因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike

如果唔係遇到危險咁我求救黎做乜?
如果有危險就唔救咁要啲消防黎做?
咁日後差佬接線果個係未要做返個詳細電話訪問睇下人地係未抵死?
係差佬眼入面佔中班人都好抵死架喎
咁佔中啲人出事差佬又係未唔應該幫?
唔好同我講差佬無得say no
佢地大把方法耍你

喂呀,究竟你係真傻定假蠢呀?
我係屌緊因爲佢地嘅任性累死人呀,
我從來都係講過遇到危險唔好求助呀!!!
我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!

你意外嘅定義係咩?

自己有做足準備既情況下都出現預期之外既事情
唔知你對意外既定義又係咩呢

咁你又點知佢地無準備?

好簡單
尋日天文台已經講左夜晚天氣會轉差,佢地照行山
咁都唔叫冇準備?冇去評估天氣
如果有既就仲on9 自己特登去玩命

同埋問你對意外既定義係乜你又唔答

意外未就係無預計過囉

呢個係意外
但係由人為疏忽造成

咁日後差佬接線果個係未要做返個詳細電話訪問睇下人地係未抵死?
佢地大把方法耍你

我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

自己on9無預計過,
同做足功夫都出事既意外係兩回事
因為黑警 同死消防而失去理智

消防員救人係專業

救人嘅過程有意外出左

死左一個消防員

但就怪落非專業嘅求救者到

完全唔合理

一個非專業嘅人不負責任地做一件專業人士先做得既高危行為,
而令到有人命傷亡,
點解唔屌得?

可以屌佢地廢

屌佢地on9

但唔能夠將條人命賴落佢地身上

佢地迷路有危險,可以揀唔報警架播。
一報左警,人地唔可以揀唔救你播?

消防員救人係專業

救人嘅過程有意外出左

死左一個消防員

完全唔合理

而令到有人命傷亡,
點解唔屌得?

可以屌佢地廢

屌佢地on9

why not?

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9
咁你明知山有虎都要照行,結果被老虎食左係咪意外呀?
唔好同我講佢唔知,你點解釋佢地行非正常路線呀?

同意你講法

而家咪係屌緊對情侶

屌還屌 屌果陣又拉埋消防員死左
唔係救佢地唔洗死
仲拉埋人地有個6歲仔黎講
根本唔同出發點

事實上佢地係害死消防員
消防員的確係有風險,但係個兩條仆街,自己唔評估天氣行山仲要行非正常路線
跟著要消防救佢,有因必有果,佢地唔咁樣消防根本唔需要承受依一個風險
係呀意外既野冇人想,咁佢地有冇諗過咁樣情況下行山好易出意外
咁佢地咁樣害死左人地老豆,講佢d遺孤都唔得?

所以咪話唔理智
咩都堆埋黎屌
自己做道德判官
同埋因果唔係咁用
可能消防員前世種左惡因 有業力跟住 所以先會有惡果 所以先會意外死
詳細想知可以睇電影大隻佬

屌你啦,前因後果識唔識 同我講人生因果,咁你玩撚哂啦

前因:兩條仆街唔評估天氣加行非正常路線
後果:消防員去救殉職
咁冇因邊有果 何來咩都堆埋黎屌

咁係咪即係去救就會殉職?
邊有人知咁多野
消防員意外殉職係意外 估計唔到
同埋行山果2個係抵屌
屌佢地無評估行山路線
而家都未知確實點解會死左
可能係裝備不足又或者其他原因
咁樣拉埋 行非正常路線->令到人殉職
咪唔理智

要睇下件事係點囉,
你個比喻,係意外係無人預料到係無妄之災咪無人屌囉!!!
但明知有危險但都仲要做,搞到出事累到人地,呢啲咪要屌囉!!!
我地唔係係又屌唔係又屌架,你分清楚未呀?

佢地大把方法耍你

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
但佢地求救係7點,啱啱日落
姐係佢地係晏就行啦
再睇返now當日天氣預報
晏就會好暖同出太陽
咁佢地晏就行山有咩問題?

好簡單點解要行咁偏僻咁難行既山澗
做咁高風險既野
令到要人救既機會提高
正如你10號波走去玩浪
做咩唔屌得?

佢地大把方法耍你

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
姐係佢地係晏就行啦
晏就會好暖同出太陽

佢地唔睇埋夜晚係天氣轉差? 冇well-prepare既情況下就唔叫意外啦
樓主一直強調行山出事係意外 行山既係高手
但漠視意外有可能並非單一
竟然提出日出先救
如果行山既係高手 佢打999就證明係緊急
要求緊急救援但救援既唔需要緊急
即使消防員死係另一個意外
提出既辦法竟然係將求救既人再攤凍黎救

首先樓主要先了解救援服務既宗旨係咩
打999既前設係咩

打999緊急係代表要即刻馬上救援?
我睇有人救貓又999
中學我跌親腳學校又係call999
呢d case 係?
我睇番我聽開999用嘅case係包括但不限需要即時嘅救援

合理估計佢係山上一晚無問題的話
我真係諗唔到點解要摸黑上山

不如你試下正面回應?

啲人係濫用999
正常非緊急既野要報警係打去差館
但好多人冇電話/打唔通
等於好多人發燒頭暈都走去急症室啦

要睇下件事係點囉,
你個比喻,係意外係無人預料到係無妄之災咪無人屌囉!!!
但明知有危險但都仲要做,搞到出事累到人地,呢啲咪要屌囉!!!
我地唔係係又屌唔係又屌架,你分清楚未呀?

佢地大把方法耍你

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

算啦,樓主會繼續死撐架喇
如果對情侶喺穩定嘅天氣下沿正常行山路線但發生危險而求救,消防員救佢地而犧牲,呢個情況下我相信無人會屌囉!
樓主到而家都仲未識分,定佢一直喺度扮傻?
屌想主讀夠兩年書先岀黎柒啦
本來唔反對你個論點,點撚知你d論據咁撚on9,仲係度死撐

有野你未駁囉
定駁唔到扮高人?

你一開始個比喻咁撚柒就好意思見人駁

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9
咁你明知山有虎都要照行,結果被老虎食左係咪意外呀?
唔好同我講佢唔知,你點解釋佢地行非正常路線呀?

大陸人爬牆衝過包圍走埋去隻老虎到比隻老虎食左都係意外,動物園要賠錢。

中國logic
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

你咩logic黎
唔夠料上珠峰累撚死人
追風追出禍累撚死人
呢班仆街係咪底死?

其實咩叫唔夠料? 有意外就係唔夠料?
有晒裝備, 經驗上山都可以出事, 咪叫意外
呢個poat好多人assume左 2位冇裝備冇經驗先行, 事實又係咪?
如果咁夾硬將殉職同2位形成因果關係, 不如賴埋2位既阿爸阿媽做咩生佢出黎

而家個重點唔係佢夠唔夠料 係佢地係天氣唔好既情況下照行山再加埋行不正常路線

天氣: 你點知佢地幾點出發? 個日晏晝天氣好好
行不正常路線就要屌--> 個人認為有經驗有準備就可以了
都係個句, 夾硬將殉職同2位形成因果關係 就唔合理, 呢個先係重點

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
姐係佢地係晏就行啦
晏就會好暖同出太陽

做咁高風險既野
令到要人救既機會提高
正如你10號波走去玩浪
做咩唔屌得?

因為佢自己係特警囉所以覺得自己有能力去控制所有嘅突發情況

消防員救人係專業

救人嘅過程有意外出左

死左一個消防員

完全唔合理

而令到有人命傷亡,
點解唔屌得?

可以屌佢地廢

屌佢地on9

佢地迷路有危險,可以揀唔報警架播。
一報左警,人地唔可以揀唔救你播?

唔係話可以唔救

而係救人嘅過程係經過消防嘅專業判斷

所以有人死唔能夠怪落求救者到

而係消防方面嘅專業失當
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

你咩logic黎
唔夠料上珠峰累撚死人
追風追出禍累撚死人
呢班仆街係咪底死?

其實咩叫唔夠料? 有意外就係唔夠料?
有晒裝備, 經驗上山都可以出事, 咪叫意外
呢個poat好多人assume左 2位冇裝備冇經驗先行, 事實又係咪?
如果咁夾硬將殉職同2位形成因果關係, 不如賴埋2位既阿爸阿媽做咩生佢出黎

而家個重點唔係佢夠唔夠料 係佢地係天氣唔好既情況下照行山再加埋行不正常路線

天氣: 你點知佢地幾點出發? 個日晏晝天氣好好
行不正常路線就要屌--> 個人認為有經驗有準備就可以了
都係個句, 夾硬將殉職同2位形成因果關係 就唔合理, 呢個先係重點

事實係有因果關係,責任問題你可以慢慢講,但一定有因果關係。
成個post都已經偏離哂,理性既同理性傾,失理性既就鳩鬧

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
姐係佢地係晏就行啦
晏就會好暖同出太陽

做咁高風險既野
令到要人救既機會提高
正如你10號波走去玩浪
做咩唔屌得?

因為佢自己係特警囉所以覺得自己有能力去控制所有嘅突發情況

黑警不嬲廢既啦

登不嬲都係咁
唔係淨係呢個POST
你唔去啲咁危險地方會唔會死啊?

但出咗事 消防會因為救你冇命喎

你係有得揀唔去 但消防冇得揀唔救你

你正正常常行山意外 冇人會屌你

你選擇去危險地方行就預咗承擔風險

但消防冇必要承擔你製造嘅風險

所以呢啲人咪自撚私囉

咩叫消防冇得揀
唔想做咪辭職囉

好野 充分表演出自撚私 + 弱智 既回應

根本成件事無乜討論價值

話知條行山友係黑警定係你老母
根本做埋哂d咁 on9既事就預左俾人屌

只係依家多左件依家樓主on9仔

弱智唔係罪過 但你噏埋哂呢d野去認同行山友on9行為

俾人屌埋一份無得好怨

佢地大把方法耍你

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
姐係佢地係晏就行啦
晏就會好暖同出太陽

唔同你講天氣,同你講路線,佢地行咗條非正常行山路線搞到出事你又點睇?
仲有明明已經有個牌警告話有危險仲要上去,呢個又點解釋?
你咪再咩都拉埋去下晝天晴三十度講呀!!!
真心有問題

個個係咁屌兩個行山友

但明明其實係佢地廢

行唔掂咪求救

救佢地嘅期間有消防員死

點可以怪返求救人

救人嘅過程係消防員自己決定

點可以賴落人地到

死人嘅責任係返消防員自己身上

依家係個2條撚樣明知天氣唔好都要行條自己唔識行既路而出事去求救,之後累死個消防,你竟然話要個消防負番個責任,你係咪忽撚左?

消防員係專業人士黎

而求救人只係一條廢her

行山行唔掂要求救

佢地係仆街係on9

但有需要就要求救

而點樣救佢地係消防員嘅專業判斷

有人死係消防員嘅判斷失當

依家咪就係因為佢地既on9而累死個消防囉,佢地冇責任架家陣
仲有唔講下點解消防要入黑都要上山救果2條打把?

就係因為佢係黑警, 知無事消防都唔會冒險上山救人, 所以佢就講有人發燒, 消防唔上山唔得, 有無當日值醫療人員知條女係咪發燒要緊急送院呀?
警犬又想轉移視線

登不嬲都係咁
唔係淨係呢個POST

間唔中仲要唔肯承認自己非理性,屌番理性既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞