因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
算撚數啦 意外? 明知吊手岩咁撚有危險性都仲要行 咁都無嘢好講啦
主要就係話,救人果個都係出意外先會死,夾硬拉人黎發洩真係唔太啱
你唔去啲咁危險地方會唔會死啊?

但出咗事 消防會因為救你冇命喎

你係有得揀唔去 但消防冇得揀唔救你

你正正常常行山意外 冇人會屌你

你選擇去危險地方行就預咗承擔風險

但消防冇必要承擔你製造嘅風險

所以呢啲人咪自撚私囉

咩叫消防冇得揀
唔想做咪辭職囉

做人做到你咁都幾可憐

消防係有責任救人
但2位事主如果唔係咁無知就唔會累死人
天氣預報又唔睇
地圖又唔識睇,連自己行左去邊都講唔清楚
入黑仲唔落山,玩埋d非正常路線
咁無知都唔抵鬧?

其實個日晏晝天氣唔錯...
同埋你知佢係天黑先上山?

6點左右會天黑,幼稚園都知啦 戇鳩

座山3,4個鐘咩都行完啦,你行咩行到6點呀?

利申 行過2次

我覺得兩條撚樣上出屌閪
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
救係要救 但屌對情侶都好合情理
天氣根本上就唔岩行山
又唔跟足指示行 又唔熟路又無搵有經驗人士帶路
仲要有個警察 識得運用基本地圖知識都唔會迷路?

佢鍾意點行係佢自由,邊有對錯?

十號風波去風帆一定無錯

根據自由主義,條命係佢,佢有決定權
你會唔會話自殺嘅人無權自殺?

咁你有冇諗過消防有冇得選擇唔接case
係消防有責任要救 但佢地個行為好自私

消防救人係佢嘅職責,消防員亦了解實行佢嘅職責係有風險引致死亡。係咁嘅情況下消防員殉職,我地應該責罵需要消防員救援嘅人?
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
天氣根本上就唔岩行山

十號風波去風帆一定無錯

一、唔知你做乜鳩無端端拉自殺嚟講。
二、即使佢有自由做一件事,佢都應該要諗下成條因果鏈係有咩結果可以預見。

條友跳樓咁啱壓死左個人 咪抵屌
你有自由自殺 但希望你明白唔好阻到人

應我未?
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

第一,就算個隊目冇死,個2個事主都抵屌啦,原因好多巴打都講過好多次

第二,珠峰睇你去到camp幾,7千以上,真係冇人救,就算有都係志願

第三,有哂告示叫你唔好上,你仲要上咁點幫你?

如果你認為任何人都唔可以行個段路, 咁無野好講, 解決問題既方法就一定要包括行山只可以行指定路線 睇下大家會講d咩

冇人唔比你行
只係人地都貼哂告示話危險
你仲不知量力,仲要人黎救你
咁你話抵唔抵屌?

行為抵唔抵屌 我冇意見
但係如果要將呢2個人既行為同總隊目掛勾 我唔同意(就住而家所得資訊)

重申一次就算個隊目有冇死,2個事主既行為都係抵屌
由頭到尾都係評論緊2個事主
算撚數啦 意外? 明知吊手岩咁撚有危險性都仲要行 咁都無嘢好講啦

係架,難嘅野仲做黎做乜
乖乖地係comfort zone未算囉
想大家理性討論下

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

第一,就算個隊目冇死,個2個事主都抵屌啦,原因好多巴打都講過好多次

第二,珠峰睇你去到camp幾,7千以上,真係冇人救,就算有都係志願

如果你認為任何人都唔可以行個段路, 咁無野好講, 解決問題既方法就一定要包括行山只可以行指定路線 睇下大家會講d咩

冇人唔比你行
咁你話抵唔抵屌?

行為抵唔抵屌 我冇意見
但係如果要將呢2個人既行為同總隊目掛勾 我唔同意(就住而家所得資訊)

between,巴打logic好有趣 咩叫冇唔俾行 但行又值得俾人屌

咁唔通唔俾你行咩 隻腳生係你度 你要去火山都冇計 不過你有事嗰陣時求救肯定俾人屌 因為你做埋曬啲on9野仲要麻煩人,明知山有虎偏向虎山行 搞到累人累物
求其啦,如果佢唔係警察
應該冇畀人屌得咁勁
想大家理性討論下

冇人唔比你行
咁你話抵唔抵屌?

行為抵唔抵屌 我冇意見

佢哋乖乖地唔亂咁黎行我諗應該唔會有咁多事發生

咁如果係去車途中炒左車 係咪都會屌個2位?
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
天氣根本上就唔岩行山

十號風波去風帆一定無錯

自由選擇犯係消防員身上唔太妥當
消防員嘅選擇係救 我會包埋前提亦係用上專業判斷 係能力範圍內作最佳判斷 即包括自己受傷風險同救援需要
消防員會唔會有自由選擇唔救 我地覺得唔會 因為唔救嘅代價太大 可能陪上訓工 當作呢選擇時一個選擇嘅代價太大 e.g. 一個人要ot 到九點 otherwise 要被人炒 我地唔會話佢係free to make choice
我地普遍認同因為行山兩人的過錯 不論動機而只論結果都係錯 前設為行山應當預備足夠 不論裝備 和判斷能力 而決定行山計劃 我地會認為係人嘅common sense 亦係行山人士嘅責任 因此當出現意外要求助 我地認為係可以避免 更何況佢好機會因為佢嘅職業而具備可以作更好判斷嘅能力
當消防員不太自由 而甘願救 而因果關係上因為兩行山人士嘅錯 不合理嘅 錯 因此大屌他們實在有理

點解? 求教
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
天氣根本上就唔岩行山

十號風波去風帆一定無錯

二、即使佢有自由做一件事,佢都應該要諗下成條因果鏈係有咩結果可以預見。

條友跳樓咁啱壓死左個人 咪抵屌
你有自由自殺 但希望你明白唔好阻到人

應我未?

應你啲乜?
想大家理性討論下

冇人唔比你行
咁你話抵唔抵屌?

行為抵唔抵屌 我冇意見

佢哋乖乖地唔亂咁黎行我諗應該唔會有咁多事發生

咁如果係去車途中炒左車 係咪都會屌個2位?

咁梗係睇下佢係唔係自己犯賤啦 正常唔係都冇人屌嘅 係呢兩條友明顯自己犯賤
樓主咩都唔知就唔好衝出黎柒啦

我相信依度無人知道晒全部

你一定知得比人小
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
天氣根本上就唔岩行山

十號風波去風帆一定無錯

消防員嘅選擇係救 我會包埋前提亦係用上專業判斷 係能力範圍內作最佳判斷 即包括自己受傷風險同救援需要
消防員會唔會有自由選擇唔救 我地覺得唔會 因為唔救嘅代價太大 可能陪上訓工 當作呢選擇時一個選擇嘅代價太大 e.g. 一個人要ot 到九點 otherwise 要被人炒 我地唔會話佢係free to make choice
我地普遍認同因為行山兩人的過錯 不論動機而只論結果都係錯 前設為行山應當預備足夠 不論裝備 和判斷能力 而決定行山計劃 我地會認為係人嘅common sense 亦係行山人士嘅責任 因此當出現意外要求助 我地認為係可以避免 更何況佢好機會因為佢嘅職業而具備可以作更好判斷嘅能力
當消防員不太自由 而甘願救 而因果關係上因為兩行山人士嘅錯 不合理嘅 錯 因此大屌他們實在有理

巴打所言甚是
哲學問題
用一條命換兩條命
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
天氣根本上就唔岩行山

十號風波去風帆一定無錯

十號風滑浪已經等同自殺
成件事係太危險消防可以叫佢地過夜等日出

咁你又有冇諗過點解消防要馬上行動先
可以叫佢地過夜等日出
山上面加落雨 (唔知有冇足夠衣物同食物)
當你都識講危險對情侶仲行山都無錯
而消防接到case 要去救人 而你就話消防可以叫佢地過夜等日出
我真係屌你老母臭閪 用下腦喇

係架,難嘅野仲做黎做乜
乖乖地係comfort zone未算囉

你都on撚9 我又無話唔比行 咁你做撚足準備 清清楚楚 揀番合適嘅天氣同時間 咪可以減低意外出現嘅機率囉 明知咁撚危險都仲要喺啲咁嘅時間上去 仲要搞到救佢地嘅人死埋 唔撚屌佢地屌邊個呀
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
天氣根本上就唔岩行山

十號風波去風帆一定無錯

點解? 求教

因為唔係出於自己意願
係他律影響
佢係被迫咁樣選擇
Btw
我自由主義係講緊行山果兩個
想大家理性討論下

冇人唔比你行
咁你話抵唔抵屌?

行為抵唔抵屌 我冇意見

between,巴打logic好有趣 咩叫冇唔俾行 但行又值得俾人屌

咁唔通唔俾你行咩 隻腳生係你度 你要去火山都冇計 不過你有事嗰陣時求救肯定俾人屌 因為你做埋曬啲on9野仲要麻煩人,明知山有虎偏向虎山行 搞到累人累物

點解唔通唔俾你行? 如果係有理據既點解唔可以禁止?
主要就係話,救人果個都係出意外先會死,夾硬拉人黎發洩真係唔太啱

自己製造一個咁既環境要人救 呢樣已經抵屌啦 而家搞出人命都唔屌得?佢唔係冇得揀一個更好既條件去做呢樣野
求其啦,如果佢唔係警察
應該冇畀人屌得咁勁

總言之犯賤嘅人一律照屌
屌你老母你有無腦

冇人唔比你行
咁你話抵唔抵屌?

行為抵唔抵屌 我冇意見

點解唔通唔俾你行? 如果係有理據既點解唔可以禁止?

係唔係斬撚左你兩隻腳唔俾你行

18歲 不過你心智仲未成年
捐番去老母個閪度啦

咩叫夾硬拉人黎發洩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞