【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
下個月好似開返pula to zadar ferry

UPDATE 05.04.2017
According to the latest info from Croatian government sources, ferry line 9141 Pula – (Unije – Susak) – Mali Lošinj – (Ilovik – Silba) – Zadar will indeed be reintroduced from 01.06.2017.

咁我roviji ->pula ->zadar 咁落

搭船又幾正

7點開船 係咪即係要係Pula訓一晚
絲打想問下雅典同聖托里尼住宿有無好推介
原來dub飛bud 好貴 成千幾蚊張 如果我dub飛zagreb再搭flixbus上bud 平好多
zagreb行唔行到半日?

According to the latest info from Croatian government sources, ferry line 9141 Pula – (Unije – Susak) – Mali Lošinj – (Ilovik – Silba) – Zadar will indeed be reintroduced from 01.06.2017.

搭船又幾正

好似係

搭船又幾正

好似係

未必wo timetables未announce 禁入去pula to zadar ferry line果個應該唔岩
過癮

過癮過癮
晚上再回

夜晚走去florence住咪要揹住個袋行成日
都成10kg 幾辛苦下
Btw有冇人坐過national express嘅overnight bus
見佢london去liverpool/manchester都有
價錢同日頭搭差唔多 又可以慳一晚住宿

我地會寄個行李係車站,輕鬆玩

車站寄行李大概咩價位?
你croatia係幾時去?

六月中

希望天氣係舒服既
Dubrovnik住係邊區會方便D?
我最後果日朝早要去機場搭10點機

又係我 roma 會唔會太多
放返日係威尼斯會唔會好d
la spezia, cinque terre, portovenere 係咪全部訓哂係la spezia就ok?

la spezia, cinque terre, portovenere 係咪全部訓哂係la spezia就ok?

聽巴打講三四日差唔多
雖然夏天覺照咁長可能三日都得
反而覺得la spezia佢自己本身係無咩行程,所以唔建議spend一日係果度,當佢住宿地就夠,或者可以去下熱那亞 pisa果d玩
Dubrovnik住係邊區會方便D?
我最後果日朝早要去機場搭10點機

舊城區 我果時用佢城內好顯眼宣傳既shuttle bus服務,係正古城出面上車去機場
你住其他地方的話日日要搭巴士入古城,而車費我覺得唔平,古城好方便
(其他地方應該無野去
你croatia係幾時去?

六月中

希望天氣係舒服既

熱極都有風

都成10kg 幾辛苦下
Btw有冇人坐過national express嘅overnight bus
見佢london去liverpool/manchester都有

車站寄行李大概咩價位?

果個因為唔係locker(四五歐),而係一個舖位,好似 6歐左右一大件

搭船又幾正

好似係

未必wo timetables未announce 禁入去pula to zadar ferry line果個應該唔岩

佢有無寫幾時會announce
又係我 我又遇到個問題 啱啱發現insbruck纜車六月至11月唔開 咁我去黎有咩意思 咁我就諗住將個日改去楚格峰
我就會係konigssee下晝或者夜晚走 我係咪直接去慕尼黑住多一晚 去楚格峰方便d?
定係直接係楚格峰附近小鎮住一晚好?

個峰我無去,我返到去研究下位置果d

santorini有,但巴絲話今年六七月漲到好貴 我果時早book六月頭每人百幾二百蚊晚,

santorini住宿及揀酒店tips:
https://mangotofufa.wordpress.com/2017/04/13/【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇-(十一)希臘-第/

如果係豪歎世界style就住oia面海villa

athens我果間幾平同近地鐵站,都近火車站(去到後覺得無必要近火車站,近地鐵就夠)

https://mangotofufa.wordpress.com/2017/04/07/【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇-(三)由雅典機/
原來dub飛bud 好貴 成千幾蚊張 如果我dub飛zagreb再搭flixbus上bud 平好多
zagreb行唔行到半日?

我無去zegreb,但半日應該可以既 btw總共平幾多?

聽巴打講三四日差唔多
雖然夏天覺照咁長可能三日都得
反而覺得la spezia佢自己本身係無咩行程,所以唔建議spend一日係果度,當佢住宿地就夠,或者可以去下熱那亞 pisa果d玩

唔該哂先 再整理一下 差意大利未book

都成10kg 幾辛苦下

車站寄行李大概咩價位?

果個因為唔係locker(四五歐),而係一個舖位,好似 6歐左右一大件

結果都係決定果晚落florence住
慳返成舊水
係意鐵果度仲未領略到邊啲應該早買
Florence去la spezia就去到買都一樣價,
但係la spezia去genoa 同 genoa去milan 應唔應該上網買定?
有啲明明係regional train 但係唔同日子又唔同價

santorini有,但巴絲話今年六七月漲到好貴 我果時早book六月頭每人百幾二百蚊晚,

https://mangotofufa.wordpress.com/2017/04/13/【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇-(十一)希臘-第/

athens我果間幾平同近地鐵站,都近火車站(去到後覺得無必要近火車站,近地鐵就夠)

https://mangotofufa.wordpress.com/2017/04/07/【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇-(三)由雅典機/

屌岩岩search oia d海景房有泳池
$200 hkd一晚
我覺得好撚掋

$200 hkd一晚
我覺得好撚掋

唔q係啊咁平?! 痴線 係好多定得幾間

$200 hkd一晚
我覺得好撚掋

我就咁search過下 見到最平個間已經200hkd一晚 已經有泳池同海景
Confirm行程即book

$200 hkd一晚
我覺得好撚掋

但唔係藍白屋仔
但有pool有海景都好平啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞