【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
仆佢個街
book 5月尾(28 May)去德國國會大樓,但book唔到
巴黎鐵塔又係 (26 May)

full到咁 見鐵塔條隊長到癲,我無上,因為剩係想睇佢外觀 朝早去可能好d

德國國會可以早2日前親身去book
鐵塔排隊啦 但其實1樓個景仲靚個2樓
想睇日落早2個鐘好準備排隊入去 日落前最靚個時多人到顛+最靚個陣去左排隊
頂venice主島d住宿貴左勁多
咁係咪住mestre好d 睇你之前略有搵唔返
話說我睇絲打你個網 見到有篇backpack攻略 但點解唔覺有係度post過既 定我miss左
話說我睇絲打你個網 見到有篇backpack攻略 但點解唔覺有係度post過既 定我miss左

你講得啱 因為想畫張圖先post上黎

咁要住mestre了
到旺季主島貴到din

近mestre車站/巴士站(往主島既)都住得過
mestre住宿應該因為我唔太推薦果時住果間,所以無寫詳寫

住果度會平過主島唔少,搭巴士1.8歐左右,係Tabacchi(煙草店)或者大酒店可以買車票,(車上唔肯定有無得買,個個城市唔同玩法 )20分鐘內到主島

咁要住mestre了
到旺季主島貴到din

搵到間一條友一晚160hkd
同frd一齊住 應該去碼

你成篇野我都好撚agree

住果度會平過主島唔少,搭巴士1.8歐左右,係Tabacchi(煙草店)或者大酒店可以買車票,(車上唔肯定有無得買,個個城市唔同玩法 )20分鐘內到主島

威尼斯交通pass包唔包巴士來往mestre同威尼斯?

咁要住mestre了
到旺季主島貴到din

搵到間一條友一晚160hkd
同frd一齊住 應該去碼

好平 我果時好似都要200

太好啦 exchange student認可

威尼斯交通pass包唔包巴士來往mestre同威尼斯?

bus + 船

太好啦 exchange student認可

我d frd開頭都係fashion show
Btw我d frd問我係咪無衫著 但帶多套真係重勁多 尤其冬天
絲打帶咁細個袋都裝到相機?
我都係用500d 淨係帶支kit鏡
都覺得好晒位
上次去一個月帶左個70L 加一個細背囊
今次想一個60L搞掂
絲打會唔會有北歐推介

我無去 做唔到經驗分享,但遲d可能會整合埋行程for將來用

我都可以打少少denmark norway sweden 有拖冇欠

mestre啦
仆佢個街
book 5月尾(28 May)去德國國會大樓,但book唔到
巴黎鐵塔又係 (26 May)

full到咁 見鐵塔條隊長到癲,我無上,因為剩係想睇佢外觀 朝早去可能好d

德國國會可以早2日前親身去book
鐵塔排隊啦 但其實1樓個景仲靚個2樓
想睇日落早2個鐘好準備排隊入去 日落前最靚個時多人到顛+最靚個陣去左排隊

我個case似係close down (國會)
成個5月尾都冇得去

mestre啦

Booked $170 one night one person
Thanks all

Btw我d frd問我係咪無衫著 但帶多套真係重勁多 尤其冬天

係,我第一次出國旅行係日本,yr1左右好似,又係fashion show咁,去程已經15k (但個篋本新都重)帶左一(定兩 )對鞋,去八日帶足八set衫 搬到死下死下,以後唔再咁玩
第二次一野drop到6k 再之後次次唔拉篋 所以練到去歐洲已經識玩了
都覺得好晒位
今次想一個60L搞掂

係啊,啱啱好 如果同男友去係一個負責孭相機 即影即有 差電野 另一個孭衫呀拖鞋果d 但最後個trip自己同fd去都一個袋裝到曬所有野 但當然無帶埋即影即有
絲打會唔會有北歐推介

我無去 做唔到經驗分享,但遲d可能會整合埋行程for將來用

我都可以打少少denmark norway sweden 有拖冇欠

好啊 順便學野 加入去後一定會credit返絲打

係,我第一次出國旅行係日本,yr1左右好似,又係fashion show咁,去程已經15k (但個篋本新都重)帶左一(定兩 )對鞋,去八日帶足八set衫 搬到死下死下,以後唔再咁玩
第二次一野drop到6k 再之後次次唔拉篋 所以練到去歐洲已經識玩了

我fd同家姐睇相都咁問我 有幾個fd話我去到歐洲個look頹左好多 但覺得好舒服頹得好享受 唔洗諗同襯衫果d,求其5分鐘出得門口
都覺得好晒位
今次想一個60L搞掂

又眼殘睇漏左下面幾句 60L裝滿有幾大舊?我對呢方面無咩概念

真係一次比一次帶得少野
但遲下會連去15日 好想帶gip 因為背囊一定唔夠裝
都覺得好晒位
今次想一個60L搞掂

係啊,啱啱好 如果同男友去係一個負責孭相機 即影即有 差電野 另一個孭衫呀拖鞋果d 但最後個trip自己同fd去都一個袋裝到曬所有野 但當然無帶埋即影即有

我都諗緊自己帶咩好
因為係去完exchange先玩 基本上要帶哂啲行裝周圍走 一諗到轉地方去搭車但又拖住個gip好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞