【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
歐羅又貴左 仲未換

痴線頭先search一search
8.46

cls 今日起身8.5

早幾日見開始升緊, 8.34 即換

你地就好,上年我見8.5 / 8.6 已經要狗衝買

我已經洗左勁多錢成個exchange
我會試下學你keep $550一日 之後未買既野...

呢招好有效預同控制budget
想問係咪冇人咁on9淨係會去希臘
遲啲去美國讀書 想睇下去歐洲會唔會扺屌啲
不過睇機票好似唔會

希臘睇你玩幾多地方 我自己覺得因為機票貴,一去起碼去十日先抵d,剩係希臘(出名既地方計)未必撐到咁耐

火車嘅意思係咪intercity? 全部單買都只係比ov卡貴一蚊? 果張卡係咪只可以撘一程? 如果我果一日要由 a去b b去c 再由c返去a 咁我係要買三張單程,定係佢會一次過入曬三程落張車飛到?

另外風車村你係指邊個?zaanse果個? 謝樓主

係啊
呢層我就唔肯定,因為無試過唔用gp tix/ovchip去好遠既地方 以佢紙版ovchip既原理黎睇就似三程入曬落張飛度 可以試下去佢fbpage或者email confirm下

zaaanse
依到係咪有巴打之前去過瑞士
諗住係瑞士留四日 唔知點plan 好
想坐 Glacier Express
入就係日內瓦 走就Zurich

你真係要搭咪由Zermatt開始搭囉, 不過真心覺得唔值得

我諗住brig 開始囉
真係唔值?巴打有去過?
Swiss Travel Pass 係咪要買?

佢條路線普通火車都係咁行, 仲要無得開窗影相, 除非你好鍾意搭火車啦
去4日唔駛買咩Swiss pass啦, 買half price card一定抵d
btw廢事騎劫左人地個遊記

留明學野 4日點plan 好

4日無咩好做啦, 如果你要上雪山既話就少女峰/Zermatt 2揀1囉
geneva同zurich好悶, 我覺得你一到左就可以搭車走去下個地方

瑞士唔去山區其寶好悶 4日嘅話可以all in zermatt/interlaken+jungfrau 留返日畀
依到係咪有巴打之前去過瑞士
諗住係瑞士留四日 唔知點plan 好
想坐 Glacier Express
入就係日內瓦 走就Zurich

你真係要搭咪由Zermatt開始搭囉, 不過真心覺得唔值得

我諗住brig 開始囉
真係唔值?巴打有去過?
Swiss Travel Pass 係咪要買?

佢條路線普通火車都係咁行, 仲要無得開窗影相, 除非你好鍾意搭火車啦
去4日唔駛買咩Swiss pass啦, 買half price card一定抵d
btw廢事騎劫左人地個遊記

留明學野 4日點plan 好

4日無咩好做啦, 如果你要上雪山既話就少女峰/Zermatt 2揀1囉
geneva同zurich好悶, 我覺得你一到左就可以搭車走去下個地方

瑞士唔去山區其寶好悶 4日嘅話可以all in zermatt/interlaken+jungfrau 最多留返1日遊zurich/bern

震撼如果我無理解錯係咪啫係我走之前係火車站counter (我係centraal撘thalys落比利時) 俾一蚊我就可以拎返啲餘額 又可以拎張卡返屋企留念或者下次用

ovchip真係好搞笑,度度講既都係唔完整,之前話20歐以上以下果個又唔講埋呢個point 照佢咁講就似乎係
究竟去唔去16湖好
睇台仔遊記啲相又幾靚
但你地又講到名大於實咁

火車嘅意思係咪intercity? 全部單買都只係比ov卡貴一蚊? 果張卡係咪只可以撘一程? 如果我果一日要由 a去b b去c 再由c返去a 咁我係要買三張單程,定係佢會一次過入曬三程落張車飛到?

另外風車村你係指邊個?zaanse果個? 謝樓主

係啊
呢層我就唔肯定,因為無試過唔用gp tix/ovchip去好遠既地方 以佢紙版ovchip既原理黎睇就似三程入曬落張飛度 可以試下去佢fbpage或者email confirm下

zaaanse

ov chip個官網?完曬final試下問先
究竟去唔去16湖好
睇台仔遊記啲相又幾靚
但你地又講到名大於實咁

其實去旅行中伏都係體驗
親身去睇下先有得比較
樓主個dubxxxxnik又係game of thrones景點
我岩岩返黎香港已經plan左下次條路線 不過唔知幾時先有時間
今次有經驗 知道自己獨遊 行路睇野速度 , 之前我係plan得太少 3日野2日睇完
究竟去唔去16湖好
睇台仔遊記啲相又幾靚
但你地又講到名大於實咁

我無去,都係聽人講 親身去下就知
樓主個dubxxxxnik又係game of thrones景點
我岩岩返黎香港已經plan左下次條路線 不過唔知幾時先有時間
今次有經驗 知道自己獨遊 行路睇野速度 , 之前我係plan得太少 3日野2日睇完

無錯 我無睇,不過睇過既男友話其實都唔算好睇得出邊個位係 不過果度係有唔少games of thrones既精品

去邊啊

無錯 我無睇,不過睇過既男友話其實都唔算好睇得出邊個位係 不過果度係有唔少games of thrones既精品

去邊啊

南歐, 德國我都覺得太凍 巴黎個溫度係極限
諗住 土耳其(睇下埃爾多安同is點 亂未必去) 保加利亞 >塞爾維亞 >克羅地亞(主力) >威尼斯>佛羅倫斯(聖馬力諾)> 巴塞>西維爾
西維爾真係好正 正到想即刻移民
究竟去唔去16湖好
睇台仔遊記啲相又幾靚
但你地又講到名大於實咁

我無去,都係聽人講 親身去下就知

入面都真係幾靚, 但唔好太大期望
影相就好靚囉, 實際睇可能好快悶, 因為佢幾個瀑布其實差唔多

南歐, 德國我都覺得太凍 巴黎個溫度係極限
諗住 土耳其(睇下埃爾多安同is點 亂未必去) 保加利亞 >塞爾維亞 >克羅地亞(主力) >威尼斯>佛羅倫斯(聖馬力諾)> 巴塞>西維爾
西維爾真係好正 正到想即刻移民

很東的東南歐
又西維爾
幾多月去
Day 28去五漁村
Day 30去米蘭一日(san siro, 大教堂)
夜晚係米蘭搭飛機返香港
中間空左一日
去genoa定turin好?
有冇去過嘅巴絲分享下
究竟去唔去16湖好
睇台仔遊記啲相又幾靚
但你地又講到名大於實咁

我struggle左好耐
最後決定去
Day 28去五漁村
Day 30去米蘭一日(san siro, 大教堂)
夜晚係米蘭搭飛機返香港
中間空左一日
去genoa定turin好?
有冇去過嘅巴絲分享下

我fd兩個都去左,佢鐘意genoa多d,話個海港幾古舊,好舒服,而turin佢覺得現代化d (我睇相反而以為古城黎
【資訊 + 遊記】DAY 11 Slovenia Škocjan Caves (中)
上篇:P.12 #286

食完野,就去集合處集合,出發
講漏左,我係去到先買飛既,感覺無必要book定先去

最主要要知既就係:
入面唔比影相(話驚你掛住影,唔睇路出意外同唔跟隊)、
入面比出面凍,佢話12度,不過因為一路會行身體會發熱,所以我無著褸都覺得唔太凍。
入面好多石級要行,地面濕滑,建議著防跌既行山鞋。
入面成日好多水滴落黎,好似行旺角被水滴中咁,所以最好著有帽既外套/帶頂帽,唔洗成日被水滴中頭頂

個人認為,最理想係痴實個tour guide,因為如果你唔行近D,應該無咩可能聽到佢講野,但佢講既野內容都幾幫到你了解多D個洞,行後面無可能會聽到同知道

因為入面唔比影相,以下會用大量網上圖片幫手講

集合後,會行五分鐘左右先到洞口,途中會經過D小山坡

去到洞口,導遊會brief下D注意事項先,之後就入去。
唔係一入就呢個景,係有條山洞隧道先 的確係不斷滴水,好彩有帽

呢個鐘乳石洞入面分兩大部分,首先我地由洞口入,會先進入「靜洞」——silent cave。洞如其名,叫得呢個名就係因為呢一帶係好靜,無聲既,只有好多形態唔同既千年老鐘乳石,一路行你只會聽到導遊聲、腳步聲同水滴聲。我都幾鐘意聽呢D洞中滴水既聲

網上圖片

佢地呢D一條條既石,係從洞既底部慢慢地伸延落黎,真係好慢,佢話每100年只會「生」1 CM,所以呢度呢D石有幾「老」,大概可以估到

每行一段路,導遊就會用機關開前面既燈、熄後面既燈,熄燈後真係漆黑一片、乜都見唔到,走失左就真係GG。

除左一條條既,仲有一大塊、一大碌、一層層既,都唔知生左幾耐

唔知點解會生成咁既樣呢

好似朱古力噴泉咁

過程中既梯級都真係幾steep,有D位視野好廣闊既真係覺得好壯觀

有D真係壯觀到忍唔住影張 這是錯的
影完都唔知影緊咩
呢個應該係 the great hall,係silent cave呢邊最大最廣闊既部份
見到一個天然形成既空心大山洞,真係成個特登建出黎既大hall咁,
感覺都幾神奇

接住,就係聲畫俱全既Murmuring Cave!亦係壯麗到令我地望住講唔到野既既一個地方 呢度既「聲」係源自洞底既一條河——Reka River,呢條河既水流極急,係由山洞外既一個瀑布之類既位湧落黎既,我地係洞入面見到有一堆水由細洞口果邊爆落底,成條河貫穿整個長300長*60闊*100高既洞。

呢條河係洞既底部,而我地觀賞既位應該係洞既中部,河可能係我地近70米既腳下,呢幕令我聯想起魔戒入面,係山谷地底既果個地下武器工場

魔戒一 screencap

成個cave都係超級響亮既隆隆流水聲。呢個本來無人無物、靜鷹鷹既洞,洞底居然有條咁急既河,我即刻覺得成個洞好有生命力。洞入面有條河呢個景觀對我黎講真係好 Amazing,自己身處陸地上面見到河,只會想像到水由山落黎,流入大海,無乜特別,但無諗過河水會穿過一個咁奇特既山洞 如果唔係有人發現左呢度,呢條河依然會每日繼續咁樣係一個人類未知既地帶度流動,然後出返地面,而我望住地表上既佢,只覺得佢平平無其,但其實佢係有過一個咁特別既經歷……只能夠講,我所知道既野實在太少

山谷底既河可能唔特別,但係呢一刻我地係係「地底」見到呢個景像,地底就係格外有神秘感 而家呢刻真係有種感覺好似自己去左地球入面既另一個世界咁

下篇繼續
【資訊 + 遊記】DAY 11 Slovenia Škocjan Caves (下)
上篇:P.13 #319

導遊話呢度之前有洪水,D水係多到漲到上黎,因為太嘈我無聽得好清楚,剩係諗,究竟要幾多既水先可以填滿呢個咁巨型既洞

記得洞口附近有D巨木,佢話,係當年既洪水沖入黎既木頭黎

頭先呢個橋既scene係好吸引到我揀呢個洞黎去,

又令我諗起魔戒:

仲有呢個scene

洞入面D路都真係咁上下 但呢邊仲有黃燈,遠睇就好似好多火炬咁,令成個洞更加型

同時我係度諗,係度建呢D梯道既人實在太勁啦,究竟係點做到架呢?我見地面既梯級係一刀一刀咁削出黎既,唔係水泥加建,係呢個又暗又濕又地型複雜既地方做建築真係好令人佩服 就當近代建築科技發達,可能其實無咁難。但導遊話,我地所行既,其實已經係新既路,然後指向高處既遠方,果度有好窄好斜又無欄杆既梯道 佢話以前D人黎睇呢個洞,係行果度既 突竟係何等唔畏高同唔怕死既人先會黎整果條梯同行果條梯 一跌就無度深淵,無人搵到你 我真係覺得第一個入黎探險既人真係好勁 亦因為佢地,我地先有機會睇到呢D景色
接住,不禁係度諗,呢個山洞入面究竟曾經有幾多人意外失足死左、或者無光源、迷路出唔返去,留下一副無人搵到既骸骨?

呢個咁壯觀既景當然係是次tour既高潮,接住就係結局啦,出口

呢個位係可以影相的。

其實去到呢個位,我覺得啱啱好,有種哇我終於返返地球既感覺
如果再耐D,可能覺得太多
因為頭先實在太暗、太唔真實、太不安(對大自然既恐懼 ),
見到洞口,真係會覺得重見天日既感覺係好美好

洞口既世遺標誌

接住,係一輪行山 係自由行既,佢話會行到去瀑布果度,當然要睇下

呢度既landscape都係幾型既,其實有點中國山水既感覺

呢度望落去,見到有個瀑布位,右邊應該就係頭先洞入面見到既入水位

行行下會見到一個咁既小山洞

緊係要練下仙先

呢張相令我諗起一個rpg軒轅劍3既天山山洞果D景

頭先個瀑布太遠啦,有得近距離睇

兩個一齊爆!勁大聲
我影得有D頹,其實真係好快好多水

呢張好似好D

D水係入邊黎

流向果邊

之後我地返轉頭去一個𨋢

手機相 係免費上返去入口既一個纜車,更似一個打斜既lift

上返去後,正如前面所講,已經無shuttle bus,要係微雨中行山路、公路去返Divaca站 5分鐘既車程,一粒鐘既步行
不過,途中都有靚景

呢個位睇到成個路線C既景,山頂一個教堂,下面見到瀑布

之後其他就咩靚景都無 其實段路都幾唔好行,加上落雨,好多黑泥地 所以,建議早D黎,早D搭shuttle走

行左個幾鐘,終於見到火車站,今次搭火車回程 印象中好似係尾/尾二果班車 返到 ljub已經入夜,我地行old town

粉紅色果個有D似澳門果D葡式建築

山上面綠色係城堡,點解開咁既燈
個town其實幾靚

我地仲去左間甜品店食朱古力cake,本新寫4歐左右,食完埋單果時個店員竟然話唔好意思唔記得講個cake加左價,係5.5定6歐,
痴線不如等我痾完先講
明屈
之後返去抖,聽日去碧湖
我都係去左呢個洞,覺得另一個一定無咁正
我都係去左呢個洞,覺得另一個一定無咁正

另一個個火車真係唔知想點,成個魔戒feel一野撲滅
其實歐遊係咪只需要book定長途既交通
如果去30日 你地會唔會一早book定晒30日既住宿?(hostel)
定係只book左開頭果個先 去下一個地方前先book
成日驚到時萬一有突發野會將成個計劃打亂
我想問下budapest同amsterdam比係咪平好多?

我諗起個時米蘭有個尼泊爾roomate
佛羅倫斯夜晚走 係pisa火車站訓 朝早玩pisa趕下午4,5點前到米蘭 袋都唔dom直去duomo, duomo收左就行埋街 11點先到hostel訓 訓醒早train去威尼斯
我問佢唔辛苦咩 佢話尼泊爾仲辛苦

比香港人更爭分奪秒既旅人出現了 剩係係意大利火車站訓已經服左佢,聽過有人半夜係火車站出沒,全場得佢同一個賊,於是被賊搶曬所有野

其實我試過訓意大利既火車站 不過個時同朋友一齊所以輪流訓...但其實都幾多人下我覺得你聽講個個情況應該比較小有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞