【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
應番上個post
其實norway oslo係最悶
但佢有好多外島都好靚
我仲諗緊上唔上挪威最北睇永晝
我同時都plan緊去denmark一個沙漠

無時間去外島
但去左bergen一日
好過oslo既 無咁悶 不過好q凍

我諗住去個邊7日
但要著手研究下d船點樣去個頭
我理想中仲諗住去埋個到踩單車
I think i am crazy

Oslo空氣幾污糟
周街都地盤

新po繼續留名 拎張stockholm櫻花騎劫下

嗚哇!
上年先知原來歐洲四圍都好多櫻花,不過又無日本咁出名,可能因為日本成個公園都係,感覺壯觀d,歐洲就無啦啦一個地方一兩棵咁
應番上個post
其實norway oslo係最悶
但佢有好多外島都好靚
我仲諗緊上唔上挪威最北睇永晝
我同時都plan緊去denmark一個沙漠

無記錯既巴打好似已經去過北歐果頭?又去既?

我去瑞典係因為想追多次極光
Denmark就因為要同我經常一齊飛既朋友meet up(佢個頭exchange
冰島係我一直都好想去既地方
我應該會去埋denmark(仔細去)同埋norway
Finland我唔夠錢啦 所以放棄

嗚哇又去
巴打已經就黎用曬旅費?!
呢個post有人係巴黎 小心呀個頭岩岩恐襲黎

又黎
同埋睇多次樓主五漁村既相真係好羨慕 點解我個時天氣咁差
不過想講威尼斯既日出真係好正
補張圖先

手機影的 威尼斯呢個地方真係 ' 我細細個就聽過呢個名'

嗚哇 我無睇日出 住主島果然正
都真係幾好彩 我italy trip剩係頭兩日venice個天陰d之外,一直好天到尾 cinque terre個景好天唔好天應該差好遠
巴打去多次
手機影的 威尼斯呢個地方真係 ' 我細細個就聽過呢個名'....果然無去錯

真係,我係小一果時玩一隻RPG用威尼斯做背景,唔知有無人玩過 之後就對呢個地方有d情意結
其實係預三日full day比salzburg同hallstatt
但未實際咁分好
國王湖應該唔今次去 個frd話太chur
下星期就去 一次比一次少準備

國王湖你奧地利去好似有小小遠
Btw有無諗過上楚格峰?

Salzburg去好似好近
好似兩個鐘車程來回 我今晚再睇下
楚格峰應該唔啦 睇地圖再遠d

可能我記錯 因為岩岩德國程trip我朋友包底 咩都佢搞哂我無點理

而家一日salzburg 一日國王湖 一日hallstatt
好驚大凍

而家應該無之前咁凍掛
不過我果時落雪 真係成半年入面覺得最凍既果下

嗚哇!
上年先知原來歐洲四圍都好多櫻花,不過又無日本咁出名,可能因為日本成個公園都係,感覺壯觀d,歐洲就無啦啦一個地方一兩棵咁

我會將睇櫻花放入行程
其實係預三日full day比salzburg同hallstatt
但未實際咁分好

可能我記錯 因為岩岩德國程trip我朋友包底 咩都佢搞哂我無點理

而家一日salzburg 一日國王湖 一日hallstatt
好驚大凍

而家應該無之前咁凍掛

睇iphone weather forecast
Hallstatt間唔時落下
利申未係歐洲見過雪 好驚

係咪kungstradgarden 個頭

嗚哇!

我會將睇櫻花放入行程

邊度出名多
但未實際咁分好

好驚大凍

而家應該無之前咁凍掛

以為你果邊會落雪tim

又黎

出事前一個鐘就正正係香榭麗舍
出事個陣係巴黎鐵塔 上塔要過2層安檢

嗚哇!

我會將睇櫻花放入行程

邊度出名多

我會搵下d公園炸
真係周街都有幾棵

好驚大凍

而家應該無之前咁凍掛

以為你果邊會落雪tim

落雨
日日落好撚多雨

又黎

出事前一個鐘就正正係香榭麗舍
出事個陣係巴黎鐵塔 上塔要過2層安檢

恐怖 不過似乎今次剩係隊警察

好驚大凍

而家應該無之前咁凍掛

以為你果邊會落雪tim

落雨
日日落好撚多雨

果d邊d天氣好千變萬化
【遊記】DAY 8 意大利威尼斯 略遊 DAY 2
點解話略遊,因為呢次係第二次黎,所以唔會係一個完整既威尼斯行程,
只係一個亂行既遊記,完整既威尼斯行程會係意大利篇再講

是日終於迎黎第一次好天既威尼斯!

睇黎所有雨都係琴日落曬了,當然要襯上車前既時間行個圈影下相!

有陽光就係唔同D。

黎到呢度,你每見一個小巷、小橋,小運河都會想停低影一千張相。

細路都出黎踢波了。

中午,我地買個包坐係河邊睇風景、吹下海風。

我呢幾年間中都會係google map睇威尼斯google旅行 ,仲有睇youtube d gondola遊運河片 。果時一定無諗過可以咁快黎到呢度,仲要係黎兩次!

行左個圈,影到男朋友都要拉我走 ,因為要趕上往Rovinj既巴士。

呢個巴士站雖然係主島,但其實都要行上好一段路先會到,所以最好預多D時間 。我地趕得好辛苦,點知,架巴士遲到 。仲竟然係度撞到男朋友宿舍既一位印度妹floormate,但佢係去唔同既地方。真係巧合

前住 Rovinj既路上

下一站,克羅地亞!
我去威尼斯都係一半好天一半唔好天,落雨機率都幾大下
btw如果唔係有 gps 一定迷路
我去威尼斯都係一半好天一半唔好天,落雨機率都幾大下

係啊,頭兩日剩係陰天無落雨已經好好彩 不過之後睇人地d相發現,剩係落雨都好過水浸
Lm
Lm

嗚哇!

我會將睇櫻花放入行程

邊度出名多

Stockholm好似係同日本果邊合作 會搞櫻花節咁
新post 留明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞