(可能甜)行山遇到三條女

1001 回覆
188 Like 160 Dislike
More
咁咪我囉 好 player
唔好quote文好無呀
Sor
你做左爸爸咪可以慶祝父親節囉
有暗示
考試衝刺篇5

好快就煮完兩道菜,然後我就問佢「記唔記到呀,聽日到你煮囉喎。」

佢就好囂張咁講「容易啦,記住哂啦」然後指一指自己個腦。

我就話「係先好呀」

佢就食左舊生炒排骨,就講「唔...,好好食呀。」又飲左啖湯「啲湯都好好飲呀」。好快佢就食哂,我都無點食過,不過見到佢食得咁開心,我都好開心,係....來自廚師既成就感,應該係。

下晝都係做下小小短答咁,一齊又傾下計咁,時間過得特別快。

去到4:00左右,Irene就話「今日係咁多啦」

終於完啦,返屋企抖下先「拜拜Irene」「拜拜」

熱戀情侶撞正DSE真係好辛苦,成日都無得見。依加好想搵芷睛,但係佢又返緊工。不如叫埋佢過黎住好無呢。算啦都係等考埋試先搞。

返到屋企,今日早啲返終於見到媽咪啦。「媽咪」

媽講「今日咁早既仔,唔使陪女朋友咩?」

我話「佢今日返夜晚呀,所以無見。」

媽講「哦,快啲坐低食飯啦。」

其實今日Irene講父親節,我都幾有感觸,唔知大家發唔發覺,我爸爸唔係到。我阿媽係09年有左第二胎,已經知係我細佬,但嗰陣屋企只係縵縵緊 ,所以我阿媽就墮左胎,我阿爸係同年就不知不覺咁消失左,但係都留低左一筆幾大既資金。

我由好想佢番黎,變成依架淨係覺得佢係一個拋妻棄子既仆街。

望住嗰兩個空位,真係有啲傷感,依架細佬仲係到既話,應該都十一歲啦。

阿媽講「喂,諗咩呀你」

我就講「無野」

食完飯之後,我就瞓左,唔知係咪臨近考試,輾轉反側都好難瞓着。
樓主咁早開工
其實我諗住可以五點開工,但小失眠呀。
Push
跳過篇

之後幾日我都係繼續同Irene溫下旅款,得閑就做下past paper。而芷睛就因為同人調更,搞到我地成個星期都無得見,我都有同佢怨下,不過諗到佢返工都辛苦,所以都無煩佢。

但有趣既係我教Irene煮既生炒排骨同南瓜濃湯,佢話就話自己記得哂,但果然學習同實戰係唔一樣,佢竟然將糖同鹽調轉左,搞到個咕嚕肉變左鹹嘅,而南瓜濃湯就甜既。

我見個賣相唔錯所以就食左好大啖,然後就覺得有啲奇怪咁望住Irene,佢食完都應該感覺到,所以就尷尬咁笑一笑。

我為左唔好咁打擊佢自信就講「第一次黎講算係咁啦,個賣相幾好呀,個味道都幾有創意呀。」死啦,講下講下變左笑佢添,希望佢唔覺啦。

好彩佢都唔覺,仲話「係咩,我覺得同你個味唔同咋,但我都覺得幾好食,原來你都咁覺得呀。」

套戲都演左,都要演埋落去架啦,我就講「係囉,你自己再練下啦」

其餘時間,大家都係好努力咁溫書,無浪費任何時間,則使我失眠有時好眼瞓,都被支咖啡搞掂左。

最後做多左份past paper,上升左唔少,由3升到近5,希望到時考試再好啲啦。然後就完結左最後一日,準備充足睡眠考好聽日考試。
考試日篇

唔知大家有無最後一日考試,特別緊張既感覺呢,特別我淨係得返旅款依科elective(可能我無講清楚,姐係我drop左一科呀)。

如果我依科炒左就真係一子錯滿盤皆落索,一到考試就諗啲咁既野,搞到我失眠既情況更加嚴重。本來9:00落床,最後2:00先瞓到

好彩我校左十幾個閙鐘,如果唔係真係醒唔到,食埋媽媽個靚靚早餐同埋飲埋枝咖啡就上戰場啦。

芷晴就係一朝早就打左段長文俾我,主要都係叫我加油努力之類。

而Irene係六點半就已經開始問我「起身未呀」「到未呀」嗰啲野。

我真係有啲無奈,就答佢「小姐你早左半個鐘呀,仲有成兩個鐘先考呀,真係好急喎你」

佢就回我「梗係急啦,急住見到你呀嘛」但係唔夠兩秒,佢就可能覺得唔應該咁講,就del左message,佢梗係唔知我睇到啦。

我依啲有女朋友既,無理由繼續flirt女架,佢del我就扮睇唔到啦。

然後又重新打過講「好啲啦」

我就講「好好好,好快到」

到左黨鐵門囗之後,就離遠見到佢。

雖然,今個星期日日見佢,但係化下妝既女仔真係唔同好多,每一次都令人眼前一亮,今日去考試,所以佢就化左個淡妝算,但衣著就配左條碎花連身裙。

成個人既氣質都昇華左唔少,唔講以為佢去拍拖呀。係度色誘考生,真係好唔應該呀

然後,我就行左過去。佢見到我即刻笑左出聲,「浩然,你搞咩呀,咁大個黑眼圈既」

無就答佢「無呀,失眠呀」

然後,我地就一齊行左過培敦。

我地係出面再睇左睇,就要入去禮堂啦。入去之前,Irene就再同我remind左啲point,再同我講「你唔好炒呀,影衰你師傅我呀,加油啦。」

然後,我就入左試場,佢就上左課室,卷一感覺上都幾容易,好多都係我主要溫過既terms。卷二我就開始有啲眼瞓既跡象,迷迷糊糊咁,但都逼自己打起精神寫齊哂d point。雖然描述得有啲短,但應該都ok掛。

出到黎之後,就感受到一身輕既感覺,但係又好唔真實,好唔實在,無last day,無兼職,無未來目標,依架仲要無埋dse考生依個身份,依架自己好似咩都唔係咁。

等左無幾耐Irene都落埋黎,隔離仲有啲人。

然後,Irene就突然抱住我隻手講「依個就我男朋友啦。」啲人聽完之後就有啲不憤同失落咁走左。

我就有啲不明所以咁望住Irene,佢就答番我話「啲人問我攞電話,我唔想俾,咪話我有男朋友囉,佢哋唔信咪借你過橋囉,嘻嘻。」

我講「哦,原來係咁。」

可能佢覺得我今日不在狀態,所以對今日考試都隻字不提。

無幾耐whatsapp個山系男女群就有信息傳出。
啲啦
Live
第一次見到有人打live,有啲感動。
live
有啲想寫sad end,大家唔會打樓豬架何。
想3p結局
如果出兩個結局又點睇
我諗好左,應該可以滿足大家,不過應該有排都未完。
正 諗起都扯旗
咪撚sad end啦 大團圓結局食兩條女最好
唔好咁tvb啦,我有想法啦,真心大家應該會滿意。
生活已經sad 跪求故仔好睇啲結局又會美好d
我會殺咗你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞