因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
主要就係話,救人果個都係出意外先會死,夾硬拉人黎發洩真係唔太啱

18歲 不過你心智仲未成年
捐番去老母個閪度啦

咩叫夾硬拉人黎發洩

如果我既見解你唔認同,可以反駁,加埋個網名黎人身攻擊只會顯得你對自己既理據無信心
其實點討論都冇用 樓主本身諗野有問題 就算點反駁點解釋樓主都唔會服 大家睇完就算啦

你岩
同戇鳩仔討論真係冇意思
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
救係要救 但屌對情侶都好合情理
天氣根本上就唔岩行山
又唔跟足指示行 又唔熟路又無搵有經驗人士帶路
仲要有個警察 識得運用基本地圖知識都唔會迷路?

佢鍾意點行係佢自由,邊有對錯?

十號風波去風帆一定無錯

根據自由主義,條命係佢,佢有決定權
你會唔會話自殺嘅人無權自殺?

自由選擇犯係消防員身上唔太妥當
消防員嘅選擇係救 我會包埋前提亦係用上專業判斷 係能力範圍內作最佳判斷 即包括自己受傷風險同救援需要
消防員會唔會有自由選擇唔救 我地覺得唔會 因為唔救嘅代價太大 可能陪上訓工 當作呢選擇時一個選擇嘅代價太大 e.g. 一個人要ot 到九點 otherwise 要被人炒 我地唔會話佢係free to make choice
我地普遍認同因為行山兩人的過錯 不論動機而只論結果都係錯 前設為行山應當預備足夠 不論裝備 和判斷能力 而決定行山計劃 我地會認為係人嘅common sense 亦係行山人士嘅責任 因此當出現意外要求助 我地認為係可以避免 更何況佢好機會因為佢嘅職業而具備可以作更好判斷嘅能力
當消防員不太自由 而甘願救 而因果關係上因為兩行山人士嘅錯 不合理嘅 錯 因此大屌他們實在有理

點解? 求教

因為唔係出於自己意願
係他律影響
佢係被迫咁樣選擇
Btw
我自由主義係講緊行山果兩個

我認為佢都係可以自己選擇唔OT,只不過代價好大。
佢都係有free will
有錯?

( Show Blocked User - 舌尖上的龜頭 )
其實點討論都冇用 樓主本身諗野有問題 就算點反駁點解釋樓主都唔會服 大家睇完就算啦

假膠味濃 不過咁撚低質 我信佢係智障多啲

十號風波去風帆一定無錯

一、唔知你做乜鳩無端端拉自殺嚟講。
二、即使佢有自由做一件事,佢都應該要諗下成條因果鏈係有咩結果可以預見。

條友跳樓咁啱壓死左個人 咪抵屌
你有自由自殺 但希望你明白唔好阻到人

應我未?

應你啲乜?

你係有自由去做你想做嘅嘢 但前題唔好搞到人阿
用你自殺個比喻 跳樓仲壓死人都唔抵屌?
一個家庭就俾你破壞 6歲嘅小朋友冇左爸爸

你講緊你地?
救就實救 救人係職責
但同佢兩條友事實上抵屌係兩回事
算撚數啦 意外? 明知吊手岩咁撚有危險性都仲要行 咁都無嘢好講啦

係架,難嘅野仲做黎做乜
乖乖地係comfort zone未算囉

你都on撚9 我又無話唔比行 咁你做撚足準備 清清楚楚 揀番合適嘅天氣同時間 咪可以減低意外出現嘅機率囉 明知咁撚危險都仲要喺啲咁嘅時間上去 仲要搞到救佢地嘅人死埋 唔撚屌佢地屌邊個呀

垃圾樓主覆我未
好多人將消防員嘅死責任放晒落當事男女身上,而忽略消防員裝備、支援是否不足。對男女準備不足嘅情況係崎嶇山路迷路,都未至於死;但就有其中一個搜救消防員因工殉職。

事實上,消防員從來都係環境惡劣嘅情況下工作,令到佢地殉職嘅係環境,要減低殉職率,除左佢地量力而為外,更外支援、指揮、裝備嘅問題。救援算係消防責任,風險一定要承受,降低風險先係關鍵。除非消防員唔再救人,唔再出動。

呢單野令我諗起,好多年前有個人爬上天橋頂示威,有個警員就嘗試爬上另一條天橋頂欲觀察,但意外失足墜下死亡。又有人話係示威者害死人,有話唔係。
好多人將消防員嘅死責任放晒落當事男女身上,而忽略消防員裝備、支援是否不足。對男女準備不足嘅情況係崎嶇山路迷路,都未至於死;但就有其中一個搜救消防員因工殉職。

事實上,消防員從來都係環境惡劣嘅情況下工作,令到佢地殉職嘅係環境,要減低殉職率,除左佢地量力而為外,更外支援、指揮、裝備嘅問題。救援算係消防責任,風險一定要承受,降低風險先係關鍵。除非消防員唔再救人,唔再出動。

呢單野令我諗起,好多年前有個人爬上天橋頂示威,有個警員就嘗試爬上另一條天橋頂欲觀察,但意外失足墜下死亡。又有人話係示威者害死人,有話唔係。
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
救係要救 但屌對情侶都好合情理
天氣根本上就唔岩行山
又唔跟足指示行 又唔熟路又無搵有經驗人士帶路
仲要有個警察 識得運用基本地圖知識都唔會迷路?

佢鍾意點行係佢自由,邊有對錯?

十號風波去風帆一定無錯

自由選擇犯係消防員身上唔太妥當
消防員嘅選擇係救 我會包埋前提亦係用上專業判斷 係能力範圍內作最佳判斷 即包括自己受傷風險同救援需要
消防員會唔會有自由選擇唔救 我地覺得唔會 因為唔救嘅代價太大 可能陪上訓工 當作呢選擇時一個選擇嘅代價太大 e.g. 一個人要ot 到九點 otherwise 要被人炒 我地唔會話佢係free to make choice
我地普遍認同因為行山兩人的過錯 不論動機而只論結果都係錯 前設為行山應當預備足夠 不論裝備 和判斷能力 而決定行山計劃 我地會認為係人嘅common sense 亦係行山人士嘅責任 因此當出現意外要求助 我地認為係可以避免 更何況佢好機會因為佢嘅職業而具備可以作更好判斷嘅能力
當消防員不太自由 而甘願救 而因果關係上因為兩行山人士嘅錯 不合理嘅 錯 因此大屌他們實在有理

點解? 求教

因為唔係出於自己意願
係他律影響
佢係被迫咁樣選擇
Btw
我自由主義係講緊行山果兩個

我認為佢都係可以自己選擇唔OT,只不過代價好大。
佢都係有free will
有錯?

事實上消防員每一個動作都係有權可以唔做
朝早大部分人都屌緊對情侶
到左夜晚知道佢係黑警 就出現好多打手
主要就係話,救人果個都係出意外先會死,夾硬拉人黎發洩真係唔太啱

捐番去老母個閪度啦

咩叫夾硬拉人黎發洩

原來唔夾硬
係真係發自內心咁諗
好撚癲
Btw
因為年齡而判斷人地説話嘅真偽
仲差過中學啲辯論隊

你收皮啦 上面好多收得你皮既都唔敢駁
選擇性反駁
樓主你而家明顯係認為消防既殉職
責任上佢死者自己責任大過果兩個唔行正常路線 偏係天氣唔理想既夜晚行山既求救人士
落雨大霧天氣差爬山,同打風出海滑浪有咩分別

行為抵唔抵屌 我冇意見
但係如果要將呢2個人既行為同總隊目掛勾 我唔同意(就住而家所得資訊)

佢哋乖乖地唔亂咁黎行我諗應該唔會有咁多事發生

咁如果係去車途中炒左車 係咪都會屌個2位?

咁梗係睇下佢係唔係自己犯賤啦 正常唔係都冇人屌嘅 係呢兩條友明顯自己犯賤

咁樣就表現左, 你只會將殉職怪罪於求助人身上,而唔係根據殉職個下既原因係咩
換句話講 以你既logic, 唔論係咩求助個案 ,即使汲合消防方面既人為錯誤,只要有死傷就係求助人既錯

你係唔係傻撚咗 我個意思即係話救死傷唔係問題 最大問題係 本是呢兩條情侶自己犯賤 明知山有虎偏向虎山行

搞到累人累物

一、唔知你做乜鳩無端端拉自殺嚟講。
二、即使佢有自由做一件事,佢都應該要諗下成條因果鏈係有咩結果可以預見。

條友跳樓咁啱壓死左個人 咪抵屌
你有自由自殺 但希望你明白唔好阻到人

應我未?

應你啲乜?

你係有自由去做你想做嘅嘢 但前題唔好搞到人阿
用你自殺個比喻 跳樓仲壓死人都唔抵屌?
一個家庭就俾你破壞 6歲嘅小朋友冇左爸爸

樓主唔會應呢點架啦
點會揀啲駁唔到嘅嚟應

( Show Blocked User - 舌尖上的龜頭 )

仲嘈乜, 戇鳩仔搏上位啫
block 7, 完
試下generalize 大家既view point
有d就想強加因果去話2個人害死消防員
有d就想反駁呢樣野
有d就純粹屌個2個人
算撚數啦 意外? 明知吊手岩咁撚有危險性都仲要行 咁都無嘢好講啦

係架,難嘅野仲做黎做乜
乖乖地係comfort zone未算囉

你都on撚9 我又無話唔比行 咁你做撚足準備 清清楚楚 揀番合適嘅天氣同時間 咪可以減低意外出現嘅機率囉 明知咁撚危險都仲要喺啲咁嘅時間上去 仲要搞到救佢地嘅人死埋 唔撚屌佢地屌邊個呀

垃圾樓主覆我未

你開頭好明顯唔俾人行啦
你轉口風姐
再者做好準備行未又係有機會有意外
到時有消防死你未又屌
賴新假期乜乜乜果啲

行為抵唔抵屌 我冇意見
但係如果要將呢2個人既行為同總隊目掛勾 我唔同意(就住而家所得資訊)

佢哋乖乖地唔亂咁黎行我諗應該唔會有咁多事發生

咁如果係去車途中炒左車 係咪都會屌個2位?

咁梗係睇下佢係唔係自己犯賤啦 正常唔係都冇人屌嘅 係呢兩條友明顯自己犯賤

咁樣就表現左, 你只會將殉職怪罪於求助人身上,而唔係根據殉職個下既原因係咩
換句話講 以你既logic, 唔論係咩求助個案 ,即使汲合消防方面既人為錯誤,只要有死傷就係求助人既錯

你係唔係傻撚咗 我個意思即係話救死傷唔係問題 最大問題係 本是呢兩條情侶自己犯賤 明知山有虎偏向虎山行

load下自己個logic
你既因果論係好有問題

殉職嘅重要原因我就唔知啦 但係原始原因兩條友亂咁行危險地方,搞到出事。如果佢地唔行危險地方,應該唔會有意外發生。呢個意外其實佢哋可以避免,但佢哋冇咁做。

相同見解
如果大家討論下點避免下次意外, 會有建設性好多 總好過屌來屌去

樓主一直強調行山出事係意外 行山既係高手
但漠視意外有可能並非單一
竟然提出日出先救
如果行山既係高手 佢打999就證明係緊急
要求緊急救援但救援既唔需要緊急
即使消防員死係另一個意外
提出既辦法竟然係將求救既人再攤凍黎救

首先樓主要先了解救援服務既宗旨係咩
打999既前設係咩

捐番去老母個閪度啦

咩叫夾硬拉人黎發洩

如果我既見解你唔認同,可以反駁,加埋個網名黎人身攻擊只會顯得你對自己既理據無信心

十號風波去風帆結果遇險求救導致救佢既人死亡

誰對誰錯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞