【歐遊百幾日】歐洲exchange四圍去 東中西南歐 ( 遊記 + 你問我答 ) 2

1001 回覆
57 Like 3 Dislike
舊POST: https://lihkg.com/thread/167147/page/1

【夏遊東南歐篇】希臘 斯洛文尼亞 克羅地亞 莫斯塔爾
是咁的,我上年係歐洲 exchange,前中後唔計留係讀書城市既日子,應該去左近130日旅行,見近來唔少巴絲都plan緊grad trip / 歐洲 trip,搞到我又瘋狂回味返上年去歐洲既相 而家終於的起心肝上黎打下遊記
我係分好多個細trip咁去唔係一次過,所以我唔順序講了,揀黎講下!

上回主要係 Amsterdam 遊記 + 一堆 exchange 同 自遊行資料
嗚哇估唔到咁快就爆post
由於好多頁同超多千字文,我整合同分類左堆內容方便巴絲打睇返
http://mangotofufa.wordpress.com/
遊記同資訊篇已經upload曬,陸續更新緊上post提過既所有 exchange 同 plan trip tips[/size=2]

今個Post會講夏遊東南歐篇 希臘 斯洛文尼亞 克羅地亞 莫斯塔爾
我係六月去既,成個trip 20日左右,輕輕講下路線先 預告下大概個樣
係根據位置同飛機價錢排出黎既,排左好耐

Athens (一兩日夠)

(飛機)

Santorini (原來玩到3日)

(飛機)
Verona (去過,純粹住一晚)
(巴士)

Venice (第二次去,太鐘意,主要係要經佢搭巴士)

(巴士)

Rovinj (唔熱門但絕對正

(巴士)

Slovenia (鐘乳石洞

(巴士)
Zagreb (無興趣,純粹住一晚 )
(巴士)

Zadar (海邊浸腳可以坐成日)

(巴士)

Split (天氣好差,打風咁 )

(巴士)

Mostar (我以前心目中既東歐

(巴士)

Dubrovnik(人地話touristy,但我覺得真係超正超靚

我鐘意影相又鐘意打字,所以遊記都係多圖多字

btw 因為果時exchange前我都好需要搵巴絲們參考下同問野,
所以如果有巴絲plan緊去歐洲玩又想搵人比下意見/問下野既,
都歡迎黎問下,我去過/知既都會幫幫手

當中既國家包括荷蘭、比利時、意大利中北部、西班牙中北部、法國巴黎同南部、摩納哥、盧森堡、德國、波蘭、捷克、奧地利、匈牙利、斯洛伐克、斯洛文尼亞、克羅地亞、希臘雅典同Santorini、波斯尼亞和黑塞哥維那 (Bosnia & Herzegovina) 既Mostar 等等;英國剩係去左利物浦 ,瑞士剩係去過日內瓦
總之就係北歐、最東既東歐、葡萄牙、瑞士及英國絕大部分同愛爾蘭無去
下面係其中一D相:

另外開左個 Facebook page : https://www.facebook.com/mangotofufa/
都係陸續放緊上去,之後有新遊記同文既話都會放上去
感謝支持
新po留名
新post 留明
新po留名

好快
多謝絲打解答
新post留名!
諗番起克羅地亞啲雪糕 7蚊 Kuna左右
一日起碼食兩個先夠喉
新post 留明

多謝絲打解答
新post留名!

如果堅窮遊唔建議去新天鵝堡 來回火車都45歐 仲要再搭巴士2.幾歐*2 如果坐車上城堡仲要再加 唔食野唔入場已經50歐 火車2粒鐘但沿途風景好靚
入場30幾歐 包2個城堡tour各20-30分鐘 都幾少野睇, 但無理由黎到唔入
橋係整返
利伸上個禮拜去, 而家係西維爾

印象中果時用邦票好似平唔少,遲d再fact check下先因為太耐之前
係呀太貴啦 所以我無入 又無入又整橋真係 但果時都係想去睇下
我葡萄!又整好橋又有得去西維爾

bryan ticket 9am後先用得
但都好似30歐以上 bryan ticket可以免埋巴士

西維爾真係好多野玩 我留4日(2日day trip)覺得唔夠
聽日去ronda 後日去直布羅陀
btw上面有人羅馬2日你一定後悔 我3日chur到爆鞋都爛埋 都睇唔晒
雅典就2日夠

因為我一行三人,所以用佢會抵唔少

我頂我exchange之前好鬼想去Ronda
btw你意大利果時幾點天黑?

同香港差唔多6點到7點 8點黑晒

西維爾6點都30度 但夜晚又跌到15,16度好舒服 又無其他地方咁乾燥 直頭想移民
我去德國第一日 一落車0度 濕度又20都無 第二日咳到出血

我鐘意歐洲果邊夏天熱得黎又好爽好舒服 仲會有dd風咁
西班牙仲要咁多好野食,好想再去,雖然同d人溝通唔到
好鐘意

巴打保重

馬德里都乾都有咳 西維爾即刻無事
我行程係雅典>羅馬>米蘭>慕尼黑>柏林>馬德里>西維爾>倫敦>紐卡素>利物浦>巴黎>香港
我都知skip左佛羅倫斯 巴塞 馬塞個d值得去 但我請5個星期假已經係極限
又始終無得一個trip玩晒所有野既
新post 留名
一日起碼食兩個先夠喉

仲要極大舊,其他國家成日不得果一粒仔,croatia果d有d落兩大球 好想再去
個網站J.ed
一日起碼食兩個先夠喉

仲要極大舊,其他國家成日不得果一粒仔,croatia果d有d落兩大球 好想再去

前年去Split爬上去鐘樓頂,落到地下攰到即刻去海邊買三大球雪糕食
如果堅窮遊唔建議去新天鵝堡 來回火車都45歐 仲要再搭巴士2.幾歐*2 如果坐車上城堡仲要再加 唔食野唔入場已經50歐 火車2粒鐘但沿途風景好靚
入場30幾歐 包2個城堡tour各20-30分鐘 都幾少野睇, 但無理由黎到唔入
橋係整返

印象中果時用邦票好似平唔少,遲d再fact check下先因為太耐之前
係呀太貴啦 所以我無入 又無入又整橋真係 但果時都係想去睇下

西維爾真係好多野玩 我留4日(2日day trip)覺得唔夠
btw上面有人羅馬2日你一定後悔 我3日chur到爆鞋都爛埋 都睇唔晒
雅典就2日夠

西維爾6點都30度 但夜晚又跌到15,16度好舒服 又無其他地方咁乾燥 直頭想移民

好鐘意

巴打保重

我行程係雅典>羅馬>米蘭>慕尼黑>柏林>馬德里>西維爾>倫敦>紐卡素>利物浦>巴黎>香港
我都知skip左佛羅倫斯 巴塞 馬塞個d值得去 但我請5個星期假已經係極限

巴打點解可以請五星期咁勁
利物浦 係球迷定觀光
已經旅程中段 係咪好攰
新post 留名

利物浦 係球迷定觀光
已經旅程中段 係咪好攰

無錯,我玩三個幾月都未玩得曬
一日起碼食兩個先夠喉

前年去Split爬上去鐘樓頂,落到地下攰到即刻去海邊買三大球雪糕食

好拆得 d鐘樓樓梯真係唔講得笑,有d又細級又斜,好驚跌
個網站J.ed

搞左幾日
新post留名
Quote少啲啦 手指都斷
去北歐exchange應唔應該去東歐玩
新po留名
橋係整返

雅典就2日夠

好鐘意

巴打保重

利物浦 係球迷定觀光
已經旅程中段 係咪好攰

唔可以行樓梯 其他無問題
利物浦我係觀光 beatles fans
利物浦我話就話stay2日半 但其實一日day trip去manchester
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞