【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
仆佢個街
book 5月尾(28 May)去德國國會大樓,但book唔到
巴黎鐵塔又係 (26 May)

【攻略】歐遊預計每個城市逗留日數?計劃歐遊路線大全 (四)(持續更新)

上篇 P. 29 #709

國家(重點)
城市 / 冬天建議日數 / 夏天建議日數 / 做左D咩或者可以做咩
(*號地方=無去,但我會咁預)

克羅地亞(海、古城、風情、渡假)

唔建議冬天去,純粹感覺唔夾,怪怪地。

Rovinj / 1日 / 1日 / 我留左 0.5+1+0.5,覺得多左半日,最理想係早上到,行下市內、古城區、睇下Canon廣告位、行下廣場同海邊,睇日落,第二朝就轉城市。都可以搭船出小島既,但唔平,自行加時間。

Zagreb / 最多 0.5日 / 最多 0.5日 / 感覺佢係中轉位黎,其實我只留宿一晚,無參觀過

Zadar / 1日 / 1日 / 去望下石灘(幾靚既)、行古城、Sea Organ Hea、玩semi submarine。

Split / 1日 / 1日 / 我去左兩日,每日都去Beach Ovcice 游水玩沙(呢個灘正)、混入local中睇歐國盃克羅地亞賽事、行古城街、睇非洲佬街頭表演、戴克里先宮及主教座堂(無入,剩睇)、地底 market 同 地底博物館 。想去埋Hvar 藍洞要自行加日子。

Dubrovnik / 1.5日 / 1.5日(但其實可以加到2 - 3 日) / 我就Stay 0.5+1+0.5日覺得多左0.5日:傍晚到古城因為落大雨去睇戲、第二日行城牆(必去)、行去碼頭睇景、行盡成個古城、第三日hea(其實可以搭纜車上山頂睇景)。除左纜車,仲可以去玩獨木舟、半潛艇(兩個鐘內完成)、去埋另一個海邊既堡,出小島hea、所以應該可以加到 2 - 3 日,自行加減。

波斯尼亞和黑塞哥維那 Bosnia & Herzegovina (小古鎮、東南歐風情)

Mostar / 1日 / 0.5 - 1日 / 莫斯塔爾古橋(落下面睇、係上面睇)、行個鎮 、莫斯塔爾古橋博物館、晚上再出去睇山洞 bar 、晚上古城夜景。其實半日都得,不過呢度住宿超平同高質,住下無妨,第二朝走。有人會去埋附近既瀑布、清真寺塔頂影相(感覺上必去,事後先知有 ),自行加減時間。

希臘 (極多特別美食、遺跡、風情、白屋、渡假)

Athens / 1.5日 / 1 - 1.5日 / Monastiraki Square及附近街區、Acropolis 一帶、宙斯神殿、普拉卡街區 PLAKA、市政廳前士兵換班儀式。1.5日可以去多幾個遺跡、博物館。我留左0.5+1+0.5,最後果0.5悶死左。如果想去沙灘、海邊果頭要自行加時間。

Santorini(船 / 飛機) / 2.5日 / 2日 / 大半日Oia(連日落)、大半日 Fira、酒店游左兩次水、出海去火山島半日遊、晚上享受Fira夜景同風情。如果想全日係villa歎世界、去多幾個 Santorini小鎮、Imerovigli、Perissa 灘、Red Beach就自行加日子。

Mykonos 米科諾斯島*(船 / 飛機)/ 1.5 日 / 1 日 / 鎮內漫遊、睇教堂仔、小威尼斯海灣及風車、睇日落。如果想全日係villa歎世界就自行加時間。

瑞士 (好靚既山水、行山、小鎮建築、小村莊風景、風情)

日內瓦 / 1日都嫌多 / 1日都嫌多 / 好悶、無瑞士特色野睇:大水柱、好細既古城、睇湖(都幾舒服既)、(超無聊)花鐘。

瑞山行程應該早D起身,下面我係無去既,整合網上資料(遲D去都可以用,哈哈)。

蘇黎世* / 1日 / 0.5 - 1日 / 市內漫遊、古城建築

Schaffhausen* / 1日 / 1日 / 市內漫遊、Munot城堡、古城建築、Rheinfall + 搭船去對岸城堡。

Lugano* / 1日 / 0.5日 / 遊湖睇 Gandria、行連接Gandria & Lugano既橄欖步道、行鎮內。

Bellinzona* / 0.5日-1日 / 0.5日-1日 / 行3個城堡:Castello di Montebello、Castelgrande、Castello di Sasso Corbaro

Zermatt* / 2-3日 / 2日 / 第一日 Gornergrat康那葛德觀景台、Matterhorn Glacier Paradise馬特洪峰冰河觀景台、Rotenboden車站前的Riffelsee睇景。第二日Sunnegga五湖健行。係Matterhorn Glacier Paradise玩雪自行加時間。

少女峰* 2日 / 2日 / 一日 Grindelwalt、搭纜車、Bachalpsee。一日Mannlichen散步、去Lauterbrunnen睇瀑布:Staubbach、Trummelbach瀑布。上少女峰同滑雪自行加時間。

Leman湖畔* / 1-1.5日 / 1-1.5日 /Vevey睇湖、西庸古堡(Chateaux Chillon)、Glion車站高處睇湖。

Bern* / 1日 / 0.5-1日 / Old town、Untertorbrucke橋

Luzern* / 1日 / 0.5-1日 / Old town、莫塞格城牆(Museggmaur)、獅子紀念碑、冰河公園

^號內容係巴絲打們提供既,鳴謝 超人Tiga、GaryPBrinson 巴打。

整合需時,會陸續再更新!

遊記及資料整合:https://mangotofufa.wordpress.com/
仆佢個街
book 5月尾(28 May)去德國國會大樓,但book唔到

full到咁 見鐵塔條隊長到癲,我無上,因為剩係想睇佢外觀 朝早去可能好d
仆佢個街

full到咁 見鐵塔條隊長到癲,我無上,因為剩係想睇佢外觀 朝早去可能好d

唔似係full
係得個日冇
題外話,點影到D相咁靚?
自己揸住部單反都唔識玩
想問絲打係咪hallstatt住左晚?
有冇住宿介紹
santorini點玩3日?

上面有建議
有冇住宿介紹

之前寫左段野講,今晚返去搵返出黎
題外話,點影到D相咁靚?
自己揸住部單反都唔識玩

主要都係參考多d靚相,睇下睇下會吸收到,同埋執相
醒起篇執相post未打
我5月21飛 奧地利維也納巴黎個啲乜都未plan 出得遊記未
我5月21飛 奧地利維也納巴黎個啲乜都未plan 出得遊記未

巴打有無睇前幾版個路線/景點懶人包
男仔 6月中~7月中去1個月英德捷匈克奧
個行李大概會幾重左右
洗唔洗帶定1~2件厚嬲
男仔 6月中~7月中去1個月英德捷匈克奧
個行李大概會幾重左右
洗唔洗帶定1~2件厚嬲

我諗唔洗好厚,2件就一定唔洗 帶頂到20度既外套 同時要備有27度既衫 德國晚上會涼,但唔會凍既,如果有雨會凍少少,不過好天就好熱 帶幾層衫,要就加,唔要就除左佢放酒店會好d
絲打,我識你喎
絲打,我識你喎

有冇相睇
絲打,我識你喎

比d tips你係邊個
係venice玩2日洗唔洗買pass?
係venice玩2日洗唔洗買pass?

我有買交通pass,因為d船都幾貴,去島搭船要起碼三程,加主島搭一兩程,其實都抵
但好多人逃票
有冇住宿介紹

https://mangotofufa.wordpress.com/2017/05/11/%E3%80%90%E4%BD%8F%E5%AE%BF%E8%B3%87%E8%A8%8A%E3%80%91%E5%A5%A7%E5%9C%B0%E5%88%A9-hallstatt-%E4%BD%8F%E5%AE%BF%E6%94%BB%E7%95%A5-%E5%8F%8A-%E5%88%86%E4%BA%AB-haus-holl-herta-%E4%BD%8F%E5%AE%BF/

決定重新打一篇,方便以後搵

唔該哂絲打
黎緊會搭西伯利亞鐵路過去
依篇野幫我唔少呀
有冇住宿介紹

https://mangotofufa.wordpress.com/2017/05/11/%E3%80%90%E4%BD%8F%E5%AE%BF%E8%B3%87%E8%A8%8A%E3%80%91%E5%A5%A7%E5%9C%B0%E5%88%A9-hallstatt-%E4%BD%8F%E5%AE%BF%E6%94%BB%E7%95%A5-%E5%8F%8A-%E5%88%86%E4%BA%AB-haus-holl-herta-%E4%BD%8F%E5%AE%BF/

決定重新打一篇,方便以後搵

唔該哂絲打
黎緊會搭西伯利亞鐵路過去
依篇野幫我唔少呀

太好喇
絲打會唔會有北歐推介
絲打會唔會有北歐推介

我無去 做唔到經驗分享,但遲d可能會整合埋行程for將來用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞