(可能甜)行山遇到三條女

1001 回覆
188 Like 160 Dislike
lm live咗G chi
坦白講 完全唔知條主線係咩 建議樓主plan好自己想寫啲咩先 唔好為寫而寫 而家每篇都好似好散但係散得嚟又好似有關係 有關係但又唔知寫緊咩
唔好因為人講啲咩就改自改想寫既野
加油
我估中左個陣比芷晴撞破都中
做自己
加油
睇到莫名奇妙
氹氹芷晴篇4

食晚飯既時候,我就小心翼翼咁問芷晴「芷晴呀,咁...你對我同...Irene點呀。」

芷晴既神情即刻變得暗淡,我就見到就講「無野啦,無野啦,你..你當我無講過啦。」

場面即刻變成好凍,屌真係唔識講野架我。

芷晴突然掛上一個虛假既笑容講「唔係呀,一齊玩囉。」

我見到咁我仲驚「唔係呀芷晴,我講下笑架咋。」

芷晴:「唔係呀,我認真架」

我就伸手摸一摸芷晴個頭,佢就問我「做咩呀」

我:「無野,睇下你有無發燒姐。」

芷晴:「俾你真係一拖二呀,仲想點呀。」

開心仔,之前諗既野竟然真係實現左,我就錫左芷晴一啖。芷晴就笑一笑,打左我一下「死傻仔」

我地就繼續睇下劇咁,但係芷晴都係一臉愁容咁,女人應該真係唔會想同人分享自己既男朋友。

-------------芷晴視角

真係一諗起Irene就黎要走,我就接受唔到。

條傻仔仲以為我係因為我要同Irene要分男朋友而唔開心。

但其實當初係公園。我靜靜咁坐係長椅到。

Irene:「對唔住呀芷晴」

我:「我真係估唔到同我識左咁多年既朋友,竟然會同我搶男朋友。」

Irene:「我都唔想架,我當初知道你同浩然一齊,我個心真係好痛,我本來諗住我可以忍得住,幾難我都忍左佢,但係我要移民啦,我要去澳洲啦,依加得番兩個星期咋,我為左唔好留低遺憾,我先同浩然告白咋。」

我:「吓,移民,你做咩唔同我講呀」

Irene:「依樣係我自私,我想大家都開開心心,俾我一個美好既回憶。但我當初真係無諗過浩然都會應承架。」

我聽到之後,眼淚真係唔小心咁漏左出黎,抱住左佢不停咁淨係講「你做咩..唔同...我講呀」

我就咁就攬住左Irene五分鐘,佢就不停拍我背脊安慰我。

慢慢就停低左眼淚。

Irene就問我「芷晴,我地可唔可以一齊埋依兩個星期呀。」

我當然明白佢講咩啦,我就諗左陣,就點一點頭,都係兩個星期姐。

最好既朋友即將要離開自己,種感覺真係好痛苦,相處既時間就好似沙漏咁倒數,其實Irene唔講俾我地聽,真係唔係因為自私,反而係自己承受一切。

知道卻無力挽回。直到結束。
我都覺,寫完之後,我應該重新大改紙言去番我一開始想要既野。
直接開重製版,做自己,結局差唔多,但係改下啲劇情,大家就直接重睇。
完左依個故先,後面你再整啦,我地再睇。
支持樓主,想點寫就點寫
唔洗理人
起碼到目前我都覺得好睇

繼續live,希望樓主加油出快d
push
如果樓主handle到,希望重製版同完左依個故可以並存,始終依家劇情發展成咁都想有個好頭好尾,同埋都想知樓主本身想點寫
咁不如樓主照自己意思寫埋落去先,出重製版我地再去睇
多謝大家支持,我又由坪洲開始重新睇左一次,發現節奏好似有啲急速,同埋可能真係人生唔會有咁多特別同巧合啦。

但係我都係未太諗到話重製版除左剔除可嵐之外可以點,因為我睇完之後覺得其實大路劇情同我諗既有可嵐出入之外,好似都無咩太多我想改,有啲要改既紙言就改左啦。

劇情離散方面,我重睇之後,唔知係咪因為我係作者啦,就覺得好似都無咩太大問題。該做伏筆既位其實我都應該有做。

最後依兩個星期,大家想做咩呀,除3p,聽下意見,未必寫。
即係Irene 移民就係結局?
唔係
完左呢個先啦
想點寫咪點寫囉 唔好咁易受人影響喇樓主
P 牌
好話唔好聽 其實樓主你都係一個作者 唔好咁易受到人地影響
新讀者留名
樓主作自己想作嘅嘢啦
一齊返工篇1

第二日起身,我就就叫醒芷晴「起身啦,芷晴返工啦」

芷晴慵懶咁起身講:「唔....夠..鐘.啦」

啱啱先搞掂芷晴話俾我同Irene一齊,其實真心想同佢哋一齊去玩。但係真係迫於無奈要返工。

我:「係呀」

我地梳洗完,就一齊食左個早餐,食完之後,就拖住手仔去左返工啦。

我:「係喎bb,你原本做嗰間餐廳點呀。」

芷晴:「我直接無做啦,今個月啲糧都無哂」

我:「吓,點解唔做呀」

芷晴:「你地老闆娘話請人,我咪快啲黎陪你囉」

我:「多謝bb」

我地就行到間舖到。「早晨老闆娘,Irene」「早晨呀」

我:「欸,唔見可嵐既」

老闆娘:「哦,佢今日去做心理治療喎。」

我:「哦,咁我入廚房幫手先」

入去既時候,就順便打左下Irene屁股。

佢就望一望我,我就舉起左隻手指公俾佢睇,示意得左啦。

佢就微微咁笑一笑。

我就入到廚房幫老細手。

老細:「咁早既阿仔」

我:「係呀」

老細:「阿仔,你同佢哋又點呀」

我又講左尋日發生啲事。

老細:「都話你得架啦。」

我:「希望係咁啦,但係都無咩時間可以拍拖。」我望一望老細,暗示一下佢。

佢又望望我講「你講依樣咋,得啦,我俾你地得閑放假啦。」

我:「真係架,但係你地三個夠做咩」

老細:「夠做啦,之前兩個人都係咁做啦,有埋可嵐咁做得野,可以架啦。」
唔3p嘅話
會唔會有機會同Irene有甜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞