【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
Liverpool同manchester應該留幾多日?
會參觀球場

Liverpool 可以留1.5 - 2日 幾粒鐘球場、利物浦教堂(個位置幾型)、Beatles D野(Cavern Club呀果d)、Albert Dock、海邊果幾個museum有興趣可以望下(free)、行下街(好大間 primark,男女都行到din

manchester無去,剩係去過機場 搭飛機
但聽講利物浦豐富好多
樓主,照你去過歐洲咁多國家,最友善既國民係邊一個??

意大利人最熱情(但老屎忽就成日黑面),其他都差唔多
荷蘭人就感覺helpful d ,
但最唔友善(/可能只係對華人最唔友善)就易講,我覺得係Belgian
法國d 老屎忽都

竟然係比利時
佢地點唔友善法??
我以為係德國同法國TIM....
D歐洲人究竟識唔識分香港人同蝗

成個歐洲d人係咪都ni hao或者對住我地講日文 覺得佢地唔識分
法國德國反而覺得ok 不過德國人聽講係講野直d//唔識講好好聽既說話 btw d人話佢地唔肯講英文,我又無遇到,我遇到既佢地都好盡力(雖然唔太講到

比利時有人買麵包強行打尖,店員叫佢排隊佢都唔肯走對住我地狂講法文唔知乜料 d waiter比較西,你叫野唔每人一份(太大份,3個人既話去邊都share2份多數)佢會講d野串下你 " interesting people huh?" 又有個係比利時既意大利餐廳,唔知咩事一開頭已經講意大利文 明玩野,點知我聽得明 我地叫完餐,佢直頭反白眼,q手然後話,"booh! when you enter a restaurant, everyone has to order one dish and one drink, we are not touristy(反白眼)" 佢個位擺明遊客區 每人一樣鬼食得落,佢地一條友食一個大pizza (果下已經想起身頭也不回走人,點知我fd竟然話我地再睇陣menu )ok入鄉隨俗,最後夾硬叫多樣,亦食唔曬 不過我地無飲野。埋單前,條友都係度講意大利文 明明識英文,又擺明知我地係要講英文既
其他國家你叫少一兩樣野唔會係度gee gee guckguck,係比利時特別多見到呢d waiter,

仲有,你個朋友奴性都好強下

我果下 果條粉皮問:no drinks? 我同另一個fd都唔打算回佢,佢仲好有禮貌話:i think we are fine.

btw 我有次去prague一間cafe飲熱朱古力同茶,個waitress都西面開,找錢時找20 cents佢找左20個1 cents比我地 明玩野,於是我地留底 1 cent "tips" 但其他店都正正常常
樓主,照你去過歐洲咁多國家,最友善既國民係邊一個??

意大利人最熱情(但老屎忽就成日黑面),其他都差唔多
荷蘭人就感覺helpful d ,
但最唔友善(/可能只係對華人最唔友善)就易講,我覺得係Belgian
法國d 老屎忽都

竟然係比利時
佢地點唔友善法??
我以為係德國同法國TIM....
D歐洲人究竟識唔識分香港人同蝗

成個歐洲d人係咪都ni hao或者對住我地講日文 覺得佢地唔識分
法國德國反而覺得ok 不過德國人聽講係講野直d//唔識講好好聽既說話 btw d人話佢地唔肯講英文,我又無遇到,我遇到既佢地都好盡力(雖然唔太講到

比利時有人買麵包強行打尖,店員叫佢排隊佢都唔肯走對住我地狂講法文唔知乜料 d waiter比較西,你叫野唔每人一份(太大份,3個人既話去邊都share2份多數)佢會講d野串下你 " interesting people huh?" 又有個係比利時既意大利餐廳,唔知咩事一開頭已經講意大利文 明玩野,點知我聽得明 我地叫完餐,佢直頭反白眼,q手然後話,"booh! when you enter a restaurant, everyone has to order one dish and one drink, we are not touristy(反白眼)" 佢個位擺明遊客區 每人一樣鬼食得落,佢地一條友食一個大pizza (果下已經想起身頭也不回走人,點知我fd竟然話我地再睇陣menu )ok入鄉隨俗,最後夾硬叫多樣,亦食唔曬 不過我地無飲野。埋單前,條友都係度講意大利文 明明識英文,又擺明知我地係要講英文既
其他國家你叫少一兩樣野唔會係度gee gee guckguck,係比利時特別多見到呢d waiter,

仲有,你個朋友奴性都好強下

我果下 果條粉皮問:no drinks? 我同另一個fd都唔打算回佢,佢仲好有禮貌話:i think we are fine.

btw 我有次去prague一間cafe飲熱朱古力同茶,個waitress都西面開,找錢時找20 cents佢找左20個1 cents比我地 明玩野,於是我地留底 1 cent "tips" 但其他店都正正常常

我個陣係 prague 餐廳食野 個waiter都係西西地面 重要唔找錢 自動食咗我幾歐
依家諗返起喺 prague 見過嘅人都幾粗魯 反而瑞士啲服務高質好多 抵畀tips
【遊記】DAY 15 克羅地亞 Croatia Split 美食 + 同當地人睇Croatia歐國盃賽事

是日呢場賽事期待已久,唔係因為人馬,係因為終於可以身處克羅地亞睇克羅地亞既歐國盃賽事 (利申:非克羅地亞球迷)
感受氣氛 之前幾場次次撞正搭車/去左Slovenia

一出門,今日明顯好天好多,風和日麗,沙灘都風平浪靜,好有夏天既感覺
於是我地決定又落水玩
事前先去食下野先,求其入左間沙灘果頭既美式餐廳,點知勁好味
佢叫做Papa's,日頭無咩人,裝修幾特別,有好多美國果邊既經典人物既畫像、相片做裝飾,MJ、Obama果堆
https://en.tripadvisor.com.hk/Restaurant_Review-g295370-d8399784-Reviews-Papas_Split-Split_Split_Dalmatia_County_Dalmatia.html
本身只係想填下肚,點知好驚喜
真係要新假期式吹奏下佢:
隱世小店既足料極邪惡爆汁漢堡!脆口重薯味厚切薯角 (仲帶薯皮
得手機相

我自己唔係特別鐘意食burger,但覺得呢個真係好正 成口肉汁,鮮甜可口
連個Brownie都高汁過人

由佢見到熱辣辣既Brownie上面放左個冰涼既雪糕既果一刻起,
我已經知佢一定好鬼好味
一直唔識欣賞brownie既我終於明點解d人會入甜品店叫brownie
超滿足 直頭想再黎

之後落水! 今次真係玩左好耐
仲坐低堆左好耐沙 整左個城堡、堤壩、河流、分流
完勝隔離D鬼仔整果D D沙好幼,好玩
但我地咁樣乾煎就一野黑左好多

一樣,近近地返去梳洗後,就去古城,
琴日已經target左個餐廳睇波
經常去sports bar睇波既我地都知道要早d去,開波後實無位

今日成街都著波衫
我地坐低叫支可樂 佢仲送花生、手環

突然克羅地亞迷出現了

有個捷克佬成身誇張造型黎挑機企係後面舉曬czech頸巾大叫
但大家都好友善,都係笑住互叫下咁
開波前電視台好似香港倒數前夕咁直播各個城市d fan zone情況
好有氣氛,成個嘉年華咁

開波! 上半場入左粒 捷克佬係度微笑

班友好hyper,中場休息時,餐廳播歌,佢地都拍曬手唱
幾好聽佢地D歌
有片:
https://drive.google.com/file/d/0B4GzsqpS4qDBemtUVXpaa2dSSGs/view?usp=sharing
下半場一開波就入左粒
慶祝片:
https://drive.google.com/open?id=0B4GzsqpS4qDBN0cxUC1fR09mbUE
捷克佬已經走左
點知之後被人追返兩粒 成班友頹曬
捷克佬走左miss左贈興機會
最後都係和左 無得睇班友係街狂歡
散水散得好快。

傍晚碼頭有非洲佬表演,呢個位有爆屎渠味,但都仲有好多人圍觀

佢地幾搞笑,表情浮誇滑稽,

大家都好開心

仲請左個細路

Fing

初頭佢行一圈時勁驚佢搵我地,全場得我地Asian
好彩搵細路

最後,就到搵食環節
極餓,於是求其入,入左間等超耐既餐廳
味道正常,無特別深刻既印象

就咁樣結束我地 Split既旅程
準備聽日去 Mostar

我個陣係 prague 餐廳食野 個waiter都係西西地面 重要唔找錢 自動食咗我幾歐
依家諗返起喺 prague 見過嘅人都幾粗魯 反而瑞士啲服務高質好多 抵畀tips

咁狗 睇黎捷克人
可能接得太多蝗客團,憎左asian

瑞士
會參觀球場

Liverpool 可以留1.5 - 2日 幾粒鐘球場、利物浦教堂(個位置幾型)、Beatles D野(Cavern Club呀果d)、Albert Dock、海邊果幾個museum有興趣可以望下(free)、行下街(好大間 primark,男女都行到din

但聽講利物浦豐富好多

liverpool 2.5+man 0.5就啱啱好
Manchester除左球場冇咩睇
會參觀球場

但聽講利物浦豐富好多

唔睇museum果啲可以cut到1-1.5 我上次去係瘋狂行museum
會參觀球場

但聽講利物浦豐富好多

唔睇museum果啲可以cut到1-1.5 我上次去係瘋狂行museum

我剩係行左海事果個博物館
唔知同我利物浦情意結有無關,我覺得個城市好舒服,無話有咩好特別既野做,但都覺得好好咁
會參觀球場

但聽講利物浦豐富好多

唔知同我利物浦情意結有無關,我覺得個城市好舒服,無話有咩好特別既野做,但都覺得好好咁

我行到過去已經差唔多收 同埋好攰
唔大風果陣真係好鬼正
會參觀球場

但聽講利物浦豐富好多

我行到過去已經差唔多收 同埋好攰
唔大風果陣真係好鬼正

係 我行完果個已經好攰無再睇其他
大風起黎好似打風咁 兩次去都有刮風
我比利時同prague都正正常常
Sofar去過既地方唔覺有差既待遇
Btw我個frd同我講話歐洲叫野飲係禮貌
樓主去克羅地亞嗰陣係幾月
六月頭去天氣點
仲有i come from hong kong!
D人真係好鍾意將hong kong同china歸納一齊 不過理解既
我第一日到住呢度就同個housemate解釋左勁耐hk同china既分別

係 我都聽過 但都唔理佢 見d鬼佬都只係叫tap water
樓主去克羅地亞嗰陣係幾月
六月頭去天氣點

6月第二三個星期 有陽光就著吊帶衫短褲都得 落雨有風就要著外套
唔算太熱 因為有微風 舒服
仲有i come from hong kong!
D人真係好鍾意將hong kong同china歸納一齊 不過理解既
我第一日到住呢度就同個housemate解釋左勁耐hk同china既分別

唔知點解d人好似知咁 好似無特別同人解釋過 可能佢地其實唔知 但我以為佢地知

係 我都聽過 但都唔理佢 見d鬼佬都只係叫tap water

我有時會叫既
但歐洲飲野真係勁貴 又細杯

我有時會叫既
但歐洲飲野真係勁貴 又細杯

初頭成日叫,叫下叫下發現掉左好多錢,就變口渴又無帶水先叫
好貴,2.5歐可樂 叫過最貴要5歐既可樂

咁狗 睇黎捷克人

瑞士

巴黎個cdg機場周圍都係殘體路牌
蝗蟲已經無孔不入
我反而去邊d人都識分香港同大陸wo
連德國阿婆 意大利阿叔都知香港選特首 仲係度問我點解唔返去投票
我解釋點解無票投 香港政府點滅廣東話仲多
之前識個西班牙人識分香港同大陸
仲講得出有咩分別
之前識個西班牙人識分香港同大陸
仲講得出有咩分別

去巴塞佢地好理解獨立同城邦論添
佢地本加泰獨立論係各大旅遊點都有賣,理論幾乎一樣

咁狗 睇黎捷克人

瑞士

巴黎個cdg機場周圍都係殘體路牌
蝗蟲已經無孔不入

誇到,見 prague四圍泡菜文 真係成街泡菜
我反而去邊d人都識分香港同大陸wo
連德國阿婆 意大利阿叔都知香港選特首 仲係度問我點解唔返去投票
我解釋點解無票投 香港政府點滅廣東話仲多

佢地好多都以為香港有普選 選777果日,黎香港玩既西班牙仔問男友投左票未 之後解釋一輪
santorini點玩3日?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞