因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
果兩個人既職業,消防員有無死根本無影響

同打風出去玩水上活動出事果d人一樣

1. 應該救,因為on9係討厭,但係唔使死

2. 果兩個人on9,所以大家圍屌

3. 如果消防死左/受傷,係唔好彩,但係呢個事件係果兩個人引起既
所以佢地要負上部分責任

另外樓主一開始就混亂大家
大家屌果兩個人,唔代表佢地無資格被救
更加重要既係,佢地有資格被救都好,大家都可以屌

係喎,絕對認同,
佢到呢一刻仲喺度混淆視聽講有無資格被救,
我一直都覺得要救,但要屌亦都係事實,救同屌兩者並無衝突。

冇錯 根本唔係講緊救唔救
因為黑警 同死消防而失去理智

消防員救人係專業

救人嘅過程有意外出左

死左一個消防員

但就怪落非專業嘅求救者到

完全唔合理

一個非專業嘅人不負責任地做一件專業人士先做得既高危行為,
而令到有人命傷亡,
點解唔屌得?
好心啦,係咪都加句屌你老母,加句粗口只係暴露左你覺得自己理據唔夠力炸

有野你駁到你咪駁囉
你地講句屌你老母唔會令佢論點弱左
執住人講屌你老母咪一樣顯得你唔夠人講就話人講老母 你估人地真係真係覺得你關心自己老母咩

所以咪基於消防既責任,對情侶間接令到位消防員犧牲左囉

咁都唔抵屌?

所以如果有人報警,個差佬途中出意外
報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,
你個比喻,係意外係無人預料到係無妄之災咪無人屌囉!!!
但明知有危險但都仲要做,搞到出事累到人地,呢啲咪要屌囉!!!
我地唔係係又屌唔係又屌架,你分清楚未呀?

如果唔係遇到危險咁我求救黎做乜?
如果有危險就唔救咁要啲消防黎做?
咁日後差佬接線果個係未要做返個詳細電話訪問睇下人地係未抵死?
係差佬眼入面佔中班人都好抵死架喎
咁佔中啲人出事差佬又係未唔應該幫?
唔好同我講差佬無得say no
佢地大把方法耍你

喂呀,究竟你係真傻定假蠢呀?
我係屌緊因爲佢地嘅任性累死人呀,
我從來都係講過遇到危險唔好求助呀!!!
我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!

你意外嘅定義係咩?

自己有做足準備既情況下都出現預期之外既事情
唔知你對意外既定義又係咩呢

咁你又點知佢地無準備?

正正就係班人分唔到,先會有成四百負評

同意你講法

而家咪係屌緊對情侶

屌還屌 屌果陣又拉埋消防員死左
唔係救佢地唔洗死
仲拉埋人地有個6歲仔黎講
根本唔同出發點

事實上佢地係害死消防員
消防員的確係有風險,但係個兩條仆街,自己唔評估天氣行山仲要行非正常路線
跟著要消防救佢,有因必有果,佢地唔咁樣消防根本唔需要承受依一個風險
係呀意外既野冇人想,咁佢地有冇諗過咁樣情況下行山好易出意外
咁佢地咁樣害死左人地老豆,講佢d遺孤都唔得?

所以咪話唔理智
咩都堆埋黎屌
自己做道德判官
同埋因果唔係咁用
可能消防員前世種左惡因 有業力跟住 所以先會有惡果 所以先會意外死
詳細想知可以睇電影大隻佬

屌你啦,前因後果識唔識 同我講人生因果,咁你玩撚哂啦

前世因果都講埋,
歪理連連,真係唔知邊個唔理智
真心有問題

個個係咁屌兩個行山友

但明明其實係佢地廢

行唔掂咪求救

救佢地嘅期間有消防員死

點可以怪返求救人

救人嘅過程係消防員自己決定

點可以賴落人地到

死人嘅責任係返消防員自己身上

依家係個2條撚樣明知天氣唔好都要行條自己唔識行既路而出事去求救,之後累死個消防,你竟然話要個消防負番個責任,你係咪忽撚左?

消防員係專業人士黎

而求救人只係一條廢her

行山行唔掂要求救

佢地係仆街係on9

但有需要就要求救

而點樣救佢地係消防員嘅專業判斷

有人死係消防員嘅判斷失當
終於有返啲真係理智既人入黎講下
其實就等於我有冇做錯野我條女都可以隨時屌我一樣
樓主其實係有道理既
意外既野無人想

行開山既人係好鍾意挑戰自己
每次行下唔同既路係會有新體會
你話風險評估既野
講真真係行過先知難唔難行

有時唔係話想破林
但一時之間失去方向行錯路都唔係無可能
有d大路既行錯都好易行返正
但有d就真係返唔到轉頭局住破林繼續去

我諗睇返timeline個對行山人士咁夜先叫幫手
應該有自己搵方法走走唔到
走投無路先叫幫手
唔係環境天氣咁惡劣既,其實佢地自己都落到山
係驚再行既話自己都會出意外

消防搵佢地其實唔算搵得耐
同埋佢地係應該要搵條安全路線救佢地同帶佢地走
總隊目墮崖係意外 無人想
唔係話對情侶無責任
但唔可以完全怪哂佢
惡劣/危險環境下工作係消防既責任
所以佢地先有配備咁多既人力,咁好既體能,裝備同訓練

btw 邱sir rip

行山就大條道理挑戰自己,搵危險既路行,行去一個無路又危險既地方。

之後消防職責所在焗住救人就要搵條都唔知存唔存在既安全路線救人。

即係而家消防自願地行危險路線唔關人地事,係自己攞黎?

神logic,請受小人一拜

推到有人回

正正就係班人分唔到,先會有成四百負評

同意你講法

而家咪係屌緊對情侶

屌還屌 屌果陣又拉埋消防員死左
唔係救佢地唔洗死
仲拉埋人地有個6歲仔黎講
根本唔同出發點

事實上佢地係害死消防員
消防員的確係有風險,但係個兩條仆街,自己唔評估天氣行山仲要行非正常路線
跟著要消防救佢,有因必有果,佢地唔咁樣消防根本唔需要承受依一個風險
係呀意外既野冇人想,咁佢地有冇諗過咁樣情況下行山好易出意外
咁佢地咁樣害死左人地老豆,講佢d遺孤都唔得?

所以咪話唔理智
咩都堆埋黎屌
自己做道德判官
同埋因果唔係咁用
可能消防員前世種左惡因 有業力跟住 所以先會有惡果 所以先會意外死
詳細想知可以睇電影大隻佬

屌你啦,前因後果識唔識 同我講人生因果,咁你玩撚哂啦

前因:兩條仆街唔評估天氣加行非正常路線
後果:消防員去救殉職
咁冇因邊有果 何來咩都堆埋黎屌
樓主其實係有道理既
意外既野無人想

你話風險評估既野

有時唔係話想破林

走投無路先叫幫手

唔係話對情侶無責任
但唔可以完全怪哂佢

行山就大條道理挑戰自己,搵危險既路行,行去一個無路又危險既地方。

之後消防職責所在焗住救人就要搵條都唔知存唔存在既安全路線救人。

挑戰自己行危險路係我自己睇法姐
兩條on9係挑戰自己定係盪失路行落埋去我就唔知喇

消防職責就係救人,咁多裝備咁多人力係應該有能力去搵/開條路出黎

條路唔係佢地自願行
屌你老母
屌想主讀夠兩年書先岀黎柒啦
本來唔反對你個論點,點撚知你d論據咁撚on9,仲係度死撐

所以如果有人報警,個差佬途中出意外
報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,
但明知有危險但都仲要做,搞到出事累到人地,呢啲咪要屌囉!!!

咁日後差佬接線果個係未要做返個詳細電話訪問睇下人地係未抵死?
佢地大把方法耍你

我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單
尋日天文台已經講左夜晚天氣會轉差,佢地照行山
咁都唔叫冇準備?冇去評估天氣
如果有既就仲on9 自己特登去玩命
屌想主讀夠兩年書先岀黎柒啦
本來唔反對你個論點,點撚知你d論據咁撚on9,仲係度死撐

有野你未駁囉
定駁唔到扮高人?

要睇下件事係點囉,

佢地大把方法耍你

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

同埋問你對意外既定義係乜你又唔答
果兩個人既職業,消防員有無死根本無影響

同打風出去玩水上活動出事果d人一樣

1. 應該救,因為on9係討厭,但係唔使死

2. 果兩個人on9,所以大家圍屌

3. 如果消防死左/受傷,係唔好彩,但係呢個事件係果兩個人引起既
所以佢地要負上部分責任

另外樓主一開始就混亂大家
大家屌果兩個人,唔代表佢地無資格被救
更加重要既係,佢地有資格被救都好,大家都可以屌

係喎,絕對認同,
佢到呢一刻仲喺度混淆視聽講有無資格被救,
我一直都覺得要救,但要屌亦都係事實,救同屌兩者並無衝突。

冇錯 根本唔係講緊救唔救

仲有講因為職業救唔救又係混淆視聽
正正係因為身為警察先要比常人更有環境判斷力
不過人地analysis/critical thinking 都係a range 當然會講d唔關事既野去引導去錯既方向
好心啦,係咪都加句屌你老母,加句粗口只係暴露左你覺得自己理據唔夠力炸

有野你駁到你咪駁囉
你地講句屌你老母唔會令佢論點弱左
執住人講屌你老母咪一樣顯得你唔夠人講就話人講老母 你估人地真係真係覺得你關心自己老母咩

無執住,但係理性討論既時候加句粗口係咩原因,自己諗
比你講到果條都唔係命
做消防係你眼中仲賤過隻狗

要睇下件事係點囉,

佢地大把方法耍你

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
但佢地求救係7點,啱啱日落
姐係佢地係晏就行啦
再睇返now當日天氣預報
晏就會好暖同出太陽
咁佢地晏就行山有咩問題?
樓主其實係有道理既
意外既野無人想

你話風險評估既野

有時唔係話想破林

走投無路先叫幫手

唔係話對情侶無責任
但唔可以完全怪哂佢

挑戰自己行危險路係我自己睇法姐
兩條on9係挑戰自己定係盪失路行落埋去我就唔知喇

消防職責就係救人,咁多裝備咁多人力係應該有能力去搵/開條路出黎

條路唔係佢地自願行

你唔係行左上無路既石澗,救你既人洗鬼跟住你條路行?

所以一早話如果兩條友係
好天帶晒水同地圖
行普通山路而出左事,
就算救你既人有意外都少好多人屌。
因為黑警 同死消防而失去理智

消防員救人係專業

救人嘅過程有意外出左

死左一個消防員

但就怪落非專業嘅求救者到

完全唔合理

一個非專業嘅人不負責任地做一件專業人士先做得既高危行為,
而令到有人命傷亡,
點解唔屌得?

可以屌佢地廢

屌佢地on9

但唔能夠將條人命賴落佢地身上

佢地大把方法耍你

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

同埋問你對意外既定義係乜你又唔答

意外未就係無預計過囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞