【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
絲打d相好靚呀! 想問下你係用咩相機影架
新post 留明
有冇巴絲搭過Megabus ?
我search 單人1鎊一程
雙人就變左10鎊一程
有冇得揀位?
如果有,會分開買再揀一齊坐

利申:兩人
黎緊五月中會去中歐四國:德國 捷克 匈牙利 奧地利,一共21日

唔知絲打會係香港買Sim卡,定係去到當地再買?

係香港淘定張上網咭
https://travelitem.taobao.com/item.htm?id=43842272131&spm=a1z09.2.0.0.lk7yEc&_u=kkluh45c57b
或者鴨記
當地買有d都幾伏,或者又要passport先買得果d,又要搵,買定一落機就有得用會安心d

不過始終taobao野,雖然平,但怕唔怕伏

歐洲買果d先伏
我同我d fd都用淘寶,無問題 有時連左落收唔到data既network你手動轉其他network就得
去波斯尼亞做咩唔去埋薩拉熱窩?

用黎路過去dubrovnik ja 將來先一次過掃曬最東東歐果行國家
新post 留明
有冇巴絲搭過Megabus ?
我search 單人1鎊一程
雙人就變左10鎊一程
有冇得揀位?
如果有,會分開買再揀一齊坐

利申:兩人

男朋友搭過一鎊mega bus 但佢果時一個人
我地係其他地方都搭過mega bus 多數d bus都唔劃位,上到去自己揀位
咩係coperto

意大利 西班牙入餐廳佢會比麵包 餅乾你食(因為隨時叫完30分鐘都未黎), 再收返你2,3歐 唔食都好似要比
去小鎮就有時唔洗 法國唔知 岩岩到

捷克都有
個次食左先知

未見過

我果時仲諗住去轉oslo 食三文魚 原來好悶

係極悶 無野睇 我係條街hea左好耐
最後大半日入左starbucks上網
Btw d三文魚係ok既 但無話好特別 但d北歐甜蝦真係

睇得半日搞掂
絲打d相好靚呀! 想問下你係用咩相機影架

canon500D
40 2.8
18-135
10-18
用開有感情 一直無轉機
Slovenia 石洞果到 我遲d打算去
想問個交通係點 我由Ljubljana出發

去到ljub既車站,佢有counter即時買飛
你同佢講想去邊就得 佢會比相應既票你
果架巴士會兩個cave都經
不過我去果個無咁touristy既sko字頭既cave佢唔係真係經,但個站有free hourly shuttle bus 帶你直達門口,你可以係果度落車轉車
建議早d去
因為尾d既場次出到去 shuttle bus唔再run
要自己行一粒鐘出返去搭火車
留個靚名繼續睇
原來爆左
評已正
留個靚名繼續睇

絲打我都想問下hallstatt住宿
我睇左google map個個hallstatt既central square應該叫做市中心?但個度附近都無曬住
最近既都要8-9km離市中心 其實會唔會真係好遠
仲有中間有個湖既 我睇到市中心係湖左面 住湖既右面係咪唔建議?
其實係預三日full day比salzburg同hallstatt
但未實際咁分好
國王湖應該唔今次去 個frd話太chur
下星期就去 一次比一次少準備
其實係預三日full day比salzburg同hallstatt
但未實際咁分好

國王湖你奧地利去好似有小小遠
Btw有無諗過上楚格峰?
應番上個post
其實norway oslo係最悶
但佢有好多外島都好靚
我仲諗緊上唔上挪威最北睇永晝
我同時都plan緊去denmark一個沙漠
但未實際咁分好

國王湖你奧地利去好似有小小遠
Btw有無諗過上楚格峰?

Salzburg去好似好近
好似兩個鐘車程來回 我今晚再睇下
楚格峰應該唔啦 睇地圖再遠d
應番上個post
其實norway oslo係最悶
但佢有好多外島都好靚
我仲諗緊上唔上挪威最北睇永晝
我同時都plan緊去denmark一個沙漠

無時間去外島
但去左bergen一日
好過oslo既 無咁悶 不過好q凍
羅浮宮行足一日都睇唔晒 個人覺得仲好睇過大英
因為大英d路牌太清楚 德國個d都係太清楚所以好悶
羅浮宮得法文路牌又多古靈精怪館 成個迷宮咁
食完飯行奧塞好眼訓
羅浮宮行足一日都睇唔晒 個人覺得仲好睇過大英
因為大英d路牌太清楚 德國個d都係太清楚所以好悶
羅浮宮得法文路牌又多古靈精怪館 成個迷宮咁
食完飯行奧塞好眼訓
搭泰航去歐洲好唔好
終於返到 回post
我睇左google map個個hallstatt既central square應該叫做市中心?但個度附近都無曬住
仲有中間有個湖既 我睇到市中心係湖左面 住湖既右面係咪唔建議?

係啊我果時都係住左邊,但如果右邊既我覺得可能都好過8-9km果d 因為果幾條虛線係船黎既,有regular既船班次,同埋其實搭火車出vienna呀果d都係係果邊搭既 ,我覺得其實近個碼頭同火車站的話都ok,去hallstatt玩都係搭程車,印象中唔貴,兩三歐(?)唔肯定,但都幾快到

係啊我果時都係住左邊,但如果右邊既我覺得可能都好過8-9km果d 因為果幾條虛線係船黎既,有regular既船班次,同埋其實搭火車出vienna呀果d都係係果邊搭既 ,我覺得其實近個碼頭同火車站的話都ok,去hallstatt玩都係搭程,印象中唔貴,兩三歐(?)唔肯定,但都幾快到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞