因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
2條友行山果陣搞野俾人影左相 (from格離po)
個情況就好似你個朋友叫你出街
點知你行到一半被高空雜物整死左
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

屌你呢個乜鳩比喻嚟
依家嗰兩條友唔係普通行行下山被困要人救,然後救人嗰個死咗喎

行非正常行山路徑,呢啲點都唔會話係「朋友叫你出街」會做嘅嘢啦
正常人行山點都會做埋嗰條友做嘅嘢
個情況就好似你個朋友叫你出街
點知你行到一半被高空雜物整死左
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

屌你呢個乜鳩比喻嚟
依家嗰兩條友唔係普通行行下山被困要人救,然後救人嗰個死咗喎

行非正常行山路徑,呢啲點都唔會話係「朋友叫你出街」會做嘅嘢啦
正常人行山點都會做埋嗰條友做嘅嘢

樓豬果d真係goodest logic

你意外嘅定義係咩?

自己有做足準備既情況下都出現預期之外既事情
唔知你對意外既定義又係咩呢

咁你又點知佢地無準備?

好簡單
尋日天文台已經講左夜晚天氣會轉差,佢地照行山
咁都唔叫冇準備?冇去評估天氣
如果有既就仲on9 自己特登去玩命

天文台話夜晚會差
但佢地求救係7點,啱啱日落
姐係佢地係晏就行啦
再睇返now當日天氣預報
晏就會好暖同出太陽
咁佢地晏就行山有咩問題?

唔同你講天氣,同你講路線,佢地行咗條非正常行山路線搞到出事你又點睇?
仲有明明已經有個牌警告話有危險仲要上去,呢個又點解釋?
你咪再咩都拉埋去下晝天晴三十度講呀!!!

姐係如果行條易嘅路線
個消防跌死左就無人怪佢地?
到時你未又話人跟風行山累死人

發生左未先? 未發生你點一口咬定人地會話跟風行山累死人呀?

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
姐係佢地係晏就行啦
晏就會好暖同出太陽

唔同你講天氣,同你講路線,佢地行咗條非正常行山路線搞到出事你又點睇?

姐係如果行條易嘅路線

咩事呀你,
我咪講咗囉,我話如果兩條友喺穩定天氣下行正常路線而出事,無人會屌佢地呀,我上面講咗架喇,你咪屈得就屈啦!
個比喻差撚到

呢度扑野又幾好風景

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
姐係佢地係晏就行啦
晏就會好暖同出太陽

姐係如果行條易嘅路線

講如果咁大家都唔使講啦

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

同埋問你對意外既定義係乜你又唔答

意外未就係無預計過囉

自己on9無預計過,
同做足功夫都出事既意外係兩回事

其實點先叫做足準備?如果做左自己認為要做嘅野但照出意外仲叫唔叫做足準備?發生左你預計唔到嘅野喎
將意外個定義收到咁緊根本好難有野會稱得上意外

冇危機意識唔識得停?行第一步前有冇諗過跟住落黎點行? 如果冇諗呢啲就算跌死曬兩個都唔抵可憐
人係要為自己做嘅野而負責

你講緊個消防呀?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9
咁你明知山有虎都要照行,結果被老虎食左係咪意外呀?
唔好同我講佢唔知,你點解釋佢地行非正常路線呀?

如果行上山被老虎食係必然嘅,未唔係意外囉
咁依家佢行果個位係未一定會被困?
但事實係有其他行山嘅人無事

喂呀你究竟有無睇到我個回覆架?
等緊你回架

覆左啦
成日覆左睇唔到要人提

好簡單

意外未就係無預計過囉

自己on9無預計過,
同做足功夫都出事既意外係兩回事

其實點先叫做足準備?如果做左自己認為要做嘅野但照出意外仲叫唔叫做足準備?發生左你預計唔到嘅野喎
將意外個定義收到咁緊根本好難有野會稱得上意外

冇危機意識唔識得停?行第一步前有冇諗過跟住落黎點行? 如果冇諗呢啲就算跌死曬兩個都唔抵可憐
人係要為自己做嘅野而負責

你講緊個消防呀?

講緊對黑警呀
消防收order 有冇等揀唔做呀?
戇鳩行山又有冇得揀唔行呀?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

算啦,樓主會繼續死撐架喇
如果對情侶喺穩定嘅天氣下沿正常行山路線但發生危險而求救,消防員救佢地而犧牲,呢個情況下我相信無人會屌囉!
樓主到而家都仲未識分,定佢一直喺度扮傻?

我嘅立場係無論佢地咩原因去行山,消防員自己失足死唔應該怪晒落佢地到

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

又係依個謬誤
你爬文睇下Mla個例子先

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

講緊呢個case 而唔係其他時間

果個小明例子道理一樣
除左果2個人行危險路有責任之外
消防員都有責任評估救定唔救
可能佢裝備唔夠先係直接原因
反正係意外 加上都話消防員墜既原因係咩都未知
咁樣消防員殉職直接推向因爲果2個人求救
會唔會唔太妥當

喂呀,究竟你係真傻定假蠢呀?
我係屌緊因爲佢地嘅任性累死人呀,
我從來都係講過遇到危險唔好求助呀!!!
我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
姐係佢地係晏就行啦
晏就會好暖同出太陽

姐係如果行條易嘅路線

做咩幫埋人發言
你邏輯有問題唔代表人地都會
同埋唔係難易既問題,而係條路係咪正常路線
如果真係正常路線死,至少我唔會怪當時人
不過而家唔係

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

衝紅燈唔係必然出事 咁衝紅燈比車撞死既人 都係一個意外 大家唔應該怪衝燈條友

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

根據樓主邏輯,天下再無不自量力,錯誤判斷既罪人,港豬澳大橋等等既工程誤算全部無問題,都係意外姐

工程誤算係人為想貪污嘅未唔係意外囉
咁家下果兩個行山嘅係未布左局特登殺人?
有無證據證明消防嘅死係謀殺?

好簡單

算啦,樓主會繼續死撐架喇
如果對情侶喺穩定嘅天氣下沿正常行山路線但發生危險而求救,消防員救佢地而犧牲,呢個情況下我相信無人會屌囉!
樓主到而家都仲未識分,定佢一直喺度扮傻?

我嘅立場係無論佢地咩原因去行山,消防員自己失足死唔應該怪晒落佢地到

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

又係依個謬誤
你爬文睇下Mla個例子先

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

講緊呢個case 而唔係其他時間

果個小明例子道理一樣
除左果2個人行危險路有責任之外
消防員都有責任評估救定唔救
可能佢裝備唔夠先係直接原因
反正係意外 加上都話消防員墜既原因係咩都未知
咁樣消防員殉職直接推向因爲果2個人求救
會唔會唔太妥當

唔係佢地求救消防唔使出動而唔會導致有消防員跌落山呢樣野出現
冇a唔會有b
既然a係一件可以控制到嘅事而去令到b唔會發生 咁a呢件事嘅主因係咪有最大責任?
咁樣你明唔明?
救佢地係消防既責任
但佢地做足準備都係自己既責任
自己行去危險既地方,提高危機既風險當然就預左比人屌,明知山有虎偏向虎山行。
話佢高估自己又好 無危機意識又好 ,佢地係天氣惡劣環境下做d違反常理既事 出動咁多資源去救援,當然係責無旁貸

呢度扑野又幾好風景

呢兩條友就唔係呢單野嗰對情侶,有心人唔好混淆視聽啦

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

根據樓主邏輯,天下再無不自量力,錯誤判斷既罪人,港豬澳大橋等等既工程誤算全部無問題,都係意外姐

樓豬Short L左
救佢地係消防既責任
但佢地做足準備都係自己既責任
自己行去危險既地方,提高危機既風險當然就預左比人屌,明知山有虎偏向虎山行。
話佢高估自己又好 無危機意識又好 ,佢地係天氣惡劣環境下做d違反常理既事 出動咁多資源去救援,當然係責無旁貸

夢露好波

呢度扑野又幾好風景

呢兩條友就唔係呢單野嗰對情侶,有心人唔好混淆視聽啦

幅圖好耐之前見過

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
姐係佢地係晏就行啦
晏就會好暖同出太陽

姐係如果行條易嘅路線

做咩幫埋人發言
你邏輯有問題唔代表人地都會
同埋唔係難易既問題,而係條路係咪正常路線
如果真係正常路線死,至少我唔會怪當時人
不過而家唔係

係喎,無啦啦屈我話人地跟風行山,
真係唔知邊個唔理智

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

樓豬Short L左

根本樓主不停spin去其他野度
頭幾版已經駁哂佢大部份論點
一唔夠講就spin

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
姐係佢地係晏就行啦
晏就會好暖同出太陽

姐係如果行條易嘅路線

你又知人地到時會講咩?

意外未就係無預計過囉

on撚9

樓豬Short L左

根本樓主不停spin去其他野度
頭幾版已經駁哂佢大部份論點
一唔夠講就spin

樓主啲思路好難捉摸
講講下嘢產生幻覺咁亂咁9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞