【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike

Krakow個陣join左團 有d人一路睇一路笑 個導遊即刻開聲鬧佢地

竟然笑
我個導遊行到勁快 成日唔知佢飛左去邊

其實去個日好似0度
然後成日係室外我都覺得勁凍 無乜心機聽
笑我覺得勁唔尊重 仲見到有人唔望鏡頭扮影相
有無人知venice定dubrovnik貴d
諗緊搵日休息下睇下邊度好

住既話,venice主島>dubrovnik城內>>dubrovnik城外>venice mestre
食就差唔多

Krakow個陣join左團 有d人一路睇一路笑 個導遊即刻開聲鬧佢地

竟然笑

其實去個日好似0度

其實笑位係邊度
呢d人之後應該又放上ig打埋d 文青caption

手信 有1,2件無入鏡
後面紅色you其實係條大冷氣被 迪迪尼買15歐 抵到爛
dark vader I'm your father 好鍾意既一份 不過唔係最尾一日都唔會買條被返去
收工可以再補張圖 無錯我第二日就返工

巴打好chur無得抖返日就返工
睇黎巴打買手信都用左唔少錢

我覺得買手信好重要

我買磁石就夠 仲有風景畫

po張磁石先

住既話,venice主島>dubrovnik城內>>dubrovnik城外>venice mestre
食就差唔多

最後簡左dubrovnik
Btw而家croatia應該去埋hvar

竟然笑

其實去個日好似0度

其實笑位係邊度
呢d人之後應該又放上ig打埋d 文青caption

係兩父子黎 笑左勁耐仲要勁大聲
我望到條友影相真係

手信 有1,2件無入鏡
dark vader I'm your father 好鍾意既一份 不過唔係最尾一日都唔會買條被返去

我覺得買手信好重要

po張磁石先

姆明
【遊記】DAY 9 克羅地亞 Rovinj 市內漫遊 (二)

上篇:P6 #149

行完城內一周,我地就出返海邊廣場呢頭,已經越黎越大風 想影張相D頭髮都飛到亂曬影唔到張正常相

天色都變差

克羅地亞個個城市都有呢D門

幾得意

之後我地去返碼頭,但都係唔見潛水艇
剩係見到呢舊野:

好多魚毛/蝌蚪 好想係海底既角度睇!
因為之後都無行程,我地都係等下潛艇,同埋等晚上睇波
不過而家實在太早,我地先去食個飯

Aqua 2,全鎮排第6
https://www.tripadvisor.com.tw/Restaurant_Review-g303833-d4552498-Reviews-Aqua2-Rovinj_Istria.html

係好味,不過因為唔係好味到全trip top幾,所以唔係好記得exactly咩味

接住,都未夠鐘睇波 於是,買左D包仔餵海鷗

好得意 同佢地玩好過癮,
佢地本來係海邊度行黎行去,個樣又懶認真咁,所以勁似保安行緊嗶
我地一掉d麵包碎,就多左幾隻黎 但佢地勁驚人,
又要食,又唔敢走埋黎 一行開,又狗衝食
有時有D會惡過另一隻,係會趕走其他,自己食曬
於是,我地一野衝埋去嚇走佢 之後掉包餵其他
咁樣玩玩左好耐

接住,準備霸個靚位睇波
點知,突然又勁大風,仲開始落雨
好多餐廳都收曬d電視機、露天位 9成都收左
不過,好彩有間無咁食風既仲開緊
叫個甜品食住睇

記得55 Kuna左右,有好多球,其實幾kum食
好酸下,早知買朱古力味

記得個waiter個樣有d似古天奴 仲好搞野,
我地話可唔可以比多支spoon,
佢: maybe 3 spoons, one for me

之後埋單果時,佢找錢,找緊 20 kuna、20kuna、5kuna,
佢一路放d cash上檯面,一路特登講d錯曬既野:200、100、200
無聊得黎又幾搞笑

睇完都夜,著住拖鞋慢慢行返去「屋企」
我覺得Rovinj係個好有度假感覺既地方

手信 有1,2件無入鏡

我覺得買手信好重要

po張磁石先

姆明

好得意 呢度我應該會買姆明同個bikini女人
btw點解佢會賣左下方果個推車 果度出名果個pose?

食就差唔多

最後簡左dubrovnik
Btw而家croatia應該去埋hvar

有budget既話我覺得blue cave應該好值得去
見到d海鷗諗起我成日係街見到d鴿既物體 總之係雀
成q日向住人飛過黎 要人避佢地 唔避應該會撞 勁憎呢d雀
見到d海鷗諗起我成日係街見到d鴿既物體 總之係雀
成q日向住人飛過黎 要人避佢地 唔避應該會撞 勁憎呢d雀

d鴿我都覺得有d煩 西班牙勁多 海鷗就

威尼斯好怪

咁即係唔要威尼斯?但又好想去 定係加一個其他地方好d

我個人覺得好似加埋南意大利一個城市會好小小...
純去威尼斯有小小唔抵

咁如果係 London, Paris, Milan, Venice, Athens, Santorini 咁呢?要預幾多日 thanks

不如你講你幾多日仲好
過來人 米蘭真係無咩野睇
教堂 聖西路(唔睇波可以skip) shopping一日搞掂

我應該會去14日左右

london 等去過既巴打幫手答
paris 夏天應該3-4日左右
athens 1日
santorini 2 full days
venice 2 full days

謝謝大家 第一次衝岀亞洲好緊張 係咪真係有好多人偷野搶野

我覺得無想像中咁多,但都親身經歷左兩單 我無被偷野,男友被扒銀包

我個袋成格用黎裝散銀 比人界左無左2,3歐
心痛個袋仲多
係羅馬見住2個OL樣偷人皮褸
其實小心放好d野 唔好著到成身名牌 已經好好多
同埋而家IS問題 景點地鐵全部警察軍人, 黑人轉左賣垃圾, 吉卜賽去晒underground /天橋底 偷野方面應該安全過以前.

我無帶shaver, last禮拜我朋友話我個樣同周街問人 any spare change 個d友一樣

d黑人成日成班男人拎住成手女人手袋真係好搞笑
克羅地亞有無食過咩美食?
絲打 如果
羅馬-佛羅倫斯-五漁村-米蘭-威尼斯

咁樣5日去哂既話 有無咩交通pass or 鐵路飛應該要買定先

咁即係唔要威尼斯?但又好想去 定係加一個其他地方好d

我個人覺得好似加埋南意大利一個城市會好小小...
純去威尼斯有小小唔抵

咁如果係 London, Paris, Milan, Venice, Athens, Santorini 咁呢?要預幾多日 thanks

不如你講你幾多日仲好
過來人 米蘭真係無咩野睇
教堂 聖西路(唔睇波可以skip) shopping一日搞掂

我應該會去14日左右

london 等去過既巴打幫手答
paris 夏天應該3-4日左右
athens 1日
santorini 2 full days
venice 2 full days

謝謝大家 第一次衝岀亞洲好緊張 係咪真係有好多人偷野搶野

我自己就奶過兩次野 真係夠機警就無事
一次係比利時自己exchange緊既國家
俾人前後包抄
但最尾佢地聲東擊西失敗左
我無俾人拎走左我部手機
另一次係漢堡紅燈區個頭
有羅馬利亞人同我握手示好
我無為意之下俾佢一野撞心口拎我心口個銀包
好彩我一時間醒起無左銀包
同埋有德國佬幫手追
唔係架話損失都幾慘重
講到尾要時常警醒就得
因為亞洲人樣好易成為目標(聽講
話說我又去玩了
今次去荷蘭 玩3日(因為要急住番黎present )
樓主你覺得我住zaandijk個頭
咁玩好唔好?
Day 0 夜晚到zaandijk住一晚 (有時間就落紅燈區)
Day 1 去鬱金香園
Day 2 風車村
Day 3 amsterdam 玩足全日 十一點半搭車落番比利時
咁樣可唔可以 原本想跟學校去睇king's day但無哂飛 咁樣可唔可行?
同埋有無方法可以chur多小小景點咁 因為我未知會唔會有時間玩多次荷蘭...
我都諗住黎緊去ams 應該4日full day
Search過下市中心d住宿 真係好貴

其實我唔記得巴打你係邊頭exchange緊
不過真心ams 市中心真係好撚貴(唔加粗口對唔住自己)
你應該搵下周邊
我住風車村附近airbnb shared room,希望無伏

你應該搵下周邊
我住風車村附近airbnb shared room,希望無伏

個陣完左啦 會係德國去ams
我search一人個d 因爲一條友去 暫時係我search過最貴既一個地方 但應該點都唔會住hostel
你幾多人shared room 其實我search到airbnb有400hkd一個既
我feel到係呢個post既人其實每一個留言都自爆緊
北歐exchange緊又貴悶到hihi
你覺得東南歐邊度最正最多野玩?

你應該搵下周邊

個陣完左啦 會係德國去ams
我search一人個d 因爲一條友去 暫時係我search過最貴既一個地方 但應該點都唔會住hostel
你幾多人shared room 其實我search到airbnb有400hkd一個既
我feel到係呢個post既人其實每一個留言都自爆緊

你地德國咁早完sem既
但你唔住hostel好似幾貴?book樓主間ibis啦幾平其實
我好似同一家人share...見4月都有人俾正評佢我諗無伏掛 咁都中伏我會買六合彩
其實好似未有識既人係到同我相認...但之前英國睇波post我有個朋友原來回覆左我但我期後先知個個佢黎
北歐exchange緊又貴悶到hihi
你覺得東南歐邊度最正最多野玩?

我個人覺得意大利食個方面幾正
搭單問
我完荷蘭會落十日英國
有無咩suggested planning
我會睇場波+睇志明救春嬌+romeo and julia
跟住未諗到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞