因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
我支持樓主今日去機場同兩位主角打氣
事關佢地應該會好難過

唔支持你地將所有野入晒數落果兩個人度等於要支持果兩個人
非黑即白,將自己困係個兩難入邊
井底之蛙

同話無其餘500萬市民支持cy有咩分別
消防救人前都有評估,唔會貿然去做
呢個係意外,唔好講到話為左救人而犧牲

屌你 咁都唔叫為救人而犧牲?
其實起底知道係特警都有意義

1: 可以再次告誡市民,連有受過特種警察訓練既人,係冇完善準備情況行山都會出意外,普通市民更加唔可以掉以輕心。

2: 一個受過特種警察訓練既警察應該會有更高評估自己、身邊人同現場環境有冇危險既能力。警務處應該要評估果位特警仲適唔適合做有關崗位。
post左fb現場人士話黑警即場屌消防又話唔係事實, 有人話黑警WhatsApp group話被救黑警講大話又唔係事實.

避重就輕只可以係樓主自己諗先可以係事實. 政治道德正確. 討論黎把撚

你up咩樓主都會話你錯架啦, 跟本樓主ACC後面成個黑警PR/新假期團隊係後面

咪係 根本呢個打手post應該由鳩佢沉 去起底果個post幫手好過
post左fb現場人士話黑警即場屌消防又話唔係事實, 有人話黑警WhatsApp group話被救黑警講大話又唔係事實.

避重就輕只可以係樓主自己諗先可以係事實. 政治道德正確. 討論黎把撚

你up咩樓主都會話你錯架啦, 跟本樓主ACC後面成個黑警PR/新假期團隊係後面

樓豬analysis a range
所以你一定錯

講真,唔係急料,可以唔使行條危險路
就算要行,都應該確保完全安全先行

咪係 根本呢個打手post應該由鳩佢沉 去起底果個post幫手好過

真係痴撚線 乜撚野都避重就輕咁應

下你咩logic
成個post鬧人果班完美演譯樓主所講既失去理智,強加因果關係,非黑即白,諗唔掂仲話番理智分析既人

講真,唔係急料,可以唔使行條危險路
就算要行,都應該確保完全安全先行

冇錯 所以咪話係意外 但重點係2條友間接害死消防員

你講行行下街比高空擲物壓死係意外,無錯呀,我認同呢點,我講緊對情侶因爲天氣不穩同行非正常路線搞到迷路,佢地呢樣叫自作孽呀!
消防員因爲救呢兩隻自作孽而犧牲,所以搞到我地咁憤怒呀!
唔識字定閱讀理解零分呀你?

我更加唔明
原來救人都要分扺唔抵死

所以咪基於消防既責任,對情侶間接令到位消防員犧牲左囉

咁都唔抵屌?

所以如果有人報警,個差佬途中出意外
報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,
你個比喻,係意外係無人預料到係無妄之災咪無人屌囉!!!
但明知有危險但都仲要做,搞到出事累到人地,呢啲咪要屌囉!!!
我地唔係係又屌唔係又屌架,你分清楚未呀?

如果唔係遇到危險咁我求救黎做乜?
如果有危險就唔救咁要啲消防黎做?
咁日後差佬接線果個係未要做返個詳細電話訪問睇下人地係未抵死?
係差佬眼入面佔中班人都好抵死架喎
咁佔中啲人出事差佬又係未唔應該幫?
唔好同我講差佬無得say no
佢地大把方法耍你

喂呀,究竟你係真傻定假蠢呀?
我係屌緊因爲佢地嘅任性累死人呀,
我從來都係講過遇到危險唔好求助呀!!!
我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!

你意外嘅定義係咩?
果兩個人既職業,消防員有無死根本無影響

同打風出去玩水上活動出事果d人一樣

1. 應該救,因為on9係討厭,但係唔使死

2. 果兩個人on9,所以大家圍屌

3. 如果消防死左/受傷,係唔好彩,但係呢個事件係果兩個人引起既
所以佢地要負上部分責任

另外樓主一開始就混亂大家
大家屌果兩個人,唔代表佢地無資格被救
更加重要既係,佢地有資格被救都好,大家都可以屌

我更加唔明
原來救人都要分扺唔抵死

所以咪基於消防既責任,對情侶間接令到位消防員犧牲左囉

咁都唔抵屌?

所以如果有人報警,個差佬途中出意外
報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,
你個比喻,係意外係無人預料到係無妄之災咪無人屌囉!!!
但明知有危險但都仲要做,搞到出事累到人地,呢啲咪要屌囉!!!
我地唔係係又屌唔係又屌架,你分清楚未呀?

如果唔係遇到危險咁我求救黎做乜?
如果有危險就唔救咁要啲消防黎做?
咁日後差佬接線果個係未要做返個詳細電話訪問睇下人地係未抵死?
係差佬眼入面佔中班人都好抵死架喎
咁佔中啲人出事差佬又係未唔應該幫?
唔好同我講差佬無得say no
佢地大把方法耍你

喂呀,究竟你係真傻定假蠢呀?
我係屌緊因爲佢地嘅任性累死人呀,
我從來都係講過遇到危險唔好求助呀!!!
我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!

你意外嘅定義係咩?

自己有做足準備既情況下都出現預期之外既事情
唔知你對意外既定義又係咩呢
當大部分認為你講野有問題既時候,係咪應該諗下自己係咪真係有問題,上面遷怒果班人,呢句你講比自己聽啦
不如巴打你養人地六歲仔好嗎
真心有問題

個個係咁屌兩個行山友

但明明其實係佢地廢

行唔掂咪求救

救佢地嘅期間有消防員死

點可以怪返求救人

救人嘅過程係消防員自己決定

點可以賴落人地到

死人嘅責任係返消防員自己身上

依家係個2條撚樣明知天氣唔好都要行條自己唔識行既路而出事去求救,之後累死個消防,你竟然話要個消防負番個責任,你係咪忽撚左?
樓主其實係有道理既
意外既野無人想

行開山既人係好鍾意挑戰自己
每次行下唔同既路係會有新體會
你話風險評估既野
講真真係行過先知難唔難行

有時唔係話想破林
但一時之間失去方向行錯路都唔係無可能
有d大路既行錯都好易行返正
但有d就真係返唔到轉頭局住破林繼續去

我諗睇返timeline個對行山人士咁夜先叫幫手
應該有自己搵方法走走唔到
走投無路先叫幫手
唔係環境天氣咁惡劣既,其實佢地自己都落到山
係驚再行既話自己都會出意外

消防搵佢地其實唔算搵得耐
同埋佢地係應該要搵條安全路線救佢地同帶佢地走
總隊目墮崖係意外 無人想
唔係話對情侶無責任
但唔可以完全怪哂佢
惡劣/危險環境下工作係消防既責任
所以佢地先有配備咁多既人力,咁好既體能,裝備同訓練

btw 邱sir rip

行山就大條道理挑戰自己,搵危險既路行,行去一個無路又危險既地方。

之後消防職責所在焗住救人就要搵條都唔知存唔存在既安全路線救人。

即係而家消防自願地行危險路線唔關人地事,係自己攞黎?

神logic,請受小人一拜
意外唔洗賠償?
因為黑警 同死消防而失去理智

消防員救人係專業

救人嘅過程有意外出左

死左一個消防員

但就怪落非專業嘅求救者到

完全唔合理

3. 如果消防死左/受傷,係唔好彩,但係呢個事件係果兩個人引起既
所以佢地要負上部分責任

唔好講到係因為佢地係特警先屌 一開始未爆係特警既時候已經屌緊
因為係特警先屌多兩錢

所以佢地要負上部分責任

係喎,絕對認同,
佢到呢一刻仲喺度混淆視聽講有無資格被救,
我一直都覺得要救,但要屌亦都係事實,救同屌兩者並無衝突。
因為黑警 同死消防而失去理智

消防員救人係專業

救人嘅過程有意外出左

死左一個消防員

但就怪落非專業嘅求救者到

完全唔合理

你有冇爬文 講左話係因為個兩條友唔評估天氣搞到自己出事先會咁 再加上行非正常路線
如果佢地正正常常評估天氣行正常路線,然後出事
一定唔會有咁多人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞