因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
個情況就好似你個朋友叫你出街
點知你行到一半被高空雜物整死左
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

之後大家就討論行山果兩個人嘅職業、人格
話佢地無資格求救
要奪走佢地嘅公民權利

將自己嘅個人觀點滲入法律入面
法律面前仲會人人平等?
消防處助理處長(新界)邱偉强表示:「初步知道這兩個行山人士經過非正常的行山路徑,行到迷路,而在叢林中去到山澗,山澗絕對是很偏僻、布滿碎石,非一般行山人士正常會行的途徑。我們今次事件,消防人員面對很大困難,包括天雨以及在山澗中有碎石、陡峭斜坡、很多叢林。我們又要用工具開路,才可抵達被困人士。飛行服務隊已出動五架次直升機,目前整個行動徒步四公里距難,上下坡高度三百五十米。如剛才所說,大家想像到,叢林中有很多碎石、陡峭斜坡,消防人員要花費很多長時間及很小心前進。」

咁係未唔救?
消防處助理處長(新界)邱偉强表示:「初步知道這兩個行山人士經過非正常的行山路徑,行到迷路,而在叢林中去到山澗,山澗絕對是很偏僻、布滿碎石,非一般行山人士正常會行的途徑。我們今次事件,消防人員面對很大困難,包括天雨以及在山澗中有碎石、陡峭斜坡、很多叢林。我們又要用工具開路,才可抵達被困人士。飛行服務隊已出動五架次直升機,目前整個行動徒步四公里距難,上下坡高度三百五十米。如剛才所說,大家想像到,叢林中有很多碎石、陡峭斜坡,消防人員要花費很多長時間及很小心前進。」

咁係未唔救?

如果你唔救,姐係認為唔係人人都有公民權利
法律面前唔係人人平等
要救,不過警隊要考慮下依個人仲適唔適合做機場特警咁重要既工作

咁係未唔救?

唔係唔救,係屌緊佢地無評估自己能力,行山路線同天氣情況就行上山, 不自量力,累死消防

其實尋日天氣係好,夜晚先突然轉壞
根本無預過會迷路
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

話佢地無資格求救
要奪走佢地嘅公民權利

法律面前仲會人人平等?

你拎"落雨天氣唔好去都走去行個講到明難度高既山",去同"普通朋友出街"比
Make sense?
你都on撚99
下星期香港人就唔記得件事架啦
你含撚啦
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

話佢地無資格求救
要奪走佢地嘅公民權利

法律面前仲會人人平等?

你拎"落雨天氣唔好去都走去行個講到明難度高既山",去同"普通朋友出街"比
Make sense?
你都on撚99

未又係意外
你估果兩個人特登殺人咩?
法律面前不嬲窮人含撚架啦
你都岸9 嘅
呢兩條人渣根本濫用

咁係未唔救?

唔係唔救,係屌緊佢地無評估自己能力,行山路線同天氣情況就行上山, 不自量力,累死消防

根本無預過會迷路

天文台講晒出黎都叫突然轉壞
呢兩條友行山之前唔計時間唔睇天氣預測貿貿然行上山,死左都無人可憐
你都岸9 嘅
呢兩條人渣根本濫用

出事報警都濫用?
咁唔使整999
On9 logic

咁係未唔救?

根本無預過會迷路

人地漁護署已經大大個牌棟係度
叫人唔好行呢條路

最撚憎人懶獨到係度9up
On9 logic

無頭無尾
On9
咁如果十號風球啲傻閪堅持要去碼頭追風然後比浪捲走
最後佢無事 但係救佢嗰個岀左事係咪應該blame追風嗰個人呀
跟本上天氣差行條唔熟又唔正路嘅山路就係好容易發生意外
法律面前仲會人人平等
你仲會信呢樣野?
睇樓主profile
新假期打手
首先因爲佢地兩個而失去咗一個生命喺事實,其次佢地可以多做唔同嘅準備減低意外發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞