因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike

佢係有能力嘅話會出事要人救?
上面都有柒頭舉例話條路好多人行過都冇事 係得兩隻黑警出事 係咪佢地行個陣條路特別難行?定係佢地真係冇能力去行呀?

寫住請勿前往但又唔聽人講係要上去,出咗事反而係怪政府唔封咗條路佢?

不如我簡白啲咁講,
下面條quote話塊牌寫住請勿前往就任何人都唔應該試條路
上面就話係黑警問題

咁而家都仲唔係對人不對事?
個個撐同一邊,但係全部pts 都矛盾到咁,覆唔到,咪比你地海量壓制囉

矛盾 你見到邊個自己講既野同自己有矛盾?
咁有d人係真係屌黑警有d人係屌佢地不自量力,何來有矛盾之處?

果個小明例子道理一樣
除左果2個人行危險路有責任之外
消防員都有責任評估救定唔救
可能佢裝備唔夠先係直接原因
反正係意外 加上都話消防員墜既原因係咩都未知
咁樣消防員殉職直接推向因爲果2個人求救
會唔會唔太妥當

唔係佢地求救消防唔使出動而唔會導致有消防員跌落山呢樣野出現
冇a唔會有b
既然a係一件可以控制到嘅事而去令到b唔會發生 咁a呢件事嘅主因係咪有最大責任?
咁樣你明唔明?

咁樣講真係講唔通
首先你擺左好多assumption落去 包括個消防總隊目度
其次 按你邏輯 消防員救人個陣 做一切決定 , 包括岩或者錯都skip晒 總之有人殉職就係求助人既錯
就係犯左上面小明個堆因果謬誤

咁唔係有人求救 殉職消防會唔會因此而死?

咪話你skip左中間個堆野就係logic fail囉

真係唔撚想理呢個post了 答到口臭

你獲獲者淨係從消防員救人殉職去睇,前面發生d咩一概無視,就話人logic fail
你玩晒

其實點解要同佢哋拗,反正屌極都唔會明

我嘅立場係無論佢地咩原因去行山,消防員自己失足死唔應該怪晒落佢地到

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

又係依個謬誤
你爬文睇下Mla個例子先

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

講緊呢個case 而唔係其他時間

果個小明例子道理一樣
會唔會唔太妥當

裝備唔夠係直接原因
咁點樣比你推到唔夠裝備先
佢唔出車救人咪冇風險
咁點解佢要出車救人?
咪就係因為個兩個傻西瓜行埋d非正常路線
唔好講話咩消防既職責係救人,咁個兩條友責任係咩?佢地文盲?連牌都唔識睇?

你咁樣推法
果2個人行非正常路線就引致消防殉職
咁係咪行非正常路就一定會令消防員死?
依個邏輯已經唔正確
果2個人自己係有責任judge行定唔行山
我都buy因為佢地不自量力搞成咁
但消防員既死中間有好多原因
唔可以假設 為左救果2個不自量力既仆街->所以意外身亡 因為根本唔係必定會發生 意外殉識始終都係意外

如果直接推到引致消防死可能會logic fail
但佢地不自量力,無留意天氣,自己能力就去行山
引致的結果就係好大機會要求救
導致消防員出動的主因就係佢兩條友

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

果個小明例子道理一樣
會唔會唔太妥當

冇a唔會有b
既然a係一件可以控制到嘅事而去令到b唔會發生 咁a呢件事嘅主因係咪有最大責任?
咁樣你明唔明?

咁樣講真係講唔通
其次 按你邏輯 消防員救人個陣 做一切決定 , 包括岩或者錯都skip晒 總之有人殉職就係求助人既錯

你舉例黎睇下 唔係嗰兩個求救跟本唔會導致往後嘅事發生 邊撚度fail?
算把啦樓主
以前高登都仲可能有幾個同你撐
但係呢個雙重標準 小學雞mk 氾濫既地方
一邊屌人大愛左膠 一就唔理法律屌左先算手
你撐到咁多頁已經算係咁

試下黑警同消防對調啲人會點講
冇計,_登系列一向都係人云亦云

啲人講到行非正常路線就要屌
點條路本身存在既目的係咩?
你地又點知黑警唔識行山?
雖然家陣做差佬門檻低,
但係根據上面資料,人地做機場特警
體能各方面都應該好過樓上各位自認既行山好手/鍵盤前既毒撚,起碼會舉下鐵
你地又憑咩去judge人有咩可以做,有咩唔做得?
除非黑警自白話特登去玩命,想死,咁你地就可以屌佢,因為佢將想死嫁禍落消防員身上,
意外就係意外,都唔知屌乜鳩,咁多港女著平底鞋行山唔屌,走黎屌單意外。

你又憑乜去judge人地係體能好?
你同佢識嘅定比賽過?

不如你去search下咩係機場特警先番黎,太垃圾唔想答

有幾垃圾?
你嘅判斷係基於佢係機場特警所以體能好好
而大家唔應該質疑佢能夠應付到個情況
問題係犯險去危險地帶即係存在變數
而且你亦唔會知佢當時體能狀況
所以我提出當你挑戰人地冇權去judge人時
其實你係base on好多assumption
同你所挑戰緊嘅人根本上一樣

上面都有柒頭舉例話條路好多人行過都冇事 係得兩隻黑警出事 係咪佢地行個陣條路特別難行?定係佢地真係冇能力去行呀?

寫住請勿前往但又唔聽人講係要上去,出咗事反而係怪政府唔封咗條路佢?

不如我簡白啲咁講,
上面就話係黑警問題

個個撐同一邊,但係全部pts 都矛盾到咁,覆唔到,咪比你地海量壓制囉

咁你咪駁有問題嗰Dpoint lor
同樣撐消防唔代表大家睇法係一樣
有人覺得係黑警問題
我自己覺得完全唔關身份事,上面又舉左例當年氣溫低有人上去行山一樣被人罵同起底

你只係將撐消防員既立場一樣=睇法一樣
然後就話人矛盾
其實講左幾十頁都仲係唔識「不自量力」同「意外」既關係,唔怪得屌左幾十頁仲有得繼續嘈

其實講左幾十頁仲係唔明 「不自量力」會引致「意外」嘅關係,唔怪得屌左幾十頁仲有得繼續嘈
其實講左幾十頁都仲係唔識「不自量力」同「意外」既關係,唔怪得屌左幾十頁仲有得繼續嘈

我唔知佢兩個體能程度係點啦,但係選擇一條明知危險嘅路線就一定有風險,不論體能幾勁都好,而呢條路線係政府唔比人去行嘅路線,佢地錯係錯在唔理到政府嘅告示牌而去行呢條路線,最後出事害死埋個消防,個情況就係佢地玩命但要其他人承擔,消防死冇錯係意外,但佢地行唔行呢條路線並唔係意外

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

果個小明例子道理一樣
會唔會唔太妥當

冇a唔會有b
咁樣你明唔明?

咁樣講真係講唔通

你舉例黎睇下 唔係嗰兩個求救跟本唔會導致往後嘅事發生 邊撚度fail?

你老母生左你但你強姦左條女
所以係你老母既錯
有因果關係都要環環相扣先得架

不如我簡白啲咁講,
上面就話係黑警問題

咁有d人係真係屌黑警有d人係屌佢地不自量力,何來有矛盾之處?

而家個個用結果論先支持到自己屌黑警,話你地對人不對事又要否認,唔係矛盾係乜?
一句講曬啦上面果兩個是咪想講消防員既死同果兩個行山人士一d 關係都無? 即係一d 責任都唔洗負?
成日講意外, 咁今次意外是咪唔可以避免?
你地講到特警咁勁咁難入, 咁當佢做曬事前準備功夫
咁睇左天氣會惡劣是咪可以選擇唔去/行d 簡單d 既路徑黎避免呢?先唔好講有無人死, 剩係你自己出事都已經抵死, 何況仲要搵人救你?

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

又係依個謬誤

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

果個小明例子道理一樣
會唔會唔太妥當

裝備唔夠係直接原因
佢唔出車救人咪冇風險
咁點解佢要出車救人?
唔好講話咩消防既職責係救人,咁個兩條友責任係咩?佢地文盲?連牌都唔識睇?

你咁樣推法
依個邏輯已經唔正確
唔可以假設 為左救果2個不自量力既仆街->所以意外身亡 因為根本唔係必定會發生 意外殉識始終都係意外

個個都係度事後孔明 消防員死左先係度話
'佢地唔行咪無事囉' 點點點
有咁多可預計既情況就唔會有意外啦
佢地自己行危險路唔睇牌係抵鬧
但假設2個情況 1.消防員救人會死 2.無死
已經係一個非既定事實 點解救果2個人然後消防意外殉職 要係咁屌果2個人係殺人犯?
真係好心寒 明明殉職係意外 搞到好似被謀殺咁

不如我簡白啲咁講,
上面就話係黑警問題

而家個個用結果論先支持到自己屌黑警,話你地對人不對事又要否認,唔係矛盾係乜?

算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

關咩事,未公開職業之前已經屌咗好多版啦,
好心啲有心人唔好企圖將視線轉移去職業度混淆視聽啦

唔夠人講咪屈人地針對黑警囉

就連呢點都有得駁:
[url]http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20160125/s00001/1453690095926
[/url]
唔係黑警一樣被人罵,一樣被人起底。
根本唔關黑唔黑警事

自膠,仲有,呢次已經係警察阻人上山,我無見過有人插警察

咩結果論,咩對人不對事?
點解當年有人無出事,阻佢嗰個係警察,一樣被人罵被人起底?
唔屌佢兩個 第日又會發生架啦
不過唔洗起底批鬥掛

又係依個謬誤

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

果個小明例子道理一樣
會唔會唔太妥當

裝備唔夠係直接原因
佢唔出車救人咪冇風險
咁點解佢要出車救人?

你咁樣推法
依個邏輯已經唔正確

個個都係度事後孔明 消防員死左先係度話
'佢地唔行咪無事囉' 點點點
有咁多可預計既情況就唔會有意外啦
佢地自己行危險路唔睇牌係抵鬧
但假設2個情況 1.消防員救人會死 2.無死
已經係一個非既定事實 點解救果2個人然後消防意外殉職 要係咁屌果2個人係殺人犯?
真係好心寒 明明殉職係意外 搞到好似被謀殺咁

屌就必然, 但話佢地係殺人犯同起佢地底就過分左
不過唔洗起底批鬥掛

殺一儆百
其實好簡單 ,

一個例子 夠解釋

你去行山 , 見到有個湖 , 想跳落去游水

但係 你見到個湖 有好多食人魚, 好多蛇 , 好多怪物 , 獅子老鼠都有

而個湖前面立左個牌 , 寫左危險不得進入 ,

而你 本身心中有數 知道個湖好危險 , 同埋 有牌提示你 真係好危險 之下,

你都仲要去跳落去游水 , 又真係出事要人救 , 依個已經唔係一個意外 , 意外係你唔會預測到 , 而依家係你明知會仆街 你都仲要去做 , 你仲要人救害死多個人

所以, 應該判誤殺, 但係無可能啦 , 所以依家法律制裁唔到 , 應該由公義制裁佢地
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

雖然家陣做差佬門檻低,
體能各方面都應該好過樓上各位自認既行山好手/鍵盤前既毒撚,起碼會舉下鐵
除非黑警自白話特登去玩命,想死,咁你地就可以屌佢,因為佢將想死嫁禍落消防員身上,
意外就係意外,都唔知屌乜鳩,咁多港女著平底鞋行山唔屌,走黎屌單意外。

你同佢識嘅定比賽過?

有幾垃圾?

機場特警入職條件要經過各種身體檢查,體能要求自己上網睇。
咁都唔可以話佢體能好?咁既論點唔撚垃圾?
你講一堆廢話同我上面答點解我覺得機場特警=體能好有contradiction?

照你咁講咁我洗唔洗資料搜集埋佢早午晚三餐食咩,一個禮拜屌幾多次閪,基因有咩缺憾,先再判斷佢體能好與壞?
當時情況
即場發生既所有事已經唔係預算之內,你自己都話存在變數,同我話係意外冇衝突,意外就已經冇野好屌,係咁多。

冇a唔會有b
咁樣你明唔明?

咁樣講真係講唔通

你老母生左你但你強姦左條女
所以係你老母既錯
有因果關係都要環環相扣先得架

你想講求助人出發點冇錯 中間發生過嘅事(eg經驗,裝備,救援策略etc)亦都有可能導致消防殉職
但咁係咪就可以抹殺黑警需要負嘅責任?
木耳巴打
果兩條友既行為叫做冒險 並唔係意外
不過唔洗起底批鬥掛

唔起底嗰兩條友邊識驚,
唔起底無人知佢地係邊個,佢地分分鐘食住花生當我地鳩up咋
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

雖然家陣做差佬門檻低,

你同佢識嘅定比賽過?

有幾垃圾?

機場特警入職條件要經過各種身體檢查,體能要求自己上網睇。
咁都唔可以話佢體能好?咁既論點唔撚垃圾?
你講一堆廢話同我上面答點解我覺得機場特警=體能好有contradiction?

照你咁講咁我洗唔洗資料搜集埋佢早午晚三餐食咩,一個禮拜屌幾多次閪,基因有咩缺憾,先再判斷佢體能好與壞?
當時情況
即場發生既所有事已經唔係預算之內,你自己都話存在變數,同我話係意外冇衝突,意外就已經冇野好屌,係咁多。

我意思係你base on人地體能好而去下判斷
但你仍然唔會可能判斷得到佢當時係咪一樣咁好體能之下去應付一個寫明有危險嘅變數呀
你之前個提問係一邊挑戰對方make assumption但與此同時你都係make哂assumption,咁你點去說服對方你嘅論述比人高明呀?
消防處助理處長(新界)邱偉强表示:「初步知道這兩個行山人士經過非正常的行山路徑,行到迷路,而在叢林中去到山澗,山澗絕對是很偏僻、布滿碎石,非一般行山人士正常會行的途徑。我們今次事件,消防人員面對很大困難,包括天雨以及在山澗中有碎石、陡峭斜坡、很多叢林。我們又要用工具開路,才可抵達被困人士。飛行服務隊已出動五架次直升機,目前整個行動徒步四公里距難,上下坡高度三百五十米。如剛才所說,大家想像到,叢林中有很多碎石、陡峭斜坡,消防人員要花費很多長時間及很小心前進。」

屌 如果咁講
行山本身個山本身都已經很偏僻啦 咁連個山其實都唔應該行
行得山都唔應該打999

如果行山有d地方行左入去消防唔應該救 不如建議政府立法禁止人類行非正常行山徑啦笨柒

搞清楚個論點未呀?
我地唔係話唔應該救佢地呀,我地係屌佢地明知危險仲要去搞到出事有消防員犧牲呀!!!
救就要救,但屌係屌佢地累人累物,兩者無衝突呀,你搞清楚先好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞