【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
20鎊 3UK 12G 卡應該係最簡單,由英國去到意大利,鋪頭打畀我都得,自從歐洲漫遊費大減後就好好用

提提大家,12G中只有4G data可以係歐洲用

即係另外果8G係英國定邊度用既?
btw 呢張係咪即係用一年果張

似乎又改左⋯

you can use up to 12GB a month in Feel At Home destinations.
20鎊 3UK 12G 卡應該係最簡單,由英國去到意大利,鋪頭打畀我都得,自從歐洲漫遊費大減後就好好用

即係另外果8G係英國定邊度用既?
btw 呢張係咪即係用一年果張

似乎又改左⋯

you can use up to 12GB a month in Feel At Home destinations.

越黎越強大咁 1月個12GB,都幾誇

20鎊呢隻你係係英國定香港買,因為我都睇中咗呢隻,我有大部份時間都係留係英國

btw ovchip卡傳說得到證實放低一歐可以即時拎淨低嘅錢走

btw ovchip卡傳說得到證實放低一歐可以即時拎淨低嘅錢走

正啊

20鎊呢隻你係係英國定香港買,因為我都睇中咗呢隻,我有大部份時間都係留係英國

英國買,英國用有點中伏,因EE真係收得好好多

點伏法
岩岩買左Dubrovnik直飛去Salzburg既機票 87歐好貴
但起碼解決左我交通既煩惱 個零鍾就到又太吸引

竟然係EE 我見朋友成日都收唔到
london就gifgaff好啲 其他地方3都算快
岩岩買左Dubrovnik直飛去Salzburg既機票 87歐好貴

嗚啊 不過87歐買時間又送走煩惱,都好

竟然係EE 我見朋友成日都收唔到
london就gifgaff好啲 其他地方3都算快

gifgaff我慢到放棄左,用左好多年

其實計返都唔係貴好多
dub飛zagreb都3百幾4百 再由zagreb去salzburg又百幾2百
btw zadar遊記下幾時有
屌執拖鞋笑死

其實計返都唔係貴好多
dub飛zagreb都3百幾4百 再由zagreb去salzburg又百幾2百

其實都係,咁遠,比起巴士呀果d可能都只係貴2-300,但就一野飛到過去
btw zadar遊記下幾時有

就黎有 又爆字數,出左中先
聽日再繼續打下
屌執拖鞋笑死

勁7

【遊記】DAY 13 克羅地亞 Croatia Zadar (下)

入去後,見到既都係好典型既古城建築

地面亦係呢D滑面地磚

好快就會到廣場,

買左杯雪糕,好似先10 KN定 8KN P 1歐左右

其實好多,佢塞滿曬個筒,再加多球

然後四圍行
都係手信店林立 買磁石呢個step 當然唔可以miss
發現我好耐無影買左咩磁石,一次過

幾得意,成個襟章咁

呢個係其中一塊我最鐘意既
Ljub我買唔到,全部頹頹平面野,唔啱心水
鐘乳石洞我都買左個,但返到香港unpack時發現搵唔到

古城入面有一part係有堆古蹟,我地無考究過咩黎

今日簡真係萬里無雲。

成堆係度乾煎,好有沙漠 feel

有頭先磁石個景

亂行後,我地發現呢度D下午茶幾抵玩,
十幾歐有兩個意粉、前菜、飲品,好似係,
本來以為係呢度D野平,但到左dinner時間去返見到變返正常價,
所以相信係tea set

路邊小教堂
再行入D就係海邊啦

呢度有郵輪會泊係度。
呢個位,亦係Sea Organ果頭

成塊鏡咁 因為我地事前無研究過D景點,
我地以為呢個野就係傳說中既organ,你踩上去唔同格仔會有唔同既音調發出
之後我地係上面跳黎跳去,但無聲出 仲以為被人玩壞左 直至我地「feel 」到真正既sea organ

就係呢度了,其實佢並無咩樣
只係外表平平無奇既海岸。
呢度會有好多人坐係度 hea 下,而大家坐住既,就係設計特別既海岸,
係海風海水配合佢個設計之下,會發出好似樂器既聲音,
就好似個巨型風琴咁,於是取名為Sea Organ。
點解我地會知呢,係因為坐坐下成日聽到D聲,之後get到既
get到之後我地就恥笑我地頭先係個圓圈上面跳黎跳去以為會有聲

我幾鐘意呢個位,真係好舒服,海風迎面而來,坐係度吊住腳,
海水時高時低,啱啱好係腳底或者腳面。 呢個感覺好適合靜靜地諗下野或者傾下計

間中大浪少少,就會沖到上小腿既半部。
記住除拖鞋先好落腳

其實佢個岸好似梯咁有幾級,有D外國人傻左坐低一級,
D水一野沖到佢地patpat 濕曬

我地坐左好耐 真係好舒服好舒服。
坐坐下,我地見到:

yellow submarine yellow submarine yellow submarine
無錯係我地係Rovinj等左好耐都唔見人既semi submarine

出現了

即刻track住佢會停去邊度
今次我地一定要玩到!!!!
克羅地亞機票好似特別貴咁嘅
Manchester去dubrovnik要成hkd $530
飛意大利平啲但係又唔順路
克羅地亞機票好似特別貴咁嘅
Manchester去dubrovnik要成hkd $530
飛意大利平啲但係又唔順路

都係架 所以500都算好了 唔順路就算啦 去到意大利都要比多百幾蚊同時間搭去croatia
有無機會交換tg傾下
Lake bled其實係咪可以放棄
或者bled半日+ljubljana半日?
因為行程有啲緊
唔去bled 係rovinj/piran留多半日會唔會更好
有無機會交換tg傾下

可以係facebook page inbox我瘋狂問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞