(可能甜)行山遇到三條女

1001 回覆
188 Like 160 Dislike
搶光圈果到 作者係咪有睇老高
樓主最好寫返本身想寫 可能會寫得開心啲唔洗突登甜 ,最多兩個結局或者番外篇
樓主寫翻自己想寫既野
唔洗為咗有人睇而格硬寫
寫得好自然有人睇
當初寫甜又唔係為有人睇既,第一次因為深田,加上想練習,後面有啲就變左為大家開心囉。
有時候真係好似細佬仔咁呀,好似狂咁要大家關心。,又開心番啦,加速。
文呀
個問題係男主無做到啲咩令讀者覺得佢襯得上3p
啲人都係講下嘅啫, 如果真係想睇應該唔會冇乜甜嘅劇情就棄故嘅
所以我成日都屌鳩男主垃圾
氹氹芷晴篇3

我:「芷晴開一開門呀」我拍一拍門。

裏面就大叫「等陣」

「咔」開門就見到芷晴著住睡衣既樣。佢望到我好似好驚訝咁,但好快就平復冷靜講「做咩呀」

我:「我想約你出街呀」

芷晴:「唔出喎」但一路講就一路開左門俾我。開完門之後,就自己入廚房刷牙。

標準既囗裏說不,身體卻很誠實。

我就入左去跟住佢講「芷晴你肯原諒我未姐」

芷晴就好輕挑咁講「未喎」

我:「咁你點先肯原諒我呀」

芷晴:「睇下你誠意啦」

我就拉住佢空閒既手講「黎啦,我跟我出黎呀」
就拉住佢出左個廳到。

我就攞左隻手鈪出黎。

佢隻眼即刻發哂光咁「好靚呀,你自己整架」

我:「係呀,上面仲刻左你個名架,你睇下我都有一隻架。」就俾隻手佢睇。

芷晴就攞自己隻手鈪同我隻拼埋一齊。

芷晴:「係喎,都幾襯喎,欸,仲有隻嘅」佢就攞左出黎睇,我諗住阻止佢,但係已經為時已晚「寫住Irene喎,你啊,真係愈來愈大膽啦。」然後就篤住我個頭。

屌,我真係無腦架,咁都無攞走到。

芷晴接住就講「不過見你咁有誠意就原諒你啦」我望住芷晴擺左一個愕然嘅表情,望住芷晴成個人都發住一種光芒,係綠色呀,綠色架。

芷晴之後就不停玩隻鈪。

我:「你真係原諒我呀。」

芷晴:「係呀,你想我講幾次呀」

我:「多謝bb」之後我就緊緊咁抱住佢。

芷晴:「透唔到氣啦」打一打我背脊。

我就緩緩咁鬆開手。

之後我地就不停咁煲劇,食左陣飯,又再煲,由朝煲到晚,其實同芷晴一齊煲劇真係幾開心,又唔使一個人咁悶,兼且我地睇既劇又差唔多。
咁先好
Irene視覺篇

係日曆上面又塗咗日,原來得返兩星期咋。大大既紅色圓圈圈住左21號。

Irene媽咪:「喂,Irene,你準備好啲咩passport,簽證,行李嗰啲未。」

我:「差唔多啦。」

Irene媽咪:「你準備好啲啦,你阿爸都搞哂啲咩移民手續啦,仲有兩個星期可以去澳洲有得好食好住又有得一家團聚啦。」

我:「知道啦」

我入返房入面,執拾房間,塊紀念牆啲相都要一張一張咁拆下,去到最後一張既時候,我舊舊不能撕下。

嗰張係我同浩然上飛鵝山時候影既相,佢嗰時個樣真係好好笑, 靦靦腆腆怕怕醜醜咁,我拖住佢隻手,都驚到死咁。

睇下睇下眼眶就濕潤咗起黎,不禁流左滴眼淚,一滴又一滴咁擱淺喺地板上。「我真係...好唔想走呀」。

最後都係忍痛撕左佢落黎,存放左係儲物箱入面。
可憐嘅阿豪
原本三條仔三條女
結果男豬食咗兩條
臨走前 3P ok?
唔好走啦
都未走,唔好咁緊張啦
移民都算係 expected outcome
開頭覺得幾好睇
但後期就覺得唔知你想表達d咩
純愛情故事既話見到芷晴原諒浩然真係好唔現實
讀者完全代入唔到
應該無咩可能見到情侶鈪有第二條女都仲繼續原諒
如果你純粹想寫甜既話不如拿拿林寫到佢地3P算
臨走之前汁翻劑
你有無睇清楚呀,當初係公園已經係交流過啦喎,佢哋有啲咩約定,係浩然唔知架喎。姐係你都唔知啦,但嗰度算係伏筆又得唔得呀,你有咩唔知我想寫咩你講呀。

姐係唔係純愛就唔可以有劇情?
純愛可以有劇情
問題係後期開始有d偏離
其實一開始寫圍繞住你地行山group同餐廳老闆同老闆娘咁幾好
幾青春有puppy love感覺
但寫到可嵐既出現再寫埋佢人格分裂就多左
佢既出現係純粹為左鋪路黎踢爆浩然?
定係遲d yeri同浩然又有路?
唔係好多條感情線就叫有劇情

其實想你忠於自己多d
呢度既意見你咪參考然後下個故再寫好d囉
而家呢個故你可以寫返一開始你想寫既野
唔係叫你重甜你就重甜

呢個係我既意見
你可以唔接受
作為讀者既我後期真係投入唔到
或者我唔係你要吸引既讀者年齡層
但我點都會睇到結局
同感 又係樓主問人意見...

樓主下個故寫好啲啦 哩個故當係練習啦 想睇3/4p DID 哩啲 同埋樓上講既野點樣埋尾
好既明白,我都知可嵐嗰度我處理得唔好,我有啲係set過,但有啲唔係。

可嵐我係覺得一開始set佢狂咁理主角,又好似會多條感情線,如你所講,對劇情無幫助。但一交完更又覺得可嵐依個角色好無特點,寫黎真係淨係為間舖多個人咁。

所以就加左個雙重人格俾佢,希望佢同主角有多啲互動,但係唔會有太多愛情啦。

明白你講咩,我頭先都可能串左,sor。
但係我係真係有寫囉,其實我伊啲位真係好委屈。如果唔係上面點會有人估到劇情呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞