【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
黎緊五月尾會由salzburg去hallstatt day trip
有冇可能去晒鹽礦同冰洞?
冇嘅話邊個值得去d?

我兩個都無去,因為我去果時唔開 但我覺得鹽礦有野玩吸引d

早d出發應該無問題 (利申 唔肯定
聽日出發啦 唔該哂絲打之幫左我咁多
另外我想問 去到歐洲用信用卡匯率係咪貴好多?
係香港上網book野 歐元成8.9
諗緊要唔要換多啲cash去

嗚哇 一路順利
換多d cash 去到應該都差唔多,有d又收埋d 外國公司charge
【遊記】DAY 16 Bosnia & Herzegovina Mostar 莫斯塔爾 回望 Stari Most 古橋的歷史
(中)

其實我地黎到時,係3點幾,settle down後已經4、5點喇,但都好夠時間。

Mostar呢個地方係我搵既,點解我會知有呢個地方,係我google "places you cant miss in Eastern Europe"後發現既 ,黎到果然無令我地失望 ,屋主話我地好好彩,因為日前落雨架! 而今日個天就只有幾朵白雲係空中,艷陽高照,當然要瘋狂影相

出到去,就係餐廳同老橋口,而屋主推介左個靚位比我地睇景——佢唔講真係唔知係咁去的,就係我地hostel隔離草叢間有個幾窄既樓梯落去河邊,可以從橋底欣賞舊橋景色!

好正,即刻盡情影相。

呢度好興跳水,呢面有個跳台,都有人會表演跳橋

上返去後,我地去舊橋睇景

好鐘意呢排舊屋

天朗氣清

青山綠水
呢個高塔係可以上頂既,我都係返黎先知
上面可以睇到成個古城全景,好靚好靚
五歐入場,我覺得要去啊!

橋上面係咁既

古都

係超滑大石板,上面有一條條 bar 防止人一野跣落去,都真係有用,因為真係好跣!我唔敢想像係度點拉篋,凸凹到呢

橋既左邊有個博物館,係講述呢條橋既歷史

沿梯中,入到去會有reception,佢會brief下你入面有咩黎。印象中係free admission

計得好精密

入面有部份好特別,好神秘。

我地而家睇到既橋,其實係第二次重建出黎既,係2004年建完架。
佢前前身原本其實係一條木橋,經過長年累月既損耗後,需要重建,於是請黎名建築師既徒弟Minar Hayruddin設計同建造,用左足足九年時間,係1566年落成左現今Stari Most既前身,成為有史以黎最闊的「手造」步行天橋。

可惜,係1992-1993年既波黑戰爭中,呢條老橋被炸毀,據說,係克羅地亞軍隊炸毀既。
https://www.youtube.com/watch?v=t2JMQvjV-B4
呢條片睇到老橋既當年同今日,2:00起仲有炸毀一刻 3:00 成條無左

睇呢條片感覺好恐怖,今時今日人聲鼎沸既Mostar古城,當時係戰爭中被炸到滿目瘡痍,人影都無隻

後來,有國際組織發起重建工程,依照返佢既舊貌建造,用左3年幾時間,係2004年落成大橋,當年呢條宏偉既大橋又重現當地居民眼前了啦

館入面有片睇,睇到成個建造既progress 講到好艱難咁 反而呢條炸毀片我又無睇過

出返黎後,就四圍行下

條片 好心痛
推到出dubrovnik
Ams好正
推到出dubrovnik

今晚/聽日打
Ams好正

巴打啱啱到?
Ams好正

巴打啱啱到?

條唐人街根本係香港街
榮記好撚好食
Ams好正

巴打啱啱到?

條唐人街根本係香港街
榮記好撚好食

巴打又遊唐人街
無試過 茶記黎?
Ams好正

巴打啱啱到?

條唐人街根本係香港街
榮記好撚好食

巴打又遊唐人街
無試過 茶記黎?

算係啦
Btw生魚好難食
絲打覺得波蘭洗費點 我去1日warsaw同2日krakow
諗緊兌100歐夠唔夠
斯洛文尼亞lake bled同triglav national park可唔可以一日去曬?
由機場出市中心搭咩車?
由市中心點去lake bled?
由市中心點去triglav national park?
由市中心點去škocjan caves?
Triglav national park使唔使入場費同幾錢?
Škocjan caves使唔使入場費同幾錢?
諗緊兌100歐夠唔夠

睇你玩咩姐
食既話算好撚平 我覺得
100我覺得有d多
斯洛文尼亞lake bled同triglav national park可唔可以一日去曬?
由機場出市中心搭咩車?
Triglav national park使唔使入場費同幾錢?

你2-7 我諗google正路都搵到啦
唔好咁伸手黨啦
由機場出市中心搭咩車?

唔好咁伸手黨啦

搵唔到 好急
諗緊兌100歐夠唔夠

睇你玩咩姐
食既話算好撚平 我覺得
100我覺得有d多

其實未諗玩咩 咁兌80歐算啦 諗住krakow去concentration camp 同到時有咩睇啦 warsaw就去睇下古城咁
絲打我仲有個問題 想問下係波斯尼亞有咩上網卡推介 我見你淘寶張卡唔支援
去10日英國唱幾多錢好 ]
200鎊係咪唔夠
去10日英國唱幾多錢好 ]
200鎊係咪唔夠

都可以,度度都收卡
初時以為croatia會平啦
點知每日搭車去另一個city嘅車費貴
每日要成百幾蚊搭車
搞到成個trip貴晒

croatia嘅巴士係咪淨係可以靠croatiabus?
由機場出市中心搭咩車?

唔好咁伸手黨啦

搵唔到 好急

伸手左d 應該搵到架wo
機場我無去,但建議google map,頭先係咁依search左都見到好多巴士

有關slovenia既 caves既野可以望下我之前既遊記
https://mangotofufa.wordpress.com/category/%E6%97%85%E8%A1%8C%E8%B3%87%E8%A8%8A/slovenia/
另外,個cave一google就會見到有官網

lake bled未上戴,但呢個post第十幾頁應該都有

無去triglav national park,全部關佢既野建議睇相關遊記,唔想伏左你 應該有好多
不過係市中心巴士站大部分地方既車票都買到,到時買就得,時間表上網會搵到

時間方面,lake bled從ljub出發計埋來回車四五個鐘左右,國家公園離佢唔遠既,順便去埋都好,但要早出發,見d人玩後者玩到一日。但有無車來往兩地就要自行google了,見人係bled站有車去,呢方面會有遊記講,我無去
初時以為croatia會平啦
點知每日搭車去另一個city嘅車費貴
每日要成百幾蚊搭車
搞到成個trip貴晒

croatia嘅巴士係咪淨係可以靠croatiabus?

d交通係比flixbus巴士貴,我果時都十幾歐程,
去到見到仲有唔少其他當地巴士公司,有d係網上巴士中介網未見過,有d人會去到先買,但我地無咁做,同埋去到見個價印象中都差唔多,都係百幾蚊
果度無flixbus呀ouibus果d西歐常見品牌
絲打我仲有個問題 想問下係波斯尼亞有咩上網卡推介 我見你淘寶張卡唔支援

巴打去幾耐? 因為我剩係stay一日,mostar個鎮唔會迷路,所以果日由佢無,預早dl定個map,有gps就夠

如果幾日/真係要,我淘寶搵 sim 波斯尼亞有,但唔多,得一件(果個無評價,但佢係賣歐洲58國款,你店內會search到下面呢個,有bh,有人買過),
https://items.fliggy.com/item.htm?spm=a1z10.3-b.w4011-3665859971.48.NzmFwa&id=545812253579&rn=0e724d35d4b1e0428b6a3b1d62f127e7&abbucket=16
再唔係就要係taobao seach 歐洲 sim 逐個入去睇,一般應該5x國以上既先會有BH

巴打去幾耐? 因為我剩係stay一日,mostar個鎮唔會迷路,所以果日由佢無,預早dl定個map,有gps就夠

如果幾日/真係要,我淘寶搵 sim 波斯尼亞有,但唔多,得一件(果個無評價,但佢係賣歐洲58國款,你店內會search到下面呢個,有bh,有人買過),
https://items.fliggy.com/item.htm?spm=a1z10.3-b.w4011-3665859971.48.NzmFwa&id=545812253579&rn=0e724d35d4b1e0428b6a3b1d62f127e7&abbucket=16
再唔係就要係taobao seach 歐洲 sim 逐個入去睇,一般應該5x國以上既先會有BH

利申,我無買過呢個,唔保證好用
見佢個速度唔高
諗緊兌100歐夠唔夠

睇你玩咩姐
食既話算好撚平 我覺得
100我覺得有d多

其實未諗玩咩 咁兌80歐算啦 諗住krakow去concentration camp 同到時有咩睇啦 warsaw就去睇下古城咁

同埋睇你包唔包住、city transit
我無一次換好多錢,我去到換左幾次錢,唔夠再換咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞