因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
你睇完之後再話我知點樣先可以保持理智

老老豆豆係咪真有其事
我唔信有人可以咁撚冇人性

出嚟嗰下根本唔知有人死左
你估吓啦
反正我信

仲有d以前pc轉消防既師兄弟講緊
條友本人響個警察whatsapp group同佢自己班師兄弟講話
係俾途人老點咗先行呢條路
咁既大話都講得出,我一定唔信佢
就算係真佢就一定係on9
唔好叫我貼野,我貼就即係隊爆d師兄弟

被人老點行呢條路?
無地圖上山?
咁同八號波去滑浪有乜分別

仲有d以前pc轉消防既師兄弟講緊
條友本人響個警察whatsapp group同佢自己班師兄弟講話
係俾途人老點咗先行呢條路
咁既大話都講得出,我一定唔信佢
就算係真佢就一定係on9
唔好叫我貼野,我貼就即係隊爆d師兄弟

冇證據同未必合理既野就唔好傳到一定係咁

但兩條仆街係抵屌啦

如果仲講得出咁既野真係應該捉去打靶

講果個人警察轉過黎,所以仲留喺個group入面
肯定講既係佢本人

巴打講到類似fact既野,唔係100% reliable 因住比人告

唔係 challenge 你,只係 for your own good姐

明白哂,多謝你提醒
唔會再講,thx

大家睇完明就算
樓進老母係雞
樓主係唔係覺得自己好獨到
睇清世事
好撚型?
而家等於你做寫字樓,行去收fax果陣自己kick自己仆街死咗,然後怪個客點解要落單比生意你公司做。

講得好!
On9仔出少句聲
我明白樓主想表達嘅論點,不過個例子可能爭少少

試吓將件事反轉咁諗
如果因為呢次意外,消防員有非常突出嘅表現,安全地成功救出事主

啲人又會唔會話
因為如果唔係因為事主不自量力,造成意外
個消防員都唔會有咁嘅機會表現能力

如果你嘅答案係唔會嘅話,咁你又點解可以將單意外同消防員嘅死直接扯上關係呢?

無直接關係,但如果佢哋唔行危險嘅山路,消防員出事嘅機會可以降低,而點解消防員要咁冒險?因為樓主話對情侶有權行邊就行邊,無犯法就可以做,咁我個問題就係,咁大家依家無話你犯法啊,係質疑緊點解唔可以起你底?

既然樓主覺得無犯法嘅嘢就算點影響人都可以,咁起底都無犯法啊,咁點解又唔應該呢?

意外發生咗就係發生咗,冇咁多如果
即使佢哋行風險低嘅山路而出意外,嗰位消防員一樣有機會出事
只係機會有可能微啲,但就算係咁
我相信大部份人一樣會將佢嘅死歸究落嗰兩位事主身上
到時又會話"佢哋唔行咪乜事都冇囉"之類嘅說話
所以呢個話題嘅本質唔係個行為有冇犯法或者做得好唔好
而係如果兩件事根本冇直接關係嘅話就冇理由將責任完全推落嗰兩個事主身上
咁無論對事主定係死咗嘅消防員都唔公平

Well said

咁如果下次有人係山頂掛「我要真普選」橫額
政府人員拆橫額出事
到時候又要賴邊個?掛橫額既人無視政府人員安全?政府人員為虎作倀不自量力?定689搞到人地掛橫額?
未知兩條友職業之前>消防死=工作預左
知道係傳說中既速龍=流放上山=對=消防好慘但都係意外
我明白樓主想表達嘅論點,不過個例子可能爭少少

試吓將件事反轉咁諗
如果因為呢次意外,消防員有非常突出嘅表現,安全地成功救出事主

啲人又會唔會話
因為如果唔係因為事主不自量力,造成意外
個消防員都唔會有咁嘅機會表現能力

如果你嘅答案係唔會嘅話,咁你又點解可以將單意外同消防員嘅死直接扯上關係呢?

無直接關係,但如果佢哋唔行危險嘅山路,消防員出事嘅機會可以降低,而點解消防員要咁冒險?因為樓主話對情侶有權行邊就行邊,無犯法就可以做,咁我個問題就係,咁大家依家無話你犯法啊,係質疑緊點解唔可以起你底?

既然樓主覺得無犯法嘅嘢就算點影響人都可以,咁起底都無犯法啊,咁點解又唔應該呢?

意外發生咗就係發生咗,冇咁多如果
即使佢哋行風險低嘅山路而出意外,嗰位消防員一樣有機會出事
只係機會有可能微啲,但就算係咁
我相信大部份人一樣會將佢嘅死歸究落嗰兩位事主身上
到時又會話"佢哋唔行咪乜事都冇囉"之類嘅說話
所以呢個話題嘅本質唔係個行為有冇犯法或者做得好唔好
而係如果兩件事根本冇直接關係嘅話就冇理由將責任完全推落嗰兩個事主身上
咁無論對事主定係死咗嘅消防員都唔公平

Well said

咁如果下次有人係山頂掛「我要真普選」橫額
政府人員拆橫額出事
到時候又要賴邊個?掛橫額既人無視政府人員安全?政府人員為虎作倀不自量力?定689搞到人地掛橫額?

人工包埋唔可以唔做
你唔去啲咁危險地方會唔會死啊?

但出咗事 消防會因為救你冇命喎

你係有得揀唔去 但消防冇得揀唔救你

你正正常常行山意外 冇人會屌你

你選擇去危險地方行就預咗承擔風險

但消防冇必要承擔你製造嘅風險

所以呢啲人咪自撚私囉

消防處助理處長(新界)邱偉强表示:「初步知道這兩個行山人士經過非正常的行山路徑,行到迷路,而在叢林中去到山澗,山澗絕對是很偏僻、布滿碎石,非一般行山人士正常會行的途徑。我們今次事件,消防人員面對很大困難,包括天雨以及在山澗中有碎石、陡峭斜坡、很多叢林。我們又要用工具開路,才可抵達被困人士。飛行服務隊已出動五架次直升機,目前整個行動徒步四公里距難,上下坡高度三百五十米。如剛才所說,大家想像到,叢林中有很多碎石、陡峭斜坡,消防人員要花費很多長時間及很小心前進。」

咁係未唔救?

唔係唔救,係屌緊佢地無評估自己能力,行山路線同天氣情況就行上山, 不自量力,累死消防

其實尋日天氣係好,夜晚先突然轉壞
根本無預過會迷路

人地漁護署已經大大個牌棟係度
叫人唔好行呢條路

最撚憎人懶獨到係度9up

唔好再理樓主啦,佢已經好多point都駁唔到選擇性回覆 樓主你深潛吧啦
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

理性
想大家理性討論下

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

佢唔搵人求救
個消防員就唔洗死
呢個因果係事實

如果用結果論黎講,係狗男女啊媽生佢地出黎,佢地先可以行山,先可以搵人求救,咁係咪佢地啊媽嘅錯?

大佬啊 你講野前用下腦好無
生仔合情合理係無問題
同樣 行山都係合情合理
但佢地係天氣唔理想既情況下選擇行山
仲要行唔建議及危險既路線
呢樣野就係大家針對既點
如果佢地係普通行山既情況下有呢個結果出黎
大家又點會咁大反應

當時狗男女冇即時危險,天黑視野差,又唔熟路,個隊目仲遊繩落去,最後跌死。咁冒險遊繩呢個選擇又合唔合情合理?

你又知佢地無即時危險
唔好再理樓主啦,佢已經好多point都駁唔到選擇性回覆 樓主你深潛吧啦

咁你幫手整個總結俾我回點睇?
太多,懶得追post
未知兩條友職業之前>消防死=工作預左
知道係傳說中既速龍=流放上山=對=消防好慘但都係意外

屌,樓豬都戅鳩鳩
叫人過一晚夜
你估啲消防員冇諗過咩
想大家理性討論下

佢唔搵人求救
個消防員就唔洗死
呢個因果係事實

如果用結果論黎講,係狗男女啊媽生佢地出黎,佢地先可以行山,先可以搵人求救,咁係咪佢地啊媽嘅錯?

大佬啊 你講野前用下腦好無
生仔合情合理係無問題
同樣 行山都係合情合理
但佢地係天氣唔理想既情況下選擇行山
仲要行唔建議及危險既路線
呢樣野就係大家針對既點
如果佢地係普通行山既情況下有呢個結果出黎
大家又點會咁大反應

當時狗男女冇即時危險,天黑視野差,又唔熟路,個隊目仲遊繩落去,最後跌死。咁冒險遊繩呢個選擇又合唔合情合理?

你又知佢地無即時危險

人都未見到可以肯定無即時危險 不如無次有行山要人救都等天光先慢慢救啦
其實消防hea救既話可以等天光架,不過人地真係博命去救你,已經唔係有冇出糧既問題
樓主,你論點薄唔識運用比喻,好心就捐返入老母個閪入面,唔好學人出嚟幫口。
你講個例子,好明顯係意外,係無妄之災,但今次呢樣唔係叫意外,係叫自作孽。
因為對情侶嘅任意妄為(第一天氣不穩去行山,第二逞強去行非正常路線),而搞到有消防員因爲佢地嘅任性而犧牲,呢樣絕對係令大家咁嬲嘅一點。
佢地當然無諗過消防員會為咗救佢地而死,但佢地咁大個人,做事唔顧後果,因而累死人,人已經死咗,我地起對情侶底並唔係要追究責任,而係想屌柒對情侶,等其他人知道,呢兩個年過三十嘅人,因為唔成熟同任性而累死一條人命。
成件事好簡單 一句講晒
阿sir永遠無錯 錯既一定係對家
懷疑樓主同佢地有親
中國人最鐘意係致人於死地
因為人多人唔受尊重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞