因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike

你講行行下街比高空擲物壓死係意外,無錯呀,我認同呢點,我講緊對情侶因爲天氣不穩同行非正常路線搞到迷路,佢地呢樣叫自作孽呀!
消防員因爲救呢兩隻自作孽而犧牲,所以搞到我地咁憤怒呀!
唔識字定閱讀理解零分呀你?

我更加唔明
原來救人都要分扺唔抵死

所以咪基於消防既責任,對情侶間接令到位消防員犧牲左囉

咁都唔抵屌?

所以如果有人報警,個差佬途中出意外
報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,
你個比喻,係意外係無人預料到係無妄之災咪無人屌囉!!!
但明知有危險但都仲要做,搞到出事累到人地,呢啲咪要屌囉!!!
我地唔係係又屌唔係又屌架,你分清楚未呀?

唔用個腦諗野
都麻煩追下post
講左好耐,要分返純意外定自己攞黎
去衡量兩個人抵唔抵屌

請問你係話我定話樓主
我一直企得好硬,如果係意外係無妄之災嘅,無人會屌被救者,
但呢對情侶所做嘅野,同明知煲蠟係錯但偏要去做一樣,搞到出事累死救佢地嘅人,我極度支持起底同大大力咁屌

緊係話個樓主個聰明仔啦
起唔起底可以討論
但消防一定係因呢對情侶而死

都唔知你講乜
我個例子條友被高空雜物壓死
咁都唔係意外?
今次自作孽係講緊邊個?
點解講講下死者又轉左去消防?
睇黎柒果個係你

你講行行下街比高空擲物壓死係意外,無錯呀,我認同呢點,我講緊對情侶因爲天氣不穩同行非正常路線搞到迷路,佢地呢樣叫自作孽呀!

我更加唔明
原來救人都要分扺唔抵死

咁都唔抵屌?

報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,
但明知有危險但都仲要做,搞到出事累到人地,呢啲咪要屌囉!!!

如果唔係遇到危險咁我求救黎做乜?
如果有危險就唔救咁要啲消防黎做?
咁日後差佬接線果個係未要做返個詳細電話訪問睇下人地係未抵死?
係差佬眼入面佔中班人都好抵死架喎
咁佔中啲人出事差佬又係未唔應該幫?
唔好同我講差佬無得say no
佢地大把方法耍你

喂呀,究竟你係真傻定假蠢呀?
我係屌緊因爲佢地嘅任性累死人呀,
我從來都係講過遇到危險唔好求助呀!!!
我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!

行山高手要人救?
你搵食蟲果條友睇下洗唔洗人救佢呀

唔好柒,高手都有機會要人救
行山邊個敢講做足準備行開就100%無意外?

咩叫意外先?
自己迷路叫意外呀

行山高手唔識路?
講緊笑?

行山高手連地圖都唔識睇?
連自己行到邊都講得唔清唔楚?
比個叻你

香港山路蕩得失路連地圖都唔識用啦
行山高手

地圖都唔識睇?
source?

話撚知你高手定新手 你唔睇天氣去行山就已經係on9
自己冇料到就咪去做 害死人啦 開心啦 你養人地六歲仔呀

二百幾人救兩條野戰情侶 根本果兩條友唔識死 冇料到就咪做啦 害鳩死人

我更加唔明
原來救人都要分扺唔抵死

咁都唔抵屌?

報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,

咁日後差佬接線果個係未要做返個詳細電話訪問睇下人地係未抵死?
佢地大把方法耍你

我從來都講過遇到危險唔好求助呀!!!
我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!
最重要行山嗰位係機場特警,
因為佢地有專業嘅訓練等同於SDU
就係以為自己有個專業能力去征服依個山
所以就影響到自己判斷能力又唔想係條女面前失威
由頭到尾個消防係盡忠職守
個條路明顯係極度危險
邊個去到都會有生命危險
個消息係盡義務去救人而死

咁樣都算消防有責任?

人人都要對自己生命負責

屌你老味果兩條友條命又要人負責
唔緊要 害死人 佢地養人地六歲仔上大學囉 夠公道啦掛

我更加唔明
原來救人都要分扺唔抵死

咁都唔抵屌?

報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,

佢地大把方法耍你

D差佬點會記得佔中d人咩樣 你舉例舉好d得唔得
有人為成分嘅意外
你話屌唔屌

我更加唔明
原來救人都要分扺唔抵死

咁都唔抵屌?

報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,

佢地大把方法耍你

你當佢地拎著部cam影人係廢架咩?
前排先話處理緊啲片,睇返當時啲⼃⼂
意外?
八號風球去滑浪出左事算唔算意外?

咁係未唔救?

唔係唔救,係屌緊佢地無評估自己能力,行山路線同天氣情況就行上山, 不自量力,累死消防

其實尋日天氣係好,夜晚先突然轉壞
根本無預過會迷路

乜撚野冇預過迷路?
你行唔睇地圖?
仲要行非正常路線?

其實wfc 事主係因咩事而要call 飛行服務隊。
如果以你嘅邏輯,上次場大火燒死消防員咁要鬧邊個?
其實做得消防員都預左有風險會死㗎啦。

預左要死?咩logic
你出世都有風險都預左要死ga la
我係唔明點解有人唔比為消防員不值
下下都要將自己果套諗法强加落人地度
你自己覺得唔值咪唔值囉

紀律部隊冇風險咩

其實尋日天文台講左夜晚天氣會轉差 唔好再講咩天氣好

咁都唔抵屌?

報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,

佢地大把方法耍你

你當佢地拎著部cam影人係廢架咩?
前排先話處理緊啲片,睇返當時啲⼃⼂

而家個問題係唔抵幫
係係個一件事上面,唔係秋後算帳
你個例子,你覺得佔中個陣個班人出事警察會唔會幫佢地
真心有問題

個個係咁屌兩個行山友

但明明其實係佢地廢

行唔掂咪求救

救佢地嘅期間有消防員死

點可以怪返求救人

救人嘅過程係消防員自己決定

點可以賴落人地到

死人嘅責任係返消防員自己身上
消防救人前都有評估,唔會貿然去做
呢個係意外,唔好講到話為左救人而犧牲
post左fb現場人士話黑警即場屌消防又話唔係事實, 有人話黑警WhatsApp group話被救黑警講大話又唔係事實.

避重就輕只可以係樓主自己諗先可以係事實. 政治道德正確. 討論黎把撚

你up咩樓主都會話你錯架啦, 跟本樓主ACC後面成個黑警PR/新假期團隊係後面
行山都要量力以為啦 就係因為呢兩條友唔量力以咁行山,消防員先要冒生命危險救兩位特警炸on9樓豬 你都識問係咪唔救人啦,根本消防都係迫住要救你炸唔通由得兩條on9死?
樓主其實係有道理既
意外既野無人想

行開山既人係好鍾意挑戰自己
每次行下唔同既路係會有新體會
你話風險評估既野
講真真係行過先知難唔難行

有時唔係話想破林
但一時之間失去方向行錯路都唔係無可能
有d大路既行錯都好易行返正
但有d就真係返唔到轉頭局住破林繼續去

我諗睇返timeline個對行山人士咁夜先叫幫手
應該有自己搵方法走走唔到
走投無路先叫幫手
唔係環境天氣咁惡劣既,其實佢地自己都落到山
係驚再行既話自己都會出意外

消防搵佢地其實唔算搵得耐
同埋佢地係應該要搵條安全路線救佢地同帶佢地走
總隊目墮崖係意外 無人想
唔係話對情侶無責任
但唔可以完全怪哂佢
惡劣/危險環境下工作係消防既責任
所以佢地先有配備咁多既人力,咁好既體能,裝備同訓練

btw 邱sir rip
其實應該係傻閪特警自大、自負、我有專業訓練,冇理由征服唔到座山嘅。又唔想失威
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞