【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
好高質 建議日子都有

希望幫到大家計日子

對於plan行程好有用
會唔會打埋英國/克羅地亞/斯洛文尼亞

太好啦
會啊,會一直更新

英國我到時都可以幫手update下
本身我既建議日數都係跟樓主但諗諗下想搵幾日鳩hea,所以唔去vienna同bratislava空返幾日係其他地方留耐d
本身我既建議日數都係跟樓主但諗諗下想搵幾日鳩hea,所以唔去vienna同bratislava空返幾日係其他地方留耐d

同埋本身諗住倫敦>科隆(留1日)>柏林(3日)
但覺得去一去科隆 交通耐左好多又貴好多
所以直接倫敦>柏林算留返下次有機會先補返科隆

我要ams出 搞到要加幾個中途站 好似太chur 唔知點算....
樓主 我諗緊5日ams好定3日ams+2日比利時 有建唔建議去比利時?
好高質 建議日子都有

希望幫到大家計日子

對於plan行程好有用
會唔會打埋英國/克羅地亞/斯洛文尼亞

太好啦
會啊,會一直更新

英國我到時都可以幫手update下

好啊感謝絲打
我剩係去左利物浦

我要ams出 搞到要加幾個中途站 好似太chur 唔知點算....

玩多幾個城市都無咩唔好啊
樓主 我諗緊5日ams好定3日ams+2日比利時 有建唔建議去比利時?

我覺得 3.5+1.5都得 brussels0.5 ,brugge0.5, ghent 0.5 skip brussels都得 我覺得後面兩個地方都幾值得去
【攻略】歐遊預計每個城市逗留日數?計劃歐遊路線大全 (三)(持續更新)

上篇 P. 28 #683

國家(重點)
城市 / 冬天建議日數 / 夏天建議日數 / 做左D咩或者可以做咩
(*號地方=無去,但我會咁預)

比利時 (朱古力、窩夫、青口,根特:中世紀古城;布魯日:小村莊+古城)

布魯塞爾 / 0.5 - 1日 / 0.5 - 1日 / 我咩館都無入,去朱古力街、廣場、市內閒逛、尿尿小童同小妹、四圍食野就3粒鐘,如果會入1、2個館就1日,想去原子塔請自行加日子。可以住Brussels即日來回唔同比利時城市及盧森堡。

根特 / 1日 / 0.5 日 / 其實根特係6個鐘內玩完:伯爵城堡(有入)、香草河畔遊船、市內漫遊、惡魔城堡(無入)、廣場,當時我係度 6、7點玩完,傍晚就去布魯日住。夏天的話,可以半日根特,半日布魯日。

布魯日 / 1日 / 0.5 日 / 其實呢度都係6個鐘內玩完:市內漫遊、愛之湖一帶、廣場,男朋友晚上去球場睇波。夏天的話,早少少出發就可以半日根特,半日布魯日。運河遊船請自己加時間(多數都係一個鐘既事)。

盧森堡 (堡、少少法式建築、迷你國情意結)

盧森堡市 / 1日 / 1日 / 城牆城堡果帶、old town、係廣場睇歐國盃法國賽事,無入任何館,其實主要都係搭車耐,個人覺得唔算好精彩,無時間唔洗特登黎。

荷蘭(風車、村莊、建築、紅燈區、踩單車、花)

Amsterdam / 4日 / 3.5日 / 紅燈區、Anne Frank House、Sex Museum、紅燈區、九街、市內漫遊、Food Market & Carnival、國家博物館(無入)、大半日風車村、一日羊角村。想入國家博物館、花季去睇鬱金香(連車程一日)、踩單車、梵高博物館、Alkmaar(連車程一日)等,請自行加日數。

Rotterdam / 0.5日 / 0.5日 / 市內其實3粒鐘都得,奇怪建築、 Food market,男朋友晚上睇波。如果想順便去小孩提防,可預一日,去完再睇市內。

Leiden / 花季:1日 / 唔係花季都無必要黎:去鬱金香園、Corpus人體博物館。

Den haag 海牙 / 0.5都嫌多 / 0.5都嫌多 / 悶、無乜特色既荷蘭鎮一個。

Maastricht 馬城 / 0.5 - 1.5日 / 0.5 - 1.5日 / 我覺得係Amsterdam以外最靚既隱世荷蘭小鎮,2月去撞正嘉年華期既記住要黎!市內半日都得:紅色塔(可上去睇城市景)、廣場、橋、天堂書店、城牆、古鎮感覺,市外有荷比德交界點(幾得意)、St. Pietersberg Caves 聖彼得堡地道導賞團 ,逐項加半日。(由呢個城市搭去比利時 9 歐有找)

波蘭 (歷史、東歐風情、古城、平價食他國美食)

Krakow 克拉科夫 / 1日 / 1日 / 奧辛威斯集中營(大大大半日)、紡織會館、廣場古城漫遊。我留左1.5日,覺得多左0.5日,係商場shopping。

Warsaw 華沙 / 0.5 - 1 日 / 0.5 - 1 日 / 我留左 1日左右,頭半日動物園、後半日古城。市中心好現代化,無咩特別,但古城就好靚。

斯洛文尼亞 (Landscapes :鐘乳石洞、湖景)

Ljubljana 盧布爾雅那 / 2.5日 / 2日 / Skocjan Caves 1日、Lake Bled 0.5日(Winter 1 日)、市內 old town 唔洗 0.5日。想上Ljubljana城堡、去多個湖,自行加時間。

Piran* / 0.5 - 1日 / 0.5 - 1日 / 市內漫遊

整合需時,會陸續再更新!

遊記及資料整合:https://mangotofufa.wordpress.com/
聽日再繼續
我訂左7月兩晚hallstatt 加埋先1000蚊 算平? 本來想一日就算 但點知一晚既話 已經一晚1000蚊

我打算一日鎮內+冰洞+五指山 一日hallstatt鹽洞+gosausee+st wolfgang&gilgen?(會唔會太chur?)

鹽洞好睇?

果度夜晚有乜可以做?

星期六日hallstatt開唔開?

算平啊 夜晚無野做 果時d野好早就關曬
我果時寒冬去,你講既野好多都無去 我剩係係鎮內玩同hea

第二日望落有dchur咁 早起身應該得既

鹽洞係咪有滑梯個個?
我開頭覺得€30有d貴
好彩成個tour幾正 個導遊 最正係個滑梯
但係行斜路過去真係攰死
我覺得正過去咩博物館個d 只少有野比我玩下
話說我個日去唔知做乜全部餐廳6點就關曬門
明明唔係假期仲要閒日 差d無飯食

我覺得 3.5+1.5都得 brussels0.5 ,brugge0.5, ghent 0.5 skip brussels都得 我覺得後面兩個地方都幾值得去

Brussels對比下廢好多
Btw真係好有心
我訂左7月兩晚hallstatt 加埋先1000蚊 算平? 本來想一日就算 但點知一晚既話 已經一晚1000蚊

我打算一日鎮內+冰洞+五指山 一日hallstatt鹽洞+gosausee+st wolfgang&gilgen?(會唔會太chur?)

鹽洞好睇?

果度夜晚有乜可以做?

星期六日hallstatt開唔開?

算平啊 夜晚無野做 果時d野好早就關曬
我果時寒冬去,你講既野好多都無去 我剩係係鎮內玩同hea

第二日望落有dchur咁 早起身應該得既

鹽洞係咪有滑梯個個?
我開頭覺得€30有d貴
好彩成個tour幾正 個導遊 最正係個滑梯
但係行斜路過去真係攰死
我覺得正過去咩博物館個d 只少有野比我玩下

我勁想去,但冬天無開 個滑梯

無錯 搞到我要入酒店食

係,要去一定要係brugge ghent之前去 唔係實覺得好無聊
Btw真係好有心

辛苦晒絲打 好有心
原本prague->nuremberg->rothenburg->frankfurt->cologne->ams

如果nuremberg+rothenburg放係munich果時去 skip 曬frankfurt&cologne 由prague飛去ams 會唔會好傻仔? 因為我想放多啲時間係克羅地亞同其他地方 有33日都好似有啲走馬看花咁
原本prague->nuremberg->rothenburg->frankfurt->cologne->ams

如果nuremberg+rothenburg放係munich果時去 skip 曬frankfurt&cologne 由prague飛去ams 會唔會好傻仔? 因為我想放多啲時間係克羅地亞同其他地方 有33日都好似有啲走馬看花咁

frankfurt d 人話無野睇,純粹轉機hub
科隆我諗ok但未去到必去咁
所以我覺得如果機票平既話你咁做都好
意大利啲火車係咪成日delay
最尾果日唔想咁早去米蘭
但又驚火車delay變左趕飛機
意大利啲火車係咪成日delay
最尾果日唔想咁早去米蘭
但又驚火車delay變左趕飛機

樓主10點先起身 咁既鍾數去到景點又一定要排
樓主咁有心打咁長 順便提下d 星期幾
德國"大部份"博物館星期1休息<超緊要
大英同tower of london "平日"多人過星期6,日
羅浮宮星期3, 5開夜d, 奧塞星期4

馬德里 盡量就星期日, 早上去El Rastro 超超超多野買又平 得星期日先有
lunch前後去多1個景點 我就去馬德里皇宮
最尾就睇波(未必星期日+有時作客)/鬥牛(又係星期日先有)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞