(可能甜)行山遇到三條女

1001 回覆
188 Like 160 Dislike
今日再出篇吊下你地癮。
搵工篇

我同Irene都同時間睇一睇,發現係阿傑問「大家都考完試啦,有無興趣去party room玩下呀。」

阿豪就覆:「有呀有呀,如果你搞既話。」

深田:「我ok呀。」

我望一望Irene講「你去唔去呀」

Irene就答話「去,點解唔去呀。」然後,我同Irene都打左去。

依架芷晴應該返緊工,唔知佢去唔去呢,一陣問下佢先,夜晚再接下佢放工,正。

然後,我同Irene就係鑽石山到搵左間黃店黎食,叫熨烤達人。間店無咩人,所以老闆娘都特別留意我地。過左陣,佢就過左黎撩我地講野,都傾得幾開心,佢知道我地今日考dse仲送左碗泡菜豆腐湯俾我地。

我地都食得幾開心,食食下Irene就問我「浩然呀,你有無諗過你返咩工呀。」

我就答佢「依架都無工返,我可以揀咩,有人請就唔錯啦。」

老闆娘唔知偷聽定唔小心聽到就同我地講「我唔小心聽到,你地係咪想搵part time呀,我依到請人喎。」

我聽到之後有小小感動,不過我再望一望周圍空哂既位,講「老闆娘,但係市道咁慘淡,人都唔使咁多,你唔專登俾工我地返喎。」

老闆娘就講「你都傻既,依架先十一點幾,梗係少人啦,等多陣就多啦,不知幾多手足幫襯呀。我同我老公午市同晚市真係忙到呢。」

我就講「真係既,咁我黎呀。」

Irene都接住講「我都黎呀老闆娘」

然後,老闆娘就俾左佢電話我地,話「你地幾時得就黎啦,不過盡快啦,我地真係好攰啦。」然後扮一扮可愛,真係得意呀老闆娘,睇黎有個好老細啦。
將謝婉雯醫生放喺呢個故事真係好差
負皮, 拉
第四次對唔住,連登無得改,紙言我都改左啦,新手就真係唔可以俾次機會咩。。。
push
出多兩篇先啦
出文啦
好耐無見深田喇

支持
接放工篇

我地食埋野之後,就分道揚鑣,但係我都送左佢上巴士先走。

無幾耐就收到阿傑sent出黎既資訊,話「大後日既3:00-10:00觀塘大家ok?」期後,大家紛紛都打左ok。

我見到個時間係咁之後,我就問左問Irene「不如聽日直接返工」

Irene:「好呀,反正又無野做」

然後,我就打左「聽日我地就ok啦老闆娘」俾老闆娘,但係可能因為忙緊,所以好耐都無覆。

我就返屋企瞓陣先,一陣先去接芷睛。

無左dse既壓力,今鋪真係瞓得好安詳呀。慢慢咁起身已經係六點幾啦,時間啱啱好。

我再次換好哂衫,去接芷睛。佢做既係黃大仙一間茶餐廳,無立場唔講名。

我慢慢咁行過去,就離遠望到芷晴,向另一個方向行,我就即刻小跑過去一野抱住佢,佢個身即刻震一震,好似想掙扎咁,我接著就講「bb,我好掛住你呀」

佢聽到係我之後,就放鬆左落黎「bb?」然後,拎轉個身,有啲驚訝咁問「bb,點解你係度既,我都好掛住你呀。」然後,反手就抱住我。

我輕輕撫摸佢既頭講「太耐無見你咪接你放工囉。」

芷晴聽到之後就好開心咁「鍚哂你」然後就嘴左落我嘴唇到。

之後,我地就一路行街一路講下野咁。

芷晴就問我「係喎bb,你今日考成點呀。」

我就答佢「都算係咁啦,一般般。」「係喎大後日個party room你去唔去呀」

芷晴就講「有party room呀?可以呀,大後日我咁啱放假。」

我就講「咁好啦,我地到時一齊去啦。」

芷晴就講「唔好啦都係,到時俾啲驚喜佢哋呀不如。」

諗下都好等你地仲笑我毒呀啦,玩尻你地先。「好呀」
live
呷醋篇

我講「係喎,芷晴,今日我同Irene一齊食野嗰陣,間黃店話有工俾我地呀,你俾唔俾呀。」

芷睛講「好呀,不過呢,你可唔可以問下個老闆仲有無位呀,我想轉工,同你地一齊返呀。」然後,搖一搖我手臂。

我就答佢「好呀,我問下佢呀」

芷晴就講「多謝bb」

接著,我就sent左俾老闆娘,問佢可唔可以請多個。

老闆娘應該完左晚市繁忙時間,所以佢就一次過覆左我「ok呀,你地聽日番9:00呀,至於你個朋友就可能要睇下先,我地都唔可以一次過請太多人,希望你諒解啦,如果再做唔掂先再叫佢啦,唔好意思。」

我見到咁都覆番佢「好呀,你地肯請我地已經好好啦,唔該你地就真呀。」

芷晴見到就好似有啲失落咁。

我就安慰佢「唔好唔開心啦,老闆娘都話唔夠人做就請你啦,好快架咋。」

芷晴就埋進我胸口中有啲哭哭啼啼咁講「雖然Irene係我朋友,但我都唔想你地走得咁埋架嘛,雖然我唔應該咁,但係我個心都會痛架嘛。」

我聽到之後就有啲自責,然後就輕輕咁摸佢個頭講「bb乖啦唔好呷醋啦,我同Irene無野架,以後我保證咩都同你講啦好無。」

芷晴聽到之後情緒都平靜左啲,我就繼續氹佢。

我講「係呢,bb呀,你都係自己一個住,不如你過埋黎一齊住呀,一家人開心啲呀嘛。」

芷晴聽到之後就慢慢回復番笑容講「真係既」

我就接著講「係呀,我想囉,你想唔想呀」

然後,就怕怕羞羞咁點左下頭。
FF佐少少, 識得個一頭半個月又見家長又同居
咁又係,上次食餐飯姐,今次好似真係誇張左,我一陣寫番先
空歡喜篇

然後,我就叫左芷晴番屋企準備下啲野。我就返屋企準備下啲床呀枕頭啲野咁。

番到屋企,我就開心咁開左橦門叫左句「媽咪」。

媽咪見到我咁樣就問「做咩事呀你,含春咁既」

我就同佢講「係呀阿媽,芷晴佢自己一個住呢又無人無物,我咪叫佢過黎住囉,得唔得呀?」

我諗住芷晴同我呀媽上次咁傾得埋,阿媽應該俾,兼且我頭先太想氹芷晴,所以就黎左個先斬後奏。

但係估唔到媽咪就拉左我坐低左係梳化到,講「阿仔,你仲細,你知唔知同居要諗好多野架,飲食、私人空間、衛生問題、休息,你有無諗過呀。正所謂相見好同住難,你地拍得一頭半個月就話同居,我睇好你地,先唔想你地咁快同居咋。」

講真媽咪講依啲問題,我一啲都無諗過,淨係諗到同居可以同芷睛日日見,青少年真係一種衝動既生物。但我究竟點同芷晴講呀。「媽咪,但係我點同芷晴講番呀。」

我阿媽就講「你話媽咪話唔俾囉。」然後笑一笑「你自己諗啦,依啲事要自己解決下架啦。」

唉,點算好呀。我諗女仔都應該鐘意啲肯承擔責任既人既,唯有認錯啦。

然後,我就同左芷晴講我未經媽咪批准,同埋復述媽咪講既野。

好才芷睛都寬容大量咁原諒左我,仲講「係囉,我頭先都衝動左,無auntie諗咁多添,唔緊要啦,依架考完dse,我地日日都可以見啦。」

我就講「好啦bb,咁聽日見啦。」
live
自己想點寫咪點寫囉屌
唔同居點甜呀
Drop 咗一科唔係仲有兩科咩

大學有啲計 4C+2X 咁你咪仆街
我就係突然諗到嘛,make sense啲,慢慢黎,就算同居都唔會有甜,maybe。
得兩科,我真人係真係drop左無計,衝動左
冇㗎喇樓主
新讀者開追故mode唔睇comment 一定屌兩屌
除定褲ready 啦
我俾人輪左四五次啦
我同我女朋友第一日就開始同居
利申外國讀書
大家可唔可以當係生活故,而唔係淨甜故呀。
BTW加甜PLX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞