【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2
米蘭 無時間既唔建議去,但你有時間,最多1 建議去五漁村 Verona 好

50日都幾多,而家先30左右,可以去埋南法 德國 西班牙

歐鐵pass我無買過,因為次次計完佢都貴過我分開買唔少,swiss pass就唔清楚

搭火車多數上當地火車官網買 買唔到先用traineurope之類中介網 同時要睇下遊記了解下當地有無平飛攻略

唔該哂絲打 咁我而家改成下面咁
歐遊50日 羅馬入 倫敦走
意大利 羅馬 5
佛羅倫斯 5
五漁村 3
威尼斯 3
米蘭 1
瑞士 Grindelwald 3
少女峰
法國 巴黎 4
比利時 Brugge 1
Gent 1
布魯塞爾 1
荷蘭 阿姆斯特丹 5
英國 倫敦 6

問題嚟喇,因為仲有10日倒做buffer,仲可以加咩地方好
德國/南法 邊到順路d

西班牙有無野玩

西班牙好正,唔算話有野玩,但剩係睇景同美食(重點)加埋個風情都 不過佢就唔係好順路

50日好鬆動
意大利 羅馬 3
佛羅倫斯 2
威尼斯 2
米蘭 無時間既唔建議去,但你有時間,最多1 建議去五漁村 Verona 好

50日都幾多,而家先30左右,可以去埋南法 德國 西班牙

歐鐵pass我無買過,因為次次計完佢都貴過我分開買唔少,swiss pass就唔清楚

搭火車多數上當地火車官網買 買唔到先用traineurope之類中介網 同時要睇下遊記了解下當地有無平飛攻略

唔該哂絲打 咁我而家改成下面咁
歐遊50日 羅馬入 倫敦走
意大利 羅馬 5
佛羅倫斯 5
五漁村 3
威尼斯 3
米蘭 1
瑞士 Grindelwald 3
少女峰
法國 巴黎 4
比利時 Brugge 1
Gent 1
布魯塞爾 1
荷蘭 阿姆斯特丹 5
英國 倫敦 6

問題嚟喇,因為仲有10日倒做buffer,仲可以加咩地方好
德國/南法 邊到順路d

btw 5日florence 3日五漁村我怕太多,我驚巴打會無野做到悶 因為日照好長好長到9, 10點,你一日已經做到好多好多野 (我florence 冬天6 點天黑,玩1晚加兩日啱啱好,仲要去埋outlet,再多d日子就唔得了), Cinque Terre一日搞掂
個人認為去得意北就唔好miss五漁村

我意而家應該rome 2 florence 0.5 venice 3

我就咁search五漁村好似唔近
Florence係唔想坐長車而加既

florence好靚 值得去 ,要上山睇景 venice 應該2日夠 一日主島1日幾個細島

仲諗住florence係得行街 所以就咁朝早rome出florence 行半日夜晚訓venice

我意而家應該rome 2 florence 0.5 venice 3

florence好靚 值得去 ,要上山睇景 venice 應該2日夠 一日主島1日幾個細島

仲諗住florence係得行街 所以就咁朝早rome出florence 行半日夜晚訓venice

佢中市心個教堂勁靚,山頂景都好正 不過如果唔入去剩係行既可能一日夠
黎緊7月會同女友去,下面係個itinerary ,岩岩好到你講克羅地亞可以學野哈哈

1-5/7 ( 4nights) Budapest
5-7/7 (2nights) Zagreb
7-10/7 (3nights) Ljubljana
10-11/7 (1night) Zadar
11-13/7 (2nights) Split
13-14/7 (1night) Hvar
14-15/7 (1night) Dubrovnik
15-17/7 (2nights) Kotor (果朝會去Dubronik搭飛機去Munich)
17-19/7 (2nights) Munich
19-21/7 (2nights) Salzburg
21-22/7 (1night) Hallstatt
22-23/7 (1night) CK
23-26/7 (3nights) Prague

絲打想問你係克羅地亞係咪搭Croatia bus 定還是有其他搭? 洗唔洗預早買定先過去 ? 同樣CK去PRAGUE 搭student agency又洗唔洗早D BOOK?

有無話點解想去 zagreb既?因為應該無咩野好做,應該唔洗兩晚 半日可能都得,
Split應該都一晚都可以
反而Dub其實靚d多d野做同睇,可以留兩日
下面幾好

我地有搭croatia bus,都有搭其他公司,係get by bus應該有唔同既公司同路線 我地全部預早買定既,因為覺得易plan d 確保上到車,都有人到時先買,每個車站都有d counter果d比你walk in買
student agency我有早d book 覺得還掂住宿都book實曬既,車票早book都無壞

Zagreb 第一日係中午過到去HEA,等第2日再上十六湖。 廢事太CHUR 不過都知Zagreb比較悶。
黎緊7月會同女友去,下面係個itinerary ,岩岩好到你講克羅地亞可以學野哈哈

15-17/7 (2nights) Kotor (果朝會去Dubronik搭飛機去Munich)

絲打想問你係克羅地亞係咪搭Croatia bus 定還是有其他搭? 洗唔洗預早買定先過去 ? 同樣CK去PRAGUE 搭student agency又洗唔洗早D BOOK?

有無話點解想去 zagreb既?因為應該無咩野好做,應該唔洗兩晚 半日可能都得,
下面幾好

我地有搭croatia bus,都有搭其他公司,係get by bus應該有唔同既公司同路線 我地全部預早買定既,因為覺得易plan d 確保上到車,都有人到時先買,每個車站都有d counter果d比你walk in買
student agency我有早d book 覺得還掂住宿都book實曬既,車票早book都無壞

Zagreb 第一日係中午過到去HEA,等第2日再上十六湖。 廢事太CHUR 不過都知Zagreb比較悶。
冇追POST,想問絲打你係一次過禁錢定續D係ATM到禁 ? 因為我得銀聯,上網睇唔係到到有,諗緊點好 !

佢中市心個教堂勁靚,山頂景都好正 不過如果唔入去剩係行既可能一日夠

應該唔會去
想入夜前到venice
Florence應該係落車之後食個飯行陣街就上返車走
五漁應該唔去lu今次

下面幾好

冇追POST,想問絲打你係一次過禁錢定續D係ATM到禁 ? 因為我得銀聯,上網睇唔係到到有,諗緊點好 !

你要留意有無手續費 好似普遍外國atm你用香港卡會收charge
我自己就會因為咁一次過禁勁多

下面幾好

因為我exchange 既,我去之前一次過匯曬成副身家去荷蘭官方visa果邊幫我keep住先,直至我開戶口再比返我,所以我無試過係當地再匯香港戶口d錢過黎 btw未開戶口前既一個月既洗費我係帶曬係身既貼身暗格位 因為知道果邊禁錢唔易

應該唔會去
想入夜前到venice
Florence應該係落車之後食個飯行陣街就上返車走
五漁應該唔去lu今次

好可惜
歐洲嘅旅遊景點同交通多唔多學生優惠?因為諗住整張國際學生證再去

另外,歐洲係咪好多地方,食完野都要俾tips?
歐洲嘅旅遊景點同交通多唔多學生優惠?因為諗住整張國際學生證再去

另外,歐洲係咪好多地方,食完野都要俾tips?

有d只認受國際學生證 所以整得過

佢無強制性比tips,窮j表示無比過咁濟
不過佢地有時找十歐會特登比散紙搏你留幾歐tips比佢

絲打啲相好靚

下面幾好

因為我exchange 既,我去之前一次過匯曬成副身家去荷蘭官方visa果邊幫我keep住先,直至我開戶口再比返我,所以我無試過係當地再匯香港戶口d錢過黎 btw未開戶口前既一個月既洗費我係帶曬係身既貼身暗格位 因為知道果邊禁錢唔易

hsbc表示周街有得禁 好似收20hkd

絲打啲相好靚

x2

絲打啲相好靚

thanks絲打

絲打啲相好靚

x2

thanks巴打
20鎊 3UK 12G 卡應該係最簡單,由英國去到意大利,鋪頭打畀我都得,自從歐洲漫遊費大減後就好好用

提提大家,12G中只有4G data可以係歐洲用
【行程】DAY 13 克羅地亞 Croatia Zadar 行程簡介

Zadar 呢個城市唔算大,我地中午從Zagreb抵達,留宿左一晚,第二朝就走,認為啱啱好。
呢日我地做左幾樣野/去左幾個地方:

Zadar石灘

古城

Sea Organ

Semi submarine

超美味晚餐
20鎊 3UK 12G 卡應該係最簡單,由英國去到意大利,鋪頭打畀我都得,自從歐洲漫遊費大減後就好好用

即係另外果8G係英國定邊度用既?
btw 呢張係咪即係用一年果張

唔係12gb都可以用咩 £25任用就得12gb可以漫遊?
上次用得3gb幾 唔知邊個版本先啱
【行程】DAY 13 克羅地亞 Croatia Zadar 行程簡介

Zadar 呢個城市唔算大,我地中午從Zagreb抵達,留宿左一晚,第二朝就走,認為啱啱好。
呢日我地做左幾樣野/去左幾個地方:

Zadar石灘

古城

Sea Organ

Semi submarine

超美味晚餐

呢度比較出名既景點,應該係 Sea Organ,就係古城海邊既一個特色海岸,因為岸邊既特別設計配合上水流同海風,令佢發出類似 Organ 發出既聲音,於是叫 Sea Organ。

如果講古城,應該一個鐘內行得曬,因為環境同其他克羅地亞城市既古城區都大同小異;但佢Sea Organ舒服既環境,如果除鞋坐下,被冰涼透心既海水浸下腳、同旅伴傾下計、諗下野,就可以坐個幾鐘。
上上上面果篇cut走左忽,所以再出
【遊記】DAY 13 克羅地亞 Croatia Zadar (上)

早上係Zagreb買左包做早餐後,我地頭也不回地直接去車站搭巴士去 Zadar 。Zadar既車站並唔係市中心,亦唔近old town,但因為我地第二朝要搭車,於是揀算近車站既酒店住 ,叫做Apartment Mikulić - Ivana Zadranina 2 23000
嘗試係booking.com搵張相黎用,發現佢張張都影得好頹下 例如呢張 其實真正正常好多,闊落、乾淨、清新。

都幾舒服,正正常常咁
同之前既一樣,佢都係Apartment hotel,呢度好興,有曬private kitchen果D,不過我地唔煮野,所以無用到

Settle後,首先我地去類似屋主所講既沙灘玩,

果度有D餐廳,首先快手食個lunch,然後就落去

如果有得玩就好 好海好冰藍

點知,原來係石灘黎,

D石唔係好夠大,有D係碎石,除鞋行既話好吉!!仲有,烈日當空,D石係度乾煎,粒粒都好熱下 ,我除左拖鞋踩落去,行兩步行已經頂唔順著返鞋,好熱好吉 ,點行!!!
然後我望下D外國人,佢地赤腳輕鬆行都算,D細路係度追逐! 踢波!!!!!好變態!!!!! 又一班well trained 外國細路,D腳版底應該係鐵造的。

接住,「沙灘」玩唔到,就玩水, 除拖鞋想浸住腳行,唔知點解果度D石仲尖 ,D水仲冰水咁 ,不了,好伏的石灘。

於是決定沿沙灘向古城區方向行就算。
不過,風景係幾靚 水清 、沙不幼

途中,見有個岸位係石屎路浸海水,於是我地就想浸隻腳落去沖走D沙石啦 。點知…男友隻拖鞋被水沖到甩左鞋,一野浮開左…當佢想行落D拾返時,另一隻浮埋出去……都幾遠下…唔敢游海水既我地望住對拖鞋係度暢泳…越游越遠……

於是我地望下有無人幫到手… 有……呢頭得一個人游緊水……
係個呀婆……… 都要啦…
然後我狂向佢揮水指住對拖鞋,
好彩佢好好人,好快就游左過去,笑住比對拖鞋我地
呀婆!!!兩個廢柴後生仔要個呀婆幫手執拖鞋!!
我地(羞愧地)係咁笑住講thank you
好彩有啊婆ja
之後繼續前往古城。

古城係靠海邊既,城門出面有個遊艇碼頭。

好舒服既狗仔啊

城門。入呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞