因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
同樓豬拗黎都嘥氣
追左幾頁po 都知樓豬係戇鳩

我就好簡單咁講

如果佢地兩條友係好天氣加日光日白出發並且行正常路徑
但係係開發左既行山徑途中滑到跌落山
要人救冇人會屌 以前都有呢啲事發生
呢啲就係意外 因為好天加無亂咁行

而家已經肯定個日天氣唔好有霧有雨
加上消防講埋佢地兩個唔係跟正常路徑行導致迷路
呢啲叫做冒險 因為已經有壞天氣既不利因素仲堅持出發 另外佢地仲要揀未開發既路黎行最終迷路收場

所以樓豬請停止你既戇鳩鳩意外論 呢啲唔撚係意外 呢啲叫做挺而走險

你意外嘅定義係咩?

自己有做足準備既情況下都出現預期之外既事情
唔知你對意外既定義又係咩呢

咁你又點知佢地無準備?

好簡單
尋日天文台已經講左夜晚天氣會轉差,佢地照行山
咁都唔叫冇準備?冇去評估天氣
如果有既就仲on9 自己特登去玩命

同埋問你對意外既定義係乜你又唔答

意外未就係無預計過囉

on撚9
咁你明知山有虎都要照行,結果被老虎食左係咪意外呀?
唔好同我講佢唔知,你點解釋佢地行非正常路線呀?

如果行上山被老虎食係必然嘅,未唔係意外囉
咁依家佢行果個位係未一定會被困?
但事實係有其他行山嘅人無事

消防處助理處長(新界)邱偉强表示:「初步知道這兩個行山人士經過非正常的行山路徑,行到迷路,而在叢林中去到山澗,山澗絕對是很偏僻、布滿碎石,非一般行山人士正常會行的途徑。我們今次事件,消防人員面對很大困難,包括天雨以及在山澗中有碎石、陡峭斜坡、很多叢林。我們又要用工具開路,才可抵達被困人士。飛行服務隊已出動五架次直升機,目前整個行動徒步四公里距難,上下坡高度三百五十米。如剛才所說,大家想像到,叢林中有很多碎石、陡峭斜坡,消防人員要花費很多長時間及很小心前進。」
做得樓主老母 預左生條on9講癈話

算啦,樓主會繼續死撐架喇
如果對情侶喺穩定嘅天氣下沿正常行山路線但發生危險而求救,消防員救佢地而犧牲,呢個情況下我相信無人會屌囉!
樓主到而家都仲未識分,定佢一直喺度扮傻?

我嘅立場係無論佢地咩原因去行山,消防員自己失足死唔應該怪晒落佢地到

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

又係依個謬誤
你爬文睇下Mla個例子先

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

講緊呢個case 而唔係其他時間

果個小明例子道理一樣
除左果2個人行危險路有責任之外
消防員都有責任評估救定唔救
可能佢裝備唔夠先係直接原因
反正係意外 加上都話消防員墜既原因係咩都未知
咁樣消防員殉職直接推向因爲果2個人求救
會唔會唔太妥當

唔係佢地求救消防唔使出動而唔會導致有消防員跌落山呢樣野出現
冇a唔會有b
既然a係一件可以控制到嘅事而去令到b唔會發生 咁a呢件事嘅主因係咪有最大責任?
咁樣你明唔明?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

根據樓主邏輯,天下再無不自量力,錯誤判斷既罪人,港豬澳大橋等等既工程誤算全部無問題,都係意外姐

工程誤算係人為想貪污嘅未唔係意外囉
咁家下果兩個行山嘅係未布左局特登殺人?
有無證據證明消防嘅死係謀殺?

我而家講緊係唔係"做足預備"就係無錯
你智商低,跟據自己既認知做準備,結果有"意料之外"既事發生,咁係唔係你責任?
玩得野外活動多既人都知天氣話變就變,而家呢兩個人無諗過天氣可以變到咁,亦無諗過非正常路線危險仲大,咁唔係佢地錯?

你意外嘅定義係咩?

自己有做足準備既情況下都出現預期之外既事情
唔知你對意外既定義又係咩呢

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

消防處助理處長(新界)邱偉强表示:「初步知道這兩個行山人士經過非正常的行山路徑,行到迷路,而在叢林中去到山澗,山澗絕對是很偏僻、布滿碎石,非一般行山人士正常會行的途徑。我們今次事件,消防人員面對很大困難,包括天雨以及在山澗中有碎石、陡峭斜坡、很多叢林。我們又要用工具開路,才可抵達被困人士。飛行服務隊已出動五架次直升機,目前整個行動徒步四公里距難,上下坡高度三百五十米。如剛才所說,大家想像到,叢林中有很多碎石、陡峭斜坡,消防人員要花費很多長時間及很小心前進。」

樓豬仲可以將個籠門搬去邊, 係咪咁都唔係事實?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

做足準備 錯不在我
樓主咁理性
可唔可以分析下點解2位事主咁耐都出黎交代下?
其實反而想知當時佢兩個係咪真係已經行唔到,如果係安全地方又有冇call求援既需要,講真佢兩個比人救落利好似冇咩野
大家自己叉開黎講
我答又話我spin
唔答又話我俾人駁到
忽上腦

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

事實係難
事實係人有出事有人無出事
出事唔係必然
如果出事係必然嘅應該無人生還
大家自己叉開黎講
我答又話我spin
唔答又話我俾人駁到
忽上腦

鬧人忽上腦好唔理智

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

樓主會話雖然入黑後天氣惡劣,但下午時天朗氣清氣溫有三十度,好適合遠足,相信對情侶已經做足準備

算啦,樓主會繼續死撐架喇
如果對情侶喺穩定嘅天氣下沿正常行山路線但發生危險而求救,消防員救佢地而犧牲,呢個情況下我相信無人會屌囉!
樓主到而家都仲未識分,定佢一直喺度扮傻?

我嘅立場係無論佢地咩原因去行山,消防員自己失足死唔應該怪晒落佢地到

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

又係依個謬誤
你爬文睇下Mla個例子先

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

講緊呢個case 而唔係其他時間

果個小明例子道理一樣
除左果2個人行危險路有責任之外
消防員都有責任評估救定唔救
可能佢裝備唔夠先係直接原因
反正係意外 加上都話消防員墜既原因係咩都未知
咁樣消防員殉職直接推向因爲果2個人求救
會唔會唔太妥當

唔係佢地求救消防唔使出動而唔會導致有消防員跌落山呢樣野出現
冇a唔會有b
既然a係一件可以控制到嘅事而去令到b唔會發生 咁a呢件事嘅主因係咪有最大責任?
咁樣你明唔明?

其實好難咁樣推,我意思「無A就唔會有B」=「A係導致B既原因。」
大家自己叉開黎講
我答又話我spin
唔答又話我俾人駁到
忽上腦

當有一千個人話你邏輯錯,就算你真係有道理,我諗你唔多唔少都實有問題
你不如反省下,思路先有進步

意外未就係無預計過囉

on撚9

事實係難
事實係人有出事有人無出事
出事唔係必然
如果出事係必然嘅應該無人生還

嘩你咁樣講哂啦,
神又係你鬼又係你,ok u win

意外未就係無預計過囉

on撚9

樓主會話雖然入黑後天氣惡劣,但下午時天朗氣清氣溫有三十度,好適合遠足,相信對情侶已經做足準備

樓主知道得咁清楚人地做足準備
樓主會唔會當時都係現場呢
老實, 佢地職責就係包括打救D on9, 而E個風險, 佢地份人工已經反映左出黎
樓主咁理性

我答你
我又會被人話spin架啦
大家自己叉開黎講
我答又話我spin
唔答又話我俾人駁到
忽上腦

當有一千個人話你邏輯錯,就算你真係有道理,我諗你唔多唔少都實有問題
你不如反省下,思路先有進步

你依句都有問題啦
如果我有道理我啱
點解唔係另外果一千人錯?
從來人多唔代表啱
樓主咁理性

我答你
我又會被人話spin架啦

你reply人講[如果]唔係spin係咩?

意外未就係無預計過囉

on撚9

樓主知道得咁清楚人地做足準備
樓主會唔會當時都係現場呢

你夠知人地無準備啦
你又係現場呀?
老實, 佢地職責就係包括打救D on9, 而E個風險, 佢地份人工已經反映左出黎

係呀,所以我地而家咪屌啲戇鳩累人累物囉
救戇鳩同屌戇鳩係兩回事無衝突架

咁係未唔救?

唔係唔救,係屌緊佢地無評估自己能力,行山路線同天氣情況就行上山, 不自量力,累死消防

其實尋日天氣係好,夜晚先突然轉壞
根本無預過會迷路

乜撚野冇預過迷路?
你行唔睇地圖?
仲要行非正常路線?

其實wfc 事主係因咩事而要call 飛行服務隊。
如果以你嘅邏輯,上次場大火燒死消防員咁要鬧邊個?
其實做得消防員都預左有風險會死㗎啦。

做得消防預左有風險會死 講個個應該真係on9
你老母著得咁性感 係咪又預左俾人強姦生你條on9出條9up ar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞