(可能甜)行山遇到三條女

1001 回覆
188 Like 160 Dislike
今晚仲有冇
頭先食黃店,食到舐舐脷,一陣寫多篇
食埋糖水 寫多篇呀
食埋宵夜再多篇
坪洲篇7

我瞓到好冧,又講下我發啲奇怪夢先,個夢係講我係毒販,運毒、食毒品,樣樣都做齊哂,場景一轉就變左做法庭,個大律師無端端就講「控方撤銷控罪,本席宣判被告無罪䆁放。」

真係好奇怪,咁都無罪,我望一望我條頸,有塊牌寫住PC23658。

然後又有個女仔衝左過黎,鏈住我條頸,「點解我要坐監,你唔使呀。」我都唔知呀,唔好問我啦。

然後,就有個人拍一拍我塊面,我就即刻起左身,原來係芷晴。

芷晴就講「bb,你做咩呀,標曬冷汗嘅。」

我就答佢「無呀,發惡夢姐」

芷晴就講「起身啦,成十點啦」

我就講「哦,好呀。」

我地一出到去,就見到個風光明媚嘅陽光,照射住我地,成個感覺同尋日夜晚既感覺好唔同。

之後,就見到佢哋係到圍爐食麵包,真係好淒涼,不過有枝奶其實都算係咁啦。

Irene同阿傑見到我過黎,就眼甘甘咁望住我。

我費事同佢哋有眼神接觸,所以我就坐低咗,揼低咗個頭,做得虧心事多,真係特別蛇呱。「有無麵包俾我食呀」

然後,芷晴就俾左塊麵包我食。唔知點解我黎左之後,場面好似靜左,大家都少左講野咁,唔通我暴露左?

但係我就無理到,都係安安靜靜咁食麵包。

阿豪無端端就講「屌你老母陳浩然,我真係識錯你呀。」然後,就跑走左。

唔係真事呀,我疑惑咁望住阿傑,今次到佢回避我眼神。仆你個街,唔撚係真係踢爆我呀,仲話兄弟喎。今次死得啦。

然後,我就內心戲超多咁嬲爆爆走左。
其實點解兩日之間,我又由30正評變左10正既,我係咪又有咩錯呀。,明明我平時睇都無咁多負面既留言。我真係想知道下,等我改。同埋我真係熱門唯一一個負評過百呀。

無話博同情或者放負,只係想了解下。
一堆刪左都唔影響進度既內容 打出黎有咩為
想消費件事定話比人知你個故好貼地
加速
樓主加油好鍾意睇你個故
加油
哦,原來係咁,我淨係想講下咋喎,就好似黃店貼支持醫護咁。平時又講政治係生活一部分,我加多啲平時我既睇法,時事既議題咁,消費既定義係點呀。

就好似今次個夢咁都係我今日發夢發到,我講出黎分享,我消費左邊個呢,我屌隻狗女,係個故到,幫手足講下野,又係消費。

消費係攞到野架嘛,咁我又攞到咩呢。

我既生活就係咁,點解就唔可以寫呢。

非屌,我明白我有想寫自己野既自由既同時,你地都有俾負皮既自由,不定期交流想法。

浩然的縮影上
我中文舊制Lv5...可能太耐唔記得啦

照睇呢句「素質 質量遲早會取締質素 產量」
我理解係兩組詞對比啦

蝗 素質 對 質素 同一意思,所以認同

蝗 質量 對 產量?! 呢到先唔明…兩個意思黎,所以先覺得怪,用黎對比

見完你話我
質素 產量
你係咪中文好差?

仲唔明…你係指兩組詞對比定點…
質素 產量 更加兩個意思…
同埋你之前話,要睇 質量 係咩意思啦

所以呢個都唔太算蝗詞掛,質量都算一個學術詞掛
我係指緊所謂質量
你可以講質素/數量
而唔需要學埋啲蝗蟲咁
將所有嘢簡單化
利伸:中化拎u
質量如果係講緊物理學中嘅絕對量
咁的確係冇錯
但而家好多人都用來講緊品質
個故無問題呀 樓主加油!
Lm
你lm?
唔係唔可以寫 只不過你為寫而寫 完全幫唔到個故啲咩

你寫比狗攔住 發夢狗運毒又冇事 okay 冇問題 香港人都好關注哩啲事 但同你個故無關...
幫唔到故事劇情之餘 又唔可以建立人物性格 你格硬寫落去好似湊字數咁樣

之前你都話自己文筆唔好 唯有係劇情落多啲苦工 參考其他作者(墨巴/月如勾)點樣將時事融合落故仔度啦 功力唔夠唔好格硬寫!
咁又係,我唔寫係啦,我睇完其他人寫故,我都唔知點解學唔到野咁。我寫返主線啦。

但係狗攔嗰度大家唔覺我係為芷晴表白做鋪墊咩。我可能寫得唔好,但我本來目的係咁囉。。。
狗攔個到ok嘅
人地d故通常係故事裡面發生既事同現實時事有相似
之後再講多一句半句 睇落就無咁突兀
你將現實時事原裝放落個故
觀感上就變左為寫而寫
好似係想突登寫時事多過劇情推進
其實成個故本身無乜問題仲要都幾好睇
但格硬加時事落去好似想特登話比人知
你好黃 好留意時事
Probably the best novel I've read in Hong Kong. Please keep on.

How do you read from 紙言?seems no app.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞