯定,但都幾快到

原來有船
我岩岩計返有三個full day可以比salzburg同hallstatt
諗緊salzburg一日 國王湖一日 hallstatt一日
定係salzburg兩日 hallstatt一日 hea d
事關之後會stay一排德國 有機會會去munich 到時先至去返國王湖
Plan野真係好煩
搭泰航去歐洲好唔好

對我黎講 價錢抵 又有正常service既我覺得都ok

我係第一個post問過關於summer school問題果個
到今日佢終於sd左d行程過黎
佢既free time:
heidelberg - 兩日有半日係free 同有一日全日
vienna - 3 day
salzberg - 1.5 day
paris - 1 day
strasborg - 0.5 day

維也納果3日可以點過
其他地方有有咩提議
我睇左google map個個hallstatt既central square應該叫做市中心?但個度附近都無曬住
仲有中間有個湖既 我睇到市中心係湖左面 住湖既右面係咪唔建議?

係啊我果時都係住左邊,但如果右邊既我覺得可能都好過8-9km果d 因為果幾條虛線係船黎既,有regular既船班次,同埋其實搭火車出vienna呀果d都係係果邊搭既 ,我覺得其實近個碼頭同火車站的話都ok,去hallstatt玩都係搭程,印象中唔貴,兩三歐(?)唔肯定,但都幾快到

原來有船
我岩岩計返有三個full day可以比salzburg同hallstatt
諗緊salzburg一日 國王湖一日 hallstatt一日
定係salzburg兩日 hallstatt一日 hea d
事關之後會stay一排德國 有機會會去munich 到時先至去返國王湖
Plan野真係好煩

同樣plan緊
我覺得你salzburg玩1日 1日國王湖即日來回好d

原來有船
Plan野真係好煩

同樣plan緊

我都係咁諗
咁應該vienna黃昏坐車去salzburg
之後salzburg兩日full day 一日市中心 一日國王湖 total訓三晚 之後朝早去hallstatt stay一full day第二日走
留名睇靚相
聽日last一日旅行 後日返鬼港
小巴黎已經玩晒, 去凡爾賽定迪迪尼好

正路應該凡爾賽 但今轉旅行玩過晒windsor castle, 慕尼黑皇宮, 馬德里皇宮 我驚去到又黎料,
theme park就無去過

原來有船
Plan野真係好煩

同樣plan緊

我都係咁諗
咁應該vienna黃昏坐車去salzburg
之後salzburg兩日full day 一日市中心 一日國王湖 total訓三晚 之後朝早去hallstatt stay一full day第二日走

perfect池
聽日last一日旅行 後日返鬼港
小巴黎已經玩晒, 去凡爾賽定迪迪尼好

正路應該凡爾賽 但今轉旅行玩過晒windsor castle, 慕尼黑皇宮, 馬德里皇宮 我驚去到又黎料,
theme park就無去過

如果我面對呢個情況可能去迪迪尼 因為我去完凡宮去威尼斯個總督宮都覺得有d重覆,如果要我再去多個應該好厭
留名睇靚相

聽日先出遊記

新po繼續留名 拎張stockholm櫻花騎劫下
其實係預三日full day比salzburg同hallstatt
但未實際咁分好

國王湖你奧地利去好似有小小遠
Btw有無諗過上楚格峰?

Salzburg去好似好近
好似兩個鐘車程來回 我今晚再睇下
楚格峰應該唔啦 睇地圖再遠d

可能我記錯 因為岩岩德國程trip我朋友包底 咩都佢搞哂我無點理
應番上個post
但佢有好多外島都好靚

無時間去外島
但去左bergen一日
好過oslo既 無咁悶 不過好q凍

我諗住去個邊7日
但要著手研究下d船點樣去個頭
我理想中仲諗住去埋個到踩單車
I think i am crazy
應番上個post
但佢有好多外島都好靚

無記錯既巴打好似已經去過北歐果頭?又去既?

我去瑞典係因為想追多次極光
Denmark就因為要同我經常一齊飛既朋友meet up(佢個頭exchange
冰島係我一直都好想去既地方
我應該會去埋denmark(仔細去)同埋norway
Finland我唔夠錢啦 所以放棄

係咪kungstradgarden 個頭
呢個post有人係巴黎 小心呀個頭岩岩恐襲黎
同埋睇多次樓主五漁村既相真係好羨慕 點解我個時天氣咁差
不過想講威尼斯既日出真係好正
補張圖先

手機影的 威尼斯呢個地方真係 ' 我細細個就聽過呢個名'
同埋睇多次樓主五漁村既相真係好羨慕 點解我個時天氣咁差
不過想講威尼斯既日出真係好正
補張圖先

手機影的 威尼斯呢個地方真係 ' 我細細個就聽過呢個名'....果然無去錯

但未實際咁分好

國王湖你奧地利去好似有小小遠
Btw有無諗過上楚格峰?

Salzburg去好似好近
好似兩個鐘車程來回 我今晚再睇下
楚格峰應該唔啦 睇地圖再遠d

可能我記錯 因為岩岩德國程trip我朋友包底 咩都佢搞哂我無點理

而家一日salzburg 一日國王湖 一日hallstatt
好驚大凍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞